FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 mei 2004

Duitsland verhoogt accijns op Breezers

Om het alcoholmisbruik onder jongeren in Duitsland tegen te gaan wordt de accijns op populaire alcoholhoudende drankjes onder die doelgroep verhoogd. Drankjes als alcopops of Breezers zullen hierdoor 83 eurocent duurder worden, waarmee de prijs van een flesje van 275 milliliter in de supermarkt boven de 2,50 euro uitkomt.

Volgens de Duitse overheid is het een regelrechte sport onder Duitse jongeren om zich in een coma te drinken. Eťn op de drie patienten die op de eerste hulp belanden met een alcoholvergiftiging, is zelfs jonger dan 15 jaar. (In Nederland drinkt 20% van de jongens en 10% van de meisjes tussen de 12 en 25 jaar regelmatig veel te veel.)

Duitsland gaat ook het roken onder jongeren verder ontmoedigen. Daartoe wordt het verboden om kleine verpakkingen met sigaretten te verkopen. Bij onze oosterburen is het al verboden voor minderjarigen om op openbare plaatsen te roken.


De welbekende breezerchick

Cas en NiŮo weg bij RBC

RBC Roosendaal neemt aan het eind van het seizoen afscheid van Marcel Cas en Pablo NiŮo. Hun contracten worden niet verlengd.

Pablo NiŮo speelt pas ťťn seizoen bij de club uit Roosendaal. De bijna 26-jarige Spanjaard speelde tot dusver 28 duels zonder te scoren. In Spanje speelde hij bij Real Betis Sevilla, vooral in het B-team.

Marcel Cas kwam in de winterstop van het Engelse Grimbsy Town naar RBC Roosendaal. Cas speelde eerder al vier seizoen in Roosendaal, voordat hij naar Engeland verkaste, waar hij ook nog voor Notts County en Sheffield United voetbalde. De 32-jarige Cas speelde na de winterstop 14 duels mee zonder te scoren.

TV per antenne vervroegd afgeschaft

Waarschijnlijk zal het in 2006 niet langer mogelijk zijn om met een gewone antenne tv-uitzendingen van de Publieke Omroep uit de ether te plukken. Officieel is het de bedoeling om de analoge doorgifte van tv-signalen van 2005 tot 2008 af te bouwen, maar de Publieke Omroep wil vervroegd van de aloude techniek af, omdat zo tot 14 miljoen euro per jaar kan worden bespaard.

Als de omroepen niet langer via een gewone antenne te ontvangen zijn, worden 60.000 tot 100.000 mensen gedwongen een abonnement op de kabel of digitenne te nemen, of een satellietschotel aan te schaffen.

De aloude tv-antenne op de daken is al vrijwel helemaal verdreven door de oprukkende kabel. Maar vooral in afgelegen gebieden wordt er nog wel gebruik van gemaakt, omdat het daar veel te duur is om de kabel door te trekken. Veel van deze mensen hebben daarom al een schotel aangeschaft, omdat anders RTL 4 en anderen niet te ontvangen zijn, maar toch zijn er nog 60.000 tot 100.000 mensen afhankelijk van de ether. Bovendien zijn er nog 400.000 huishoudens die draagbare tv's hebben die het signaal uit de ether halen.


Het woud van antennes in grote steden is al lang verleden tijd

Explosie wapenarsenaal in de Oekraine

mudhog had ons via de nieuws-submit het volgende vertaalde bericht te melden:

Een serie zware explosies in een militaire opslagplaats in het OekraÔnse Zaporozja heeft vandaag volgens de eerste berichgevingen dodelijke slachtoffers geŽist en delen van verschillende wapens tot in een straal van zeventig kilometer geworpen. Het gaat om raketten van het type "grad", "uragan" en "smerc". Het aantal doden en gewonden is nog onbekend maar onder hen is het overgrote deel militairen van de basis Bogdankovi. Een evacuatie van om en nabij de 10.000 mensen die in de omgeving van het getroffen gebied wonen is in gang gezet.

De explosies hebben nagenoeg het gehele complex op de basis verwoest, een paar dorpen in de omgeving met de grond gelijk gemaakt en het kleine treinstation Fjodorovka op het traject Moskou-Krim van de aardbodem weggevaagd. Ook de grote gas- en oliepijpleidingen zijn beschadigd, aldus het Russische persbureau Itar-Tas.

Het blussen van de branden die de basis nu teisteren is "helaas onbegonnen werk", aldus de woordvoerder van het OekraÔnse ministerie van buitengewone situaties waarbij hij toevoegd dat "de situatie dusdanig is dat de brandhaard niet te lokaliseren is". De brand en explosies in de ondergrondse ruimten van het militaire arsenaal zouden drie tot zeven dagen kunnen voortduren. Een groot brandstofreservoir in de nabijgelegen stad Melitpolja, waar de noodtoestand is afgekondigd, loopt gevaar.

Geen plek voor Dixon

Er is voor Scott Dixon geen plaats bij Toyota, zo zei team official John Howett vandaag.

De Nieuw-Zeelander heeft al enige malen getest voor Williams en zal dat later dit seizoen weer doen. Hij is druk bezig zijn plekje te verdienen in de F1, maar kreeg dat dit seizoen niet voor elkaar.

Dixon rijdt nu in de Indy Racing League bij Chip Ganassi, een team dat met Toyota-motoren rijdt. Hij werd hier afgelopen seizoen kampioen. Toch ziet Toyota geen heil in het potentiŽle F1-talent. Het team respecteert Dixon, maar heeft op dit moment besloten dat er geen plek is voor hem.

Hieruit concludeert Howett dat er volgens hem geen kans is dat Dixon bij Toyota in de Formule 1 terecht zal komen. Naast de huidige rijders Olivier Panis en Cristiano da Matta heeft het team de AustraliŽr Ryan Briscoe in hun ontwikkelingsprogramma. Verder worden ook Ralf Schumacher en David Coulthard in verband gebracht met een eventuele overstap naar het Japans/Duitse team.

Volgens Howett zijn er nog geen beslissingen genomen over de rijders voor volgend jaar en is een beslissing ook niet te verwachten op korte termijn. Wel is duidelijk dat het team op het moment niet tevreden is, ze willen namelijk meedingen naar het kampioenschap, maar is er tot op heden niet in geslaagd om punten te verdienen.

Britse defensie geeft UFO-document vrij

Het Britse Ministerie van Defensie heeft inzake de Freedom of Information Act een voorheen geheim document vrijgegeven over UFO-waarnemingen. Volgens het document werd door de US Air Force van 1948 tot 1950 een onderzoek naar Project "Sign" en Project "Grudge" gepleegd inzake UFO-waarnemingen. Hier is een rapport van gemaakt waarin verklaringen gegeven worden.

Zweden
In project "Grudge" onderzocht het Zweedse ministerie van Defensie duizenden UFO-waarnemingen. Volgens defensie waren alle waarnemingen toe te schrijven aan astronomische fenomenen. De VS zegt na onderzoek van 172 close-encounters dat ze niks controversieels hebben gevonden. "Het gaat om simpele waarnemingen zoals weerballonnen, normale vliegtuigen, planeten, meteoren, optische illusies, grappen of hallucinaties".

Dr. Hynek had 228 gevallen onderzocht en concludeerde dat 33 procent astronomische oorzaak had, 37 procent was niet astronomisch maar toe te schrijven aan zaken als vogels, raketten, ballonnen en dergelijke. Bij de overige dertig procent was niet genoeg bewijsmateriaal, of er was geen rationele verklaring voor te vinden, hoewel sommige van deze zaken alsnog astronomisch verklaard kunnen worden.

Twee spectaculaire incidenten die de pers hebben gehaald zijn volledig verklaard. In januari 1948 vond bij Fort Knox een vliegtuigongeluk plaats toen luitenant piloot Mantell van de USAF een vermeende UFO achterna zat. Tijdens de achtervolging stortte het vliegtuig neer en vond Mantell de dood. Het indicent is verklaard met dat hij de planeet Venus achtervolgde. Een tweede zaak is dat in een gesprek met de FBI er een rapport naar voren kwam dat een neergestorte vliegende schotel gevonden was met het stoffelijk overschot van kleine wezens. Het rapport zegt dat na onderzoek bleek dat het rapport een verzinsel was.

Groot BrittanniŽ
In 1950 kwamen in Groot BrittanniŽ verschillende meldingen binnen van lichtende voorwerpen die met hoge snelheid door het luchtruim vlogen, meestal 's nachts maar in enkele gevallen ook overdag. De fenomenen zijn verklaard als zijnde meteorieten.

In hetzelfde jaar waren er drie incidenten met vermeende close-encounters die officiŽel gerapporteerd werden door ervaren luchtmacht-officiers. Op 1 juni rapporteerde de piloot van een Meteor voor het landen op Tangmere op 20 duizend voet hoogte in oostelijke richting over Portsmouth, dat hij een UFO zag vliegen op zeer hoge snelheid ongeveer 1000-2000 voet boven hem en op 1200 yard stuurboord. Hij beschreef het object als schijfvormig met een heldere metaalachtige glans. Hij schatte dat het object met een snelheid van 800 knots vloog. Het object was 15 seconden zichtbaar. Toen hij het radarstation opriep zeiden zij dat ze het ongeÔdentifeerde object ook zagen op de radar, volgens hen vloog het met een snelheid met 1300-1650 knots. De verklaring die het UFO-onderzoeksteam in het rapport geeft is dat de piloot een weerballon zag, en het object op de radar een fout in het radarsysteem was.

Een andere melding dat jaar kwam 14 augustus van luitenant Hubbard van de Royal Aircraft Establisment in Fanborough. Hij en twee andere officiers op het vliegveld hoorden een zoemend geluid waardoor ze de lucht in keken. Hubbard, die een zonnebril ophad, zag een object dat er uitzag als een vliegende schotel lichtgrijs in kleur, 50 voet in diameter op een geschatte hoogte van 5.000 voet. Hij zag het ongeveer 30 seconden vliegen met een snelheid van ongeveer 800-1000 mph. Het object maakte bizarre S-vormige manoeuvres waarna het uit het zicht verdween. De andere officiers zagen het object niet vanwege de zon. Het rapport zegt dat er geen twijfel is dat Hubbard de waarheid vertelt, maar dat hij waarschijnlijk het slachtoffer was van een optische illusie omdat niemand anders het object gezien had.

