Daredevil: seizoen 2

2016 is het jaar van de conflicten, op superheldengebied. De grote filmstudio's proberen het publiek al maanden te laten kiezen of ze #TeamBatman of #TeamSuperman zijn, of misschien #TeamIronMan of #TeamCaptainAmerica. Maar op veel kleinere schaal is het eerst tijd om te kiezen tussen Daredevil en the Punisher.

Want de Big Bad van het tweede seizoen van Marvels Daredevil is, zoals het er naar uitziet, Frank Castle. Hij werd al drie keer eerder van de comic-pagina's naar het grote scherm gebracht, maar geen van de films sloeg echt aan. Nu krijgt hij een herkansing. Na de opkomst van de "Devil of Hell's Kitchen", die op het randje van het eerste seizoen de naam Daredevil kreeg, gaat het er hard aan toe bij een aantal criminele organisaties. Iemand roeit ze met forse kracht uit. Iemand die er niet voor terugdeinst om te moorden, want dat is naar zijn idee de enige oplossing. Hij is een vigilante, een burgerwacht, iemand die het recht in eigen handen neemt. Niet door in te grijpen wanneer een misdaad plaatsvindt, maar door zwaarbewapend en doelgericht op zoek te gaan naar de bendes en ze een kopje kleiner te maken.

Daredevil 2: Jon Bernthal als Frank Castle (Foto: Patrick Harbron/Netflix)

The Punisher boezemt angst in, zo maken de eerste afleveringen van Daredevil 2 duidelijk. En het is een beetje Daredevils schuld; hij heeft met zijn gedrag de weg vrijgemaakt voor andere figuren om zelf wetshandhaver te spelen. En rechter. En beul.

Het zet een interessante vraag neer: de Punisher mag dan wel volledig over het randje zijn, maar is Daredevil wel de good guy? Een belangrijke vraag in het eerste seizoen was immers waar de grens tussen goed en kwaad ligt: was Wilson Fisk wel zo fout, of was Matt Murdock wel zo goed bezig? Matts nachtelijke escapades, het op eigen houtje in elkaar slaan van kwaadwillenden in donkere steegjes, is dat wel goed te keuren?

Als het aan de Punisher ligt was het niet genoeg. De vraag of Matts gedrag goed te keuren valt wordt door Frank Castle, een rol van The Walking Dead's Jon Bernthal, opzij geveegd door Daredevil ervan te beschuldigen dat hij niet ver genoeg durft te gaan. Hij is niet effectief genoeg. Je slaat ze in elkaar en de volgende dag zijn ze weer op straat. Dood moeten ze. De conversatie vindt vroeg in het seizoen plaats, na een confrontatie tussen de twee helden die duidelijk maakt dat ook dit seizoen fysieke actie een aanzienlijk aandeel in het verhaal heeft.

Daredevil 2: Charlie Cox en Jon Bernthal (Foto: Patrick Harbron/Netflix)

De serie wist in het eerste seizoen een goede indruk te maken met heftige, goed gechoreografeerde gevechten; Murdock weet wel van zich af te slaan, en dat gold net zo goed voor een aantal anderen. Dit seizoen duikt opnieuw in Matts verleden en toont hoe hij ooit de rebelse Elektra Natchios ontmoette. Terug in het heden leren we dat zij ook zo haar moves heeft, en een moment waarin Elektra en Matt het samen opnemen tegen een bende is één van de betere gevechten van de eerste helft van het tweede seizoen.

Fysiek, met andere woorden, weet dit seizoen zich dus prima te meten met het debuut, nog geen jaar geleden, van de Marvel-Netflix lijn van televisieseries. Inhoudelijk werkt het iets anders. Er is opnieuw een tweeledige blik op de grote bad guy: vorig jaar vocht Matt in de nacht tegen de duistere elementen van Wilson Fisk en zijn organisatie, en overdag waren het Nelson & Murdock die hun strijd voerden tegen de meer tastbare kanten van Fisk en de zijnen. Foggy, Karen en Matt krijgen in dit seizoen gezamenlijk te maken met Castle terwijl Matt, als Daredevil, ook zijn momenten met de Punisher heeft. Het evenwicht tussen dag en nacht is echter minder duidelijk dan vorig seizoen.

Deels komt dat door de aanwezigheid van Elektra, gespeeld door Elodie Yung, die Matt afleidt van zijn werk. En daarmee de kijker afleidt van de Punisher. Er is niet langer één focuspunt in het seizoen en dat roept de vraag op wie nu eigenlijk gezien moet worden als het onderwerp van deze dertien afleveringen: Castle of Elektra? De verhaallijn met Castle maakt een interessante ontwikkeling door: het blijft niet bij schietpartijen en het inboezemen van angst. Ook hier krijgt de advocatenpraktijk van Matt en Foggy te maken met de hoofdverhaallijn. Maar dan is daar Elektra, die haar eigen agenda heeft en van Matt verwacht dat hij meewerkt haar problemen op te lossen. Het is in de zeven afleveringen die aan reviewers beschikbaar zijn gesteld lastig te beoordelen in hoeverre dit de focus van het seizoen versplintert, of juist bijdraagt aan wat de tweede helft van het seizoen gaat brengen.

Daredevil 2: Charlie Cox en Deborah Ann Woll (Foto: Patrick Harbron/Netflix)

Wel is het zo dat er in ieder geval genoeg gebeurt. Er zijn nog schaduwen van Fisk en zijn handlangers aanwezig in dit seizoen; het New Yorkse Hell's Kitchen is nog steeds in de opbouwfase die Fisk gestart heeft en sommige van de overlevenden moeten dit seizoen hun acties uit het vorige seizoen een plaats zien te geven. Tel daarbij nieuwe onderlinge relaties en de positie van Matt als een established superheld in de wijk, en het tweede seizoen heeft toch eigenlijk wel weer een hoop leuks te bieden. Maar hoe de verhaallijnen van de Punisher en Elektra hun uitwerking zullen hebben op het verhaal van Matt Murdock zal bepalen of dit seizoen zich kan meten met het vorige.

Daredevil 2 is vanaf vrijdag te streamen bij Netflix.