Concert: Thrash Fest Classics

In de jaren tachtig ontstond een cross-over van heavy metal en punk. Dit genre werd al snel bekend onder de noemer trashmetal. Thrashmetal was vooral populair in de omgeving van Californië en in Duitsland. Maar ook in andere delen van de wereld brak de 'New Wave Of British Heavy Metal' al snel door. Vooral nadat het Kill Em All album verscheen van Metallica was het hek van de dam. De New wave of British heavy metal was een stroming die was ontstaan uit de bands die in verzet gingen tegen de opkomende punkrage in de late jaren zeventig. Bands als Iron Maiden, Motörhead, Judas Priest en Saxon lieten zich inspireren door de grootmeesters van weleer zoals Led Zeppelin en Black Sabbath. Deze NWOBHM vormde op zich weer de basis voor het latere thrashmetal.

 Trash Fest Classics

De avond in Schaaf werd geopend door de Australische band Mortal Sin. De groep werd in 1985 opgericht in Sydney en was daarmee de allereerste thrashmetalband uit Australië. Van de originele line-up zijn alleen zanger Mat Maurer en bassist Andy Eftichou overgebleven. Mortal Sin bracht afgelopen 18 november haar nieuwste album 'Psychology of Death' uit maar daar was niks van te horen bij dit optreden. De groep speelde namelijk enkel nummers van haar eerste twee elpees 'Mayhemic Destruction' uit 1986 en 'Face of Despair' uit 1989. 

Twintig jaar na hun optreden op de eerste metaleditie van Waldrock stond het Californische Heathen weer op een Fries podium. Van de jaren tachtig line-up zijn alleen oprichter en gitarist Lee Altus, zanger David White (bij de band vanaf 1985) en drummer Darren Minter (sinds 1988) nog over. Heathen speelde nummers van hun eerste album 'Breaking the Silence' (1987) en de opvolger 'Victims of Deception' (1991) en liet horen dat ze het musiceren nog lang niet verleerd zijn. Altus was trouwens niet al te blij toen er met bier werd gesmeten en keurde het alcoholmisbruik af met een welgemeende 'Stop that shit, Motherfucker!!!'. Desondanks zette de groep een sterke set neer met als hoogtepunten 'Goblins Blade', 'Hypnotized' en als afsluiter van de set 'Death by Hanging' waarbij het ruim aanwezige publiek naar hartenlust mocht meebrullen.

Na Heathen was het de beurt aan Destruction. De band uit Weil am Rhein werd in 1982 opgericht onder de naam Knight of Demon maar veranderde de naam twee jaar later in Destruction. Zanger en bassist Marcel 'Schmier' Schirmer beukt er nog steeds op los en ook gitarist Mike Sifringer speelt nog steeds in de Duitse thrashmetalband die duidelijk beïnvloed is door blackmetalbands zoals Venom en Celtic Frost. Destruction speelde voornamelijk nummers van hun eerste mini-elpee 'Sentence of Death' en hun eerste elpee 'Infernal Overkill'. Het was te merken dat de groep sommige nummers nog nooit live hadden gedaan, zoals bij 'Black Mass' waarbij Schmier een paar keer de tekst kwijt was. Helaas was er door de tijdsdruk weinig tijd voor soundchecken en was het zaalgeluid bij Destruction niet al te best te noemen. En... wat door vele fans werd opgemerkt na het optreden, waar was 'Tormentor'???

Na Destruction was er een langere pauze vanwege het ombouwen van het podium voor de volgende act. Sepultura werd in 1984 opgericht in Belo Horizonte, Brazilië. Nadat in 1997 zanger Max Cavalera de band verliet dacht men dat het snel afgelopen zou zijn met de groep. Niets is minder waar. Bassist Paulo Xisto Pinto, Jr. speelt nog steeds in de band, samen met gitarist Andreas Kisser (in de band sinds 1987), zanger Derrick Green (sinds 1997) en een gloednieuwe drummer Eloy Casagrande. Sepultura was twintig jaar geleden al de hoofdact op Waldrock en heeft ondanks de afwezigheid van de gebroeders Cavalera niet aan kracht ingeboet. Sepultura staat nog steeds als een huis en speelde nummers van een drietal albums namelijk 'Beneath The Remains' (1987), 'Arise' (1991) en 'Chaos A.D.' (1993). Helaas speelde Sepultura geen nummers van haar eerste twee albums 'Morbid Visions' (1986) en 'Schizophrenia' (1987) maar dat mocht de pret niet drukken. De Braziliaanse metalhelden wisten het publiek op de juiste manier te bespelen en knalde de ene klassieker na de andere van het podium.

Toen was het alweer tijd voor de laatste band van de avond. Exodus uit Richmond, Californië, werd opgericht in 1980 en geldt als een ware pionier in het genre. Gitarist Gary Holt en drummer Tom Hunting zitten er al vanaf het begin bij en werden op het podium aangevuld met Heathen-gitarist Lee Altus, bassist Jack Gibson  en zanger Rob Dukes. Dukes mag dan misschien wel niet de strot van de vroegere zanger Paul Baloff hebben, hij weet zich toch prima te redden met nummers als 'The Toxic Waltz', 'Piranha' en 'Bonded By Blood'. De groep draait al zo'n 30 jaar mee in de muziekwereld en dat is ook te merken aan de presentatie van hun oudere werk. Ongetwijfeld zater er nummers tussen die de groep al jaren niet meer heeft gespeeld maar daar merken we dan weinig van. Een zeer terechte hoofdact van een zeer aangenaam festival waarop zo'n dik 900 liefhebbers af zijn gekomen.

Mocht je de bands alsnog willen zien, op 21 december daalt het circus neer in de Effenaar in Eindhoven. Een mooie kans om al die klassiekers uit de jaren tachtig nog een keer te horen.