Character Bio & Stats

Naar goed gebruik zal ik deze eerste column beginnen met me voor te stellen. Dan weten jullie, als lezers, waar jullie aan toe zijn en wat je kunt verwachten van deze columns. Mensen die kreten als “dope” en “vetter dan vettige vet” verwachten hoeven niet verder te lezen. Ik ben een oude lul en stam nog uit de generatie die cassettebandjes moest laden en zelf spelletjes programmeerde door pagina’s code over te typen.

Als ik terugkijk op mijn leven heb ik altijd wel gegamed. Ik ben in mijn jeugd begonnen op een of andere vage Philips computer alvorens de overstap te maken naar een MSX waar ik heb genoten van games als Elite en Metal Gear Solid. Hierna heb ik een tijdje gegamed op mijn vaders (zakelijke) Apple Macintosh. Deze computer beschikte over een klein zwart-witscherm maar toch waren er erg leuke games op, mijn eerste adventure heb ik hierop gespeeld (Larry 1 met een woordenboek op schoot).

Toen kwam eigenlijk mijn eerste echte (spel)computer: een Amiga 500+. Een heerlijk apparaat waar ik gedurende drie jaar heel wat uurtjes achter heb doorgebracht. De charme van de Amiga hield aan tot de elf-diskversie van Indiana Jones and the Fate of Atlantis en tot ik Wing Commander 2 op de PC van een vriend van me zag lopen! Ik was meteen verkocht, van mijn spaarcentjes heb ik toen een 486sx-25 met 4MB intern geheugen gekocht. Deze is in de loop der jaren diverse keren geupgrade en vervangen om de nieuwste (en mooiste) games te kunnen spelen.

Rond 1998 ben ik overgestapt op consoles, eerst een PS1 en daarna een PS2. Later zijn daar nog een GameCube, Xbox en GBA SP (voor onderweg) bijgekomen. Hoe kwam die overstap naar consoles nu tot stand? Eigenlijk had dit een aantal redenen. Zo was ik bezig met afstuderen hetgeen betekende dat ik de hele dag al achter mijn PC zat, om er nu ook nog achter te kruipen om te gaan gamen was iets te veel van het goede. Lekker op de bank met een controller in de hand leek me toch iets relaxter.

Verder merkte ik dat de hoeveelheid kwaliteitstitels op de PC terugliep. Ik zat in die tijd vrij diep in de warez-scene en kreeg via via zo’n beetje alles wat die maand aan games verscheen. Gevolg, alles vijf minuten uitproberen en daarna kopiëren voor vrienden. Toch merkte dat mijn voorkeur zich richting consolegames verplaatste, games die ik langer speelde waren bijna alleen nog maar console ports als Resident Evil, Tomb Raider en Final Fantasy VII.

Maar de echt grote omslag kwam na mijn afstuderen. Ik kreeg een serieuze relatie en een full-time baan bij een semi-overheidsinstelling (verplichtingen!!!). Toen kwam het grote probleem waar veel oudere gamers mee te maken krijgen: genoeg geld om games te kopen maar bijna geen tijd meer om ze te spelen!

Ik heb toen dan ook het radicale besluit genomen om te gaan voor kwaliteit en plaats van kwantiteit. Ik ben uit de warez-scenes gestapt en besloot voortaan al mijn games eerlijk in de winkel te kopen. Het zat me al langer niet lekker (je bent immers toch illegaal bezig) en ik zag hoe het kopiëren van games de Amiga kapot had gemaakt, en nu gebeurde eigenlijk langzaam hetzelfde met de PC.

Ik besloot een frisse start te maken met de PS2. Ik kocht de console en een aantal games en heb sindsdien eigenlijk niet meer teruggeblikt! Ik merkte dat wanneer je een spel koopt je er toch meer plezier van hebt, je bent eerder geneigd door te zetten als iets niet lukt. Ook het vooronderzoek (lezen previews, reviews, discussiëren op FOK!) droeg enorm bij tot de voorpret! Na de PS2 heb ik uiteindelijk ook een Gamecube en XBox gekocht. Dit vanuit de gedachte dat ik misschien niet meer zoveel tijd als vroeger heb om te gamen, maar als ik een bepaald spel wil spelen dan kan dat, ongeacht het platform waarop het verschijnt.

Tot zover mijn eerste (voorstel) column. Jullie hebben al enkele zaken gezien die vaker zullen voorkomen in mijn columns, bijvoorbeeld de invloed van ouder worden op je gamegedrag, retro-gaming, warez en multiplatform games. Ik heb er in elk geval zin in en ik hoop dat jullie net zoveel plezier zullen hebben aan het lezen van deze columns als ik aan het schrijven ervan.

Game on!

Strolie75


Quote:
Use Rubber Chicken on Rope
(The Secret of Monkey Island, Lucasarts 1990).