Theater: Guus Meeuwis - NW8

Op woensdag 21 oktober, een dag na zijn optreden bij Marco Borsato & Friends, stond Guus Meeuwis in Theater de Maaspoort te Venlo. Hij was hier voor de theatertournee van zijn nieuwe album NW8. Mocht het nog niet bekend zijn, NW8 staat voor de postcode van de wijk waar de Abbey Road Studio staat, de studio waar ooit The Beatles begonnen. In die studio heeft Guus samen met zijn muzikanten het album opgenomen, daarbij gebruikmakend van de instrumenten die daar stonden.

De sympathieke Brabander had het toneel omgetoverd tot een replica van de studio zelf. Het optreden kenmerkte zich door een mix van nieuwe nummers van NW8, oude nummers en een flink aantal anekdotes van Guus zelf natuurlijk. Als intermezzo was er een zingo, een muzikale bingo waarbij het publiek met het juiste nummer een Nederlandstalig liedje mocht gaan zingen, maar aangezien Guus het zingen niet kan laten als hij een microfoon in de handen heeft, hielp hij uiteraard flink mee. Waren de muziek en zingo al sfeerverhogend, de anekdotes van Guus hielpen uiteraard ook flink mee. Als een volleerd cabarettier onderhield hij ons, het publiek, tijdens een kleine storing (in een studio gaat natuurlijk eens wat mis). Zo mocht ook de flitsgrage menigte zijn gang gaan tijdens de zebrasessie. Want op de Abbey Road ligt natuurlijk dat beroemde zebrapad welke prominent aanwezig is op het Beatlesalbum Abbey Road.


Guus op Abbey Road


Dat de studio een grote indruk heeft gemaakt op de band, was duidelijk te merken. Zo gaven ze ook een aantal nummers een ander arrangement, wat als ze waren ontdekt door Brian Epstein? Dat "Per Spoor" dan ineens heel Beatles-esque had geklonken mag dan duidelijk zijn. Daarnaast kwamen ze ook Andrew Lloyd Webber tegen tijdens hun studiobezoek. Het werd duidelijk dat Guus en zijn muziek niet voor de musical zijn weggelegd, getuige een tenenkrommende versie van "Dat komt door jou". Mogelijk kwam het door de microfoon op zijn hoofd, of de theatrale begeleiding. Maar gelukkig kwam het origineel ook voorbij en klonk deze uitstekend.

Op de heenweg stond de cd NW8 uiteraard aan, het album kon het echter nog niet halen ten opzichte van eerdere albums. Wijzer stak er nog met kop en schouder bovenuit, de liedjes van NW8 bleven gewoonweg nog niet plakken, hoe vaak ik de cd ook draaide. Na het concert, weer in de auto, werd de cd uiteraard weer gedraaid, Het verschil was enorm, ineens had je een band met de nummers, was er een klik, een herkenning. Belangrijker nog, het gevoel, de sfeer van het optreden, die kwam meteen terug. Op dat punt was het optreden meer dan geslaagd te noemen. Tijdens het concert werd er uitstekend gespeeld en kregen wij, het publiek, nog een mooie en lange toegift in ruil voor het stevige applaus. Voor de liefhebbers van de muziek van Guus moet het dus duidelijk zijn, als je nog geen kaartje hebt, zoek snel een nog niet uitverkochte voorstelling en ga er naartoe. En als je de cd nog niet goed kent, of iets minder vindt, dat zal anders zijn na deze voorstelling. Helaas zijn de meeste voorstellingen al uitverkocht, goed zoeken dus, een absolute aanrader.

Theater: Theater de Maaspoort Venlo Datum: 21 oktober 2009
Waardering: