Hetere zomers en zachte winters op komst

Een supercomputer van het rekencentrum SARA in Amsterdam heeft berekend dat Nederland steeds hetere zomers en warmere winters te wachten staat. Dat blijkt uit 62 computersimulaties die de computer heeft nagerekend.

Aan de hand van een geavanceerd Amerikaanse klimaatmodel werd het klimaat tussen 1940 en 2080 op de computer doorberekend. Het KNMI noemt het project uniek, ''omdat niet eerder klimaatveranderingen en de voorspelling van extreme weersomstandigheden op zo'n grote schaal zijn gesimuleerd.''

De zachtere winters die Europa in de loop naar 2080 krijgt, zijn toe te schrijven aan meer regen in Indonesië, wat weer wordt veroorzaakt door het broeikaseffect. De zachte winters van de laatste 30 jaar zijn echter nog niet op het conto van dit mechanisme toe te schrijven.

Extreem mooie zomers zijn overigens niet zomaar te voorspellen op basis van de gemiddelde opwarming door het broeikaseffect. Maar uit de computersimulaties blijkt dat de kans op zeer warme zomers groter is dan tot nu toe werd verwacht.