[update] Taiwan f?teert Kamerleden

lentebuitje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek nieuwsEnkele Kamerleden zijn in opspraak gekomen na te zijn uitgenodigd door de Taiwanese regering. Aanstaande maandag vertrekken CDA'ers De Haan, Ormel en Haverkamp voor een vijfdaagse reis. Vluchten, maaltijden en hotelverblijf worden betaald door Taiwan. Ook de echtgenotes van De Haan en Ormel mogen gratis mee.

Voor Henk de Haan, voorzitter van de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken, is het al de tweede reis binnen een half jaar naar de Taiwanese hoofdstad Taipei. Kamerleden zijn verplicht te melden als zij een trip aangeboden krijgen van een regering of een non-gouvernementele organisatie. De vorige reis van De Haan staat echter niet gemeld in het reisregister.

Aangezien Nederland geen officiële contacten met Taiwan onderhoudt en het land niet officieel erkent liggen reizen naar Taiwan gevoelig. China beschouwt het eiland als een afvallige Chinese provincie. Chang Siao-yue, de Taiwanese vertegenwoordigster in Nederland, bevestigt dat haar regering alle kosten betaalt, inclusief de reis en het verblijf van de echtgenotes. Volgens Chang is er geen actuele aanleiding: "Zij gaven aan dat ze nu wilden omdat het reces is." Ook de PvdA-Kamerleden Bert Koenders en Frans Timmermans kregen een uitnodiging, maar weigerden. PvdA'er Douma was in januari wel in Taiwan. VVD-parlementariërs Wilders en Weekers lieten zich eind vorig jaar met hun echtgenotes uitnodigen door de Taiwanese regering.

Kwetsbaar
Bert Koenders meent dat de uitgenodigde politici zich kwetsbaar maken. In het afgelopen najaar stemde de Kamer voor een motie waardoor hooggeplaatste Taiwanezen nu via Nederland door Europa mogen reizen. "Dan wek je de schijn dat je je standpunt aanpast door zo'n reis."

Update 20:35 uur
De drie betrokken CDA-leden hebben na de opschudding die vandaag ontstond besloten de kosten van de partners voor eigen rekening te nemen. Henk de Haan stelt nadrukkelijk dat de trip geen snoepreisje is. "We hebben een loodzwaar programma van drie dagen. Het is een uitermate nuttig werkbezoek." De CDA'er geeft aan dat Tweede-Kamervoorzitter Weisglas van de reis op de hoogte was gesteld.

VVD-kamerlid Frans Weekers, die afgelopen najaar met echtgenote in Taiwan verbleef, laat weten dat tijdens dat bezoek onder meer werd bekeken hoe de ziekte SARS zich op het eiland heeft ontwikkeld. De uitnodiging zou zijn onafhankelijkheid niet hebben beïnvloed, meent het Kamerlid.