FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 mei 2004

Nuna II op Europese toer

De Nuna II gaat op toernee. De futuristisch uitgevoerde racewagen die uitsluitend op zonne-energie rijdt zal tussen 29 mei en 11 juni 16 Europese steden in 15 landen bezoeken. Beginpunt is Athene, het strijdtoneel van de Olympische Spelen later dit jaar. Eindpunt is Porto in Portugal waar een dag later wordt afgetrapt voor het EK voetbal.

Route Nuna IIDe Nuna II is ontwikkeld door studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam, in samenwerking met de ESA (European Space Agency). In 2003 won het racemonster de 3010 km lange World Solar Challenge dwars door de Australische woestijn. De auto maakt op een duurzame wijze gebruik van toegepaste kennis en technologie uit de ruimtevaart.

Kentekenplaat
Op 11 mei zal staatssecretaris Pieter van Geel (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) 's ochtends op het Binnenhof de officiële kentekenplaat uitreiken aan het Nuon Solar Team. De Nuna II is hiermee de eerste zonneauto in Europa met een kentekenplaat. Op 4 juni doet het team de Nederlandse steden Delft en Amsterdam aan. Ook de begeleidingsauto’s hebben een duurzaam karakter: drie hybride personenwagens vervoeren materiaal en teamleden ter ondersteuning.

Nuna II
De Nuna II tijdens de World Solar Challenge


Cohen stemt in met riante beloning politiechef

De Amsterdamse politiek heeft met verbazing kennis genomen van het loonakkoord tussen burgemeester Job Cohen en de nieuwe Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten. Zo heeft Welten, nog geen vijftig jaar oud, gegarandeerd tot aan zijn pensioen een maandinkomen van 9.000 euro. Daarnaast wordt zijn nieuwe huis voor de helft met overheidsgeld bekostigd. Dit laatste, omdat hij in woongenot niet op wil achteruitgaan ten opzichte van zijn huidige woning in Groningen.

De eerste zeven jaar mag Welten zelf vertrekken indien hij wil. Hiervoor krijgt hij dan eervol ontslag. Dat concludeert netwerk. De fracties van de PvdA en GroenLinks hebben inmiddels furieus gereageerd. " Het is buitensporig en absurd. Cohen had hier nooit in moeten toestemmen", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Maarten van Poelgeest. "Dit is wel heel riant in een tijd waarin zoveel mensen een stapje terug moeten doen", aldus PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher.

Cohen heeft de overeenkomst met Welten bedongen in zijn functie als korpsbeheerder. Voor de camera zei de Amsterdamse burgemeester dat de overeenkomst met Welten noodzakelijk is, omdat volgens hem dit de juiste persoon is voor een lastige taak. Het gegarandeerde inkomen tot aan zijn pensioen is volgens Cohen te rechtvaardigen, omdat Welten na een eventueel vertrek uit Amsterdam elders bij de politie aan de slag zal moeten conform zijn salaris.

Poelgeest bestrijd dit. "Dit is een aanstelling voor het leven", zegt hij. In het verleden bleek een dergelijke overeenkomst met Eric Nordholt, voorganger van Welten, veel problemen op te leveren. Nordholt, die ondanks veel kritiek een vergelijkbare regeling had bedongen en bij zijn vertrek uit Amsterdam elke vervangende functie, die niet naar zijn zin was, van de hand wees.

Hulpverlening voortaan over middenbaan

Icoon Binnenlands nieuwsHendrik Dek, woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, meldde vandaag dat het in de toekomst mogelijk is dat hulpdiensten met zwaailicht en sirene over de middelste baan van de weg rijden in plaats van over de vluchtstrook. Minister Karla Peijs, de minister van Verkeer en Waterstaat, werkt momenteel aan een plan dit mogelijk zou moeten maken.

"De minister bekijkt of het mogelijk is dit in te voeren voor die delen van het land waar er sprake is van een middelste baan of banen", aldus Dek. Op dit moment wordt in Duitsland al geëxperimenteerd met zo’n systeem, en volgens Dek zou dit succesvol zijn. Minister Peijs heeft het plan in overweging genomen om de aanrijdtijd van ziekenwagens te verkorten. Bovendien wordt er in de spits steeds vaker gebruik gemaakt van de vluchtstrook, als spitsstrook, waardoor er minder ruimte is.

De minister probeert ook uit te vissen hoe weggebruikers moeten worden geattendeerd op de baan van de hulpdiensten. Woorvoerder Dek denkt daarbij aan gebodsborden en pijlen op het wegdek. De woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer de maatregel eventueel zal worden ingevoerd. "We spreken nog over conceptuele ideeën, dus de finesses ontbreken nog. Maar dit is wel iets dat actief moet worden opgepakt, dus het zal geen jaren duren."

Vlielandse school schrapt moederdag

Icoon Binnenlands nieuwsKinderen van de openbare basisschool De Zeester op Vlieland zullen hun moeder morgen niet verrassen met een op school gemaakt knutselwerkje. De leiding van de school heeft moederdag in de ban gedaan. Reden is het grote aantal kinderen van gescheiden ouders op de school.

Vaderdag wordt dit jaar ook overgeslagen. Directeur Jannie de Nooijer: "Beide dagen blijken voor te veel kinderen pijnlijke situaties op te rakelen. Moederdag is toch een dag voor het hele gezin en dat zit er vaak niet meer in." Normaal werden kinderen in de gelegenheid gesteld voor hun ouders tekeningen en werkjes te maken.

Volgens de directeur reageerden met name ouders van kinderen uit de lagere klassen teleurgesteld. De reacties onder de 138 leerlingen waren verschillend. "De jongsten vinden het jammer, maar in hogere klassen leeft het veel minder," stelt De Nooijer. In plaats van de geschrapte activiteiten wil de school later dit jaar een speciale schooldag organiseren waarvoor ouders en verzorgers van de kinderen worden uitgenodigd.

[update] Taiwan f?teert Kamerleden

lentebuitje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek nieuwsEnkele Kamerleden zijn in opspraak gekomen na te zijn uitgenodigd door de Taiwanese regering. Aanstaande maandag vertrekken CDA'ers De Haan, Ormel en Haverkamp voor een vijfdaagse reis. Vluchten, maaltijden en hotelverblijf worden betaald door Taiwan. Ook de echtgenotes van De Haan en Ormel mogen gratis mee.

Voor Henk de Haan, voorzitter van de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken, is het al de tweede reis binnen een half jaar naar de Taiwanese hoofdstad Taipei. Kamerleden zijn verplicht te melden als zij een trip aangeboden krijgen van een regering of een non-gouvernementele organisatie. De vorige reis van De Haan staat echter niet gemeld in het reisregister.

Aangezien Nederland geen officiële contacten met Taiwan onderhoudt en het land niet officieel erkent liggen reizen naar Taiwan gevoelig. China beschouwt het eiland als een afvallige Chinese provincie. Chang Siao-yue, de Taiwanese vertegenwoordigster in Nederland, bevestigt dat haar regering alle kosten betaalt, inclusief de reis en het verblijf van de echtgenotes. Volgens Chang is er geen actuele aanleiding: "Zij gaven aan dat ze nu wilden omdat het reces is." Ook de PvdA-Kamerleden Bert Koenders en Frans Timmermans kregen een uitnodiging, maar weigerden. PvdA'er Douma was in januari wel in Taiwan. VVD-parlementariërs Wilders en Weekers lieten zich eind vorig jaar met hun echtgenotes uitnodigen door de Taiwanese regering.

