Strengere eisen aan halen 'importbruid'

IcoonDe Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met het voorstel van minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken om strengere eisen te stellen aan het halen van een partner uit het buitenland. Iemand die een buitenlandse partner hierheen wil halen, moet vanaf 1 november minimaal 1.319 euro netto per maand verdienen, ruim 230 euro per maand meer dan de huidige eis. Verder moeten beide partners minimaal 21 jaar oud zijn. Nu is dat nog 18 jaar.

Verdonk kreeg de steun van CDA, VVD, D66, LPF en SGP. De andere partijen waren tegen. PvdA en SP betwijfelen het effect van de maatregelen op de inburgering. De PvdA ziet liever hogere opleidingseisen. Bovendien ziet de PvdA juridische haken en ogen aan de strengere eisen. GroenLinks noemde de maatregelen inhumaan en buiten alle proporties.

''De helft minder''
De strenger eisen zullen vooral jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst raken. 20% van de bruiden komt uit Turkije, 16% uit Marokko. De overigen zijn uit 140 andere landen afkomstig. Vorig jaar haalden circa 20.000 allochtonen hun bruid(egom) uit het land van herkomst.

Verdonk zei dat ze door de aangescherpte eisen voor 'importbruiden' verwacht dat het aantal partners uit het buitenland het komende jaar met bijna 50% zal dalen.