FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van maandag 26 maart 2012

Detacheringsbureau lekt e-mailadressen KPN en Endemol

Detacheringsbedrijf Inwork benoemt zichzelf als IT professionals. Desondanks hebben ze door een simpele fout, op het moment ongeveer 29,000 zakelijke e-mailadressen gepubliceerd staan. Het gaat hierbij om zakelijke adressen van bijvoorbeeld KLM, Fujitsu, Capgemini en Endemol.

Op het moment dat je je wil uitschrijven voor de nieuwsbrief van het bedrijf, kom je op een url terecht, waarbij je heel gemakkelijk het ID kunt veranderen. Op deze manier zijn er circa 29.000 e-mailadressen beschikbaar. De hoeveelheid beschikbare e-mailadressen zouden qua aantal een bron van inkomsten kunnen zijn.

screenshot gelekte mailadressenIT specialist lekt mailadressen KPN en anderen. 

Slachtoffer steekpartij Delft overleden

Een 22-jarige man uit Den Haag die zaterdagochtend zwaargewond raakte bij een steekpartij in een woning in Delft, is maandagavond bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie.

Het steekincident vond omstreeks 04.00 uur plaats aan de Van Kinschotstraat. Vanwege de steekpartij werden de zeven mensen die in de woning aanwezig waren, aangehouden. Zij zijn zaterdag allemaal weer vrijgelaten. Onderzoek moet uitwijzen wat hun rol is geweest.

Mohamed Merah begraven in Algerije

Mohamed Merah, die een reeks moorden pleegde die Frankrijk schokte, wordt begraven in Algerije. Dat heeft zijn vader maandag gezegd.

"Als God het wil, ik heb besloten dat mijn zoon in Algerije wordt begraven", zei Mohamed Benalel Merah. Mohamed Merah, een Fransman van Algerijnse afkomst, werd donderdag in Toulouse doodgeschoten door de Franse politie na een omsingeling die meer dan 30 uur duurde.

Merah heeft bekend dat hij in acht dagen tijd zeven mensen doodschoot, onder wie drie jonge kinderen van een joodse school. De 23-jarige verklaarde lid te zijn van al-Qaeda. Hij zei dat hij met zijn daden wraak had willen nemen voor onder meer de dood van Palestijnse kinderen in het Midden-Oosten.

Sponsoren voor Olympische fakkeltocht Griekenland

Griekenland heeft genoeg sponsors bereid gevonden om de tocht van de Olympische fakkel door Griekenland in mei te financieren. De fakkel zal van 10 tot 17 mei maar liefst veertig dorpen en steden aandoen en zo'n 2900 kilometer afleggen voordat het symbool van de Olympische Spelen per vliegtuig naar Groot-Brittannië gaat.

Medewerkers van het Helleense Olympisch Comité zeiden niet hoeveel de tocht gaat kosten, maar lieten weten dat diverse internationale conglomeraten bereid zijn gevonden de kosten te dragen. In het verleden betaalde de Griekse regering de fakkeltocht zelf.

De fakkel zal de meeste delen van het Griekse vasteland aandoen en ook een kleine omweg naar Kreta maken. De Olympische vlam wordt op 27 juli, de openingsdag van de Spelen, in Londen ontstoken.

Robert 'FourZeroTwo' Bowling weg bij Infinity Ward

Robert Bowling, de man die verantwoordelijk was voor de hypes rondom de Call of Duty-serie, heeft vanavond rond 23.00 uur aangegeven niet langer voor Infinity Ward of Activision te werken.

Bowling heeft het volgende laten weten via Twitter. @fourzerotwo: "Today, I resign from my position as Creative Strategist of Call of Duty, as a lead of Infinity Ward, and as an employee of Activision."

Niet scalperen in nieuwe Assassin's Creed

Hoewel het hoort bij de tijd van de Amerikaanse Revolutie, zal assassin Connor niet de mogelijkheid krijgen om zijn vijanden te scalperen. Ondanks het feit dat er wel een animatievideo in het spel zit waarin dat wel te zien is.

De reden achter deze beslissing van het ontwikkelteam is heel simpel: het is de bruut, zeker wanneer je bedenkt dat de mensen die deze uitvoerige behandelmethode ondergingen nog in leven waren.

"Nothing is true, everything is permitted." Nou ja, bijna alles dan.

Leren van de consequenties in Dishonored

Hoe meer opties je krijgt om om te gaan met een gegeven situaties, des te beter kun je omgaan met de consequenties die erop volgen. Dat zegt Arkane Studios-baas Harvey Smith over Dishonored.

Arkanes Dishonored geeft de speler altijd meerdere manieren om de missie te klaren. Je kunt je zaakjes bijvoorbeeld afhandelen met stealth, schieten en magie, maar ook veelvuldig gebruikmaken van je omgeving en nog veel meer.

One could argue that the game is stronger with a pure focus on [one kind of gameplay], but we find it more interesting when a range of options present themselves”, zegt Smith. "To us, the most interesting games constantly present the player with inputs and outputs that work in as many general cases as possible: gradients related to movement, powers/weapons, morality, and enemy perception. So many things can happen in that environment that the end result feels like something the player authored.

Later dit jaar komt Dishonored uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

'Moordvideo Merah naar al-Jazeera gestuurd'

Opnames die de Franse extremist Mohamed Merah maakte van de moorden die hij pleegde, zijn naar de Arabische nieuwszender al-Jazeera gestuurd. Dat meldde de Franse krant Le Parisien maandag.

Volgens Le Parisien kreeg het kantoor van al-Jazeera in Parijs een geheugenkaart toegestuurd vergezeld van een brief. Het poststempel zou van woensdag zijn, toen de politie de flat van Merah al had omsingeld. Het is niet duidelijk of hij het pakket op dinsdag zelf heeft gepost, of dat Merah misschien hulp kreeg.