Kwetsbaar
Bert Koenders meent dat de uitgenodigde politici zich kwetsbaar maken. In het afgelopen najaar stemde de Kamer voor een motie waardoor hooggeplaatste Taiwanezen nu via Nederland door Europa mogen reizen. "Dan wek je de schijn dat je je standpunt aanpast door zo'n reis."

Update 20:35 uur
De drie betrokken CDA-leden hebben na de opschudding die vandaag ontstond besloten de kosten van de partners voor eigen rekening te nemen. Henk de Haan stelt nadrukkelijk dat de trip geen snoepreisje is. "We hebben een loodzwaar programma van drie dagen. Het is een uitermate nuttig werkbezoek." De CDA'er geeft aan dat Tweede-Kamervoorzitter Weisglas van de reis op de hoogte was gesteld.

VVD-kamerlid Frans Weekers, die afgelopen najaar met echtgenote in Taiwan verbleef, laat weten dat tijdens dat bezoek onder meer werd bekeken hoe de ziekte SARS zich op het eiland heeft ontwikkeld. De uitnodiging zou zijn onafhankelijkheid niet hebben beïnvloed, meent het Kamerlid.

Eend zorgt voor chaos op A10

Icoon Binnenlands nieuwsEen botsing waarbij vier auto's betrokken waren en twee gewonden die per ambulance moesten worden afgevoerd. Dat was zaterdagmiddag het resultaat van een eend die aan de wandel ging. Een automobilist trapte op de rem toen hij het dier over de A10 zag lopen.

De botsing veroorzaakte een chaos over vier rijstroken op de Amsterdamse ringweg. De dierenambulance werd ook opgeroepen. Het is volgens een politiewoordvoerder echter niet duidelijk wat er van de eend geworden is.

Politie pakt vijftien krakers op in Beuningen

De politie heeft vanmiddag bij een ontruimingsactie in Beuningen vijftien krakers aangehouden. Al sinds januari zaten de krakers in het voormalig politbureau van de plaats. De krakers zaten ook in de naastgelegen dienstwoning.

Bij de actie werden ruim vijftig agenten ingezet. Ook de mobiele eenheid hielp bij de ontruiming van het pand. Met een barricade van meubilair en een oude caravan probeerden de krakers de politie buiten het pand te houden. Daarbij bekogelden de krakers de politie met eieren en verfbommen, vanaf het dak van het kraakpand.

De krakers werden aangehouden voor openbare geweldpleging. Zij werden overgebracht naar het politiebureau en zijn daar inmiddels in verzekering gesteld.

Succes IVF-zwangerschap verschilt per kliniek

Uit onderzoek blijkt dat de resultaten van IVF-klinieken zeer uiteen lopen. Zo is de kans op een daadwerkelijke zwangerschap in de academische ziekenhuizen van Utrecht en Leiden bijna anderhalf keer zo groot als de kans op een zwangerschap in het academisch ziekenhuis van Groningen. Dit meldt het NRC Handelsblad op basis van cijfers van de beroepsvereniging van gynaecologen (NVOG).

Terwijl NVOG het verschil wijdt aan de patiëntenpopulaties, blijkt echter dat verschillende ziekenhuizen ook met verschillende technieken werken. Zo wil de techniek van het winnen van eicellen nogal eens afwijken tussen de ziekenhuizen. Dit valt echter zeer moeilijk na te gaan omdat embryo’s niet voor onderzoek mogen worden gebruikt.

Het aantal meerlingzwangerschappen ligt landelijk op ongeveer twintig procent, terwijl dit in Leiden maar tien procent van alle IVF-zwangerschappen is. Het bezuinigen op de IVF-zwangerschappen, waarbij een tweede en een derde IVF-behandeling niet meer wordt vergoed, zal daarbij waarschijnlijk leiden tot meer meerlingzwangerschappen waarbij meer embryo’s worden teruggeplaatst om zo de kans op een zwangerschap te verhogen.

Nalbandian en Moya in finale Rome

David Nalbandian en Carlos Moya hebben de finale bereikt van het Masters-toernooi in Rome.

De Argentijn Nalbandian kwam een set achter tegen de winaar van Roland Garros van 2002, Albert Costa, maar vocht zich goed terug en trok de partij naar zich toe: 6-7 6-1 6-4. Nalbandian won voor het laatst het toernooi van Basel in 2002. De Argentijn haalde eerder de kwartfinales van de graveltoernooien van Monte Carlo en Barcelona.

Carlos Moya zorgde ervoor dat het geen finale werd tussen twee Argentijnen. Moya won van Mariano Zabaleta met 6-3 6-4. De zesde geplaatste Moya is de enige die in 2004 op vijf verschillende continenten finales behaalde. Hij won het toernooi van Chennai in India en van Acapulco in Mexico. Hij verloor finales in Sydney en Buenos Aires.

'Ook verkrachting en moord in Iraakse cellen'

Zeer waarschijnlijk hebben Amerikaanse soldaten in Irak zich ook schuldig gemaakt aan verkrachtingen en moorden in de Iraakse gevangenissen. Volgens de republikeinse senator Lindsey Graham zal dit straks blijken uit onderzoek. "We praten niet alleen over mensen een vernederende ervaring laten ondergaan. We hebben het over verkrachting en moord en enkele zeer ernstige aanklachten."

Graham baseert zich op minister Rumsfled van Defensie, wie vrijdag verhoord werd voor de senaatscommissie. Senator Graham is lid van de senaatscommissie. Hij gaf geen verdere details.


Deze Iraakse gevangene, met een zak om het hoofd gebonden, werd door de Amerikanen verteld dat als hij van de doos af zou stappen, hij geëlektrocuteerd zou worden. De stroomdraden waren aan zijn armen, benen en testikels bevestigd.


Meer schokkende foto's op komst
Uit het verhoor van Rumsfeld bleek dat er nog veel meer beelden van ernstige mishandelingen van Iraakse gevangenen in omloop zijn. De minister onthulde dat er nog talrijke foto's en videobanden in omloop zijn. Volgens Rumsfeld waren de beelden "afschuwelijke en nauwelijks te bevatten". Hij uitte tevens de vrees dat de foto's en tapes niet in handen van de media komen, omdat zij funest zouden kunnen zijn voor de reputatie van de Verenigde Staten.


Lynndie en Charles bij naakte gevangenen

Intussen zijn de soldaten van de wijdverspreide foto's aangeklaagd. Zo zit de 21-jarige Lynndie England momenteel vast in de Verenigde Staten. England heeft volgens de aanklacht samengewerkt met collega-soldaat Charles Graner, van wie zij vier maanden zwanger is. Graner staat op één van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen. Hij zal waarschijnlijk ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.

-
Een hele serie van de gewraakte foto's.
Hier zijn schokkende foto's te vinden.
Hier ook.

Hulpdiensten rukken uit voor slapend meisje

El_Nino had ons via de nieuws-submit te melden:

Totale paniek in Leeuwarden vandaag toen de ouders hun dochtertje al twee uur kwijt waren. Maar liefst drie brandweerwagens, twee ambulances, twee politiewagens en een traumahelicopter uit Groningen rukte uit naar Heegterp omdat het meisje mogelijk in een brede sloot lag nabij de woning.

Uiteindelijk bleek het meisje nog gewoon in de woning te verblijven. Ze was in haar slaap achter het bed gevallen en niet wakker geworden.

-
Foto's van de ophef.

Nominaties 'Voetballer van het Jaar' bekend

Arjen Robben (PSV), Tomas Galásek en Maxwell (beiden Ajax) zijn genomineerd voor de titel 'Voetballer van het Jaar'.

