Lifestyle: BioDome

De BioBome is een miniatuur ecosysteem, verpakt in een glazen bol. In de glazen bol leven kleine rode garnalen die van oorsprong op Hawai voorkomen. Op zich niets anders dan een normaal aquarium zou je misschien denken, maar het unieke aan de BioDome is dat het een van de omgeving afgesloten 'ei' is, dat ook niet open kan. Je kunt de garnaaltjes dus niet voeren, maar dat is ook niet nodig. Zij houden zichzelf namelijk in leven met behulp van de algen die ook in het ei zijn aangebracht. Onder invloed van (dag- en kunst) licht vindt er in de algen fotosynthese plaats, waardoor deze groeien. De vrijgekomen zuurstof houdt de garnaaltjes in leven. De garnalen op hun beurt onderhouden de algen, door de micro-algen en bacteriën die erop zitten op te eten.



De BioDome heeft een gemiddelde levensduur van vijf jaar, maar er zijn zelfs eieren die langer dan tien jaar blijven bestaan. En dat allemaal zonder dat je er eigenlijk naar om hoeft te kijken... ideaal voor de gemiddelde student of yup, zou je zeggen! Het enige dat je af en toe moet doen is de binnenzijde van het glas 'poetsen', met behulp van het meegeleverde magneetje. Wanneer je dit voorzichtig tegen het glas aan houdt, komt vanzelf het magneetje dat in het ei zit naar de andere kant van het glas, zodat je kunt 'poetsen'.

Ontzettend spannend is het leven van de garnaaltjes niet. Je ziet ze wat zwemmen, knabbelen aan de algen en af en toe even rusten. Maar de wetenschap dat er zich in de bol gewoon een zelfvoorzienend wereldje heeft gevestigd is natuurlijk enorm fascinerend. Elke dag kijk ik wel een paar keer: zijn er niet te veel algen? (dan staat het ei teveel in het licht), wordt het water niet troebel? (te weinig licht), zwemmen de garnaaltjes nog een beetje vrolijk rond?

De BioDome is als je het mij vraagt vooral een enorm leuk gadget en een echte blikvanger, en niet zozeer echt een huisdier. Ben je echter vaak van huis of leggen je goudvissen steeds het loodje omdat je ze vergeet te voeren? Dan is de BioDome waarschijnlijk de meest diervriendelijke suggestie als je toch een huisdier wilt.



De BioDome is voor 49 euro te koop via http://www.bio-dome.nl.



Merk: BioDome / Arts&Ants Waardering:



Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!