Pinkpop 2016: een terugblik

3. Zondag

De dag waar iedereen wat betreft het weer enigszins tegenop keek. Want dat het zou gaan regen was een ding wat zeker was. En wat kwam er veel water uit de lucht. Megaland werd langzaamaan omgetoverd tot een grote modderpoel. Maar voordat dat allemaal plaatsvond scheen eerst nog het zonnetje bij Neerlands’ trots Douwe Bob. Een pas aangekondigd concert in de Heineken Music Hall, een nieuw album genaamd Fool Bar XL en dan ook nog de Main Stage openen op de laatste dag van Pinkpop. Het leven van de Amsterdammer kan op dit moment waarschijnlijk even niet meer stuk.

Douwe Bob (Foto: Bart Heemskerk)Douwe Bob (Foto: Bart Heemskerk)

Tijdens het optreden van de nuchtere Douwe is het moment dan gekomen waar iedereen bang voor was: de bui barst los. En laat nou net St. Paul & The Broken Bones begonnen zijn met spelen. Zij zetten een optreden neer waar sommige beginnende artiesten nog flink wat van kunnen leren. Het stemgeluid van Paul Janeway bereikt hoogtes waardoor het kippenvel toeslaat en tot in de verte kijken mensen om wat ze nou precies voor apart, maar moois uit de tent horen komen. Nadat het enigszins droger is geworden, mag John Newman het grote podium betreden en is daar zichtbaar enthousiast over. Nadat het witte kostuum uitgaat en de voetjes van de Brit van de vloer gaan is het tijd voor een feestje, dat tot een complete uitbarsting komt tijdens 'Come and Get It', en afsluiten met 'Love Me Again' blijkt een verstandige keuze. Newman mag terugkomen.

John Newman (Foto: Hub Dautzenberg)John Newman (Foto: Hub Dautzenberg)

Het optreden van All Time Low op het 3FM Stage is weinig verrassend en verschilt qua tempo en afwisseling vrij weinig van het optreden op Lowlands vorig jaar. Jamie Lawson weet de tent wel op zijn kop te zetten. Voordat Lionel Richie zijn groove naar de Main Stage brengt is de keuze tussen de gevoelige Tom Odell in de tent of in de regen gaan staan bij de metal van Bring Me The Horizon. Leadzanger Oliver Sykes weet toch nog een hoop mensen naar de 3FM te trekken want het staat er nagenoeg vol. Halverwege het optreden blijkt dat er wel heel veel met een band wordt gewerkt, echter, het publiek klaagt er niet over en gaat op in de muziek. Wanneer de nummers met hitpotentie als 'Drown' en 'Avalanche' worden ingezet en zich een moshpit vormt, die ondertussen nog door Sykes geperfectioneerd wordt, wordt het weer even vergeten en draait het maar om een ding: losgaan.

Bring Me The Horizon (Foto: Bart Heemskerk)Bring Me The Horizon (Foto: Bart Heemskerk)

Er was misschien wat kritiek op de keuze, maar Lionel Richie laat tijdens zijn optreden op de Main Stage zien dat we hem vooral nog niet moeten vergeten, want hij kan het nog steeds. De hitmachine uit Alabama werkt zijn oeuvre in rap tempo af zonder daarbij de aandacht van en voor het publiek te verliezen. Wanneer dan eindelijk de plaat ingezet wordt waarvan iedereen inmiddels de tekst wel voorbij heeft zien komen, of om gewoon even niet de tekst van Adele achter het woordje te zetten, kan het los. Wanneer Richie dan aankondigt dat er een samenwerkingsnummer van Michael Jackson gespeeld gaat worden kan het denkbeeldige dak er nogmaals vanaf. Iedereen zingt 'We Are the World' luidkeels mee en het zal dan ook tot in de wijde omtrek te horen zijn geweest. 'All Night Long' is de perfecte afsluiter, helemaal met in het achterhoofd wat er nog gaat komen. Want na zeer geslaagde optredens van Skunk Anansie en Balthazar is het dan eindelijk zo ver: Sir Paul McCartney zal Pinkpop verblijden met zijn komst.

Lionel Richie (Foto: Bart Heemskerk)Lionel Richie (Foto: Bart Heemskerk)

Meer dan een uur van tevoren heeft bijna de gehele menigte zich verzameld voor de Main Stage om de afsluiting zo goed mogelijk te kunnen zien. In meer dan 2,5 uur worden er maar liefst 33 nummers gespeeld en stuk voor stuk is er elke keer weer een bijzonder moment. Sir Paul blijkt ook een goede verteller te zijn en is zoals altijd een met het publiek. Het overgrote deel van het optreden bestaat uit Beatles-platen, wat leidt tot een enorme sing-along. Het moment dat nummers als 'Eleanor Rigby', 'Love Me Do', 'Back in the USSR', 'Live & Let Die' (met gigantisch vuurwerk) worden ingezet. En toch is daar het meest speciale moment van de avond: 'Hey Jude'. Tot ruim een uur na het optreden is tot aan Camping B nog het welbekende stuk te horen, een regel waar iedereen mee wordt groot gebracht.

Paul McCartney (Foto: Bart Heemskerk)Sir Paul McCartney (Foto: Bart Heemskerk)

Nadat Jan Smeets zijn eindpraatje heeft gedaan en het vuurwerk losbarst, wordt 'All You Need Is Love' zoals altijd ingezet. Jammer genoeg niet gezongen door Sir Paul McCartney zelf, maar dat mag de feestvreugde niet drukken. Wel kan er teruggekeken worden op een zeer succesvolle editie van Pinkpop met ontzettend veel hoogtepunten. Tot volgend jaar!