Aan het begin van het komende seizoen wordt op het jaarlijkse VVCS-gala de winnaar bekendgemaakt. De winnaars worden gekozen door de leden van de VVCS; de voetballers zelf.

Voor de titel 'Doelman van het Jaar' zijn Henk Timmer (AZ), Gabor Babos (NAC Breda) en Maikel Aerts (RBC Roosendaal) genomineerd. In de categorie 'Trainer van het Jaar' gaat het tussen Foppe de Haan (SC Heerenveen), Ronald Koeman (Ajax) en Co Adriaanse (AZ). Arouna Koné (Roda JC), John Heitinga en Nigel de Jong (beiden Ajax) zijn de genomineerden voor 'Talent van het jaar' en voor de 'Beste speler uit de Eerste Divisie' zijn Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV), Michel Breuer (Excelsior) en Yuri Rose (Heracles Almelo) genomineerd.

Nederland vorig jaar veiliger

Uit de jaarlijkse misdaadmeter van het Algemeen Dagblad (AD) is gebleken dat Nederland vorig jaar veiliger was. Ten opzichte van 2002 werden er minder inbraken, berovingen, overvallen en verkrachtingen gepleegd.

Het AD bekeek alle misdaadcijfers van 2003 van de 25 politiekorpsen die Nederland telt. Daaruit bleek dat de autoinbraken met dertien procent het sterkst afnamen. Ook de daling van het aantal woninginbraken was met zes procent aanzienlijk. Gevallen van aanranding en bedreiging bleken echter met respectievelijk vijf en zes procent te zijn gestegen.

De daling is vooral in de grote steden te merken. Volgens de politie komt dit door de duizend extra agenten die het afgelopen jaar zijn ingezet. "We zitten veelplegers dicht op de huid waardoor ze vaker langer achter de tralies zitten."

Treffen met aanhang al-Sadr in Basra

In de zuid-Irakese stad Basra is het tot een treffen gekomen tussen Britse soldaten en gewapende aanhangers van de sjiitische leider Muqtada al-Sadr. De aanhangers van al-Sadr probeerden het kantoor van de gouverneur te bestormen. Britse soldaten voorkwamen dit. Wel ontstonden vuurgevechten.

De bestorming volgde na een oproep van een volgeling van al-Sadr gisteren tijdens het vrijdagse gebed. In dat gebed werd opgeroepen om Britse soldaten te ontvoeren; daarvoor staat een beloning van 350 dollar. Een dode Brit levert volgens de oproep 150 dollar op. Wie een vrouwelijke militair weet te ontvoeren, mag haar houden als slaaf, beloofde al-Sadr zijn aanhang.

Medium 'zet buitenaards wezen op foto'

okcep en -Frankie- hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een medium uit Hoeven zegt afgelopen week een buitenaards wezen op de foto te hebben gezet. Op de foto is een grijswit gedaante met een smal hoofd en grote amandelvormige ogen die schuin omhoog staan te zien.

Medium Robert van den Broeke zegt in contact te staan met wezens in andere dimensies, zoals overledenen en wezens van buiten onze aarde. De wezens tonen zich aan hem als lichtbollen. Ook vindt hij geregeld graancirkels.

We hoeven overigens niet bang te zijn, aldus Van den Broeke. De buitenaardse wezens komen namelijk "uit liefde, om ons te leren goed voor de aarde te zorgen en liever voor elkaar te zijn".

Advocaat in verband gebracht met 11-3

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

De FBI heeft donderdag een verdachte van de aanslagen van 11 maart in Madrid gearresteerd. Het gaat om Brandon Mayfield, advocaat en bekeerde moslim uit Oregon. De federale politie hield de man al langer in het oog en ging over tot aanhouding nadat vingerafdrukken van Mayfield gevonden werden op een zak met bom-gerelateerd materiaal.

De advocaat verdedigde vorig jaar één van de zes moslims uit Oregon die veroordeeld werden omdat ze naar Afghanistan wilden reizen om daar het terreurnetwerk van al-Qaeda te ondersteunen. Al-Qaeda zou achter de aanslagen in Madrid zitten.

Een broer van de verdachte bevestigde de arrestatie. "Ze rukten hem uit zijn huis zonder de familie enige informatie te geven. Ik zweer bij hoog en laag dat mijn broer geen relatie heeft met terroristische aanslagen", aldus Kent Mayfield. De advocaat is de eerste Amerikaan die in verband wordt gebracht met de aanslagen van 11 maart, die aan 191 mensen het leven kostten.

Keroppi in een bloemetjesjurk

Keroppi in een bloemetjesjurk

Op 1 mei speelt zich elk jaar weer een wonderbaarlijk tafereel in Utrecht af. In de bus, op de fiets en te voet, overal zijn er opeens jonge mensen die uit 1950 gekomen lijken te zijn. De dames zijn gehuld in bloemetjesjurken en hebben een hoed versierd met bloemen en fruit, de heren hebben zich in een jaquet gehesen, een enkeling zelfs met hoed en wandelstok.
Een beetje vreemd nagestaard door de ietwat verbaasde omstanders begeven ze zich naar het Universiteitsterrein de Uithof waar ze zich verzamelen bij de faculteit Diergeneeskunde.

Wat is hier aan de hand? Nou eigenlijk is het antwoord redelijk eenvoudig, het is de Dies Natalis van de studievereniging van Diergeneeskunde. En dit wordt gevierd met het feestelijke evenement "Peerdepieten". En dit jaar was het alweer de 47ste keer dat na een receptie de studenten Diergeneeskunde, allemaal getooid in de traditionele "Ascot-Style", zich met bussen lieten vervoeren naar de renbaan Duindigt te Wassennaar. Daar zou namelijk naast de "gewone" paardenraces ook nog de speciale "Peerdenpietenkoers" gereden. Twaalf veterinaire studentes racen dan tegen elkaar voor de titel "Peerdenpetra".

En ja, ook ik hees me die ochtend in een bloemetjesjurk (voor slechts 15 euro gescoord bij de tweedehandswinkel) en zette mijn hoed (de dag ervoor nog last-minute versierd met bloemen) op mijn hoofd. Een beetje onwennig keek ik naar mijn spiegelbeeld. Ik heb in mijn leven best vaak belachelijke outfits aan gehad, maar nu zag ik er in mijn ogen toch wel heel onwerkelijk uit. Maar tradities zijn er om behouden te worden, dus ik haalde nog een diep adem en verliet het huis. Op de gallerij, op weg naar mijn fiets, keek ik een beetje schichtig om me heen, maar er was gelukkig geen mens te bekennen. Want je voelt je wel een beetje bekeken, in zo’n gebloemd gedrocht.
Toen ik eindelijk op mijn fiets zat (een lange jurk combineert namelijk niet zo goed met een herenfiets) was ik zielsgelukkig dat het zondagochtend was. Iedereen lag namelijk nog braaf op 1 oor en de straat was een zee van rust.
De enige mensen die ik op weg naar mijn bestemming tegenkwam waren wat hardlopers (die me toch wel een zeer vreemde blik toewierpen, en geef ze eens ongelijk) en twee bejaarde heertjes op een bankje. Deze laatsten wierpen me een allervriendelijkste glimlach toe, deed ik hun misschien denken aan hun jeugd?