'Moordvideo Merah naar al-Jazeera gestuurd'
'Moordvideo Merah naar al-Jazeera gestuurd' (Foto: ANP)

'Geen wapenwedloop in Noordpoolgebied'

De opbouw van militaire middelen in het Noordpoolgebied is 'beperkt'. Er zijn geen tekenen van een wapenwedloop. Dat heeft het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (SIPRI), een Zweedse denktank, maandag gezegd.

Volgens het SIPRI breiden Canada, Denemarken en Noorwegen hun militaire capaciteit in het gebied wel uit. Het gebied is voor de Verenigde Staten van beperkt strategisch belang, aldus SIPRI.

Paus gearriveerd in Cuba

Paus Benedictus XVI is maandag, veertien jaar na een historisch bezoek van paus Johannes Paulus II, in Cuba aangekomen voor een driedaags bezoek. De kerkvader werd op de luchthaven van Santiago onthaald door de Cubaanse president Raul Castro.

Enkele dagen geleden noemde de paus het marxistische systeem in Cuba nog achterhaald. De kerkvorst hoopt het katholicisme uit te dragen in het minst katholieke land in Latijns-Amerika. Later maandag zal de paus op het belangrijkste plein in Santiago voor tienduizenden mensen een mis opdragen.

In 1998 werd de toenmalige paus Johannes Paulus II ontvangen door Fidel Castro, die zijn legeruniform voor de gelegenheid had ingeruild voor pak en das. Op de luchthaven van Havana sprak Johannes Paulus beroemd geworden woorden: "Moge Cuba, met zijn prachtige potentieel, zich openstellen naar de wereld en moge de wereld zich openstellen naar Cuba."


Paus gearriveerd in Cuba (Foto: Novum)

Vermiste Amsterdammer vermoedelijk geliquideerd

Een 31-jarige Amsterdammer die sinds juli wordt vermist, is vermoedelijk het slachtoffer geworden van een afrekening in het criminele circuit. De man is dan ook waarschijnlijk niet meer in leven. De politie denkt dat de man handelde in drugs, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

In de zaak is een verdachte aangehouden, die door het OM wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van de Amsterdammer van Surinaamse afkomst. De 31-jarige Nekke Greene woonde met zijn vrouw en kinderen deels in Amsterdam, maar meestal in Marbella. Daar was hij ook in de periode voor zijn verdwijning.

De politie is op zoek naar getuigen die Greene hebben gezien of gesproken rond het moment van zijn verdwijning. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Phantasy Star Online 2 naar Android en iOS

Sega blijft hun nieuwe mobieletelefoonmarktstrategie voorzetten met nog een aankondiging voor Android en iOS, namelijk die van Phantasy Star Online 2. Een gratis te spelen JRPG van de bovenste plank.

Phantasy Star Online 2 wordt geen echte console-ervaring zoals die in de planning staat voor pc en PlayStation Vita, maar gaat zich richten op sociale features, simpelere besturing en dito character creation.

Daarnaast biedt het ook niet de mogelijkheid om gebruik te maken van de cross platform gameplay (zoals in de pc- en de Vita-versie gaat zitten). In plaats daarvan wisselen de beide versies slechts wat data over en weer uit.

Sega heeft ook duidelijk gemaakt dat het dus duidelijk om een soloavontuur gaat, maar dat de behaalde missies overgezet kunnen worden naar de pc- of Vita-versies. Phantasy Star Online 2 wordt tussen de zomer en begin 2013 verwacht.

Internazionale ontslaat trainer Ranieri

Internazionale heeft Claudio Ranieri ontslagen. De 60-jarige Italiaan moet het veld ruimen vanwege teleurstellende prestaties. Inter staat slechts achtste in de Serie A en werd twee weken terug in de Champions League uitgeschakeld door Olympique Marseille. Jeugdcoach Andrea Stramaccioni, die zondag met Inter A1 ten koste van Ajax de NextGen Series won, is aangesteld als interim-coach.

Ranieri was pas sinds september in dienst, toen hij na een rampzalige seizoensstart Gian Piero Gasperini verving. Aanvankelijk legde dat Inter geen windeieren, want Ranieri presteerde in het begin uitstekend. Eind januari kwam de klad er echter in. Van de laatste dertien wedstrijden wonnen de Milanezen er slechts twee. Afgelopen weekeinde verloor Inter met 2-0 bij Juventus.

Inter zakte daardoor af naar de achtste plaats in de Serie A, met 22 punten achterstand op rivaal AC Milan. Bovendien vervloog de laatste kans op een prijs, toen de ploeg van Wesley Sneijder in de achtste finale van de Champions League werd uitgeschakeld door Olympique Marseille.

Interim-coach Stramaccioni krijgt de opdracht mee Inter naar de vierde plaats te leiden, die recht geeft op de voorrondes van de Champions League. De achterstand op nummer vier Napoli bedraagt zeven punten. Voorganger Ranieri was eerder trainer van onder meer Chelsea, Valencia, Juventus en AS Roma.

Geen Philadelphia in Assassin's Creed III

Aangezien het derde deel van Assassin's Creed wederom op feiten gebaseerd zal zijn en het avontuur zich ditmaal afspeelt het Amerika van eind 1700, is het opvallend dat de stad Philadelphia ontbreekt op de grote map.

De stad Philadelphia wordt door Amerikanen gezien als het hart van de Amerikaanse Revolutie, en laat dat nou net het tijdperk zijn waarin we met de nieuwe sluipmoordenaar aan de slag kunnen. Maar het plan was er om de stad wel te digitaliseren.

"When we started out, Philly was one of the cities that we wanted to do", zegt creative director Alex Hutchinson. "In the end, we decided against it, 'cause when we mocked it up - as you know, being from Philly, it's an architecturally designed city, so it's on a grid. Which at first we thought would be cool - the first city in AC to be designed on a grid - and then you realize ..."

Zijn collega onderbeekt hem in het interview. "Well it's on a grid and it's flat, and the avenues are super large. So that's like three things that made us say it doesn't work in an open world. That said, there are key events that take place in Philadelphia", verzekert Hutchinson. In oktober komt Assassin's Creed III uit.

