Cursus Limburgs op HBO-niveau

Goed nieuws voor iedereen die zich wil verdiepen in de Limburgse taal. In samenwerking met de Raod veur 't Limburgs organiseert Veldeke Limburg een "Liergank Limburgs", een opleiding voor diegenen die over een goede kennis van de Limburgse dialecten willen beschikken.

De cursus is bedoeld voor mensen die een HBO-opleiding hebben afgerond. Er zal onder andere worden ingegaan op de taalsituatie in Limburg, de spelling en grammatica van het Limburgs en de Limburgse literatuurgeschiedenis. De cursus - vanzelfsprekend in het Limburgs - wordt gegeven door hoogleraren, dialectologen en (oud-)docenten en bestaat uit twintig lesavonden, literatuurstudie en een afsluitend werkstuk.

Het doel van de cursus is een groep mensen te creŰren die de Limburgse taal uitdragen en promoten. Daarom heeft de Provincie Limburg besloten de cursus mede te subsidiŰren. Een andere reden is de 'bijzondere status' van de Friese taal. "Verder is het natuurlijk van de gekke, dat het Fries een hogere status heeft, terwijl relatief slechts weinig Friezen hun eigen taal spreken. Zeker in vergelijking met Limburgs, dat in de provincie door bijna iedereen gesproken wordt", aldus Lei Heijenrath, co÷rdinator van de cursus.

Meer informatie vind je op de site van Veldeke Limburg