Kritiek op VVD over moslimschool-standpunt

In de Tweede Kamer kwam de VVD gisteren, tijdens het debat over de onderwijsbegroting, onder vuur te liggen vanwege haar standpunten inzake het islamitisch onderwijs. VVD-Kamerlid Eric Balemans hield vol dat de liberalen niet willen morrelen aan het recht op vrijheid van onderwijs.

Uit alle hoeken kreeg de VVD zware kritiek te verduren. GroenLinks vond dat de VVD, en vooral Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, enkel oog heeft voor problemen op scholen met een religieuze grondslag bij de aanpak van de zwarte scholen-problematiek. Bovendien gebruikt de VVD volgens Groenlinks veel te zwaar geschut om de problemen aan te pakken.

CDA, SGP en ChristenUnie zeiden dat de VVD wel zegt dat het de vrijheid van onderwijs ongemoeid laat, maar dat ze dat met haar voorstellen in de praktijk niet waarmaakt. ''U maakt onderscheid tussen scholen met en zonder religieuze grondslag. Dat is in flagrante strijd met de Grondwet zoals wij die nu kennen'', aldus CDA'er Jan de Vries.

Balemans bleef volhouden dat de VVD niet aan de Grondwet wil komen, maar wél de problemen bij islamitische scholen wil aanpakken. Over de voorstellen van zijn collega Hirsi Ali stelde hij dat deze bedoeld zijn als ,,suggesties'' voor verder onderzoek.

Hierop kreeg de VVD weer kritiek van de LPF, die eerder aan de zijde van de liberalen stonden in het debat over islamitisch onderwijs. LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt vroeg zich af of de VVD nog wel achter haar eigen voorstellen staat.

De LPF pleitte voor een ,,fundamenteel, filosofisch debat'' over artikel 23 van de Grondwet. Daar moesten de andere partijen, inclusief de VVD, weer niets van hebben. Alleen D66 schaarde zich achter het LPF-voorstel.