[Jupiler League] Derde winst op een rij voor MVV

MVV heeft maandagavond in de Jupiler League zijn derde zege op rij geboekt. Op bezoek bij SC Veendam wonnen de Limburgers met 3-1. Michael La Rosa en twee goals van Prince Rajcomar zorgden voor een 0-3 ruststand. In de tweede helft deed Lars Hutten uit een penalty nog iets terug. Door de zege stijgt MVV een plaats naar de achtste stek, met 43 punten uit 28 duels. Veendam staat zestiende met 24 punten minder.

Veendam was de eerste twintig minuten niet eens zoveel minder dan MVV, maar keek wel tegen een 0-2 achterstand aan. Waar Jonathan Opoku twee opgelegde kansen liet liggen, sloegen de bezoekers via La Rosa en Rajcomar wel toe. Drie minuten voor rust tilde diezelfde Rajcomar de marge zelfs naar drie.

In de tweede helft probeerde Veendam nog iets van de wedstrijd te maken. Een offensiefje leidde echter niet tot de gewenste aansluitingstreffer, hoewel Opoku wel weer tweemaal dichtbij was. MVV vond het met de comfortabele voorsprong op zak wel best, waardoor de wedstrijd als een nachtkaars uitging. Tien minuten voor tijd redde Hutten vanaf de penaltystip nog de eer voor Veendam.

Drie speciale edities voor Assassin's Creed III

Ubisoft heeft vandaag drie speciale edities van Assassin's Creed III laten zien. Het gaat hier om de Freedom Editie, Join or Die Editie en de Special Editie. Gamers die een speciale editie willen kunnen beter snel opzoek gaan naar een pre-order, gezien de edities niet overal te koop zullen zijn.

Freedom Editie
De meest uitgebreide en ongetwijfeld duurste editie van Assassin's Creed III is de Freedom Editie. Het eerste wat opvalt is een 24 centimer hoge statue van hoofdpersonage Connor Kenway. Daarbij krijg je een exclusieve lithograaf en notitieboekje van George Washington, verpakt in een grote mooie doos. Daarnaast krijg je ook een aantal exclusieve singleplayer-missies genaamd 'Lost Mayan Ruins' en 'Ghost of War'. In de singleplayer-missies neem je het op tegen de Templars en verdien je exclusieve nieuwe wapens. Naast de singleplayer-missies krijg je ook een nieuwe online karakter, de Sharpshooter en krijg je nieuwe afbeeldingen en een embleem voor de multiplayer. Uiteraard, het belangrijkste: Assassin's Creed III zit in een steelbook met artwork van tekenaar Alex Ross.

Assassin's Creed III

Join or Die Editie
Deze versie is een stuk kleiner dan de Freedom Editie, en zal ongetwijfeld qua prijs ook een stuk lager uitvallen. In de editie krijg je een medaillon van de Assassins, hetzelfde notitieboekje van George Washington zoals bij de Freedom Editie en de 'Ghost of War DLC' en 'Sharpshooter DLC'. Bij de Join or Die Editie beschik je dus niet over de 'Lost Mayan Ruins DLC' die de Freedom Editie wel heeft.

Assassin's Creed III

Special Editie
De laatste editie is eigenlijk een kleine upgrade van de standaardversie, het verschil hierbij zit in een mooiere boxart en DLC. Het enige wat je hierbij krijgt is de exclusieve 'A Dangerous Secret' singleplayer-missie. In de singleplayer-missie neem je het op tegen een geheime personage dat de financiering van de revolutie in gevaar zou kunnen brengen. Hierbij krijg je ook een exclusieve wapen. De prijs hiervan zal ongetwijfeld niet veel hoger zijn dan de standaardversie. Ubisoft heeft hier geen afbeelding van vrijgegeven.

Of we later de content van de verschillende edities als DLC kunnen verwachten is nog niet bekend. Assassin's Creed: Revelations beschikte ook over drie speciale edities met een adviesprijs van respectievelijk €100, €75 en €65. Mogelijk zijn dat ook de prijzen voor de edities van Assassin's Creed III. Assassin's Creed III komt 30 oktober uit op Xbox 360 en PlayStation 3 met later geplande releases op pc en Wii U.

Hagenaar opgepakt voor oplichten fiscus

Een 31-jarige man uit Den Haag die de Belastingdienst voor ongeveer 1,2 miljoen euro wilde oplichten is maandag opgepakt. De man zou onjuiste aangiften inkomsten- en omzetbelasting hebben gedaan, valsheid in geschrifte hebben gepleegd en wordt ook verdacht van witwassen, meldt het ministerie van Financiën.

De verdachte diende vermoedelijk voor anderen valse verzoeken voor een voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelasting en valse aanvragen voor toeslagen in bij de fiscus. Ook werden onjuiste aangiften van de omzet- en inkomstenbelasting op naam van anderen ingediend.

Een aantal mensen voor wie de verzoeken, aanvragen en aangiften werden gedaan, komt uit de Baltische staten. Deze mensen zijn vermoedelijk overgehaald naar Nederland te komen door ze een verhaal op de mouw te spelden dat ze in Nederland in de tuinbouw of bouw aan het werk konden.

De man regelde voor hen vermoedelijk de inschrijving bij de gemeente en een bankrekening, deed de aanvraag voor een burgerservicenummer en schreef ze in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige zonder personeel. De bankpasjes werden aan de verdachte gegeven.

Vanwege de zaak zijn twee woningen in Den Haag en een in Zoetermeer doorzocht. Daarbij zijn administratie en computers in beslag genomen.

South Park: TR komt komende vrijdag

Er komen dit jaar twee South Park-spellen uit. THQ en Obsidian werken momenteel hard aan een South Park-RPG en Other Ocean Interactive en South Park Digital Studios brengen ons South Park: Tenorman's Revenge. Van deze laatste is inmiddels ook al een releasedatum bekendgemeekt.