Bij het hoofdgebouw, waar de receptie plaatsvond, aangekomen probeerde ik wat bekenden op te zoeken, maar ik moet toegeven dat dat een stuk minder eenvoudig is als ze allemaal verstopt zitten onder hoeden en enorme bloemetjesjurken. Toen ik toch wat bekenden had gespot, besloten we dat het ontbijt lang genoeg geleden was om de taart eens te gaan testen. En ik moet zeggen, alhoewel half 10 geen ideaal tijdstip voor taart is, smaakte het zeer goed.
Nadat alle belangrijke en minder belangrijke mensen gerecipieerd hadden was het tijd voor de toespraak van de praeses. Omdat het zo druk was dat we gedwongen werden om op een plek te staan waar we het eigenlijk niet konden verstaan, lieten we de champagne en aardbeien met room die rondgedeeld werden maar extra goed smaken. Maar erg handig eet het niet, met van die kanten handschoentjes.

Toen werd iedereen in de bussen gejaagd en vertrokken we naar Duindigt te Wassenaar. Voor mij de eerste keer op een renbaan, en ik had geen flauw benul wat ik me er bij moest voorstellen. Wel bleek dat ook het paardenrennen, net als golf en hockey al lang haar elitaire karakter heeft verloren. In een roze bomberjack met geblondeerde haren ben je echt geen opvallende verschijning, in tegenstelling tot ons gezelschap. Mensen keken toch nog een keertje extra om toen al die dierenartsen-to-be in hun opvallende outfits voorbij liepen.

Toen begon de eerste race, en ik moet zeggen, zo voor een keer per jaar is het best leuk om te zien. Een aantal mensen maakte het zelfs nog spannender door een gokje te wagen. Alleen was het jammer dat het zo ongelofelijk koud was, helemaal als je de hele tijd stil zit. Dus uiteindelijk kwam het er op neer dat we onze meegebrachte picknickkleden gebruikten om over onze benen te trekken en hiermee voorkwamen dat we onderkoeld afgevoerd moesten worden. Onze "picknick" lieten we echter niet door de kou verpesten. Weggedoken onder het kleed genoten we van onze toastjes met zalm en brie, de heerlijke sandwiches en al het andere lekkers (allemaal van de Liddl, dus reuze goedkoop ).

Toch hadden we het om een uur of 5 wel gezien en al kleumend kropen we in de bus. In Utrecht aangekomen was de dag alles behalve geëindigd. 's Avonds was immers het gala en we moesten in de tussen tijd de bloemetjesjurken voor de galajurken en de jaquets voor de smokings verwisselen. Ohja en ook nog eten natuurlijk!

Samen met een vriendin hesen we ons weer op de fiets en al kletsend reden we naar huis. Bijna thuis reden we langs een groepje jongeren, "Hee wat zien jullie er ouderwets uit" riep er een ons toe.
Net op het moment dat ik even was vergeten dat ik er belachelijk uitzag, werd ik met deze opmerking weer teruggesleurd naar de werkelijkheid.

Bij hoge uitzondering een foto

F1: Uitslag kwalificatie Barcelona

Michael Schumacher heeft voor de vierde maal dit seizoen zijn pole position weten vast te stellen, Juan Pablo Montoya zal naast de Duitser starten op de eerste startrij en verrassend op de derde positie is Takuma Sato die de beste kwalificatie tot nu toe in zijn carrière heeft gehad.

De verwachting van Jenson Button op pole position bleef helaas uit, de Brit vloog kortstondig van de baan tijdens zijn run en verkeek daarmee zijn kans en zette uiteindelijk een veertiende tijd neer. Zijn teamgenoot Takumo Sato deed het daarintegen een stuk beter en wist zijn bolide op de derde plaats op de grid te zetten. Wederom heeft de Duitse Michael Schumacher zijn Ferrari op de eerste plek weten zetten voor de vijfde maal op rij in Barcelona, hij was zes-tiende sneller dan de nummer twee. Zijn teamgenoot Rubens Barrichello had een minder snelle tijd en wist op ruim 1,2 seconde achter Michael zijn wagen op de vijfde startplek neer te zetten.

De heren van Williams wisten de tweede en de zesde tijd neer te zetten, Juan Pablo Montoya kon niet aan de snelste tijd te komen en wijdt dit aan de onbalans en oversturing in de auto. De coureurs van Renault wisten een acceptabele prestatie neer te zetten, Jarno Trulli was op het circuit van Catalunya sneller dan zijn teamgenoot Fernando Alonso en heeft zijn wagen naast die van Takumo Sato op de tweede startrij weten te plaatsen met een vierde tijd, Alonso zal starten vanaf positie nummer zeven. Het team van McLaren wist deze maal met beide wagens een tijd neer te zetten met een tiende en dertiende positie.

Meer Formule 1 nieuws vind je op de F1 Manager

Stam niet akkoord met AC Milan

Afgelopen donderdag meldden wij dat Jaap Stam zou vertrekken naar AC Milan, Stam ontkent dit.

Op zijn website is te lezen: "Er is nog geen overeenkomst tussen AC Milan en mij en het commentaar van mijn zaakwaarnemer komt niet uit mijn kamp," aldus Stam.

Ik heb gezegd dat ik geinteresseerd ben in AC Milan. Ik heb al eerder gezegd dat ik de laatste fase van mijn loopbaan nader en het is begrijpelijk als je dan voor een club wilt spelen die de ambitie heeft om prijzen te winnen in Italie en Europa.", aldus de international.

Nominaties 'Voetballer van het Jaar' bekend

Arjen Robben (PSV), Tomas Galasek en Maxwell (beiden Ajax) zijn genomineerd voor de titel 'Voetballer van het Jaar'. Aan het begin van het komende seizoen wordt op het jaarlijkse VVCS-gala de winnaar bekendgemaakt. De winnaars worden gekozen door de leden van de VVCS; de voetballers zelf.

Voor de titel 'Doelman van het Jaar' zijn Henk Timmer (AZ), Gabor Babos (NAC) en Maikel Aerts (RBC) genomineerd. In de categorie 'Trainer van het Jaar' gaat het tussen Foppe de Haan (SC Heerenveen), Ronald Koeman (Ajax) en Co Adriaanse (AZ). Arouna Koné (Roda JC), John Heitinga en Nigel de Jong (beiden Ajax) zijn de genomineerden voor 'Talent van het jaar' en voor de 'Beste speler uit de Eerste Divisie' zijn Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV), Michel Breuer (Excelsior) en Yuri Rose (Heracles) genomineerd.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Uitslag kwalificatie Barcelona

Michael Schumacher heeft voor de vierde maal dit seizoen zijn pole position weten vast te stellen, Juan Pablo Montoya zal naast de Duitser starten op de eerste startrij en verrassend op de derde positie is Takuma Sato die de beste kwalificatie tot nu toe in zijn carrière heeft gehad.

De verwachting van Jenson Button op pole position bleef helaas uit, de Brit vloog kortstondig van de baan tijdens zijn run en verkeek daarmee zijn kans en zette uiteindelijk een veertiende tijd neer. Zijn teamgenoot Takumo Sato deed het daarintegen een stuk beter en wist zijn bolide op de derde plaats op de grid te zetten. Wederom heeft de Duitse Michael Schumacher zijn Ferrari op de eerste plek weten zetten voor de vijfde maal op rij in Barcelona, hij was zes-tiende sneller dan de nummer twee. Zijn teamgenoot Rubens Barrichello had een minder snelle tijd en wist op ruim 1,2 seconde achter Michael zijn wagen op de vijfde startplek neer te zetten.

De heren van Williams wisten de tweede en de zesde tijd neer te zetten, Juan Pablo Montoya kon niet aan de snelste tijd te komen en wijdt dit aan de onbalans en oversturing in de auto. De coureurs van Renault wisten een acceptabele prestatie neer te zetten, Jarno Trulli was op het circuit van Catalunya sneller dan zijn teamgenoot Fernando Alonso en heeft zijn wagen naast die van Takumo Sato op de tweede startrij weten te plaatsen met een vierde tijd, Alonso zal starten vanaf positie nummer zeven. Het team van McLaren wist deze maal met beide wagens een tijd neer te zetten met een tiende en dertiende positie.

