Deel snelweg A27 mogelijk dubbeldeks

Minister Karla Peijs van Verkeer heeft gisteren in de Tweede kamer aangekondigd dat er onderzoek zal worden verricht naar een 'verdubbeling' van rijksweg A27. Bekeken zal worden of de snelweg tussen Utrecht en Breda dubbeldeks kan worden.

De bedoeling is dat er over de huidige weg een tweede dek wordt aangelegd op 5 meter hoge poten. Ook wordt gedacht aan toepassing van 'slimme geleiding', waardoor auto's niet meer in kunnen halen en de snelheid automatisch aan de condities kan worden aangepast.

Het plan om de snelweg van een tweede wegdek te voorzien (HogeSnelWeg) is afkomstig van oud-minister Tjerk Westerterp. De voorganger van minister Peijs Roelf de Boer noemde het plan al interessant.

Peijs is er 'helemaal weg van', ze zag de toepassing van dubbeldeks snelwegen in het Chinese Sjanghai. "Inclusief de publiek-private financiering en tolheffing ervan. En voor mijn verjaardag wil ik ook een dubbeldeks snelweg tussen Den Haag en Gouda", aldus Peijs. Eerder werd al gesuggereerd om de automobilist zeven euro te laten betalen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat er nu 'serieus' mee aan de slag.