Eric de Vogt doet aangifte

Icoon Digital nieuws De 18-jarige Bredanaar Eric de Vogt heeft aangifte gedaan bij de politie van smaad en bedreiging. Sinds zijn identiteit op internet door het weblog GeenStijl bekend werd gemaakt, gaan de Vogt en zijn ouders gebukt onder tientallen dreigtelefoontjes, haatmailtjes en diverse ongevraagde leveringen van bestelde artikelen. Inmiddels liggen er bij de politie diverse aangiftes.

Bij de familie De Vogt staat sinds de publicatie van de adresgegevens de telefoon roodgloeiend. "Wij wisten eerst van niets, tot er 's nachts opeens allerlei telefoontjes kwamen", aldus de geschrokken moeder van Eric. Het bleef echter niet alleen bij telefoontjes en haatmailtjes. Binnen no-time belden diverse uitvaartbedrijven, escortbureaus en financieringsbedrijven. "Er stonden koeriers met onbestelde pizza's voor de deur en ons huis staat opeens op internet te koop aangeboden. En dat terwijl die jongens in feite niets kwaad in de zin hadden met hun actie", aldus de moeder.

De digitale strijd barstte op zeven oktober los, toen de identiteit van Eric de Vogt door GeenStijl bekend werd gemaakt, als één van de verantwoordelijken voor de aanvallen op diverse overheidssites. Na het plaatsen van het telefoonnummer van de Vogt (negen cijfers en eentje gecamoufleerd) werd al snel geenstijl zelf platgelegd. De aanvallen werden zo hevig dat de GeenStijl haar hoster Cysonet kwijtraakte.

De politie onderzoekt nog steeds wie er achter de aanvallen op de overheidssites en op GeenStijl zitten. Inmiddels is wel duidelijk dat mochten de daders gepakt worden, ze grote schadeclaims tegemoet kunnen zien. Bij de aanval werden meer dan 180.000 computers ingezet.

Eric en zijn familie snakken naar rust. Tegenover BN de Stem zei hij: Heb ik spijt? Tsja. Ik zal wel voorzichtiger zijn in de toekomst." Vooralsnog heeft hij geen bericht gehad van het Openbaar Ministerie in Den Haag, waar de Rijksvoorlichtingsdienst aangifte heeft gedaan. "Er is volgens mij ook geen direct bewijs dat ik de overheidssites heb platgelegd."

Tegenover BN de Stem wilde GeenStijl geen commentaar geven op de zaak. Dit zou op verzoek van de KLPD gebeuren.