Uitslag:

Pos.CoureurTeamTijd
1 Michael SchumacherScuderia Ferrari 1:15.022
2 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1 1:15.639
3 Takuma SatoBAR Honda 1:15.890
4 Jarno TrulliRenault F1 1:16.144
5 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari 1:16.272
6 Ralf SchumacherBMW Williams F1 1:16.293
7 Olivier PanisToyota Racing 1:16.313
8 Fernando AlonsoRenault F1 1:16.422
9 Mark WebberJaguar Racing 1:16.514
10 David CoulthardMcLaren Mercedes 1:16.636
11 Cristiano da MattaToyota Racing 1:17.038
12 Giancarlo FisichellaSauber Petronas 1:17.444
13 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes 1:17.445
14 Jenson ButtonBAR Honda 1:17.575
15 Nick HeidfeldJordan Ford 1:17.802
16 Christian KlienJaguar Racing 1:17.812
17 Felipe MassaSauber Petronas 1:17.866
18 Gianmaria BruniMinardi F1 1:19.817
19 Giorgio PantanoJordan Ford 1:20.607
20 Zsolt BaumgartnerMinardi F1 1:21.470

De uitslag van de voorgaande kwalificatie is hier te vinden: Pré-kwalificatie

[update] Vermoedelijke maker Sasservirus gearresteerd

Hanz0 en grunge-metal hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 18-jarige Duitser uit de deelstaat Nedersaksen is gearresteerd op verdenking van het programmeren van het computervirus Sasser. De eerste variant van het virus dook vorig weekeinde op en verspreidde zich razendsnel.

Het virus gaat niet rond via e-mail, maar maakt gebruik van een zwakke plek in Windows, waarvoor Microsoft enige tijd geleden waarschuwde. Sasser sluit de computer af, start deze daarna weer op, sluit deze weer af, enzovoort.

Aangezien het virus makkelijk te vernietigen bleek te zijn, valt de schade die het kan aanrichten mee. De overlast beperkt zich vooral tot consumenten die geen firewall op hun computer hebben.

Update 15:45
De man is vandaag na het afleggen van een bekentenis vrijgelaten. Hij was vrijdag gearresteerd in het huis van zijn ouders. Bij een huiszoeking was overtuigend bewijsmateriaal tegen hem gevonden.

GPS voor gevangenen die eerder vrij gelaten worden

DePresident heeft het volgende bericht voor ons gesubmit en vertaald:

De gouverneur van Oklahoma heeft een voor Oklahoma controversiele wet getekend die het mogelijk maakt gevangenen eerder vrij te laten. Hier is echter wel een voorwaarde aan verbonden. De gevangenen die eerder worden vrijgelaten moeten een GPS (global positioning system) dragen. Deze GPS wordt als enkelband vastgezet.

De wet, die de Amerikaanse belastingbetaler $10 miljoen zou kunnen gaan besparen, is volgens sommigen geen goed middel in de strijd tegen criminaliteit. Senator Cliff Branon van Oklahoma zegt "Gevangenen moeten gewoon de straf uitzitten die de rechter ze oplegt, omdat dat veel afschrikkender zou werken." Andere tegenstanders vragen zich af wat de uitspraken van rechters nog voor waarde hebben als gevangenen toch eerder vrijgelaten worden.

De gevangenen die gekwalificeerd zijn om de GPS te gaan dragen en eerder worden vrijgelaten, zijn allemaal veroordeeld voor niet-gewelddadige misdrijven. Ze zijn bijvoorbeeld veroordeeld voor drugsmisdrijven of inbraak. Gevangenen komen ook alleen in aanmerking als ze nog maar 11 maanden celstraf of minder hoeven uit te zitten. De enkelband wordt gedragen tot de straf afloopt.

Nog geen akkoord tussen Stam en Milan

The_Yellowman had ons via de nieuws-submit te melden:

Afgelopen donderdag meldden wij dat Jaap Stam zou vertrekken naar AC Milan. Vandaag reageerde Stam ontkennend op dit bericht. Het was de zaakwaarnemer van Jaap Stam die donderdag bevestigde dat de Nederlandse international volgend seizoen voor AC Milan zou uitkomen. Stam ontkent dit verhaal op zijn eigen website van Icons.com. "Er is nog geen overeenkomst tussen AC Milan en mij en het commentaar van mijn zaakwaarnemer komt niet uit mijn kamp", sprak Stam.

"Ik heb gezegd dat ik geïnteresseerd ben in AC Milan. Ik heb al eerder gezegd dat ik de laatste fase van mijn loopbaan nadert en het is begrijpelijk als je dan voor een club wilt spelen die de ambitie heeft om prijzen te winnen in Italië en Europa.", aldus de international.

Jaap Stam
Jaap Stam


Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Vertrek AliSalami

Deze week is oudgediende crewlid Ali Salami gestopt met zijn werkzaamheden voor FOK!. Naar eigen zeggen werd het na een jaar of 3,5 bezig te zijn geweest wel eens tijd om wat anders te gaan doen, en wie zijn wij om dat te ontkennen.

Ali Salami is begonnen als Moderator van het inmiddels gesloten FOK!eiland, en breidde kort daarna zijn werkzaamheden uit met het posten van nieuws. Binnen de frontpage crew ontstond vervolgens een idee om managerspellen te gaan maken, een idee dat Ali heeft opgepikt en omgezet in de eerste manager: de F1-manager. Het zou niet de laatste managersite zijn, want tot nu toe zijn alle managers en de overkoepelende sportsite sport.fok.nl mede door hem gemaakt. Waarvoor hulde.

Met in totaal tegen de 3000 nieuwsposts op diverse FOK!onderdelen, veel moderatiewerk en aardig wat uurtjes programmeerwerk heeft Ali Salami een flink FOK!CV, en met dit bericht gaat er een hartelijke dank naar hem uit. Zonder Ali's onrembare enthousiasme en doorzettingskracht was er van de sportsites een stuk minder terecht gekomen.

Ali Salami, veel plezier als user, en tot ziens!

'Churros con chocolate' in Maastricht

Wie trek heeft in het typische Spaanse gerechtje Churros con chocolate hoeft niet langer naar Spanje af te reizen. Deze Spaanse delicatesse (gefrituurde deegslierten met chocolademelk) is nu namelijk ook in Maastricht te koop.

Een marktverkoper kwam op het idee onder de naam "Paco's Churros" dit gerecht te gaan verkopen in een kraampje op de markt in Maastricht. De Churros zijn speciaal voor Nederlanders verkrijgbaar met suiker of poedersuiker, maar ook traditionele warme chocolade is beschikbaar. Voorlopig is het kraampje alleen op zaterdag geopend, maar hier komt spoedig verandering in.


Spaanse 'Churros con chocolate'

Paar mag geen 5de kind krijgen van rechter

Een ouderpaar uit de Amerikaanse staat New York mag voorlopig geen vijfde kind krijgen. De familierechtbank in Rochester besloot dat de twee pas weer kinderen mogen krijgen als hun andere vier kinderen (1, 2, 4 en 5) niet langer bij pleegfamilies hoeven te wonen.

Burgerrechtenactivisten zijn van mening dat het vonnis in strijd is met de Amerikaanse grondwet, maar rechter Marilyn O'Connor ziet dat anders. "Deze rechtbank is van mening dat het grondwettelijke recht om kinderen te krijgen moet worden herzien als de gemeenschap de financiële lasten hiervan moet dragen." O'Connor ging niet zover dat ze de twee het gebruik van voorbehoedsmiddelen verplichtte, maar bood hen aan zich kostenloos te laten steriliseren.