South Park: Tenorman's Revenge is een platformspel waarbij Stan, Kyle, Kenny en Cartman door tijd en ruimte moeten reizen om het op te nemen tegen Scott Tenorman en zijn leger van roodharige mensen.

Het spel heeft twintig levels. Het is te spelen in een co-op met maximaal vier personen. South Park: Tenorman's Revenge komt vrijdag 30 maart uit via Xbox Live Arcade.

South Park: Tenorman's Revenge

Neymar: "Hoef niet naar Europa"

De Braziliaan Neymar vindt het overdreven dat er voor hem een transfer naar Europa nodig zou zijn om meer ervaring op te doen.

Voormalig stervoetballer Ronaldo stelde eerder deze week dat Neymar het in zich heeft om net zo goed te worden als FC Barcelona-ster Lionel Messi. Daarvoor zou hij dan wel naar Europa moeten verkassen. Ook de Braziliaanse bondscoach Mano Menezes vindt dat de 20-jarige spits Brazilië achter zich moet laten.

"Ervaring komt met de jaren", zegt Neymar tegen Globoesporte. "De laatste drie jaar ben ik steeds beter geworden en ik ben hier nog niet uitgeleerd. Om meer ervaring op te doen, hoef ik zeker niet per se naar Europa."De spits van Santos beseft dat Menezes hem graag wil helpen in het creëren van een grote carrière. "Maar uiteindelijk is het aan mij, mijn vader en de rest van mijn familie om de keuze te maken."

Neymar geldt, met achttien caps (negen goals) voor het Braziliaanse nationale elftal, als een van de meest talentvolle Brazilianen op dit moment. Real Madrid en FC Barcelona zouden hem dolgraag willen inlijven.

The Amazing Spider-Man krijgt Move

The Amazing Spider-Man krijgt Move-ondersteuning op PlayStation 3. Dat heeft ontwikkelaar Beenox bevestigd nadat de box-art voor de PlayStation 3-versie van het spel op internet was uitgelekt. Beenox heeft ook aangegeven dat de gelekte box-art de definitieve uitvoering is.

Op de afbeelding staan twee Move-controllers afgebeeld. Dit zou betekenen dat The Amazing Spider-Man het eerste third-partyspel zou zijn dat twee Move-controllers ondersteunt.

The Amazing Spider-Man komt op 26 juni uit op Nintendo DS, Nintendo 3DS, PlayStation 3, Nintendo Wii en Xbox 360. Het is nog niet bekend of het spel op Xbox 360 ook Kinect-ondersteuning gaat krijgen.

 

The Amazing Spider-Man Boxshot 

Jeugdige inbrekers op heterdaad betrapt

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn zondagmiddag op heterdaad betrapt toen ze inbraken in een woning aan de Skilwei in Stiens, Friesland. Om de woning binnen te komen hadden de jonge inbrekertjes een raampje ingetikt.

Op het moment dat ze door het huis aan het struinen waren op zoek naar buit, werden ze door de buren gezien op de bovenverdieping van het huis. Aangezien deze de jongen niet herkenden als een bewoner van de woning werd direct de politie ingeschakeld.

The Voice Kids aan drie landen verkocht

The Voice Kids is binnenkort ook in het buitenland te zien. De talentenjacht voor kinderen is gekocht door Oekraïne, Oostenrijk en Duitsland. Dat laat producent Talpa weten aan RTL Boulevard.

Vrijdag werd de finale uitgezonden van het eerste seizoen van The Voice Kids. Bijna 2,8 miljoen mensen zagen hoe de 13-jarige Fabiënne Bergmans de wedstrijd won. In Nederland komt ook een tweede seizoen van The Voice Kids.

The Voice voor volwassenen, waarvan de eerste seizoenen in Nederland zijn gewonnen door Ben Saunders en Iris Kroes, is aan meer dan vijftig landen verkocht. Onder meer de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland zenden het programma uit, dat oorspronkelijk is bedacht door John de Mol.

NOC*NSF: discussie Spelen in ijskast

NOC*NSF wil dat de Nederlandse ambitie voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2028 voorlopig in de ijskast verdwijnt. Volgens de sportkoepel gaat de discussie de verkeerde kant uit.

De nadruk zou te veel liggen op de kosten voor het organiseren van de Spelen en daardoor afleiden van het echte doel, het creëren van een beter sportklimaat. Doordat de kosten hoog zouden zijn nam de steun onder de bevolking en van de politiek af. NOC*NSF, dat formeel gaat over de voordracht voor de Spelen, vindt dat het kabinet veel te veel op de loop gaat met de ambitie om de Spelen in Nederland te houden.

BMW roept achttienduizend auto's terug

Autofabrikant BMW roept in Nederland ongeveer achttienduizend auto's terug naar de garage. Bij de vorige generatie van de series 5 en 6, die tussen 2003 en 2010 zijn gebouwd, bestaat een kleine kans dat de afdekking van een accukabel niet juist is gemonteerd, meldt BMW maandag.

Daardoor kunnen storingen optreden in de elektronica en is er een kans dat de auto niet start. In uitzonderlijke gevallen kan zelfs brand ontstaan. In Nederland is voor zover bekend geen brand ontstaan in auto's door het mankement.

Wereldwijd haalt BMW 1,3 miljoen auto's terug. Het bedrijf stelt dit te doen 'om de hoge productkwaliteit van BMW te kunnen blijven waarborgen'.

De BMW-dealers gaan de klanten op de hoogte brengen en uitnodigen de werkplaats te bezoeken. Het euvel wordt gratis en binnen een halfuur verholpen.


BMW roept achttienduizend auto's terug (Foto: Novum)

The Campaign toont eerste foto

De eerste foto van de komedie The Campaign is getoond aan het publiek. Op de foto zijn de twee hoofdrolspelers Will Ferrel en Zack Galifanakis te zien die elkaar de hand schudden.

De film zal gaan over twee rivaliserende politici uit North Carolina, die beiden ontzettend graag president van de Verenigde Staten willen worden. Na een publiek schandaal van de favoriet (Will Ferrel) komt de outsider (Zack Galifanakis) opeens in beeld.