Op vijf september echter zag Hubbard die samen met vijf andere officiers op een wachttoren stond eenzelfde object zweven in de lucht. Alle vijf de officieren zagen het object. De UFO was schijfvormig en grijskleurig. Het bewoog en vloog in een bizar rechthoekig patroon, zoals een herfstblad naar beneden valt maar dan omhoog. Uiteindelijk dook het naar de horizon en verdween. Het rapport verklaart deze officiŽle melding als optisch bedrog dat door een normaal vliegtuig veroorzaakt is.

Rendlesham
Het is niet het eerste document dat het Britse Ministerie van Defensie vrijgegeven heeft inzake het UFO-fenomeen. Op 26 december 1980 patrouilleerden drie veiligheids-officieren door de bossen van Tengham Woods, dat een deel vormt van Rendlesham Forest, waar de aandacht gevestigd werd op een lichtgevend object. De drie mannen waren aan het patrouilleren tussen de twee militaire bases van RAF Bentwaters en RAF Woodbridge.

Verder zegt het document dat radarstations het object gedetecteerd hebben, toen het boven de kust van Lowestoft vloog in de richting van Rendlesham. De drie veiligheids-officieren liepen richting het gloeiende object omdat ze in de eerste instantie dachten dat er een militair vliegtuig was neergestort of een noodlanding had gemaakt. De officieren schrokken toen ze een metaalachtig driehoekig object zagen met kleine wezens met grote ogen, die uit de bodem van het object via een straal neerdaalden. "They had heads out of proportions with their body, and their eyes were like inverted cat eyes"... Lees hier meer in het officiŽle Rendlesham-document.

RšikkŲnen blijft bij McLaren

Kimi RšikkŲnen zal ook volgend jaar voor McLaren uitkomen. Het zal zijn vierde jaar worden bij het Britse team.

De huidige vice-wereldkampioen is niet te koop, zo laat Mercedes-Motorsportchef Norbert Haug weten. Zijn hart ligt bij Mclaren, zo zegt hij. "Hij rijdt ook volgend seizoen voor bij McLaren, niet omdat wij hem vasthouden, maar omdat hij wil blijven."

Dit betekend dat beide rijders voor volgend seizoen bekend zijn, want eerder al tekende Juan Pablo Montoya een contract.

Voor David Coulthard betekent dit dat hij uit moet zien naar een nieuw team. De Schot rijdt al sinds 1996 voor McLaren, maar na acht jaar trouwe dienst komt dat tot een einde. De geruchten gaan dat zijn manager al in gesprek is met Jaguar, maar ook Toyota wordt genoemd als potentiŽle nieuwe renstal voor DC.

Wandelaars moeten in Spanje blijven

De ongedeerde wandelaars van de groep Nederlanders die woensdag in de Sierra Nevada in problemen kwam mogen nog niet terug naar Nederland. Bij het drama in het gebergte in Zuid-Spanje kwamen in hevige sneeuwstormen drie personen om. De Spaanse politie heeft een onderzoek geopend en wil eerst alle betrokkenen verhoren.

Inmiddels is de identiteit van de dodelijke slachtoffers bekendgemaakt. Het gaat om een 53-jarige man en twee vrouwen van respectievelijk 56 en 69 jaar. Een andere 69-jarige vrouw raakte in coma en ligt nog in het ziekenhuis. Zij zou buiten levensgevaar zijn.

De groep die onder leiding stond van een 39-jarige reisbegeleidster zou adviezen om af te zien van de tocht in de wind hebben geslagen. Twee van de twaalf deelnemers haakten door de barre omstandigheden af en gingen terug naar het hotel. De rest van de groep ging door op weg naar een berghut, maar verdwaalde. Om negen uur woensdagavond ging een reddingsteam naar hen op zoek. Donderdagochtend vroeg vond het reddingsteam acht van de tien toeristen, een van hen was toen al overleden door onderkoeling. De groep was slechts enkele honderden meters van de hut verwijderd. De twee overleden vrouwen werden donderdagmiddag pas gevonden.

Volgens experts is de wijze waarop de Nederlanders zich in dit jaargetijde in de Sierra Nevada hebben gewaagd onbegrijpelijk. "Ze hadden geen winterkleren aan, gewoon dunne broeken alsof het hier al zomer was. Ook had niemand nog een zonnebril op, waardoor ze nu een probleem met hun ogen hebben. Ze kunnen ook niet door het slechte weer zijn verrast, want het is al dagen zo," aldus een woordvoerder van de Spaanse politie. Ook de twee wandelaars die al in een vroeg stadium van de tocht rechtsomkeert maakten oordeelden dat het niet verantwoord was om door te gaan. "We hadden niet de juiste kleding aan voor zoiets. We wilden terug, maar de gids, die nog nooit in Spanje was geweest, zei dat we gewoon moesten doorgaan." De bedoeling was om in twee dagen de top van de 3482 meter hoge berg Mulhacťn te bereiken.

Medewerkers van de betrokken reisorganisatie Intertrek bieden in een verklaring op de website hun medeleven aan aan betrokkenen en familieleden van de slachtoffers.


Drama Sierra Nevada
Drie aangeslagen wandelaars worden per helikopter afgevoerd


Peiling BelgiŽ: Vlaams Blok op winst

In BelgiŽ laten peilingen een flinke verschuiving zien qua zetelverdeling, indien er nu verkiezingen worden gehouden. Zo staat de partij van premier Verhofstadt op een fors verlies, terwijl het Vlaams Blok een flinke winst mag verwachten. De peiling vormt een goede indicatie voor de Europese verkiezingen, die in BelgiŽ op 13 juni worden gehouden.

De christen-democraten CD&V staan met 30,3 procent van de stemmen ruim bovenaan, gevolgd door de sociaal-democratische sp.a-Spirit met 23,6 procent van de stemmen. Het Vlaams Blok komt volgens de peiling met 21,7 procent van de stemmen op de derde plek terecht. De VLD van Verhofstadt gaat er met 18,8 procent flink op achteruit.


De meeste recente peiling in BelgiŽ


Onlangs oordeelde de rechter dat het Vlaams Blok zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Ze baseerde haar oordeel op basis van de verkiezingsprogramma's van het Vlaams Blok. Met name de pamfletten zouden van racistische aard zijn.

In de pamfletten werd onder meer vermeld welk percentage van de buitenlanders crimineel was. Daarop spanden het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en door de Liga voor de Mensenrechten een rechtszaak aan. Met het vonnis waren de organisaties dan ook zeer content. Het Vlaams Blok kondigde toen meteen aan in cassatie te gaan. Hierdoor kan de partij toch deelnemen aan de verkiezingen.

"Williams moet Heidfeld nemen"

Als het aan Eddie Jordan ligt, zou Nick Heidfeld volgend jaar bij Williams moeten rijden.

De Duitser kwam dit seizoen over van Sauber, waar ze, zo zegt hij, 'weinig kaas hebben gegeten' van promotie. Eddie Jordan ziet in Heidfeld echter een topper en heeft hem daarom in zijn team, ondanks dat hij weinig tot geen geld met zich meebrengt.

"Als Williams beide rijders kwijtraakt, waar het wel naar uitziet, dan moeten ze Nick nemen. Ze zijn gek dat ze niet met hem onderhandelen. Hij is een echte professional en ik zou het geweldig voor hem vinden," zo zegt Jordan. Heidfeld heeft echter nog een lange termijn contract met McLaren, al lijkt het er niet op dat hij daar aan de bak zal komen. Zij hebben voor volgend jaar reeds Juan Pablo Montoya bevestigd.

Optimistische Nederlanders zien hier uiteraard meteen weer een plaatsje vrij komen voor Jos Verstappen, die in juni zal testen voor Jordan. De teambaas ontkent dat echter meteen. "Ik zou er niet teveel achter zoeken, het is gewoon een test."

Vrije Training Barcelona

Het team van Ferrari liet vanochtend zien dat ze wel degelijk de beste zijn. Vanmiddag liet BAR van zich horen en bezette zij de eerste twee plaatsen.

Zowel Michael Schumacher als Rubens Barrichello reden slechts acht rondes tijdens de ochtendtest en wisten daarmee de eerste twee plekken op te eisen.

De derde rijders van BAR (Davidson) en Toyota(Zonta) maakte volop gebruik van de testmogelijkheid en reden beide 26 rondes. Op ruim 0,9 seconde achter Schumacher eindigden ze als derde en vierde.

's Middags waren het Jenson Button en Anthony Davidson die de eerste twee plekken bezet hielden, al reden ze langzamer dan de Ferrari's vanochtend. Die wisten vanmiddag echter niet verder te komen dan een zesde en zevende notering.

Het team van McLaren liet blijken dat het nog steeds niet lekker loopt. Kimi RšikkŲnen werd 's ochtends tiende en David Coulthard zelfs dertiende. 's Middags was het een fractie beter met een negende plek voor de Fin en weer een dertiende notering voor Coulthard.

Opvallend was verder dat Timo Glock, de derde rijder bij Jordan, twee maal sneller klokte dan zijn teamgenoten Nick Heidfeld en Giorgio Pantano.

Supervliegtuig in de maak

In de Franse stad Toulouse is men begonnen met de productie van het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Het is de bedoeling dat de Airbus A380 in 2006 voor het eerst het luchtruim kiest. Het toestel met twee passagiersdekken moet plaats bieden aan 555 reizigers. Plannen voor dit vliegtuig ontstonden al begin jaren negentig, hoge ontwikkelingskosten stonden de bouw echter in de weg.

De superjumbo moet de concurrent worden van de Jumbo 747, nu nog het grootste passagiersvliegtuig. De A380 kan ruim dertig procent meer passagiers meenemen, en verbruikt verhoudingsgewijs minder brandstof dan de huidige vliegtuigen. In het vliegtuig bevinden zich drie verschillende klasses, waaronder een zeer luxueuze eerste klasse. Passagiers die kiezen voor de eerste klasse hebben de gelegenheid te douchen, te winkelen en een bibliotheek aan boord te bezoeken.

Inmiddels hebben 11 vliegtuigmaatschappijen in totaal 129 toestellen besteld. In de enorme assemblagehal van Airbus in Toulouse wordt het toestel alleen in elkaar gezet, de onderdelen komen uit verschillende Europese landen. Zo zijn de vleugels gemaakt in Engeland, de romp in Duitsland en Frankrijk, de vleugelkleppen in Nederland en de staartvleugels in Spanje.


Airbus A380
De romp van de Airbus A380 arriveert in Toulouse

Airbus A380
De Airbus A380 in de lucht (computeranimatie)


Duitse bordelen moeten stagiaires opnemen

Duitse bordelen met meer dan tien werknemers zullen binnenkort een boete moeten betalen als ze niet genoeg stageplaatsen aanbieden. De coalitiepartijen werden het hierover eens nadat De Groenen een uitzondering voor bordelen bepleitten. Andere bedrijven moeten namelijk sowieso een boete betalen als ze minder dan zeven procent van hun arbeidscapaciteit aan stagiaires aanbieden.

