Intercity's bij Schagen beschoten

konniekip, Foxx2k3 en -peet- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vlakbij het station van Schagen zijn dinsdag- en woensdagavond vijf rijdende treinen beschoten met een luchtbuks. Woensdag waren vier treinen het doelwit, de avond ervoor een. De schutter koos steeds een (andere) positie ten westen van de spoorlijn. Het gaat in alle vijf de gevallen om intercity's uit Den Helder richting Amsterdam, Arnhem en Nijmegen.

Bij de incidenten raakte niemand gewond. Wel zijn in totaal negentien ruiten gesneuveld. Passagiers en conducteurs meenden al meteen dat er op de trein was geschoten. Maar de spoorwegpolitie dacht aanvankelijk te maken te hebben met stenengooiers. Onderzoek van de getroffen treinstellen wees evenwel uit dat er wel degelijk was geschoten en wel met een luchtbuks.In de beschoten treinen waren gemiddeld enkele tientallen treinreizigers aanwezig.

Woensdag werd na de beschietingen een zoekactie naar de dader gestart, waarbij onder meer een politiehelikopter werd ingezet. Dat heeft echter niet geleid tot de aanhouding van de schutter. Inmiddels is een onderzoek begonnen. Of naar een of meerdere daders moet worden gezocht, zei het KLPD nog niet te weten.