De film is geregisseerd door Jay Roach (Meet the Parents) en zal in de VS op 10 augustus in première gaan. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.


Will Ferrel en Zach Galifanakis in The Campaign. (foto: Movieweb)

Sigthórsson scoort bij rentree

Kolbeinn Sigthórsson stond bijna een half jaar buitenspel, maar maakte eerder vanavond zijn eerste meters op in een officieel duel van Jong Ajax. De IJslander luisterde zijn rentree op met een doelpunt en was daar logischerwijs erg blij mee.

"Ik ben heel blij dat ik vanavond weer heb kunnen spelen. Ook mooi dat ik gelijk gescoord heb. Na een helft vond ik het wel goed geweest. Ik moet langzaam weer beginnen", liet Sigthórsson na afloop van de wedstrijd tegen Jong Sparta Rotterdam (1-4) weten.

Sigthórsson speelde op 2 oktober 2011 zijn laatste wedstrijd voor Ajax. Op die dag viel de aanvaller na 19 minuten uit met een blessure aan zijn rechterenkel. Nader onderzoek in het ziekenhuis wees vervolgens uit dat de IJslander een vermoeidheidsbreuk had.

Twee weken geleden kwam er een einde aan het lange revalidatieproces en stond Sigthórsson weer op het veld. Door alle fysieke problemen speelde de voetballer, die in de zomerstop van AZ naar Ajax ging, slechts elf officiële duels.

Bouma: "We richtens ons op tweede plaats"

PSV leek onder interim-trainer Philip Cocu op te leven. De ploeg speelde gelijk tegen Valencia (1-1) en won twee keer van sc Heerenveen (5-1 en 3-1). Afgelopen weekend kwamen de Eindhovenaren zichzelf echter tegen.

Ajax slaagde er in de Amsterdam ArenA namelijk in om met 2-0 te winnen. De aanleiding voor de nederlaag was de afwachtende houding, die de ploeg uit De Lichtstad in Amsterdam aannam. "Ook de vorige wedstrijden begonnen we op de manier waarop we tegen Ajax hebben gespeeld, maar nu werden we verder achteruit gedrukt", keek Wilfred Bouma terug.

De verdediger vervolgde: "Als je dan een goed voetballende ploeg tegenover je hebt, dan wordt het een moeilijk verhaal. Zeker als je ook nog eens veel persoonlijke duels verliest."

Tot slot weigerde Bouma het woord 'landstitel' in de mond te nemen. Al voegde hij daar wel aan toe niets uit te sluiten. "We moeten nu natuurlijk niet over de titel praten en ons richten op de tweede plaats. Maar je weet nooit wat er uiteindelijk nog te halen valt."

'AZ wil Armenteros als vervanger Holman'

Afgelopen week werd bekend dat Brett Holman komende zomer de overstap maakt van AZ naar Aston Villa. Volgens Johan Derksen heeft de Alkmaarse ploeg Samuel Armenteros in beeld als mogelijke vervanger. De Zweedse aanvaller staat nu nog onder contract bij Heracles Almelo.

Armenteros speelt sinds het seizoen 2009/10 voor Heracles en speelde tot dusver 48 duels. Daarin wist de aanvaller, die in Almelo nog een contract heeft tot medio 2013, elf keer te scoren. Daarvoor kwam hij een periode uit voor sc Heerenveen, maar daar kon hij de technische staf niet overtuigen van zijn kwaliteiten.

Zes Zuid-Afrikaanse rugbyspelers vermist

Zes spelers van een Zuid-Afrikaanse rugbyclub zijn spoorloos verdwenen, nadat ze hadden besloten een stukje te zwemmen in de oceaan. Men vermoedt dat het zestal door de sterke onderstroming werd verrast.

Het incident gebeurde bij Port Elizabeth. Eén van de spelers, die bij Motherwell Rugby Football Club onder contract staat, is inmiddels dood verklaard. Van de andere vijf rugbyspelers ontbreekt tot nu toe elk spoor. Een zoektocht met een aantal helikopters en reddingsboten leverde tot op heden namelijk niets op.

Red Bull heeft problemen met banden

Red Bull Racing lijkt er aan het begin van het Formule 1-seizoen 2012 nog niet goed bij te zitten. De Oostenrijkse renstal was in de afgelopen twee seizoenen dominant, maar is de heerschappij kwijt. Naar eigen zeggen komt dit niet door het verbod op de geblazen diffuser, maar door de nieuwe Pirelli-banden.

"Consistentie is het sleutelwoord dit jaar. HRT speelde een rol in Sepang, maar niemand had voorspeld dat Sauber met Sergio Perez de Ferrari van Fernando Alonso zou opjagen voor de zege. We focussen ons op onze eigen prestaties en ons eigen plan. We hebben een extra week richting China, drie weken in plaats van de gebruikelijke twee weken, en daarin draait het voor ons om consistentie en het begrijpen van de banden. De banden lijken de grootste variabele en zijn het meest veranderd ten opzichte van vorig jaar. Kimi Raikkonen kwam in Maleisië in de slotfase plotseling tot leven en noteerde snelle rondetijden, dus de banden vormen een sleutelfactor," zei Red Bull-teambaas Christian Horner.

"Petje af voor Sauber en Perez, op basis van deze race is hij de favoriet voor de titel," grapte de Brit over het seizoen 2012. "Je kan er nog weinig over zeggen, behalve dat de fans een mooi seizoen staat te wachten. Het is vrij onvoorspelbaar op dit moment. Perez was gewoon de snelste man op de baan gisteren, hij naderde een Ferrari en reed weg bij een McLaren. Op basis van deze prestaties was Sauber het te kloppen team, zij hadden de snelste auto in deze omstandigheden in Sepang."

'Overheid moet alleen Nederlandse taal gebruiken'

Uit een onderzoek gehouden door fok.nl blijkt dat veruit de meeste mensen vinden dat de overheid in het Nederlands moet communiceren met burgers. 45 procent wil hierop geen enkele uitzondering en ruim 41 procent heeft de Nederlandse taal bij voorkeur in gebruik bij de overheid maar staat enkele uitzonderingen toe.