De groene partij had bij de voorgestelde uitzondering het welzijn van de prostituees voor ogen. Ze vreest dat er nu nog minder vrouwen bij de sociale zekerheidsinstanties aangemeld worden. De regering was echter van mening dat een uitzondering tot grote moeilijkheden zou leiden, aangezien het soms moeilijk is te bepalen welk bedrijf onder de noemer bordeel en welk onder bijvoorbeeld nachtclub valt.

De stageplicht geldt overigens niet voor prostitutiewerkzaamheden. De plaatsen moeten vrijkomen voor kelners en studenten met een handelsopleiding.

Nieuwe schoen past zich aan ondergrond aan

Sportfabrikant Adidas brengt een schoen op de markt die vijf miljoen berekeningen per seconde uit kan voeren. De bedoeling hiervan is dat de vering van de schoen zich automatisch aanpast aan de soort ondergrond waarop men loopt. Harde wegen zorgen voor een zachte vering, bospaadjes daarentegen voor een hardere.

De demping wordt middels een magneetje en een sensor gemeten, waarna een microprocessor uitrekent of de vering te hard of te zacht staat afgesteld. Een kabelsysteem zorgt er daarna voor dat de vering aangepast wordt. De software van het programma is speciaal voor Adidas ontwikkeld.

Volgens de fabrikant is de 'Adidas 1', zoals de schoen heet, de modernste ter wereld. De afgelopen drie jaren werd in het geheim aan het project gewerkt. Vanaf eind 2004 zal de schoen in de handel worden gebracht, de verwachte verkoopprijs ligt op 250 euro.

SARS besmettelijker dan gedacht

Via de nieuws-submit werd ons gemeld:

Het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) blijkt gevaarlijker te zijn dan gedacht. Onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) hebben aangetoond dat het virus het lichaam niet alleen via de longen, maar ook via de nieren, de dunne darm en de zweetklieren kan binnendringen.

Deze ontdekking zou kunnen inhouden dat SARS ook overgedragen kan worden door het consumeren van besmet water of voedsel. Ook besmetting via huidcontact, urine of ontlasting behoort tot de mogelijkheden. Vooral de besmetting via de huid bleek een grote verrassing te zijn voor de onderzoekers.

Door de gevreesde longziekte kwamen vorig jaar wereldwijd ongeveer 900 mensen om het leven. De ziekte leek in juli 2003 onder controle te zijn, maar in januari van dit jaar bleek een Chinese man aan SARS te lijden. Eind april werd in China het derde SARS-geval van dit jaar bevestigd.

Kim Clijsters mist Roland Garros

Kim Clijsters zal het Grand Slam toernooi van Roland Garros aan zich voorbij moeten laten gaan. Ze kampt met een hardnekkige polsblessure en moet zeker vijf weken rusten.

Clijsters speelde deze week nog het toernooi van Berlijn, maar zei af na de overwinning tegen Marta Marrero. Voor het toernooi van Berlijn had Clijsters al bijna twee maanden rust genomen, wat dus niet geholpen heeft.

Coach van Clijsters, Marc Dehous: 'Dit is voor Kim de zoveelste tegenslag van het seizoen. Ze moet nu zeker rusten, anders kan de blessure weleens chronisch worden.'

Ook deelname voor Wimbledon komt in het gedrang. Dehous: 'Al is het nog vroeg om daarover iets te zeggen, over twee weken zijn er meer test. Maar Kim zal er alles aan doen om zo snel mogelijk fit te geraken.'

Duitser vindt zoekgeraakte auto terug

Iggy had ons via de nieuws-submit te melden:

Een nogal vergeetachtige Duitser heeft na een week eindelijk zijn auto teruggevonden. De man had zijn wagen bij een bezoek aan Enschede langs de weg laten staan toen de benzine op was, maar vergat daarna waar hij zijn auto neergezet had.

De politie kwam op de hoogte van het voertuig toen een inwoner van Enschede liet weten dat er al een week lang een auto zeer hinderlijk op het Ledeboerpark stond. Er werd een onderzoek ingesteld naar de wagen en de eigenaar kon al snel achterhaald worden.

De toerist bleek de auto onbeheerd achtergelaten te hebben toen hij zonder benzine zat en was met zijn familie naar de grens gelopen, alwaar hij zich had laten ophalen door bekenden. Toen de man weer thuis was, kon hij zich niet meer herinneren waar hij zijn voertuig had achtergelaten. Hoewel de auto inmiddels beschadigingen had opgelopen, een spiegel was eraf gehaald en de zijkant was bekrast, was de Duitser erg gelukkig dat zijn wagen weer terecht was.

Balkenende blufte over EU-waardentop

dr.dray, Nyrem en Toad hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op de conferentie over Europese waarden die minister-president Jan Peter Balkenende onlangs aankondigde, zullen volgens de organisator amper regeringsleiders aanwezig zijn. De premier wekte afgelopen zondag in het programma 'Buitenhof' de indruk dat een groot deel van de 25 EU-regeringsleiders zouden verschijnen.

Balkenende gaf in het tv-programma een ontwijkend antwoord en gaf aan dat de Franse president Chirac het te druk had, maar de Britse premier Blair enthousiast was. Organisator Rob Riemen zei echter dat het al "heel mooi zou zijn als er ťťn of twee komen." De Rijksvoorlichtingsdienst meldde dat het nooit de bedoeling was geweest dat er regeringsleiders zouden komen. "We hopen wel op een stevige afvaardiging uit de lidstaten, bijvoorbeeld op ministersniveau," aldus directeur-generaal Gerard van der Wulp.

Riemen, tevens directeur van de cultureel-filosofische denktank Nexis Instituut, prees Balkenendes initiatief echter wel. "Europa moet meer zijn dan vraagstukken over veiligheid en economie. Europa is een beschavingsideaal."

[update] Bush woest op Rumsfeld over gruwelfoto's

De publicatie van nieuwe foto's van mishandelde gevangenen in Irak door The Washington Post heeft de Amerikaanse president Bush laaiend gemaakt op minister van Defensie. Naar nu blijkt zou Rumsfeld al enkele maanden op de hoogte zijn van de gruwelfoto's. De Democraten eisen zijn vertrek.

De nieuwe foto's laten opnieuw naakte, vastgeketende mannen met zakken over hun hoofd zien, terwijl ze omringd worden door lachende Amerikaanse bewakers. De foto's dateren van de tweede helft van 2003, toen een intern legeronderzoek reeds melding maakte van 'onaanvaardbare praktijken' in de Abu Ghraib gevangenis in Bagdad.


Gedwongen aan de ketting, zoals hier op de foto te zien is.


De resultaten van de eerste onderzoeken waren bij de legertop en Rumsfeld al in januari bekend. Bush hoorde het pas vorige week, die vervolgens Rumsfeld op de vingers tikte. Ofschoon Bush gisteren wederom zijn vertrouwen uitsprak in Rumsfeld, klinkt de roep om diens vertrek luider. Congresleden zijn woedend over de mishandelingen, en over het uitblijven van informatie aan de volksvertegenwoordiging.

Foto's leiden tot woede in de moslimwereld
De woorden van Bush lijken de gemoederen in de Arabische wereld niet te bedaren. Van alle kant wordt er met verontwaardiging op de foto's gereageerd. Voor de Arabische burgers is het duidelijk wat de bedoelingen van de Verenigde Staten zijn en hebben dan ook hun oordeel geveld. Velen zien het als een schending van hun eer.


Deze Iraakse gevangene, met een zak om het hoofd gebonden, werd door de Amerikanen verteld dat als hij van de doos af zou stappen, hij geŽlektrocuteerd zou worden. De stroomdraden waren aan zijn armen, benen en testikels bevestigd.


Zo zegt de Libanees Rania Khair - geen moslim, maar een christen. "Of je nu een Amerikaan bent, een Chinees of een Irakees, iedereen die zo wordt behandeld moet zich wel diep vernederd voelen. Maar in onze cultuur zijn we preutser, we lopen zelfs in de kleedkamer niet in ons blootje, en we praten niet hardop over zulke dingen als seksueel misbruik, pedofilie of zelfs huiselijk geweld, want dan komt onze eer in het geding."

"Dit is geen democratie, dit is geen respect voor de mensenrechten", zegt timmerman Ahmad Baasiri in Beiroet. "De Verenigde Staten zeggen dat ze hier democratie komen brengen, maar als ze gevangenen op die manier behandelen, zijn ze geen haar beter dan het bewind van Saddam."

Update 19.06 uur
CNN meldt dat Rumsfeld zijn excuses heeft aangeboden voor de Amerikaanse senaat, waar hij zich momenteel moet verantwoorden voor het gevoerde beleid. "Deze zaken gebeurden tijdens mijn dienst. Als minister van Defensie ben ik verantwoordelijk en ik neem de volle verantwoordelijkheid op mij, aldus de bewindsman. Hij probeerde Bush buiten schot te laten.

Rumsfeld kondigde een grondig onderzoek aan naar de vermeende mishandelingen van Irakezen. De minister zei de ernst van het schandaal te hebben onderschat en op tijd gezien te hebben dat hij de zaak bij Bush moest melden. De zitting werd verstoord door een groep demonstranten
_
Hier zijn schokkende foto's te vinden.
Hier ook.

'Prijzenoorlog supers nog lang niet voorbij'

Albert Heijn De prijzenoorlog die tussen de supermarkten woedt, is voorlopig nog niet voorbij, aldus Albert Heijn. "Wie dacht dat de rust was wedergekeerd, had dat verkeerd gedacht. Nieuwe prijsverlagingen zijn in de nabije toekomst niet uit te sluiten"", zo laat directeur commercie S. van der Laan vandaag weten.

Met ingang van komende maandag zal Albert Heijn een nieuwe fase ingaan in de prijzenoorlog. Hierbij wordt het gehele kaasassortiment, dat voor vijf procent van de omzet zorgt, met ongeveer twaalf procent in prijs verlaagd. De Konmar volgt. Laatstgenoemde bestempelt zichzelf als ťťn van de goedkoopste supermarkten van Nederland.

Terwijl steeds meer kleinere buurtsupers het loodje leggen, boekt Albert Heijn meer omzet sinds de prijzenoorlog. Van der Laan: "Doordat nu meer mensen naar onze winkel komen, hebben we ook meer van de producten verkocht die niet goedkoper zijn geworden. Per saldo is de omzet gegroeid."
_
De prijzenoorlog zoals deze tot nu toe is verlopen:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten.
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten.
ronde 6: Discounters slaan terug.
ronde 7: Albert Heijn komt met een goedkoop zuivelassortiment op de markt.
ronde 8: Diverse supermarkten verlagen de prijzen van vijfhonderd artikelen.

