Badeendjes houden Vlieland bezig

Icoon Binnenlands nieuwsSinds afgelopen maand is Vlieland bezig met het uitzoeken van de herkomst van een groep aangespoelde plastic badeendjes. Volgens de vindster Adela Graaff "Zijn de winters op Vlieland altijd lang, dus dan hebben we iets te doen."

Op de plastic watervogels staat vermoedelijk een buitenlands telefoonnummer, zonder landnummer. Om er toch achter de komen wie de eendjes in de grote zee heeft 'vrijgelaten', is de hulp ingeroepen van onder andere het Kustwachtcentrum in Den Helder, het zeeonderzoeksinstituut NIOZ op Texel en reddingsmaatschappij KNRM op Vlieland.

Een mogelijke oplossing, volgens het Kustwachtcentrum, is dat de eendjes afkomstig zijn uit een container van een schip dat in 1998 in de Stille Oceaan is gezonken. Uit die container zijn 28.000 eendjes 'ontsnapt'. Grote aantallen zijn teruggevonden in Groenland en IJsland.

Een vergelijking tussen de eendjes van Vlieland en die van IJsland en Groenland, wees uit dat het hier om een ander type gaat. Het KNRM zegt verder niets te weten van badeendjes. Ook zijn er in de verslagen tot bijna 180 jaar terug niets te lezen over aangespoelde badeendjes, aldus een woordvoerder van de reddingsmaatschappij.

Vermoedelijk zijn de eendjes in zee uitgezet om de stroming van de zee in kaart te brengen, denkt het NIOZ. "Maar het kan ook een wedstrijd zijn. Het is een soort modeverschijnsel aan het worden om badeendjes in een rivier te gooien en dan te kijken hoe ver ze komen", zei een woordvoerder van het NIOZ.