Het onderzoek onder bijna 5000 respondenten leert ook dat slechts 12 procent het overbrengen van de boodschap belangrijker vindt dan de taal waarmee de overheid dit doet. Ach_joh reageert: "Ja, alleen in het nederlands. Mensen die dit niet kunnen verstaan interesseren zich toch geen bal voor wat de overheid te zeggen heeft." terwijl RickT ook de Engelse taal acceptabel vindt: "Voor zo'n klein land mag Engels wel de officieuze tweede taal zijn, wel zo handig voor bijvoorbeeld buitenlandse studenten of bedrijven."

Ook de Friese taal wordt door een enkeling als uitzondering genoemd om van het Nederlands af te wijken. Reageren op de poll kan overigens nog steeds.

Almere City verlengt met coach De Boer

Trainer Dick de Boer staat ook volgend seizoen aan het roer bij Almere City FC. De nummer twaalf van de Jupiler League heeft het contract van de 63-jarige Volendammer met een jaar verlengd tot 2013. Ook de verbintenissen van de rest van de technische staf zijn voor die duur opengebroken, aldus de club.

De Boer, die vorig jaar maart de ontslagen Henk Wisman opvolgde, eindigde vorig seizoen met Almere City als laatste in de Jupiler League. Omdat RBC Roosendaal failliet ging, leidde dat niet tot degradatie naar de topklasse. Dit seizoen startte De Boer met Almere City uitstekend in de competitie. De Almeerders konden het hoge niveau echter niet vasthouden en zakten terug naar de twaalfde plaats.

De oefenmeester krijgt in Almere ondersteuning van assistent-trainer Edwin van Ankeren, keeperstrainer Khalid Belansen, conditietrainer Sjouke Tel en teammanager Hans van Diggelen, die dus ook allemaal contractverlenging hebben gekregen.

DC10 scheert rakelings langs dak woning Aalsmeer

Bewoners van een woning in Aalsmeer zijn vandaag danig geschrokken toen een DC10 zo laag overvloog dat de dakpannen van het huis vlogen. Het betreffende toestel moest landen op de Aalsmeerbaan die vlakbij ligt, maar vloog net iets te laag aan.

Hierdoor vloog het toestel zo laag over het dak dat er enkele dakpannen naar beneden kwamen. Luchthaven Schiphol heeft inmiddels in een reactie laten weten dat de schade aan de woning vergoed zal worden.

Dode bij schietpartij in Heerlen

Bij een schietpartij in de buurt van een coffeeshop in Heerlen is maandag een man om het leven gekomen. Een woordvoerder van de politie meldt dat verschillende schoten zijn gelost. Voor zover bekend is verder niemand gewond geraakt. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

De schietpartij vond even na 18.00 uur plaats op de Heerlerbaan. Of het incident iets met de coffeeshop te maken heeft, is nog onduidelijk. Het slachtoffer ligt op straat, voor een pand dat twee panden verwijderd is van de coffeeshop.

Lionel Messi naar Franse eerstedivisionist

Eerder vandaag slingerde voetbalclub Angers SCO, uitkomend in de Franse eerste divisie, een opmerkelijk bericht de wereld in. De ploeg slaagde er namelijk in om Lionel Messi vast te leggen.

Veel Franse media dachten vervolgens aan een grap, maar niets bleek minder waar te zijn. Messi is vanaf volgend seizoen namelijk in de Franse Ligue 2 te zien. Het gaat in dit geval echter niet om het Argentijnse wonderkind, dat furore maakt bij FC Barcelona.

De Messi van Angers SCO is namelijk een 16-jarige speler uit Kameroen, die heel toevallig dezelfde voor- en achternaam draagt.

Strauss-Kahn opnieuw verhoord over prostitutie

Dominique Strauss-Kahn is maandag opnieuw verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij georganiseerde prostitutie. Overwogen wordt of de oud-topman van het Internationaal Monetair Fonds in staat van beschuldiging moet worden gesteld.

Strauss-Kahn zou aanvankelijk woensdag opnieuw worden ondervraagd, maar werd maandag onverwachts ontboden. Uit onderzoek is gebleken dat twee agenten bij het prostitutienetwerk betrokken waren, evenals andere functionarissen, van wie er twee banden zouden hebben met Strauss-Kahn. Diens advocaat heeft al erkend dat Strauss-Kahn deelgenomen heeft aan orgies.


Strauss-Kahn opnieuw verhoord over prostitutie (Foto: Novum)

Mourinho waakt voor onderschatting

Real Madrid neemt het morgenavond in de kwartfinale van de Champions League op tegen het verrassende APOEL Nicosia. Veel mensen denken dat de Madrilenen er van zullen winnen, maar trainer José Mourinho waakt voor onderschatting.

"Ze hebben topteams uitgeschakeld", liet Mourinho op de officiële website van Real Madrid weten. "We hebben ze uitgebreid bestudeerd. Natuurlijk zijn we favoriet, maar het wordt een zware wedstrijd."

APOEL Nicosia stroomde in de tweede voorronde van de Champions League in en bereikte de groepsfase door het Albanese Skënderbeu Korçë en het Slowaakse Slovan Bratislava te verslaan. Vervolgens slaagden ze er in om de groep met Zenit St. Petersburg, Shaktar Donetsk en FC Porto te overleven.

In de achtste finales was APOEL Nicosia uiteindelijk te sterk voor Olympique Marseille. De Franse ploeg verloor de eerste wedstrijd met 1-0, maar de return werd met 1-0 gewonnen. In de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor strafschoppen de doorslag moesten geven. De Cyprioten trokken vervolgens aan het langste eind.

Warren Spector wil dolgraag Epic Mickey porten

Junction Point Studios-baas Warren Spector wil nog steeds dolgraag een port maken van Epic Mickey op Xbox 360 en PlayStation 3. Dit zei hij in een interview met Game Informer op het Game Developers Conference afgelopen maand.

