Game of Thrones (Seizoen 1-3)

In het mythische Westeros, een land waar de zomers heel kort kunnen duren, maar waar de winters lang en dodelijk zijn, vechten de machtigste families van de Zeven Koninkrijken om de IJzeren Troon te veroveren.

Game of Thrones DVD 2

Zo begon de HBO-serie in 2011 in Amerika, gebaseerd op de fantasyboeken geschreven door George R.R. Martin. Inmiddels is de serie een van de hoogst scorende series op IMDb en de meest gedownloade serie aller tijden. Game of Thrones heeft velen sinds 2011 al vele malen tot waanzin gedreven. Nu er 3 seizoen verstreken zijn, wordt het tijd voor weer een mooie verzamelbox. Degene die deze serie nog niet in huis heeft gehaald, kan nu de kans grijpen met deze dvd-box. 

Game of Thrones DVD 1 (Foto: Daan)

Game of Thrones doet qua stijl op het eerste oog erg denken aan Lord of the Rings. Dit komt waarschijnlijk ook door de vele namen die genoemd worden in de serie. Zo hebben we moeilijke soorten namen als Daenerys en Khal Drogo al eerder gezien bij de epische sage van Tolkien. Maar wat betreft verhaal is Game of Thrones uniek. De eerste kennismaking met deze serie is dan ook totaal niet hetzelfde als met The Lord of the Rings. De eerste episode ''Winter Is Coming" begint niet met een inleiding, het enige wat de kijker voorgeschoteld krijgt is een korte proloog van ongeveer 10 minuten. Daarna zal er toch echt zelf uitgezocht moeten worden welke verhoudingen er zijn en wat er allemaal voorafging aan het verhaal waarin nu binnengevallen wordt. Een interessante keuze, maar een risicovolle. Het kost dan ook ongeveer 3/4 episodes om echt lekker in het verhaal te komen.

Wat bijzonder is aan Game of Thrones, is dat de schrijvers inderdaad de kijker tot waanzin weten te drijven. Elke aflevering eindigt precies op een manier waarop er constant maar weer een aanleiding is om verder te kijken. Is Game of Thrones verslavend? Jazeker. Als er eenmaal aan deze serie begonnen wordt, is er bijna geen weg meer terug. 

Een ander fantastisch aspect aan deze serie is de gedetailleerdheid van de sets. De meeste sets die te zien zijn, zijn ter plekke gebouwd in landen als Malta en Noord-Ierland. Dit doet de serie en de acteurs uiteraard veel goed. Als een acteur niet volledig voor een greenscreen hoeft te acteren komt dit altijd de prestatie ten goede. 

Ook de special-effectscrew van Game of Thrones verdient een vermelding. Die hebben ze gelukkig al meerdere malen gekregen in de vorm van talloze awards voor de special effects, make-up en kostuums. En die verdienen ze. Game of Thrones voelt echt en blijft de hele serie door ook echt voelen. Zodra de dvd wordt aangezet en de intro wordt ingezet, waant de kijker zich in de mythische wereld uit het brein van George R.R. Martin.

Extra's:

Op de dvd's staan zeker niet alleen maar de afleveringen. De box bestaat uit 3 hoofd-dvd's met in iedere hoes 5 discs met de afleveringen en veel extra's. Uiteindelijk gaat het dus om 15 discs. Via de afzonderlijke schijfjes is er bij ieder episode audiocommentaar van verschillende personen die aan de serie hebben meegewerkt te beluisteren. Maar er zijn nog veel meer extra's:

Seizoen 1

-A Complete Guide to Westeros: interactief menu waarin elk personage die in het eerste seizoen voorkomt kort wordt voorgesteld. Ook worden de huizen uit het eerste seizoen onderscheiden, inclusief huin wapperende wapens.

-Making Game of Thrones: een kijkje achter de schermen bij het maken van het eerste seizoen. Deze feature neemt je mee naar de sets die op locatie gebouwd zijn, maar ook in de studio.

-From The Book To The Screen: George R.R. Martin vertelt ons hoe hij het ontstaan van de serie ervaren heeft.

-The Night's Watch: dit filmpje geeft wat meer achtergrondinformatie over de Nachtwacht, die een eed zweren en daarmee hun lot bezegelen. Wat bezielt deze mannen? Daar geeft dit filmpje antwoord op.

-Creating The Show Open: een kijkje achter de schermen bij het maken van de bijzondere intro van Game of Thrones.

-Audiocommentaar bij elke episode.

Seizoen 2

-Recap Seizoen 1: een korte terugblik om vanuit het eerste seizoen makkelijk in het tweede seizoen te stappen.

-Creating The Battle of Blackwater Bay: de makers vertellen hoe zij het ervaren hebben om hun eerste echte grote gevecht te mogen regisseren. Indrukwekkende documentaire van ongeveer 30 minuten.

-The Religions of Westeros: altijd al willen weten hoe het nou zit met het geloof in Westeros? Schrijver George R.R. Martin en makers van de serie David Benioff en D.B. Weiss geven antwoord op alle vragen.

-Inner Circle: een discussie over hoe het voor hun was om seizoen 2 op te nemen wordt gevoerd door verschillende hoofdrolspelers.

-Audiocommentaar bij elke episode.

Seizoen 3

-New Characters: De nieuwe gezichten die in seizoen 3 verschijnen stellen zich kort voor.

-A Gathering Storm: in dit 14 minuten durende filmpje wordt uitgelegd wat de gebeurtenissen uit seizoen 2 voor impact zullen hebben op de gebeurtenissen in seizoen 3.

-Inside The Wildlings: dit filmpje vertelt de achtergrond van de Wilderlingen zodat ze beter begrepen kunnen worden.

-The Politics of Marriage: huwelijk gaat in Westeros, net zoals in de Middeleeuwen, niet om liefde. Het is keiharde politiek. Dit filmpje maakt dat nog eens haarfijn duidelijk.

-Audiocommentaar bij elke episode.

Met deze dvd-box is het mogelijk alle seizoenen die tot nu toe zijn verschenen op tv in bezit te krijgen. De 3 hoofd-dvd's zijn omhuld in een mooie slipsleeve met de kaart van Westeros. De inhoud van de dvd's wordt interessanter door de vele leuke en interessante extra's, die daadwerkelijk wat toevoegen aan de serie. Fans van de serie komen nog veel meer te weten over Game of Thrones en mensen die de serie nog niet kennen, raken door de uitgebreide extra's sneller vertrouwd met de awardwinnende serie van George R.R. Martin. Een fantastische dvd-box van een fantastische serie, die zo fantastisch is door de mooie sets, het uitstekende acteerwerk en de indrukwekkende special-effects. Kijk met deze box dus nog eens alles van een van de beste series van de afgelopen tijd terug, maar onthoud: Winter is coming ...