Of een dergelijke sterilisatie nut heeft is echter nog maar de vraag. De veroordeelden zijn beiden drugsverslaafd en drie van hun kinderen hadden bij hun geboorte cocaïne in het lichaam. Het paar weigert aan een oudercursus deel te nemen of zich onder psychiatrische behandeling te laten stellen.

Cyprus met Kreta verwisseld op postzegel

De Ierse posterijen hebben met hun postzegel over de nieuw toegetreden EU-landen een grote blunder gemaakt. In plaats van Cyprus net als de andere nieuwe landen geel te kleuren, is het Griekse eiland Kreta benadrukt. Cyprus is weliswaar ongeveer even groot als Kreta, maar heeft een andere vorm en ligt een paar honderd kilometer ten oosten van het Griekse eiland. Niet bij Griekenland, maar voor de zuidkust van Turkije.

"Ik neem aan dat een inwoner van Kreta of Cyprus dit als beledigend ervaart", aldus Peter Geoffrey, eigenaar van Dublins grootste postzegelwinkel. De Ierse post bestrijdt echter een fout te hebben gemaakt. Hoewel het thema van de postzegel de nieuwe Europese Unie was, was het niet de bedoeling een kaart van Europa af te drukken. De ontwerpers hebben zich eenvoudigweg enkele vrijheden toegestaan. Bovendien is het eiland op de zegel toch maar "net zo klein als een hoopje vliegenstront".


Cyprus ziet er volgens de Ierse posterijen uit als Kreta

Wijzigingen in de FP-crew (februari, maart, april)

Tot nu toe gaven we iedere maand een overzicht van wijzigingen in de FP-crew. Vanaf februari is dit echter (op een Eindredactie-wisseling na) niet meer gebeurd. Wat is er de laatste tijd allemaal veranderd?

Afscheid van oud gedienden
Na jaren van trouwe dienst heeft LWaS besloten het team te verlaten. Hij was de laatste tijd nog actief als nieuwsposter en heeft in de afgelopen jaren maar liefst 2000 nieuwsberichten op de Frontpage geplaatst. We zullen ons FP-fossiel missen. Bedankt voor de trouwe inzet!

Datzelfde geldt voor AliSalami, die met maar liefst 2525 nieuwsposts ook een indrukwekkende prestatie heeft neergezet. De laatste maanden was hij actief als devver en als nieuwsposter. Nadat hij eerder al besloot het devven neer te leggen heeft hij kort geleden ook besloten zijn nieuwsposterstaak neer te leggen. Ook hem bedanken we voor zijn toch wel indrukwekkende en langdurige inzet!

Afscheid
Verder hebben we afscheid genomen van nieuwsposters AppeltjeEitje, Chanty, Ischa, JvL, M4stermind, Scion-a-la-reine en Stratos. Bij de columns hebben Sunchaser en Unkle het team verlaten. Allen bedankt voor jullie inzet!

Welkom!
Inmiddels zijn er op de FP ook wat crewleden bij gekomen. In het nieuwsteam zijn FatalException, Kozzmic en sanfranjake ons komen versterken. Bij de reviews heeft rewimo zich bij het team gevoegd en ook Jerruh is nu fulltime reviewer.

Wijzigingen in de Eindredactie
Eb, tot voor kort Eindredacteur Columns, heeft besloten deze functie neer te leggen. Op dit moment neemt Danny zijn taken waar.

Uitslag trainingen Barcelona

De ochtend trainingen Barcelona waren voor BAR een succes te noemen, in de eerste training was het Jenson Button die de eerste tijd wist neer te zetten en tijdens de tweede training wist zijn teamgenoot Takuma Sato als enige onder de 1:15 te duiken.

Eerste training:

Pos.CoureurTeamtijd
1Jenson ButtonBAR-Honda1:15.984
2Jarno TrulliRenault1:16.015
3Juan Pablo MontoyaWilliams-BMW1:16.048
4Ralf SchumacherWilliams-BMW1:16.233
5Michael SchumacherFerrari1:16.519
6Takuma SatoBAR-Honda1:16.685
7Olivier PanisToyota1:16.721
8Rubens BarrichelloFerrari1:16.795
9David CoulthardMcLaren-Mercedes1:17.106
10Cristiano da MattaToyota1:17.252
11Giancarlo FisichellaSauber-Petronas1:17.277
12Fernando AlonsoRenault1:17.294
13Kimi RäikkönenMcLaren-Mercedes1:17.428
14Felipe MassaSauber-Petronas1:17.860
15Nick HeidfeldJordan-Ford1:18.643
16Giorgio PantanoJordan-Ford1:19.146
17Christian KlienJaguar-Cosworth1:19.851
18Zsolt BaumgartnerMinardi-Cosworth1:19.949
19Gianmaria BruniMinardi-Cosworth
20Mark WebberJaguar-Cosworth

Tweede training:

Pos.CoureurTeamtijd
1Takuma SatoBAR-Honda1:14.836
2Michael SchumacherFerrari1:15.025
3Juan Pablo MontoyaWilliams-BMW1:15.232
4Jarno TrulliRenault1:15.457
5Rubens BarrichelloFerrari1:15.540
6Jenson Button BAR-Honda1:15.627
7David CoulthardMcLaren-Mercedes1:15.768
8Fernando AlonsoRenault1:15.874
9Mark Webber Jaguar-Cosworth1:15.895
10Cristiano da MattaToyota1:15.895
11Kimi RäikkönenMcLaren-Mercedes1:15.983
12Ralf SchumacherWilliams-BMW1:16.308
13Christian KlienJaguar-Cosworth1:16.648
14Nick HeidfeldJordan-Ford1:16.746
15Giancarlo FisichellaSauber-Petronas1:17.145
16Felipe MassaSauber-Petronas1:17.282
17Giorgio PantanoJordan-Ford1:17.665
18Olivier PanisToyota1:18.392
19Zsolt BaumgartnerMinardi-Cosworth1:20.449
20Gianmaria BruniMinardi-Cosworth1:21.005

Amazone overlijdt nadat paard valt

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Een val van een paard heeft er toe geleid dat een 50-jarige vrouw uit Nes vrijdagavond is overleden. Het dier viel bovenop zijn berijdster, waardoor ze op slag dood was.

De vrouw, die de paardrijkunst niet machtig was, zat op de rug van het paard toen het beest weggleed op een gladde plek in de dressuurbak. Het dier begon te steigeren en viel achterover bovenop de vrouw. Door het gewicht van het paard was het slachtoffer meteen dood.

Een week geleden kwam een 63-jarige man uit Uithuizen al om het leven toen hij door een paard in zijn gezicht werd getrapt.

Jaguar test te weinig

Jaguar rijdt erg wisselvallig dit jaar. Grote uitschieter was de tweede startplek voor Mark Webber op Sepang, maar tijdens de race laten ze het vaak afweten.

Tijdens de race is Webber al twee keer uitgevallen en twee keer op een ronde achterstand gefinisht. Christian Klien heeft tot nu toe alle races uitgereden, maar kwam telkens op een ronde achterstand aan. Het team heeft tot nu toe één punt gehaald uit vier races.

De onbetrouwbaarheid en wisselvalligheid van de auto zijn volgens manager David Pitchforth te wijten aan een gebrek aan tests. Het team komt daardoor nog al eens voor 'verassingen' te staan, zo vertelt hij. "Het is op deze manier onvermijdelijk dat we veel fouten of mankementen tegenkomen tijdens een Grand Prix-weekend."

