CD: Pander - Go

Nederland heeft wat stonerrock betreft altijd een naam hoog te houden gehad. Denk maar eens aan legendarische bands uit het verleden zoals 35007, 7Zuma7 en Celestial Season, en meer recentelijk Heavy Lord, Toner Low, Hooghwater, Floodstone, Herder en Faithful Few. Vanaf nu kunnen we ook de Friese band Pander aan dit indrukwekkende lijstje toevoegen.

Bij het horen van de naam Kollum zullen de meeste mensen meteen aan kaas denken. Het Friese dorpje heeft echter wel wat meer te bieden dan alleen het goudgele zuivelproduct. Zo is Kollum ook de thuisbasis van het stonerdoom kwartet Pander. In de lente van 2012 dook de groep samen met producer Milan Ćirić de Sing Sing studio in om haar debuutalbum Go op te nemen. Op Go treffen we een zevental sterke eigen composities aan.

Pander front

Het album opent met 'Teach Me', een nummer dat doet terugverlangen naar de tijd van Randy Holden en zijn band Blue Cheer. Heerlijke sleazy stonerrock met een stevige dosis ouderwetse hardrock. Net als bij bijna elke andere stonerband is ook hier de invloed van pioniersgroep Black Sabbath duidelijk terug te vinden. Vooral bij 'Fade Away', het tweede nummer van dit album, voelt het alsof het een opname van veertig jaar geleden betreft. Dat geldt ook zeker voor het derde nummer "Refuse To Sleep'.


(met dank aan Beardy voor de clip-tip)

'Narkomaniya' neemt ons dan weer mee naar het schemergebied aan het einde der zestiger jaren waarin men naast met geestverruimende middelen ook graag met muziek experimenteerde. 'Marked For Life' doet dan weer een stuk meer denken aan modernere bands zoals Fu Manchu en Kyuss. Vooral de laatstgenoemde band is een invloed die eigenlijk wel op het hele album terug te horen is en dat is zeker geen schande in dit geval. Ook op 'Beat Dumb Blind' en het dik 7 minuten durende laatste nummer 'Carve' laat de groep duidelijk horen bij de nieuwe generatie stonermetal bands te behoren.

Pander Back

Josh Homme en Dave Wyndorf mogen de stroming misschien dood hebben verklaard in 2002, anno 2012 laat Pander horen dat het genre in het hoge Noorden nog springlevend is. Het credo van Pander is ook niet voor niks: “Horns Up. Play Louder, Bang Harder. We'll Never Grow Up!” Een verdomd goeie instelling.