'Ook verkrachting en moord in Iraakse cellen'

Zeer waarschijnlijk hebben Amerikaanse soldaten in Irak zich ook schuldig gemaakt aan verkrachtingen en moorden in de Iraakse gevangenissen. Volgens de republikeinse senator Lindsey Graham zal dit straks blijken uit onderzoek. "We praten niet alleen over mensen een vernederende ervaring laten ondergaan. We hebben het over verkrachting en moord en enkele zeer ernstige aanklachten."

Graham baseert zich op minister Rumsfled van Defensie, wie vrijdag verhoord werd voor de senaatscommissie. Senator Graham is lid van de senaatscommissie. Hij gaf geen verdere details.


Deze Iraakse gevangene, met een zak om het hoofd gebonden, werd door de Amerikanen verteld dat als hij van de doos af zou stappen, hij geëlektrocuteerd zou worden. De stroomdraden waren aan zijn armen, benen en testikels bevestigd.


Meer schokkende foto's op komst
Uit het verhoor van Rumsfeld bleek dat er nog veel meer beelden van ernstige mishandelingen van Iraakse gevangenen in omloop zijn. De minister onthulde dat er nog talrijke foto's en videobanden in omloop zijn. Volgens Rumsfeld waren de beelden "afschuwelijke en nauwelijks te bevatten". Hij uitte tevens de vrees dat de foto's en tapes niet in handen van de media komen, omdat zij funest zouden kunnen zijn voor de reputatie van de Verenigde Staten.


Lynndie en Charles bij naakte gevangenen

Intussen zijn de soldaten van de wijdverspreide foto's aangeklaagd. Zo zit de 21-jarige Lynndie England momenteel vast in de Verenigde Staten. England heeft volgens de aanklacht samengewerkt met collega-soldaat Charles Graner, van wie zij vier maanden zwanger is. Graner staat op één van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen. Hij zal waarschijnlijk ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.

-
Een hele serie van de gewraakte foto's.
Hier zijn schokkende foto's te vinden.
Hier ook.