Kinderen slachtoffer 'gangsta rapper'

In Schagen is een grote zedenzaak aan het licht gekomen met de arrestatie van een 21-jarige man. De zaak kwam aan het rollen toen onlangs een meisje aangifte deed van verkrachting afgelopen augstus; ze was toen 11 jaar oud.

De man die nu vastzit is de de 21-jarige F.S.R. Een uit Colombia afkomstige Schagenaar die zichzelf als ''gangsta rapper'' ziet. Vooral in het ''gangsta'' gedeelte blonk hij uit zo zeggen voormalige hangvrienden die hem Fabo noemen: ,,Het is een Colombiaan die alles wat hij in zijn vaderland zag en zelf niet durfde te doen hier in Nederland wel doet. Maar nooit alleen, dan is hij klein. Als hij met een groep is dan begint het gesodemieter. Het zijn vooral kinderen die gevaar lopen. Slachtoffers zijn jongens en meisjes van een jaar of dertien. Fabo spoort iedereen die om hem heen hangt, aan om te stelen. En dat doen ze dan ook. Ze beroven kinderen van hun zakgeld''.

Fabo, die zich lijkt te identificeren met Amerikaanse gangsta-rappers als Dr. Dre en Snoop Dogg, wordt nu verdacht van ten minste vier verkrachtingen. De slachtoffers hebben vaak maandenlang rondgelopen, zonder met iemand te praten. Doodsbang, want als ze de politie zouden benaderen stond daarop maar één sanctie van de verdachte: ,,Als je iets vertelt maak ik je dood''. De Schager Courant tekende uit de mond van een slachtoffer op: ,,Ik leerde hem kennen via een vriendin, de enige die ik hier had, want ik woonde nog maar een week in Schagen. Opeens waren we alleen en hij dwong me hem oraal te bevredigen. Ik deed wat hij me opdroeg want ik was bang dat hij een wapen bij zich had. Toen het voorbij was, ben ik hard weggelopen. Maar hij kwam me achterna en bedreigde me met de dood''.

In 2000 werd Fabo samen met zijn broer al opgepakt voor tientallen strafbare feiten. Drie weken cel of 60 uur dienstverlening, met een proeftijd van twee jaar kreeg hij toen. ,,Een goed werkende aanpak van probleemjongeren'', vond de groepschef van de politie in Schagen destijds.