Verliefde jongen valt uit regenpijp

PartyCrasher had ons via de nieuws-submit te melden:

Verliefde mensen kunnen tot vreemde dingen overgaan. Zo ook een 17-jarige Amsterdammer die zijn vriendin zo graag wilde bezoeken dat hij in beschonken toestand via de regenpijp op twee hoog naar binnen probeerde te klimmen. Tijdens de klim brak de pijp echter af en viel de jongen op straat.

Na de val strompelde de jongen van de Marathonweg naar het Olympiaplein, waar hij in een ambulance werd opgehaald die hem naar het ziekenhuis bracht. Over de toestand van de verliefde tiener is niets bekend.

"Oorlog BosniŽ speelde mee bij moord Maja"

XxDeMoNxX en visionl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De oorlogsgruwelijkheden die Goran M. in zijn jeugd heeft meegemaakt, hebben een grote rol gespeeld in de moord op Maja Braderic. Dat schrijft het Pieter Baan Centrum (PBC) in het rapport over de 18-jarige verdachte, zo liet advocaat M. Stassen vrijdag weten.

Goran M. zou ten tijde van de moord verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest. Dit is de conclusie van deskundigen van de justitiŽle observatiekliniek. Zij adviseren de rechtbank TBS met dwangverpleging op te leggen.

Ook in het PBC is niet duidelijk geworden waarom Goran M. Maja wilde vermoorden. Zijn advocaat zegt dat zijn cliŽnt, die een blanco strafblad bezit, op zoek was naar spanning. "Het begon als een fantasieverhaal, dat hij deelde met zijn vriend Ferdi. Ze wilden daarin niet voor elkaar onder doen. Maar hij weet nog steeds niet waarom nou net precies Maja dood moest."

Toen de oorlog in BosniŽ uitbrak was Goran zes jaar. Op zijn tiende is hij met zijn familie naar Nederland getrokken. Volgens Stassen heeft hij in BosniŽ veel gruwelijkheden gezien. Het PBC heeft geconcludeerd dat Goran "niet lijdt aan post-traumatische stress, maar wel is gefascineerd door de dood", aldus de raadsman.

Goran M. heeft aangegeven dat als er besloten wordt hem TBS op te leggen, hij zo snel mogelijk met de behandeling wil beginnen en niet na een langdurige gevangenisstraf.

Ook de 18-jarige Ferdi is door het PBC geobserveerd. Ferdi gaf in februari bij de rechtbank in Arnhem aan bang te zijn voor Goran en wilde niet met hem op een afdeling zitten. Advocaat J. Boone veegde vrijdag de vloer aan met dat rapport. "De deskundigen menen dat Ferdi helemaal niet bang is voor Goran terwijl dat juist wel het geval is. Ook vinden ze dat Ferdi berecht moet worden volgens het volwassenenrecht, omdat hij de gevolgen van zijn daad kon overzien." Boone bestrijdt dit. Volgens het PBC was Ferdi volledig toerekeningsvatbaar ten tijde van de moord op Maja. Boone wil nu dat een onafhankelijk gedragsdeskundige zijn cliŽnt opnieuw onderzoekt.

De rechtszaak tegen deze twee verdachten staat voor woensdag gepland. Toch is het nog onduidelijk of de zaak dan doorgaat. Advocaten Stassen en Boone hebben al aangegeven meer tijd nodig te hebben om zich goed voor te bereiden. Zij zullen de rechtbank om aanhouding vragen.

Woensdag staat ook de rechtszaak gepland tegen de 16-jarige Goran P.. Ook hem is moord ten laste gelegd. Het is nog onduidelijk of hij via het jeugdstrafrecht wordt berecht. Mocht dat het geval zijn dan kan hij maximaal tot twee jaar jeugddetentie worden veroordeeld.

Verder gaat het Openbaar Ministerie de 15-jarige Nina K. vervolgen. Zij was de beste vriendin van het slachtoffer. Zij zou hebben geweten dat haar vriendje, Goran M., van plan was om Maja te vermoorden, maar heeft niets met die informatie gedaan.

Doden bij aanslag op moskee in Pakistan

Brutus2k had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Pakistaanse stad Karachi zijn vandaag zeker tien mensen bij een aanslag op een moskee omgekomen en raakten 35 anderen gewond. Ongeveer honderd mensen waren ten tijde van de explosie aanwezig in de moskee, die dicht bij de school staat waar de oprichter van Pakistan les kreeg.

De schade aan het gebedshuis is groot. Volgens televisienetwerk Geo liggen op de vloer plasjes bloed en zijn overal stukken van lichaamsdelen te vinden.

Sji'itische moskeeŽn zijn vaker het doelwit van aanslagen in Pakistan. In maart werden 44 mensen gedood en raakten 150 gewond toen een aanslag werd gepleegd op een moskee in de stad Quetta.

Voorbeschouwing Giro d Italia

Morgen gaat de 87ste Ronde van ItaliŽ van start met een proloog in de havenstad Genua. Het wordt een zware ronde, waar de renners over een totale afstand van 3300 km een hoogteverschil van maar liefst 18 500 meter moeten overwinnen.

De topfavorieten zijn dezelfde als vorig jaar. Gilberto Simoni en Stefano Garzelli krijgen beiden een stevige ploeg achter zich, om er weer een heftige strijd van te maken. Maar we mogen ook Yarislav Popovych niet vergeten. De OekraÔner, nog steeds pas 24 jaar oud, pakte vorig jaar al brons. In de aanloop van de zware bergritten kunnen de sprinters zich uitleven in de Italiaanse vlakten. Robbie McEwen, Alessandro Petacchi en Mario Cipollini hebben de laatste weken elk al een sprint gewonnen, maar nu volgt de grote confrontatie. Slechts twee Nederlanders zullen we aan het werk zien in de Giro, namelijk Aert Vierhouten voor Lotto-Domo en Jan Van Velzen voor Chocolade Jacques.

Maar de Giro is al lang niet meer de grote ronde die hij ooit geweest is. Slechts vier ploegen uit de top tien van de UCI-ranking zijn vertegenwoordigd en zelfs typische rondeploegen als Euskatel en Illes Balears-Banesto zetten alles op de Ronde van Frankrijk en de Vuelta. de Giro wordt meer en meer gezien als een opleidingsronde voor jonge renners. Maar de Italiaanse top is natuurlijk wel helemaal vertegenwoordigd.

Morgen gaan de renners dus van start met een proloog van 7 km. Twee renners is de toegang niet verleend wegens een te hoog hematocrietgehalte, namelijk de Colombiaan Uberlino Mesa en de Sloveen Jure Golcer. Zondag dertig mei kennen we de winnaar bij de slotrit in Milaan.

Deutsche Blog

Die Deutsche Leuten haben etwas neues ausgefunden. Sie haben ein neue Wasmittel ausgefunden. Aber das Problem ist die Name. Deutsche Leuten sind inspiratielŲs und haben die Name gestolen oder etwas.

Und die Leuten von ÷sterreich tun das so.

Die deutsche Leuten kŲnnen auch einen neues Lid welkomme heissen. Bitte, GŁnther.
Mit vielen dank, Flabber

Spelfouten in het Duits voorbehouden

Quote:
"Die deutschen Leuten haben etwas neues erfunden: ein neues Waschmittel. Die haben aber ein kleines Problem mit dem Namen.. Wegen Inspirationslosigkeit haben sie einen Namen gestohlen."

Met dank aan Dr Flash

AEX opent op 7.353.309 punten

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Een bizarre stand op de Amsterdamse beurs vanochtend. De AEX-index, de graadmeter voor de belangrijkste Nederlandse aandelen, opende op 7.353.309 punten. Dat was ruim 20.000 maal de slotstand van gisteren.

Het was deze week de derde dag dat er problemen waren met het berekenen van de index. Afgelopen maandag en dinsdag werden de indices ook niet correct weergegeven. "Dit gebeurt nooit in New York. We zijn een Mickey Mouse-beurs, er moeten nu eindelijk eens koppen rollen", fulmineerde een handelaar toen al. Het verschil met de werkelijke stand was echter niet zo groot als bij de bizarre opening van vandaag.

Na ongeveer 20 minuten was de op hol geslagen berekening weer getemperd naar de normale stand van 339. Later zakte de beurs naar 337. Daarmee is de AEX precies terug op het niveau waar het dit jaar begon. De index heeft dit jaar enige tijd op 360 gestaan.


AEX grafiek
De bizarre opening leidde tot vreemde grafiekenStudenten Delft willen gaan luchtfietsen

XxDeMoNxX had ons via de nieuws-submit te melden:

Als het aan twee Delfste studenten ligt maken zij volgend jaar hun eerste vlucht met een zelfgemaakte luchtfiets. Dat staat in het vrijdag verschenen technologietijdschrift 'De Ingenieur'.

De studenten willen als eerste ter wereld een marathonparcours op minimaal vijf meter hoogte afleggen. Het 42 kilometer lange parcours zou binnen een uur afgelegd moeten zijn. Het toestel wordt voortgedreven door hun eigen spierkracht.

Een woordvoerder van de universiteit bevestigde vrijdag dat de studenten serieus bezig zijn met de ontwikkeling van het vliegtuigje. De studenten van de Technische Universiteit verwachten volgend jaar rond deze tijd de lucht in te kunnen.

[update] Bolkestein (71) stopt bij de EU

Frits Bolkestein (VVD) stopt met zijn werk als eurocommissaris. Dat is bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Bolkestein zou zijn beslissing deze week aan premier Balkenende hebben meegedeeld.

De premier meldt via een woordvoerder dat het kabinet voortvarend op zoek gaat naar een opvolger voor de 71-jarige Bolkestein. Balkenende vindt het jammer dat de politicus niet voor een tweede termijn in aanmerking wil komen. "Bolkestein was een goede commissaris en had wat het kabinet betreft door kunnen gaan." Het is niet duidelijk of de opvolger opnieuw binnen de VVD zal worden gezocht. Oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg (PvdA) liet onlangs zelf aan Balkenende weten Bolkestein op te willen volgen. CDA'er Onno Ruding, minister van FinanciŽn in de jaren '80, werd ook al eens als mogelijke kandidaat genoemd.

Frits Bolkestein is vanaf 15 september 1999 Europees Commissaris voor de interne markt en fiscale zaken. Daarvoor was hij onder andere fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, minister van Defensie en staatssecretaris van Economische Zaken. Het was al langer bekend dat hij twijfelde over een nieuwe termijn als eurocommissaris.