In de nabije toekomst ziet Pitchforth geen grote veranderingen. De R5 zal voorlopig alleen kleine verbeteringen ondergaan en moeten wachten op een grote opknapbeurt.

Fisichella is niet bang voor Jos

Sauber-rijder Giancarlo Fisichella is niet bang voor een uitdaging van Jos Verstappen. De twee zouden een één-tegen-één race moeten houden om te kijken wie de beste is.

Har Muermans kwam met het idee om zo Verstappen te laten bewijzen dat hij beter is en dus recht zou hebben op een plekje bij het Zwitserse team. De sponsor van Jos heeft daarom een verzoek ingediend bij teambaas Peter Sauber, maar vooralsnog is daar geen reactie opgekomen.

Fisichella is nergens bang voor. "Geen probleem, wanneer hij maar wil", zo reageerde de Italiaan, "Ik ben absoluut niet bang voor hem. Ik weet dat ik sneller ben."

Boot voor drugsverslaafden slaat om

Bas028 en wauwel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Arnhem is afgelopen nacht de boot die bestemd was voor de opvang van drugsverslaafden op de bodem van de Rijn beland. Het schip, dat onlangs voor zes miljoen euro verbouwd was, maakte door nog onbekende oorzaak water, waarna het langzaam zonk. Pogingen van de brandweer om de boot boven water te houden mochten niet baten.

Aangezien de drugsboot pas binnenkort in gebruik zou worden genomen, hoefde er niemand geëvacueerd te worden. De 24-uurs opvangfaciliteit die onderdak biedt aan zeventig verslaafden is in Arnhem erg omstreden. Enkele ondernemers hadden de gemeente aangeklaagd omdat ze overlast vrezen.

Inmiddels heeft de eigenaar van het schip, scheepswerf Grave, opdracht gegeven de boot te laten bergen. De scheepvaart over de Rijn is stilgelegd.

Maldini langer bij AC Milan

Paolo Maldini heeft zijn contract bij AC Milan verlengd. Het boegbeeld van de club heeft overeenstemming bereikt over een verbintenis tot 2006.

De 35-jarige verdediger werd afgelopen weekend voor de zevende keer kampioen met de club uit Milan. Als zijn contract afloopt is hij 38 en heeft hij er 21 seizoenen bij Milan opzitten.

Op 20 januari 1985 maakte Maldini uit tegen Udinese op zestienjarige leeftijd zijn debuut voor Milan. Hij won naast de zeven landstitels ook vier keer de Champions League, een Coppa Italia en twee Intercontinental Cups.

Rivaldo ook in beeld bij Celtic

Rivaldo staat ook in de belanstelling bij Celtic. Coach Martin O'Neill wil niet alleen Jerrel Hasselbaink als vervanger voor Henrik Larsson aantrekken, maar is ook uitermate geïnteresseerd in de Braziliaanse vedette.

'Het liefst houd ik dit soort dingen stil, we zijn immers al aan zoveel namen gelinkt. Maar de waarheid gebiedt te zeggen dat als iemand van het kaliber Rivaldo beschikbaar komt, dan moet je wel geïnteresseerd zijn', aldus O'Neill.

O'Neill is op zoek naar speler die direct beschikbaar is. De 32-jarige wereldkampioen lijkt daarom een goede optie. Of hij naar Celtic komt is nog onzeker. 'Ik zou er geen weddenschap voor willen afsluiten, want het lijkt mij een zeer lastige klus. Maar hij is een klassespeler, die we graag zouden willen kopen.'

Er zijn echter meer clubs die wel trek hebben in de kwaliteiten van Rivaldo. Sinds hij zijn contract bij het Braziliaanse Cruzeiro inleverde, is hij in verband gebracht bij een groot aantal clubs, van River Plate tot Bolton Wanderers. Rivaldo, die eerder bij Barcelona en AC Milan speelde, heeft echter nog geen keuze gemaakt.

Boek met gevangenisrecepten op de markt

In Frankrijk wordt een nieuw kookboek op de markt gebracht waar diverse gevangenisrecepten in staan. In 'Cooking just for me' laten Franse gevangenen weten hoe je goedkoop en simpel diverse maaltijden kan samenstellen. Hierdoor is het boek uitermate geschikt voor op zichzelf wonende personen met weinig geld, zoals studenten en senioren.

Aangezien de gevangenen beperkt zijn in het materiaal en de ingrediënten moeten ze vooral inventief te werk gaan. Een oproep onder 60.000 gevangenen leidde tot 600 ingezonden recepten, waarvan de beste honderd door chef-kok Haeberlin werden geselecteerd voor het boek. De recepten variëren van verfijnde visgerechten tot chocoladetaarten.

Haeberlin zei vooral verbaasd te zijn door de creativiteit van de gedetineerden. Ook amuseerde hij zich met de woordkeuze van sommige gevangenen, zoals deze: "Voor dit recept moet je de tijd nemen. Maar tijd is hier niet echt zeldzaam." Het beste recept was volgens de kok zeebrasem met sla en champignons. De inzender van deze maaltijd kreeg als prijs een televisietoestel in zijn cel.

AEL: 'Kabinet bevat anti-islamitische elementen'

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) is een onderzoek gestart naar de Arabische Europese Liga (AEL), omdat deze organisatie mogelijk een bedreiging vormt voor de Nederlandse democratische rechtsorde. Een jaar na de oprichting van de Nederlandse tak, die onder leiding staat van Nabil Marmouch, wordt steeds frequenter opgeroepen tot verzet door de moslims. Dit meldt de Telegraaf vandaag in een paginagroot artikel. Intern en extern lopen de spanningen hoog op.

Volgens de AEL bevat het kabinet anti-islamitische elementen. Marmouch: "Onze regering onderhoudt goede betrekkingen met een koloniale macht en ziet zichzelf als vriend van deze fascistische entiteit. Onze regering maakt zich hier mede verantwoordelijk aan de vernietiging van de Palestijnen. In deze regering zit een groot aantal anti-islamitische elementen."

Marmouch, sinds februari voorzitter van de Nederlandse afdeling van de AEL, nam de leiding over van de oprichter van de AEL, Abou Jahjah. Laatstgenoemde baarde onlangs opzien tijdens een interview met het Nederlandse blad SQ. Daarin keerde hij zich bijzonder fel tegen de integratie in Nederland. Volgens hem is Nederland bezig met genocide en ethnische zuiveringen, omdat minderheden worden gepasseerd door de meerderheid. Jahjah: "Het zijn verschillende methodes, die leiden naar eenzelfde doel: het met wortel uitschakelen van de diversiteit. Autochtonen moeten zich maar aanpassen aan de allochtonnen, of anders emigreren! Wie het hier niet bevalt, moet maar weggaan."


Nabil Marmouch, voorzitter van de Nederlandse tak van de AEL


Intussen maakt de Nederlandse tak zich op voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. In het partijconcept wordt vermeld: "Wij denken dat Nederland een beter, socialer, veiliger land zou zijn als er meer wordt geleefd volgens de normen en waarden, zoals die door de islam worden voorgestaan." De AEL wil hierbij de 'losbandigheid' bestrijden, door een verbod op drugshandel en prositutie, het tegengaan van alcholgebruik en het sluiten van gokhallen. Daarnaast wil de organisatie een einde maken aan 'de onreinheid en overlast door honden.'