I will tell you I desperately want to do it, and other than that I have no comment at this time," zei hij tegen Game Informer. “I just think it would be cool for people to see where the story started, so we’ll see."

De opvolger, Epic Mickey: The Power of Two, is recent aangekondigd voor Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii.

"We sold many millions of copies of Epic Mickey on just the Wii, and being on the Wii was great. It was a perfect way to reintroduce Mickey as a hero in video games," voegde Spector eraan toe.

In een interview met MTV uit 2010 zei Spector ook al dat een HD-port van Epic Mickey volledig de beslissing is van Disney Studios, maar dat verder niets Junction Point Studios tegenhield om deze te maken.

Donateurs Obama welkom in Witte Huis

De meest vrijgevige donateurs van de Amerikaanse president Barack Obama worden beloond met bezoekjes aan het Witte Huis en uitnodigingen voor feestjes of staatsdiners. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Associated Press.

Volgens AP hebben zeker 250 donateurs en activisten een bezoek aan het Witte Huis mogen brengen. Sommige mensen werden uitgenodigd voor diners, terwijl anderen een-op-eengesprekken voerden met hooggeplaatste adviseurs van Obama.

Het uitnodigen van mensen die hebben gedoneerd aan een verkiezingscampagne is niet ongewoon in de Verenigde Staten. Dat Obama het doet is echter enigszins verrassend, gezien zijn eerdere kritiek op het gebruik. In het begin van Obama's eerste termijn klaagden donateurs nog dat ze op afstand werden gehouden door het Witte Huis.

Toen Obama in 2008 de Democratische voorverkiezingen van Hillary Clinton probeerde te winnen bekritiseerde hij Clinton over het feit dat oud-president Bill Clinton iemand die ooit achttien miljoen dollar had gedoneerd aan de Clintons had laten overnachten in de Lincoln-slaapkamer. Eerder deze maand waren meer dan dertig van de belangrijkste geldinzamelaars aanwezig bij een diner in de tuin van het Witte Huis, waar ze kennis konden maken met beroemdheden en buitenlandse kopstukken.

Ontwikkelaar praat over Assassin's Creed III

Vandaag is het embargo vervallen voor Assassin's Creed III en veel websites onthullen de eerste details over de game. In een video van VG247 legt Tommy Francois, development director, meer uit over het spel.

Onze eigen redacteur D-vide is ook naar een persbijeenkomst geweest en zijn verhaal lees je hier. Assassin's Creed III staat gepland voor een release op 31 oktober en moet uitkomen voor Wii U, Xbox 360, PS3 en Windows.

Een blik op the infected van The Last of Us

Gameontwikkelaar Naughty Dog heeft een borstbeeld gemaakt van één van the infected uit The Last of Us. The infected zijn, zoals de naam al doet vermoeden, het besmette mensenras waar je in de game aan moet ontsnappen.

Naughty Dog heeft de foto's op hun Twitter-pagina geplaatst om ze zo te delen met spelers. Mocht je een zwakke maag hebben, dan kun je de foto's hieronder misschien beter niet bekijken.

The Last of Us komt in 2013 uit op PlayStation 3.

 

 

Geen plek voor Castelen in A-selectie HSV

Romeo Castelen behoort niet langer tot de A-selectie van Hamburger SV. De aanvaller is door trainer Thorsten Fink verbannen naar het tweede elftal. HSV verkeert in degradatienood. Fink kiest om die reden voor een grotere trainingsintensiteit. Naast Castelen gaat ook Muhamed Besic voortaan bij het reserveteam van de Duitse club aan de slag.

Castelen kon sinds zijn komst in 2007 nimmer zijn stempel drukken op de prestaties van HSV. De Nederlander kwam door een reeks blessures nooit uit de verf in Duitsland. Na dit seizoen gaan beide partijen op zeker uit elkaar.

HSV staat momenteel op de zeventiende plaats in de Bundesliga met 27 punten. De middenmoot ligt voor de club echter even ver weg van de laatste plek, namelijk zeven punten. Alleen Hertha BSC en 1. FC Kaiserslautern presteerden dit seizoen slechter dan de ploeg uit Hamburg.

Scheidsrechter Vink vergeet kaart Lens te noteren

Jeremain Lens kreeg gisteren in de topper tussen Ajax en PSV een gele kaart voorgeschoteld van arbiter Pieter Vink na kritiek op diens beslissingen. Toch zal de kaart niet in de boeken verdwijnen door een fout van het arbitrale kwartet.

Na de wedstrijd werd de gele kaart van Lens door een fout niet op het wedstrijdformulier gezet. De KNVB mag het wedstrijdformulier niet meer aanpassen, aangezien dat alleen mag als een kaart aan de verkeerde speler is gegeven. De teller van Lens blijft hierdoor op één gele kaart staan in dit seizoen.

Leers: Opstelling burgemeester onbegrijpelijk

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) vindt de opstelling van burgemeester Els Boot van Giessenlanden in de zaak van een Afghaanse vluchteling "onbegrijpelijk". De burgemeester heeft de politie maandag verboden mee te werken aan de uitzetting van de 45-jarige Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay uit het dorp Hoogblokland.

In een brief zal Leers haar nog eens duidelijk maken dat het gaat om een man die wordt verdacht van oorlogsmisdaden en dat Nederland geen toevluchtsoord wil zijn voor deze mensen. Leers zegt op dit moment geen aanleiding te zien voor een gesprek met de burgemeester.

Naibzay probeert al 14 jaar een verblijfsvergunning te krijgen. Zijn ernstig zieke vrouw en vier kinderen hebben wel een verblijfsvergunning. Volgens diverse psychiatrische rapporten kan de vrouw niet zonder de zorg van haar man en kunnen de kinderen niet zonder hun vader. Nu Leers vrijdag opnieuw een verblijfsvergunning afwees, ziet Boot geen andere uitweg dan de politie te verbieden mee te werken aan uitzetting.