Update 16:20 uur
De VVD eist dat de nieuwe commissaris weer uit deze partij komt. Dat stelt kamerlid Hans van Baalen. Als mogelijke kandidaten uit liberale kring noemt hij oud-minister Neelie Kroes, NAVO-ambassadeur Michiel Patijn, de huidige staatssecretaris van Europese Zaken Atzo NicolaÔ en Carlo Trojan, voormalig secretaris-generaal van de Europese Commissie.

Frits Bolkestein stopt als EU-commissaris
Frits Bolkestein


Man ontdekt poema in zijn garage

Een man uit de Amerikaanse staat Utah stond gister vreemd te kijken toen hij een poema in zijn garage vond. John Jelte hoorde een vreemd geluid uit zijn garage komen. Toen hij een kijkje ging nemen stond hij oog in oog met een poema. De man sloot direct de garagepoort en schakelde hulpdiensten in.

“Ik ben niet zeker of ze wel geloofden dat er een grote kat in mijn garage opgesloten was. Misschien een grote hond, maar zeker geen poema.”, aldus Jelte. De man woont vlakbij de Bells Canyon, de enige bergen in de buurt en zodoende de logische woonplaats van de poema.

De poema werd verdoofd met een verdovingspijltje en zal worden teruggebracht naar zijn natuurlijke omgeving. "Ik ben blij dat ik de poema als eerste gevonden heb en niet een van mijn tien jaar oude dochters.", aldus de geschrokken man.

Aanhoudingsbevel tegen Rumsas

Er is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de Litouwse Renner Raimondas Rumsas en zijn persoonlijke dokter Krysztof Fisek wegens dopingsbezit.

In de Tour de France van 2002 werden bij de bagage van Edita Rumsas, de vrouw van Raimundas, verdachte producten gevonden. De Franse onderzoeksrechter van Bonneville heeft nu een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen de vroegere Lampre-renner en zijn dokter Fisek, die de middelen zou hebben voorgeschreven. Rumsas wordt beschuldigd van het smokkelen en het in bezit hebben van verboden goederen in Frankrijk.

Rumsas werd in juli 2003 voor ťťn jaar geschorst door de Litouwse wielerbond, nadat hij positief testte op een EPO-test in de Ronde van ItaliŽ.

Politie vindt 200 dieren in woning vrouw

Een vrouw in een buitenwijk van de Amerikaanse stad Milwaukee had het nog wel zo gezellig met haar dieren. De buren vonden de stank echter iets minder prettig en klaagden bij de politie. In het huis vond de politie voorts zo'n tweehonderd dieren, waaronder schorpioenen, alligators en vleesetende kevers.

De politie zocht verder in het huis en vond nog schildpadden, ratten, slangen en zo'n zeventig eenden. De vrouw had de dieren op internet gekocht en wilde ze doorverkopen aan dierenwinkels. In 2000 werd haar vriend al eens veroordeeld, hij zou exotische dieren mishandeld hebben. In zijn appartement werden toen twee woestijnlynxen, een poema, een zilvervos, een luipaard, een varaan, een neusbeer, een chinchilla en een netpython gevonden.

De vrouw voerde haar dieren met karkassen van overreden dieren; in de garage waren dode wasberen, eekhoorns, opossums en konijnen al in verre staat van ontbinding. De vrouw kreeg een dagvaarding wegens bezit van wild buiten het jachtseizoen. In Amerika is tevens het meenemen van dode dieren die je vindt op de weg illegaal.

Rotterdammer vast voor hardhandig aanhouden dief

Enkele anonieme Fok-kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Vrijdag is een 56-jarige Rotterdammer aangehouden wegens het hardhandig aanpakken van een dief. De man betrapte de dief op het stelen van zijn koffertje met gereedschap. Hij is aangehouden, omdat hij de dief volgens getuigen van het voorval, "flink aanpakte", meldde de politie vrijdag.

Ook de 35-jarige van diefstal verdachte Rotterdammer zit vast. Volgens de politie probeerde hij het gereedschap te stelen van de twee mannen die aan het werk waren aan de Huniadijk. De werklui betrapten hem op heterdaad en deelden klappen uit. De politie meldt dat hij in het Oogziekenhuis is behandeld aan zijn verwondingen.

Boete voor discriminerende poster

Een anonieme FOK-ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Een seksshopeigenaar is veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 250 euro wegens discriminatie.

De man had vorig jaar april posters op zijn winkelruit geplakt met de tekst 'Verboden toegang voor asielzoekers'. De posters zijn op last van de toenmalige burgemeester van Farmsum verwijderd. De man was tot zijn actie gekomen nadat hij overlast had gehad van een groepje van ongeveer acht asielzoekers.

De seksshopeigenaar vindt dat hij met de straf "goed weg is gekomen, gezien wat er voor staat als er echt gediscrimineerd wordt". Verder zegt hij dat er sprake is van een verkeerde woordkeuze en dat hij niet de intentie had te discrimineren.

Op de site van RTV Noord staat ook een gesprek met de eigenaar van seksshop na de zitting. Je kunt het met behulp van RealPlayer hier beluisteren.

Zwolle haalt drie nieuwe spelers

FC Zwolle heeft zich alvast versterkt voor het volgende voetbalseizoen. Ondanks dat de club nog druk bezig is met het ontlopen van rechtstreekse degradatie, konden er drie nieuwe aankopen worden gepresenteerd.

De belangrijkste aankoop van FC Zwolle is Arco Jochemsen. De speler van FC Twente tekende voor twee jaar. Dit seizoen kwam de 33-jarige middenvelder door een zware blessure slechts vijf duels in actie.

Ook FC Volendam-speler Ronald Breinburg tekende een verbintenis in Zwolle. De 23-jarige Breinburg beschikt over een basisplaats bij concurrent FC Volendam. Trainer Spijkerman: 'We hebben hem vaak bekeken en zien in hem een speler met doorgroeimogelijkheden. Hij is snel, veelzijdig en op meerdere posities in de defensie inzetbaar.'

Tenslotte legde FC Zwolle ook nog Theo Brack vast. De doelman is afkomstig van NEC en tekende een driejarig contract. De negentienjarige Brack is tevens doelman van Oranje onder-19. 'Theo is een uitermate getalenteerde doelman die zich bij ons verder kan ontwikkelen', weet directeur Henry van der Vegt. 'Hij is bij ons in de opleiding begonnen en vervolgens via Vitesse bij NEC terecht gekomen. Wij zijn hem altijd blijven volgen en zagen nu kans hem terug te halen.'

Ibarra: 'Ik scoorde met mijn hand'

Hugo Ibarra, speler van AS Monaco heeft toegegeven dat hij de belangrijke goal tegen Chelsea met de hand heeft gemaakt.

AS Monaco stond met 2-0 achter, maar de Argentijn verkleinde de achterstand door met zijn hand de bal in het doel te deponeren. De verdediger stond precies op de goede plek toen Fernando Morientes in blessuretijd van de eerste helft op de lat kopte, en werkte vervolgens met zijn linkerhand de 2-1 in het Londense doel. Protesten van de Londense kant, met name van doelman Fabio Cudicini baatte niet.

'Ik raakte de bal niet vrijwillig, maar ik geef toe dat als ik de bal niet met de hand in het doel had geduwd, dan zou de bal mijn rug hebben geraakt en geen goal hebben opgeleverd', verklaarde Ibarra openhartig. Hij kwam ermee weg, want scheidsrechter Frisk en zijn assistent was de handsbal blijkbaar ontgaan.

Door de goal kon Monaco nog terugkomen naar 2-2, zodat de Monegasken naar de finale in Gelsenkirschen gaan. Voor Ibarra wordt het een speciale finale. Hij is door Porto, de tegenstander van Monaco in de finale, uitgeleend aan de club uit Frankrijk.

Bondscoach SloveniŽ ontslagen

Bojan Pra®nikar is ontslagen als bondscoach van SloveniŽ. Hij werd ontslagen wegens de slechte resultaten van de ploeg. Een opvolger is nog niet bekend.

SloveniŽ heeft al zeven duels niet meer gewonnen. De laatste drie gingen zelfs verloren: Polen (2-0), Letland (1-0) en Zwitserland (2-1). Pra®nikar was bezig met zijn derde periode als bondscoach. In 1991 ging hij de geschiedenis is als eerste bondscoach van de Slovenen. Hij bleef aan tot 1993, om in 1998 voor een korte periode terug te keren tot de komst van Srecko Katanec.

Na het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea volgde Pra®nikar Katanec weer op. Maar hij slaagde er niet in om SloveniŽ naar het EK in Portugal deze zomer te loodsen. Er werd verloren in de play-offs tegen KroatiŽ.

Keeper Budziak naar Roda JC

Roda JC heeft een nieuwe keeper aangetrokken. Guido Budziak, doelman van TOP Oss tekent deze week een tweejarig contract bij de club uit Kerkrade. 'Volgende week moet ik eerst een medische keuring ondergaan en dan pas wordt een handtekening gezet.'

Budziak zal tweede doelman worden achter Vladan Kujovic. De huidige reservekeeper van Roda JC, Bas Roorda vertrekt naar FC Groningen. 'Ik kijk niet wie er voor me zit. Ik wil mezelf ontwikkelen en bij Roda kan dat', vertelt Budziak in het Brabants Dagblad.


Budziak (21), die uit de opleiding van PSV komt, debuteerde op zijn vijftiende voor Eindhoven, die toen te kampen had met keepersproblemen. De afgelopen twee jaar is de Eindhovenaar eerste keeper bij TOP Oss.

Brigitte Bardot beschuldigd van rassenhaat

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Het voormalige Franse sekssymbool en oud-filmactrice Brigitte Bardot is gisteren in Parijs aangeklaagd wegens het aanzetten tot rassenhaat. Reden is de inhoud van een boek dat vorig jaar van haar hand verscheen. In het boek, 'Een Schreeuw in de Stilte' moeten onder meer moslims, homo's en gehandicapten het ontgelden.

Tegen de rechter zei Bardot zich te verontschuldigen als ze met haar boek iemand gekwetst heeft. Ze kondigde evenwel aan dat ze zich blijft verzetten tegen rassenvermenging. Ze uitte ook haar bezorgdheid over wat zij omschreef als ''de infiltratie van moslimextremisten in Frankrijk.''