Deze week kwam de AEL nog in het nieuws vanwege de uitnodiging van de omstreden moslimleider Qazi uit Pakistan om een lezing te geven. De AIVD is inmiddels een onderzoek gestart naar de banden van de AEL met de islamitische partij Jamaar-e-Islami. De zeer extreme normen en waarden zouden volgens de AIVD een bedreiging voor de Nederlandse rechtsorde kunnen vormen. Zo is Qazi een voorstander van het invoeren van de strenge islamitische wetgeving de sharia en kan Osama Bin Laden op een warm onthaal rekenen. Jahah deelt zijn visie.

Eerder al liet Jahjah weten geen enkel probleem te zien in de komst van Hussain Ahmad. Jahjahs maatstaf om iemand te beoordelen is of hij of zij pro of contra het zionisme en de VS is, en wat zijn of haar visie op democratie is, zo zei hij tegenover de Belgische pers.


Jahjah met Hussain Ahmad tijdens een eerdere ontmoeting


Het is nog niet duidelijk of Qazi naar Nederland komt, omdat de Haagse Hogeschool de reservering van de vergaderruimte heeft geannuleerd. Marmouch wilde niet op dit bericht reageren. De Pakistaanse leider zal wel in België spreken, waar hij is uitgenodigd door de AEL-België voor een lezing.

Vrouw overleden door duikongeval op Tholen

Black_Crow had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Belgische vrouw is vrijdagavond door een duikongeval bij Scherpenisse op het Zeeuwse eiland Tholen om het leven gekomen. De vrouw was samen met twee andere duikers in moeilijkheden geraakt.

Rond 20.00 kreeg de politie een melding dat de drie duikers, twee vrouwen en een man uit België, niet meer uit het water konden komen en zich vast hadden geklampt aan een boei. Een boot van Rijkswaterstaat werd ingezet om de drie uit het water te halen. Eén van de vrouwen bleek toen al overleden te zijn. De andere vrouw en de man werden voor onderzoek naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom gebracht.

Naaktloper dankzij Willibrord veroordeeld

Paininthebutt had ons via de nieuws-submit te melden:

Een uitzending van het programma 'De week van Willibrord' heeft er mede voor gezorgd dat een naaktloper beboet kon worden. De 56-jarige E.K. werd gisteren door de politierechter in Zwolle wegens schennis van de eerbaarheid tot een voorwaardelijke boete van 750 euro veroordeeld. De man stond vrijwel dagelijks naakt achter het raam van zijn woning.

Nadat boze buren Willibrord Frequin ingelicht hadden, was in diens televisieprogramma te zien dat K. bloot door zijn huiskamer wandelde. De dader was zich echter van geen kwaad bewust en ontkent met opzet naakt rond te lopen.

Vrees Duitsland, juist nu!

“Voetbal is een spel van 2 x 45 minuten en aan het einde winnen de Duitsers.” Zo ongeveer luidt een uitspraak van de Engelse oud-voetballer Gary Lineker. Jarenlang was er geen enkele reden om deze uitspraak te wijzigen of er zelfs maar aan te twijfelen. De laatste tijd is er echter alle reden toe. Duitse clubteams spelen in de Europacups niet echt meer een rol van betekenis en de nationale ploeg is geen schim meer van de wereldmacht die het ooit was. Komt dat even goed uit, nu Nederland op het EK tegen de Duitsers aan zal moeten treden. Of misschien toch niet?

Soldate in cel voor 'martelfoto's' Irak

Een Amerikaanse soldate die op verschillende foto's lachend te zien is met naakte Iraakse gevangenen, is door het leger in staat van beschuldiging gesteld wegens het mishandelen van gedetineerden. De soldate in kwestie, de 21-jarige Lynndie England, zit momenteel vast in de VS.

England heeft volgens de aanklacht samengewerkt met collega-soldaat Charles Graner, van wie zij vier maanden zwanger is. Graner staat op één van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen. Hij zal waarschijnlijk ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.

De moeder van de 21-jarige soldate zei tegenover de Amerikaanse krant Baltimore Sun over het gebeuren: ''Het is de hele tijd in het nieuws, maar we horen niks nieuws. Ze laten alsmaar de foto's zien. Hoe vaak moeten we dat nog zien?'' Zij gelooft dat haar dochter door anderen is aangezet om te doen wat ze deed. Ook andere familieleden en kennissen van de soldate in het plaatsje Cumberland in de Amerikaanse staat Maryland geloofden hun ogen niet toen zij de foto's te zien kregen: uit alle verhalen die zij vertellen komt een beeld naar voren van gewone Amerikaanse die het spoor even behoorlijk bijster moet zijn geweest.


Lynndie met Irakese gevangene aan riem


Lynndie en Charles bij naakte gevangenen


-
Een hele serie van de gewraakte foto's.

CD: Five For Fighting - The Battle For Everything

Five For Fighting. Met het nummer '100 Years' hebben ze op dit moment een bescheiden hitje in Nederland. Door sommige critici worden ze vergeleken met de Counting Crows en Coldplay. Enige tijd geleden kwam hun nieuwe cd, 'The Battle For Everything', uit. Benieuwd of ook op deze cd de lekkere Five For Fighting-muziek te vinden is, zoals we die kennen van het vorige album 'America Town'!

Homobetoging in Kraków loopt uit de hand

In de Zuid-Poolse stad Kraków is een demonstratie van homo's volledig uit de hand gelopen. Eén agent raakte gewond toen tegenstanders van de demonstratie met de politie slaags raakten. De manifestatie maakt deel uit van het 'Culture of Tolerance' festival en moet aantonen dat homo's en lesbische vrouwen dezelfde rechten als hetero's hebben.

De demonstratie, waaraan 1.200 mensen deelnamen, vond plaats in de binnenstad van de historische stad. Enkele honderden relschoppende jongeren gooiden eieren en stenen naar de deelnemers. Ook werden winkels vernield aan het plein waar de demonstratie plaatsvond. De politie was met honderd agenten ter plaatse. Zij verrichtten meerdere arrestaties.

Spanje-Argentinië is halve finales Rome

De halve finales van het Masters-toernooi in Rome zullen beiden een Spanje - Argentinië duel worden. Albert Costa neemt het op tegen David Nalbandian terwijl in de andere halve finale Carlos Moya het opneemt tegen Mariano Zabaleta

Spanjaard Albert Costa won van de als twaalfde geplaatste Tsjech Jiri Novak: 6-4 6-2. Costa won eerder dit toernooi van Roger Federer. Costa zal de Argentijnse favoriet David Nalbandian treffen. Hij versloeg de Amerikaan Vince Spadea: 6-4 6-3. Spadea kwam nog 0-3 voor in de tweede set, maar won daarna geen game meer van de virtuoos uit Argentinië.

In de andere halve finale gaat de strijd tussen Carlos Moya en Mariano Zabaleta. Moya moest vandaag twee partijen spelen door de regen van de afgelopen dagen. In de derde ronde won hij van het servicekanon Karlovic, in de kwartfinale versloeg hij simpel de Roemeen Andrei Pavel, die ook eerder op de dag nog een partij had moeten afspelen: 6-1 6-2. Mariano Zabaleta had het makkelijkker, toch verraste hij de als achtste geplaatste Chileen Nicolas Massu: 6-1 7-5.

Uitslagen derde ronde
A Pavel (ROM) vs D Sanchez (SPA) 7-6 7-6
(6)C Moya (SPA) vs I Karlovic (KRO) 6-4 3-6 6-4

Uitslagen kwartfinales
A Costa (SPA) vs (12)J Novak (TJE) 6-4 6-2
(5)D Nalbandian (ARG) vs V Spadea (USA) 6-4 6-3
M Zabaleta (ARG) vs (8)N Massu (CHI) 6-1 7-5
(6)C Moya (SPA) vs A Pavel (ROM) 6-1 6-2

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.