DVD: Dosis Humor - Alle 50 keileuk

'Lachen is gezond!' De meesten hebben dit allemaal wel eens horen zeggen of misschien zelf regelmatig gezegd. En het is waar; af en toe eens lekker lachen maakt het leven zoveel leuker en je voelt je vele malen lekkerder en gezonder. De Vara heeft dat heel goed begrepen. Samen met Disky hebben zij nu de dubbel-dvd Dosis Humor - Alle 50 keileuk uitgebracht. Een box met twee schijven vol cabaret en andersoortig vermakelijke fragmenten. Het staat garant voor een lach en hier en daar een traan... van het lachen.

De eerste dvd beslaat de periode van 1962 tot en met 1992. Er zijn heel wat oude fragmenten terug te vinden uit de beginjaren van de televisie. Zo mag natuurlijk Dorus niet ontbreken op een verzamel-dvd die humor moet bevatten. Het alom bekende Er wonen twee motten wordt ingeleid door een sketch die Tom Manders met het publiek houdt. Humor van die tijd blijkt nu, jaren later nog altijd aan te slaan; tijdloos! Tevens voor de wat oudere kijkers van de dvd zijn er fragmenten van Leen Jongewaard, Willy Alberti & Johnny Jordaan en Wim Kan terug te vinden. Ze mogen ook niet ontbreken. Langzaam neemt de collectie je mee de jaren negentig in met bekende namen als Kees van Kooten & Simon Carmiggelt in een scène met De Vieze Man. Of wat te denken van een vroege Waardenberg & De Jong (toen nog met haar) die Sonja Barend bezochten ter promotie van hun eerste theateroptreden in 'De Kleine Komedie'. Televisie zoals je dat tegenwoordig niet veel meer ziet, behalve dan bij de Vara. Deze omroep staat nog steeds garant voor veel cabaretuitzendingen.


Dorus


Op de tweede dvd tref je een dertigtal fragmenten aan die uit de periode 1993-2005 stammen. Heel divers is het zeker te noemen en het kan dan ook haast niet anders dan dat er iets van je gading bijzit. Fragmenten om hier even te noemen zijn toch zeker Toon Hermans met Ouderdom, Lebbis & Jansen op het Leids Cabaret Festival uit 1998, de altijd ADHD-spuiende Jochem Meyer en knuffelallochtoon cabaretier Najib Amhali. Opmerkelijk is ook de enige Belg die in de verzameling is opgenomen. Wim Helsen won ooit het Leids Cabaret Festival en dat bracht hem de eer op deze dvd opgenomen te worden.



Wim Helsen


Het is ondoenlijk om alle fragmenten hier te noemen, of alle artiesten de revue te laten passeren. Daarvoor moet je gewoon deze dubbel-dvd aanschaffen. Je hebt gegarandeerd een paar heerlijke momenten en de dvd is zeker ook meer dan eens te bekijken. De fragmenten blijven leuk. Dankzij de Vara kun je nu blijven genieten. Een vijfsterrenrelease, daar valt niet over te discussiëren.


Erik van Muiswinkel alias Harry van Raay



Label: Disky i.s.m. Vara Releasedatum: 6 september 2007 Kijkwijzer:
Waardering film:

Van het label Dosis Humor zijn meerdere dvd's uitgekomen. Voor een overzicht kun je een kijkje nemen op de speciale website: www.dosishumor.nl/