Gadget: Nokia Lumia 820

Even leek het erop dat we een grootmacht in de mobiele telefonie kwijt zouden raken, maar Nokia is weer helemaal terug. Na drie jaar iPhone ben ik een aantal maanden geleden overgestapt op de Nokia Lumia 800. Een overstap waar ik tot op heden nog geen spijt van heb. Het was dan ook heel toepasselijk toen mij werd gevraagd of ik de Lumia 820 wilde uitproberen. Kan het goede gevoel over de Windows Phone nog beter worden?

header

Vanaf het moment dat ik de Lumia 820 uit het doosje haal vallen al direct een aantal dingen op. Allereerst is deze telefoon een flinke slag groter dan de mijne. Wat ik persoonlijk erg prettig vind is dat het dan weer niet zo groot is dat hij vervelend wordt. Met zijn 123,8 mm hoog, 68,5 mm breed en 9,9 mm dik ligt het toestel nog altijd lekker in de hand. Ook in je broekzak heb je niet het idee dat je er raar van gaat lopen. Tenminste, niet in mijn broekzak.

Daarna kwam een klein hoeramomentje in mij op. Toen ik de achterkant eraf haalde om de simkaart te plaatsen zag ik iets wat ik echt heel erg miste in de Lumia 800. De Lumia heeft namelijk de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een microSD. Waar ik nu best vaak keuzes moet maken met de muziek die ik op mijn telefoon zet, hoeft dat met de Lumia 820 geen enkel probleem meer te zijn.

820

Klaar terwijl u wacht
Na alles te hebben geïnstalleerd kwam voor mij het moment waarvoor ik ben overgestapt naar Nokia. Je bent echt maximaal vier minuten bezig om alle gegevens op de telefoon te krijgen. Het is een kwestie van je Outlook-id en wachtwoord invoeren en de rest gaat vanzelf. Contacten, agenda en wat nog meer. Nog voor je een kop koffie hebt gemaakt en opgedronken is je telefoon gebruiksklaar. Het enige dat je zelf nog moet doen is eventuele extra e-mailadressen installeren. Het enige wat een dik nadeel is van de Windows Phone ten opzichte van bijvoorbeeld de iPhone, is dat de apps die je had geïnstalleerd op je oude telefoon niet mee worden genomen naar het nieuwe toestel. Die zul je dus allemaal niet alleen opnieuw moeten installeren, je moet ze ook gewoon opnieuw kopen. Hier hebben de vrienden van Apple dan toch echt beter en klantvriendelijker over nagedacht.

Zodra je de Lumia 820 begint te gebruiken ontdek je al snel dat het geheel net even wat beter in elkaar zit dan bij de voorganger. Zo kun je bijvoorbeeld de iconen in je beginscherm nu in drie groottes aanpassen waar dat bij de Lumia 800 nog in slechts twee varianten kon. Op deze manier kun je meer apps kwijt op je beginscherm zonder dat je net zo veel aan het scrollen bent als in het zijscherm. Een andere feature waar veel mensen om hebben gevraagd is bij Windows Phone 8 toegevoegd. Je kunt nu namelijk screenshots maken door de Windows-toets en de standbyknop tegelijk in te drukken. Het klinkt misschien als allemaal kleine aanpassingen, maar een hoop kleine aanpassingen maken het leven van een Nokia-gebruiker heel veel leuker.

820

Elk voordeel heeft zijn nadeel
Is het dan echt allemaal pais en vree? Heb je met de Lumia dan echt het perfecte toestel in handen? Nee. Al na een dag ga je het grootste nadeel ontdekken aan de Lumia 820. De batterij. Deze vind ik namelijk allesbehalve sterk. Nu sta ik bekend om mijn hevige gebruik waarmee ik de batterij van mijn telefoons tot waanzin kan drijven, maar zelfs bij een heel rustige telefoondag staat de teller al rond het kwart en moet je de telefoon alweer opladen. Op de momenten dat ik echt hard aan de bak ging met de telefoon wist de batterij mij maximaal drie uur bij te houden. Wanneer je dus voor langere tijd weggaat vergeet dan niet de oplader mee te nemen. Een weekend weg zal de batterij niet gaan halen.

Het laden zelf is dan wel weer redelijk uniek. De Lumia 820 beschikt namelijk over een chip die draadloos laden mogelijk maakt. Je kunt verschillende accessoires kopen waarbij je je telefoon alleen op het docking station hoeft te leggen om het opladen te laten starten. Met dezelfde chip is ook near-field-communication mogelijk. Nu heeft NFC nog niet heel veel toepasbaarheid, maar als we straks met onze mobieltjes de boodschappen kunnen gaan betalen ben je hier met de Lumia 820 in ieder geval klaar voor.

Waar zijn de apps en games?
Dan rest mij alleen nog mijn ongenoegen te uiten over de apps en games van de Windows Phone. Er zijn blijkbaar nog niet genoeg WP-gebruikers om het platform interessant te maken voor ontwikkelaars. Een hoop van de apps die gretig aftrek genieten op iOS en Android zijn simpelweg niet te vinden binnen Windows Phone. De belangrijkste apps zijn er gelukkig wel. Mobiel bankieren is mogelijk, je kunt parkeren via Park Line en ook kijken welke films er bij Pathé draaien behoort tot de mogelijkheden. Maar een rondje hardlopen met behulp van de populaire apps Runkeeper of Endomondo zit er niet in. Je moet soms echt heel goed zoeken om een waardig alternatief te kunnen vinden in de Marketplace.

Over de games voor Windows Phone 8 is sowieso al heel wat te doen. Naast het feit dat gigantisch veel games niet beschikbaar zijn, zijn ook nog eens heel veel games voor Windows Phone 7 niet geüpdatet naar Windows Phone 8. Er heerst momenteel ook een grote droogte bij de Xbox Games voor Windows Phone. Microsoft legt hierbij de schuld bij de ontwikkelaars en vindt dat zij niet genoeg hun best doen. De ontwikkelaars leggen de ware reden weer terug bij Microsoft en geven het toelatingsbeleid van Microsoft de schuld. Ook zou Microsoft ontwikkelaars niet genoeg ondersteunen in de ontwikkeling voor dit platform. Hoe het ook moge zijn. Ik zal nog wel even moeten wachten voor ik weer los kan gaan met SongPop, Wordfeud en DrawSomething. Tot die tijd zal ik het moeten doen met Angry Birds Space, Angry Birds Star Wars en de Angry Birds-kloon Picnic Wars.

820

Conlusie
Na een lange en interessante ontdekkingsreis door de wereld van de Nokia Lumia 820 kan ik concluderen dat Nokia een prima toestel op de markt heeft gezet. De goede richting die zij met Windows Phone hebben ingezet gaat er zonder meer voor zorgen dat Nokia weer mee gaat doen in de top van de mobiele markt. Het is heel gebruiksvriendelijk en alles loopt als een zonnetje. De batterij is weliswaar zwak, maar zolang je zorgt dat je een oplader bij de hand hebt is dat probleem overkomelijk. Met de belofte van Microsoft in het achterhoofd dat het goed gaat komen met de apps en games is de Lumia 820 een toestel waar je veel en lang plezier aan gaat beleven.