Racisme in Dokkum wordt aangepakt

Er moet een einde komen aan racistische incidenten in Dokkum en omgeving. Daartoe hebben politie, justitie en het bureau Antidiscriminatie Friesland crisisberaad gehouden. Directe aanleiding zijn de ongeregeldheden van de afgelopen tijd bij het asielzoekerscentrum in Dokkum. Daarom waren ook de gemeente en het azc bij het overleg betrokken.

Twee weken terug arresteerde de politie vijf tieners nadat de spanningen tussen asielzoekers en de jeugd in Dokkum hoog waren opgelopen. De vijf scholden de asielzoekers uit en bekogelden hen met stenen. Op het fietspad bij het azc waren hakenkruisen en davidsterren gekalkt. Een dag eerder werden bij het centrum ruiten ingegooid en racistische leuzen naar de bewoners geschreeuwd.

De politie is al langer op de hoogte van de broeierige sfeer rond het azc. Volgens het azc zelf worden in het zwembad, de bibliotheek, het ziekenhuis en andere plaatsen in het stadje asielzoekers uitgescholden en bedreigd. Ook zijn vluchtelingen mishandeld.

De daders zouden ongeveer 25 jonge bewoners uit Dokkum en omgeving zijn. De harde kern zou bestaan uit niet meer dan vijf rechts extremistische jongens, anderen lopen er achteraan. Met de jongeren zijn door de school waar op ze zitten gesprekken gevoerd; ÚÚn van hen is geschorst.