'Een Schreeuw in de Stilte' waarvan al 275.000 exemplaren zijn verkocht, is een schotschrift dat zich keert tegen uiteenlopende verschijnselen, zoals: moderne kunst en architectuur, milieuvervuiling, snelheidsbeperkingen op de autowegen, housefeesten (met name de raveparties) en de Franse liefde voor afkortingen. Over haar schrijfkwaliteiten zei Bardot tegen de rechtbank dat ze geen Balzac is; een gerenommeerd Frans schrijver uit de 19e eeuw. ''Dat heeft de rechtbank geconstateerd,'' zo antwoordde de rechter.

Bardot, die al drie maal eerder is veroordeeld vanwege racisme, kan ťťn jaar celstraf krijgen als ze schuldig wordt bevonden. De uitspraak is op 10 juni.Bardot toen

Bardot nu

Rode Kruis wist langer van mishandeling Iraakse gevangen

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Internationale Rode Kruis zegt langer op de hoogte te zijn geweest van mishandelingen door Amerikaanse militairen van gevangenen in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. De mishandelingen kwamen onlangs aan het licht, nadat er door het CBS News foto's, waarop gruwelijke martelingen te zien waren door Amerikaanse militairen, waren gepubliceerd. Het Internationale Rode Kruis heeft gezegd dat het de Amerikaanse autoriteiten bij herhaling heeft verzocht een einde te maken aan de mishandelingen.

"Wij waren ons ervan bewust wat er gebeurde en op basis van onze bevindingen hebben wij de Amerikaanse autoriteiten bij herhaling verzocht disciplinaire stappen te nemen", aldus woordvoerster Nada Doumani. Het is niet de eerste keer dat een organisatie kritiek heeft op hoe de Iraakse gevangen behandeld worden. Vorig jaar kwam Amnesty International met het bericht dat de Verenigde Staten de mensenrechten zou schenden in Irak. Het ging toen ook om slechte behandeling van gevangen in de Abu Ghraib-gevangenis.

Nederland mag PKK-activiste uitleveren

PKK-kopstuk Nuriye Kesbir mag van de Hoge Raad worden uitgeleverd aan Turkije. Die uitspraak deed de Raad vandaag in cassatie. Of Kesbir daadwerkelijk aan Turkije wordt uitgeleverd ligt aan minister Donner van Justitie. Die heeft daarover het laatste woord.

Kesbir vecht haar uitlevering al jaren aan, omdat ze bang is dat ze in Turkije geen eerlijk proces krijgt, levenslang krijgt en te maken krijgt met martelingen. De Hoge Raad oordeelt dat die vrees wel enigszins terecht is, maar dat dit uitlevering niet in de weg staat. De Raad adviseert Donner om Turkije om garanties te vragen dat Kesbir niet wordt gefolterd. Ook moet Nederland er op toezien dat ze een eerlijk proces krijgt.

Hongerstaking
Kesbir die in de cel moet blijven, riep na de uitspraak dat ze in hongerstaking gaat. Dat leidde tot veel gejuich en applaus onder tientallen sympathisanten op de tribune. Haar advocaat Victor Koppe was totaal verbijsterd door de uitspraak. ''De Hoge Raad heeft met ťťn veeg de totale legitieme Koerdische strijd van tafel geveegd. Het is nu aan Donner en dus aan de politiek. Ik hoop dat de Tweede Kamer zich hiermee gaat bemoeien, maar ik heb daar weinig vertrouwen in.''

Turkije wil Kesbir berechten omdat ze betrokken zou zijn geweest bij zeker 25 aanslagen van de PKK op vooral militaire doelen. Zelf heeft Kesbir altijd ontkend iets te maken te hebben met aanslagen. Volgens eigen zeggen was ze slechts actief in de vrouwenbeweging.

Kesbir en haar advocaat Koppe moeten nu afwachten wat Donner beslist. Als die besluit tot uitlevering, zal daartegen een kort geding worden aangespannen. Het enige wat de advocaat dan nog rest, mocht dat ook negatief uitvallen, is een gang naar het Europese hof voor de rechten van de mens.

Internetbedrijf zoekt webcam-stripsters via plaatselijk arbeidsbureau

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

In Groot-BrittanniŽ heeft een internetbedrijfje via een plaatselijk arbeidsbureau wel een erg speciale vacature openstaan. Het bedrijf zoekt namelijk mensen die willen strippen voor de webcam. Voor de vacature moet je wel minstens achttien jaar oud zijn. Vaardigheden die je moet beheersen zijn duidelijk kunnen praten en zich 'amuseren' voor een webcam.

Mocht de dame haar werk goed uitvoeren kan ze rekenen op een basisloon van 75 euro per dag. Het bedrijf meldt dat al tientallen mensen hebben gereageerd, onder wie enkele mannen. Verder vermeldt de advertentie dat "niet iedereen geschikt is voor de job omdat er nogal veel bloot bij komt kijken."

Donner wil extra straf toevoegen

Politiek nieuwsMinister Donner van Justitie wil dat er eisen worden gesteld aan gevangenen die vervroegd worden vrijgelaten. Nu komt iedere gevangene, die een celstraf heeft van langer dan 12 maanden, automatisch vrij na het uitzitten van tweederde van zijn straf. Donner wil dat voor hen in de toekomst bijvoorbeeld een locatieverbod of een meldingsplicht gaat gelden. Ook kan als eis worden gesteld dat de vrijgelatene een alcohol- of drugsverbod krijgt, of mee moet doen aan een cursus.

Donner komt verder niet aan de VI (vervroegde invrijheidstelling) zoals die nu van toepassing is. Wťl wil hij een extra straf toevoegen: 20 jaar zonder recht op VI. Een rechter zou daartoe iemand kunnen veroordelen die dan dus daadwerkelijk 20 jaar in de cel moet blijven. Daarmee wil Donner het gat tussen de huidige 20 jaar (wat nu dus 13 jaar effectieve celstraf is met VI) en levenslang kleiner maken.

Donner kondigde de beperking van de VI al eerder aan. Een meerderheid in de Tweede Kamer en de meerderheid van de rechters is daar voorstander van.

Gestolen fiets op foto in de krant

Brutus2k had ons via de nieuws-submit te melden:

Grada Buntslag uit Amersfoort was vol verbazing toen ze haar gestolen fiets op de voorpagina van de krant zag staan. In de krant stond een foto van een visser langs de Eem in Amersfoort. Op de voorgrond was een snorfietser te zien die op zijn nek een fiets had, Grada's fiets die maandag was gestolen

Met de krant onder de arm toog ze naar het Amersfoortse politiebureau om aangifte te doen. Ze hoopte haar fiets weer snel terug te hebben. Al snel kon de politie de fietsendief in de kraag grijpen. "Hij heeft bekend. Het is een bekende van ons," aldus woordvoerder Aling van de politie.

Ondertussen zit Grada Buntslag nog steeds zonder haar fiets. Die is verkocht en de politie weet niet aan wie. "De verkoper is namelijk helaas niet in staat zich er iets van te herinneren," aldus Aling.

D66 twijfelt over verlenging Irak-missie

Icoon Irak nieuwsRegeringspartij D66 vindt dat de Verenigde Naties meer moeten worden betrokken bij de ontwikkelingen in Irak. Het Nederlandse kabinet zou zich hiervoor moeten inspannen, meent de partij. De Democraten dreigen de steun voor de uitzending van Nederlandse militairen op te zeggen als er niets aan de huidige omstandigheden veranderd.

Een dezer weken moet Nederland een beslissing nemen over verlenging van de missie, die eind juni afloopt. Uit uitlatingen van de betrokken bewindslieden Kamp (Defensie), Bot (Buitenlandse Zaken) en Balkenende is op te maken dat de regering voor voortzetting is. Indien D66 volhardt dreigt de steun in het parlement echter minimaal te worden. Voor een meerderheid hebben CDA en VVD dan de stemmen van de LPF nodig. Alle andere partijen lijken verlenging af te wijzen. Het is ongekend dat een militaire uitzending zo'n smalle politieke basis heeft.

In een interview met de Volkskrant zegt D66-fractievoorzitter Boris Dittrich dat zijn partij goede gronden heeft voor haar mening. "Wij waren al tegen de oorlog en hebben daaraan ook geen politieke steun verleend. Wij vonden dat Hans Blix meer tijd moest krijgen om zijn onderzoek te doen en het heeft ons altijd zwaar op de maag gelegen dat de VN zijn gepasseerd." D66 wil net als de PvdA een onafhankelijk onderzoek laten instellen naar de besluitvorming in Nederland om steun aan de oorlog in Irak te geven. De meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een dergelijk onderzoek.

De plannen die er momenteel zijn voor de machtsoverdracht in Irak, gaan voor D66 niet ver genoeg. "Irak is voor de Irakezen. De Amerikanen dragen op 30 juni nauwelijks belangrijke verantwoordelijkheden over. Dat ligt ons zwaar op de maag," stelt Dittrich. Volgens de D66'er doet het niet ter zake dat de partij met haar actie de regering gezichtsverlies berokkent. "Coalitiebelangen mogen hierbij geen rol spelen."

Japanse avonturier terecht

De Japanse kustwacht heeft een vermiste Japanse avonturier teruggevonden. De man vertrok 25 april voor een ruim zeven maanden durende tocht in een bootje, waarmee hij over de Stille Oceaan wou roeien. De man raakte echter al gauw vermist.

De gelukzoeker was nog maar tien dagen begonnen met zijn reis, of hij verloor al het radiocontact met het vaste land. De 62-jarige Ikuo Tateo stond er vervolgens alleen voor in zijn reis naar San Francisco. Een vliegtuig van de kustwacht ontdekte de roeiboot op 1400 kilometer van Taneichi. Ikuo verkeerde in goede gezondheid.

De Japanner is geen groentje als het gaat om het bevaren van de wereldzeeŽn. Drie jaar geleden, in 2001, maakte hij al een succesvolle non-stop solozeiltocht rond de wereld.

Ikuo Tateo
Ikuo Tateo

[update] Geen kort geding 'Boris-cd' Nieuwe Revu

Idool Boris zal in een rechtszaak, die vanmiddag voor de rechtbank in Amsterdam zal dienen, een voorschot van 400.000 euro eisen vanwege de cd die eerder deze week door het weekblad Nieuwe Revu werd uitgebracht. Op de cd staan tien nummers waarop de stem van Boris is te horen. De opnamen zijn afkomstig van gitarist Gino Taihuttu, ex-partner van Boris. De totale eis tot schadevergoeding zal mogelijk in de miljoenen euro's lopen.

In totaal zijn vier partijen door idool Boris gedagvaard. Naast Taihuttu zijn dat diens zoon Jimmy, die een ruim veertig uur beeldmateriaal over Boris aan televisiestations probeert te verkopen, de voormalige zakenbehartiger Rob Frey en het blad Nieuwe Revu. Van elk van hen eist Boris 100.000 euro wegens geleden schade.

Naast de schadevergoeding wil Boris voor de rechter ook een verbod op het uitbrengen van alle oude nummers afdwingen. Gino Taihuttu heeft Boris op zijn twintigste een wurgcontract laten ondertekenen, waardoor hij naar eigen zeggen alle muzikale rechten bezit op de muziek die het duo ooit zou uitbrengen. Taihuttu zegt nog dertig nummers in zijn bezit te hebben.

Platenmaatschappij BMG acht een miljoenclaim gerechtvaardigd. "Van het vorige Idol Jamai verkochten we 300.000 plaatjes. Nu is ons het gras voor de voeten weggemaaid", zegt jurist Coen van Wermeskerken. Zowel Boris als auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben geen toestemming voor het uitbrengen van de Nieuwe Revu-cd gegeven. Een tweede druk van de cd, waarvan inmiddels 80.000 exemplaren zijn verkocht, is dan ook door Buma/Stemra verboden.

Hoofdredacteur Mark Koster van Nieuwe Revu is het niet eens met de gang van zaken: "We hadden de cd´s natuurlijk ook kunnen laten persen in het buitenland. Maar dan hadden we ons schuldig gemaakt aan een misdrijf. We zijn wel brutaal, vlerkerig zelfs, maar we zijn geen criminelen." Koster is van mening dat Buma-Stemra door BMG onder druk is gezet: "De reactie is niet zuiver. Waarom kregen we de eerste keer wel toestemming?"

Update 11.55
NOS Teletekst meldt dat het kort geding dat vanmiddag zou dienen, is ingetrokken. Volgens BMG is de reden hiervoor dat Nieuwe Revu gisteravond schriftelijk heeft verklaard de verspreiding van de cd niet door te zetten.

Vernietiging radarverklikker volgens boekje

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

De politieagent die zondagmiddag in Zaandam een radarverklikker vernietigde door er overheen te rijden, heeft gehandeld volgens de regels. De politie Zaanstreek-Waterland meldt dat er met het OM in Haarlem is afgesproken dat radarverklikkers direct worden vernietigd. De politie doet dit al sinds de wetgeving werd ingevoerd en het bezit van zo'n apparaat werd verboden. De agent die zondagmiddag de radarverklikker van een 25-jarige Zaandammer onder het wiel van de politieauto vernietigde, heeft dan ook volgens die afspraak gehandeld. Wel voegt woordvoerster J. van Dijk hier aan toe dat over de manier van vernietiging geen afspraak is gemaakt.

E. Hartjes van justitie in Haarlem zegt dat het vernietigen op een nette manier moet. Of het plat rijden van de verklikker hier ook onder valt is de vraag. Eťn van de specialisten op het gebied van radarverklikkers is het Leeuwardense advocatenkantoor Anker en Anker. Advocaat T. van der Goot van dit kantoor zegt dat het normaal gesproken niet is toegestaan dat de politie goederen vernietigt, ook al is het bezit daarvan verboden. Maar doet iemand afstand van een voorwerp, zoals afgelopen zondag, dan is hij geen eigenaar meer en kan de politie naar eigen inzicht handelen. Het feit dat de agent voor de ogen van de Zaandammer het apparaat kapot maakt, gaat volgens Van der Goot wel 'heel ver'.

Vraag is nu of de eigenaar afstand heeft gedaan van zijn verklikker door die uit zijn auto te halen. Volgens Van der Goot deed de man niets anders dan het voldoen aan een bevel. "Afstand doen doe je door een verklaring te tekenen."

Van der Goot zegt dat de politie toch in de fout is gegaan. Toen de Zaandammer aangaf dat hij niet niet direct de verklikker kon demonteren, had de politie zijn kentekenbewijs kunnen innemen. De man had dan op eigen gelegenheid naar een garage kunnen gaan waar het apparaat kon worden gedemonteerd en ingeleverd.

Op internet is ondertussen een flinke discussie ontstaan over het vernietigen van de radarverklikker. Op FOK! werd fel gereageerd op het bericht, dat was ook het geval op motorfreak.nl waar voor- en tegenstanders elkaar troffen.

Vijf Duitse neonazi's planden aanval op synagoge

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Duitse openbaar ministerie heeft woensdag vijf Duitse neonazi's aangeklaagd die van plan zouden zijn geweest een aanval op een synagoge te plegen. Het vijftal, dat bestond uit drie vrouwen en twee mannen, wordt door het OM ervan beschuldigd lid of aanhanger te zijn van de neonazistische groep. Deze groep zou vorig jaar een bomaanslag op een nieuwe synagoge in MŁnchen hebben beraamd.

In september werd door de Duitse politie al bekendgemaakt dat zij op de hoogte waren van het plan van 'AktionsbŁro SŁd' en dit plan hadden verijdeld. Deze groep, onder leiding van de bekende neonazi Martin Wiese, had wapens en explosieven voor de aanslag verkregen uit Polen.

Het plan was om de bom te laten exploderen bij de eerstesteenlegging voor de synagoge op 9 november. Bij deze plechtigheid zou de Duitse president Johannes Rau en andere Duitse prominenten aanwezig zijn. Daarna zouden elders in de MŁnchense binnenstad nog meer bommen tot ontploffing worden gebracht.

Nachtegalen overschrijden geluidslimiet

Nachtegalen in de stad zingen tegenwoordig zo luid dat ze de Europese limieten van geluidsvervuiling overschrijden. De oorzaak hiervan is het toegenomen omgevingsgeluid in grote steden. Dit heeft onderzoek van de Vrije Universiteit van Berlijn aangetoond.

Mannelijke nachtegalen zingen om een sekspartner te vinden en hun territorium af te bakenen. De toename in geluidsvolume houdt in dat er een factor vijf meer druk in de longen van de vogels ontstaat. Volgens ornitologen is dit niet schadelijk voor de vogels.

Het geluid van nachtegalen heeft een niveau bereikt van 95 decibel, dat is zo hard als een kettingzaag op een meter afstand. De Europese wet verbiedt werkers te werken zonder gehoorbescherming bij meer dan 87dB.

Rebecca Loos gaat Shownieuws presenteren

Thedoctor had ons via de nieuws-submit te melden:

Rebecca Loos, de Nederlandse diplomatendochter die meer dan een miljoen euro overhield aan een affaire met stervoetballer David Beckham, is door SBS6 aangetrokken om Shownieuws te presenteren. Dat heeft de TV-zender bekendgemaakt. Vanaf aanstaande maandag neemt Loos gedurende twee weken de vroege uitzendingen voor haar rekening.

De 26-jarige Loos raakte een maand geleden wereldberoemd door haar bekentenissen over een kortstondige relatie met de getrouwde voetballer Beckham. Voor veel geld verkocht ze haar verhaal aan een Britse sensatiekrant en een TV-zender. Volgens eigen zeggen deed zij dit omdat ze in de toekomst nooit meer een baan zal kunnen vinden.

SBS6 sluit niet uit dat de samenwerking na 2 weken een vervolg krijgt. De zender benaderde Loos zelf voor de presentatie. De uitzending van vanavond zal geheel aan Loos worden gewijd. In een dertig minuten durend interview zal ze openhartig vragen van DaniŽlle Overgaag beantwoorden over de geruchtmakende affaire met David Beckham, meldt de commerciŽle zender in een persbericht.

Rebecca Loos naar SBS6
Rebecca Loos


Bin Laden biedt 10 kilo goud voor doden Annan en Bremer

Icoon Irak nieuws Tien kilo goud als beloning voor het doden van Paul Bremer, de hoogste Amerikaanse functionaris in Irak, of de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. Dat looft Osama Bin Laden uit aan diegene die dit weet te bewerkstelligen.

Bin Laden heeft dit laten weten middels een video-boodschap, die op een Arabische website is geplaatst. Ook degene die een Amerikaanse of Britse militair of burger doodt, mag een kilo goud in ontvangst nemen. Een halve kilo goud is er voor de mensen die de moord op een lid van de andere aanwezige militairen in Irak op zijn geweten heeft, zoals Nederlanders.

Volgens de leider van Al-Qaida voldoet de missie aan een religieuze plicht. Het is voor het eerst dat Bin Laden een beloning uitlooft voor het doden van westerse functionarissen. Ook staat er een prijs op het hoofd van de afgezant van Kofi Annan in Irak, Lakhdar Brahimi. Laatstgenoemde houdt zich momenteel bezig met gesprekken betreffende de machtsoverdracht aan de Iraakse interim-regering op 30 juni. De beloning in goud zal ook bij een moord op Brahimi uitgekeerd worden.

De boodschap van Bin Laden kan gezien worden als reactie op de geldelijke beloningen, welke de Verenigde Staten hebben aangeboden het opsporen van sleutelfiguren rondom het terrorisme, zoals in Afghanistan en in Irak. Die beloningen lopen op tot een bedrag van 25 miljoen dollar. Uit voorzorg zijn de veiligheidsmaatregelen rondom de drie direct bedreigde personen, Bremer, Annan en Brahimi aangescherpt.

Barbie-gevormde vrouwen zijn vruchtbaarder

Dat veel mannen op vrouwen met grote borsten en een smalle taille vallen is biologisch bepaald. Dat heeft onderzoek aan de Jagiellonian Universiteit in Polen en de Harvard Universiteit in de VS aangetoond.

Vrouwen met een lage heup-taille verhouding en grote borsten bleken dertig procent meer hoeveelheden van het estradiol hormoon te hebben dan vrouwen met een andere vorm lichaam. Het estradiol en progesteron hormoon zorgt voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Vrouwen met een mooi figuur hebben hier een hogere hoeveelheid van wat voor drie keer meer kans zorgt om zwanger te raken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 119 Poolse vrouwen tussen de 24 en 37.

Gadget: XEN Digital Audio Player

Het wordt weer warmer weer en dus gaan we weer meer naar buiten! Lekker fietsen of wandelen, of met de trein naar het strand. Onderweg wil je natuurlijk ook gewoon kunnen genieten van je favoriete muziek, en met de XEN Digital Audio Player moet het volgens de officiŽle site perfect kunnen! Nou geloven we hier natuurlijk niet meteen alles wat we lezen, dus gaan we de XEN maar eens grondig testen. Lees snel verder...

'Apple' blijkt te zijn gepatenteerd door Microsoft

Triloxigen had ons via de nieuws-submit te melden:

Micro-Apple?Softwareontwikkelaar Microsoft heeft, naast de vele patenten die het op softwaretechnisch gebied al bezit, deze week ook het patentrecht verkregen op een nieuw appel-ras.

U.S. Plant Patent 14,757, is geregistreerd door ene Robert Burchinal uit regio Wenatchee in de staat Washington. Deze man ontdekte en ontwikkelde deze appelsoort in z'n eigen regio, die bekend staat om z'n appelteelt. Wenatchee is een landelijk stadje op slechts 145 km van de plaats Redmond, waar het hoofdkantoor van Microsoft is gevestigd. Het kantoor registreerde dit patent als zijnde 'ingediend door R. Burchinal, verbonden aan Microsoft'.

Deze registratie bleek dus een foutje. Behalve dan dat dit patent melding maakt van het feit dat Burchinal verbonden zou zijn aan Microsoft, wordt er verder nergens melding gemaakt van de reden waarom Microsoft zich in eens zou bezig houden met 'apples'. Men vermoedt dan ook dat zijn aanvraag bij het registratiekantoor per ongeluk op een stapeltje aanvragen is komen te liggen, die door Microsoft waren ingediend.

Microsoft heeft inmiddels een formeel verzoek ingediend tot her-toewijzing van het patent, aan Burchinal zelf.

-
Voor meer informatie over Apple: Dossier: De historie van Apple Computer.

Ook voorbespeelde cd's gaan kapot aan 'cd rot'

XxDeMoNxX en Maan_Man hadden ons via de nieuws-submit te melden:

cd met gaatjesIn tegenstelling tot de verkoopargumenten van vroeger, blijken ook de voorbespeelde cd's geen eeuwig leven te hebben. Enkele maanden terug al kwam aan het licht dat CD-roms bepaald niet zo lang mee gingen als fabrikanten beloofden, maar dit blijkt ook voor bijvoorbeeld muziek-cd's te gelden.

Dan Koster, een Amerikaanse webdesigner, kwam hierachter na een inspectie van zijn verzameling cd's. Hij controleerde zijn verzameling cd's door ze tegen het licht te houden. Bij zeker 15 procent van zijn 2000 cd's zag hij hoe er lichtpuntjes door het schijfje schenen. De meeste van deze schijfjes had hij al in de jaren '80 gekocht. De cd's van Koster lijden onder 'cd rot' , een geleidelijke aantasting van de datadragende laag. Daardoor zijn sommige cd's al niet meer af te spelen. "We kregen in de jaren '80 te horen dat een cd praktisch onverwoestbaar was. Bedrijven gaven deze reden ook aan om de hoge prijs van een cd te vergoelijken. Nu blijkt dat de levensduur van het schijfje veel korter is dan gedacht", reageerde Koster teleurgesteld.

Laborant Jerry Hartke, die onderzoek deed naar dit fenomeen, verklaarde dat 'cd rot' verschillende oorzaken kan hebben, maar dat de gebruiker zelf van de meeste ellende met cd's veroorzaakt: "Sommige mensen behandelen de cd's niet goed. Bijvoorbeeld plaatsen ze de schijfjes rechtstreeks opelkaar. En daar kunnen ze niet goed tegen. De meeste mensen denken dat de onbeschreven kant van de cd fragiel is. Maar dit is precies andersom. Juist de bedrukte kant is erg fragiel."

DVD: Calender Girls

Vreemd genoeg had iedereen in mijn omgeving wel eens gehoord van deze film, maar ik kende niemand die hem wel eens gezien had. Goede reclame gemaakt? Het zou kunnen. Nu is de DVD verschenen en ook hier moet ik zeggen: ik ken weinig mensen die hem hebben gekocht. Tijd voor een review, eens kijken of de inhoud van deze film terecht onbekend is of dat de mensheid een juweeltje in de winkel laat liggen.

Dory

'LPF moet nadenken over voortbestaan'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek nieuwsJozias van Aartsen, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, vindt dat de LPF zich moet bezinnen op haar voortbestaan. Dat zei hij donderdagavond in het televisieprogramma Netwerk. Twee jaar na de moord op haar oprichter heeft de Lijst Pim Fortuyn volgens opiniepeilingen nog maar enkele zetels over. Van Aartsen vindt dat de partij hier conclusies uit zou moeten trekken. "Als ik LPF'er was, zou ik er in ieder geval over nadenken," meent de VVD'er.

In hetzelfde programma liet CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen weten juist wel een rol te zien voor de partij van voorman Mat Herben. Volgens Verhagen moet de LPF de andere fracties bij de les houden en hen er steeds aan herinneren dat politiek dicht bij burgers moet blijven.

In een artikel in het NRC Handelsblad laat LPF-kamerlid Gerard van As weten de LPF niet als overbodig te zien. "Wij zijn nog steeds leading, wij 'setten' de 'trend'." Met argusogen wordt echter gekeken naar andere partijen die de items van Fortuyn inmiddels hebben overgenomen. PvdA-leider Wouter Bos wordt door LPF'ers bewonderd. "Die heeft het echt gelezen, dat kun je zien", meent fractievoorzitter Herben. "In het nieuwe PvdA-beginselprogrammma heeft hij het over kernwaarden van de moderniteit. Dat is Fortuyn." Erkend wordt dat de huidige fractie te weinig ervaring heeft om het debat te leiden op 'eigen' thema's als segregatie in het onderwijs, immigratie, verplichte integratie en het tegengaan van de opkomst van de islam.

Mat Herben meent dat de LPF nu geen aansprekende leider nodig heeft. Andere partijen wel, maar "die willen daarmee maskeren dat zij inhoudelijk de zaak niet op orde hebben. En dat hebben wij wel," denkt Herben. Desondanks is hij van plan volgend jaar met bekende Nederlanders te bespreken of zij bij de volgende Kamerverkiezingen lijsttrekker willen worden van de LPF. Binnen de eigen fractie heeft Joost Eerdmans de ambitie om in de toekomst de leiding over te nemen. Herben ziet hem echter niet als meest logische opvolger. "Hij komt nu vaak in beeld omdat veiligheid zijn thema is. Maar dat is over twee jaar geen thema meer."

Helft jeugd uit oosten wel eens in de fout

calvobbes, Nyrem en Nato hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsStelen, vandalisme, iemand lastigvallen, dreigen met een vuurwapen. De helft van de jongeren uit Oost-Nederland heeft wel eens een dergelijk strafbaar feit gepleegd. Dat blijkt uit een onderzoek onder 35.000 jongeren uit Overijssel en Gelderland.

Ruim een op de tien jongeren droeg het afgelopen jaar een wapen bij zich. Ruim 5 procent van de ondervraagden was betrokken bij ernstige geweldsdelicten. In totaal gaf 47 procent aan wel eens een strafbaar feit te hebben begaan. Bijna een op de drie scholieren was het afgelopen jaar slachtoffer van diefstal, bedreiging en vernieling van hun spullen.

Uit het leefstijlonderzoek dat zeven GGD's hebben uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Maastricht blijkt verder dat driekwart van de scholieren wel eens alcohol drinkt. Met name breezers en bier zijn populair. Tien procent rookt weleens een joint, 1 op de 50 geeft aan recent harddrugs te hebben gebruikt. 91 procent van de jongeren is van mening dat het met de eigen gezondheid wel goed zit. Het onderzoek werd uitgevoerd onder scholieren uit de tweede en vierde klas van de middelbare school. De provincies willen de uitkomsten van het onderzoek gebruiken voor eigen beleidsontwikkeling.

Uitslagen UEFA Cup (06/05/04)

Gisteravond werden de returns in de halve finales van de UEFA Cup verspeeld. Na de doelpuntloze heenwedstrijden waren goals andermaal kostbaar. Olympique Marseille en CF Valencia bleken echter te kunnen scoren.

In Marseille kwam de thuisploeg vlot op voorsprong. Drogba scoorde na een goed kwartier na een vlotte uitval met het scheenbeen de 1-0. Keeper Given zag geen kans de bal te keren. Newcastle United, dat eerder PSV uit dode spel situaties op de knieen kreeg, was ditmaal 'actief' gevaarlijk. Hoewel het zowel verdedigend als aanvallend gehandicapt was, kregen Shearer en Marlet kansen op de gelijkmaker. Ver in de tweede helft was het echter weer Drogba die de beslissing bracht (2-0).

Valencia was als Spaans koploper thuis zwaar favoriet tegen Villarreal. Het ploegje uit het zuid-westen van Spanje bleek echter goed opgewassen tegen Valencia. De thuisploeg opende sterk met enkele doelkansen. Na een kwartier beging Juliano Belletti van Villarreal een overtreding, waarna de bal op de stip werd gelegd. Mista verbrak daarna de brilstand. Uiteindelijk zou dat de enige goal in de confrontatie blijken. Villarreal kreeg met de nederlaag minder dan het toekwam. In de tweede helft was het de beter voetballende ploeg. Scoren deed het echter niet.

De UEFA Cup finale is woensdag 19 mei in GŲteborg.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Uitslagen UEFA Cup (06/05/04)

Gisteravond werden de returns in de halve finales van de UEFA Cup verspeeld. Na de doelpuntloze heenwedstrijden waren goals andermaal kostbaar. Olympique Marseille en CF Valencia bleken echter te kunnen scoren.

In Marseille kwam de thuisploeg vlot op voorsprong. Drogba scoorde na een goed kwartier na een vlotte uitval met het scheenbeen de 1-0. Keeper Given zag geen kans de bal te keren. Newcastle United, dat eerder PSV uit dode spel situaties op de knieen kreeg, was ditmaal 'actief' gevaarlijk. Hoewel het zowel verdedigend als aanvallend gehandicapt was, kregen Shearer en marlet kansen op de gelijkmaker. Ver in de tweede helft was het weer Drogba die de beslissing bracht (2-0).

Valencia was als Spaans koploper thuis zwaar favoriet tegen Villarreal. Het ploegje uit het zuid-westen van Spanje bleek echter goed opgewassen tegen Valencia. De thuisploeg opende sterk met enkele doelkansen. Na een kwartier beging Juliano Belletti van Villarreal een overtreding, waarna de bal op de stip werd gelegd. Mista verbrak daarna de brilstand. Uiteindelijk zou dat de enige goal in de confrontatie blijken. Villarreal kreeg met de nederlaag minder dan het toekwam. In de tweede helft was het de beter voetballende ploeg. Scoren deed het echter niet.

De UEFA Cup finale is woensdag 19 mei in GŲteborg.

Olympique Marseille - Newcastle United FC 2-0 (0-0)
18' Drogba 1-0
82' Drogba 2-0

CF Valencia - Villarreal 1-0 (0-0)
16' Mista 1-0

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
special
Random Pics van de Dag #1113
review
iPhone 15 Plus
©FOK.nl e.a.