Op basis van de psychiatrische rapportages zegt Boot te vrezen voor rampzalige gevolgen als de man wordt uitgezet. "Ik ben als burgemeester gehouden aan mijn zorgplicht voor iedere inwoner. Ik kan niet met de handen op de rug een dergelijk drama in mijn gemeente afwachten", aldus de burgemeester.

Na de opschudding rond de Afghaanse familie Qadiri uit Coevorden heeft het kabinet de burgemeesters nog eens op de rolverdeling gewezen. De burgemeester weigerde toen ook de medewerking van de politie aan uitzetting. Dit gezin mocht uiteindelijk toch in Nederland blijven.

In de circulaire die Leers en zijn collega's eind november stuurden, staat dat de burgemeester maatregelen kan nemen als een uitzetting de openbare orde dreigt te verstoren. Dat kan het geval zijn als er in een plaats veel onrust is ontstaan. Maar de burgemeester mag dit niet aangrijpen om uitzetting tegen te gaan. De Vreemdelingenpolitie staat onder het gezag van de minister.

Bikini niet meer verplicht in beachvolleybal

Beachvolleybalsters zijn niet langer verplicht om in een bikini hun wedstrijden te spelen. De Internationale Beachvolleybalbond heeft besloten de verplichting te schrappen, om zo tegemoet te komen aan landen waar godsdienst nogal gevoelig ligt.

"We wilden rekening houden met atletes die door de strenge kledingvoorschriften in hun land niet konden deelnemen aan grote toernooien. Die religieuze of ethische bezwaren hebben we nu weggenomen", stond er te lezen in de verklaring van de bond.

De huidige dresscode is vrij strikt in het beachvolleybal; de bikinibroekjes mogen maximaal zeven centimeter hoog zijn bij de heupen. Binnenkort mogen ook shorts gedragen worden die tot drie centimeter boven de knie komen. Ook zullen meer verhullende topjes en een bovenstuk met lange mouwen worden toegelaten, buiten het huidige bikinitopje.

Bikini niet meer verplicht bij beachvolleybal (Foto: Pro Shots)

School geeft examen én antwoorden

Leerlingen van de havo van het Drachtster Lyceum kregen maandag bij een schoolexamen economie ook meteen de antwoorden uitgereikt. Door een menselijke fout waren de antwoorden in de bijlage van het examen komen te staan.

De tachtig leerlingen hadden de fout snel in de gaten en waarschuwden de aanwezige surveillanten. "Dat typeert onze leerlingen. Zij willen niet op deze manier een examen maken", zegt rector Gwen van de Stouwe maandag. De toets werd meteen gestaakt.

De fout heeft geen grote gevolgen. Het examen wordt waarschijnlijk volgende week al ingehaald. Het schoolexamen is wat anders dan het centrale eindexamen. Het gemiddelde van alle schoolexamens bepaalt voor de helft het eindcijfer van de leerlingen.

Anarchy Reigns komt 6 juli

De Facebook-pagina van Anarchy Reigns is uitgebreid met een evenement waarin de releasedata van het spel zijn aangekondigd. In Europa kunnen we het vechtspel op 6 juli verwachten voor PS3 en Xbox 360.

De game bevat een singleplayer- en een multiplayer-mode waarin spelers hordes vijanden moeten verslaan met bijzondere moves. Bayonetta, de heks uit de gelijknamige game, zal ook een speelbaar personage worden in de game.

Belgisch bedrijf houdt prins Friso als bestuurder

Prins Friso blijft bestuurder bij het Belgische telecombedrijf Telenet. Het bedrijf wil vooralsnog niets aan zijn mandaat veranderen. Dat staat in het onlangs gepubliceerde jaarverslag.

"De raad van bestuur van de vennootschap is er zich van bewust dat de heer Friso van Oranje-Nassau vermoedelijk voor langere tijd de vergaderingen van de raad van bestuur niet zal kunnen bijwonen", valt te lezen. 'Gezien de huidige omstandigheden' wil Telenet echter niets veranderen.

Prins Friso ligt in coma, nadat hij medio februari tijdens het skiën in Oostenrijk bedolven raakte onder een lawine. Zijn behandelend arts in Oostenrijk zei eerder dat het de vraag is of Friso ooit nog bijkomt. Hij heeft zwaar hersenletsel opgelopen en verblijft nu in een ziekenhuis in Londen.

De 42-jarige Friso ontving vorig jaar 47.500 euro voor het bijwonen van zeven vergaderingen van de raad van bestuur en drie van de vier ontmoetingen van het auditcomité. Hij was sinds 2011 financieel topman bij Urenco in Engeland.


Belgisch bedrijf houdt prins Friso als bestuurder (Foto: Novum)

Bengtsson verlengt bij FC Twente

Rasmus Bengtsson blijft zeker tot 2015 bij FC Twente. De Zweedse verdediger verlengde maandag zijn contract in Enschede met twee seizoenen. In de nieuwe verbintenis is een optie voor nog een seizoen opgenomen. Bengtsson komt sinds 2010 uit voor Twente en speelde dertig officiële wedstrijden voor de Tukkers.

De 25-jarige Bengtsson is volgens Twente-coach Steve McClaren 'een speler voor de toekomst'. "Hij heeft zich afgelopen anderhalf jaar goed ontwikkeld. Ik heb bovendien respect voor het geduld dat hij in deze periode heeft opgebracht." Bengtsson zelf, die achter Douglas en Peter Wisgerhof staat in de rangorde, is blij met de verlenging. "Met dit contract spreekt de club vertrouwen in mij uit."

Bengtsson begon zijn carrière in de jeugd van Malmö FF. Hij speelde verder voor Trelleborgs FF en het Duitse Hertha BSC voor hij naar Twente kwam.

Nog een man vast na actie hoerenbuurt Eindhoven

Vijf van de zes verdachten die vrijdag bij een actie tegen illegale prostitutie in Eindhoven werden aangehouden zijn inmiddels vrijgelaten. De zesde verdachte, een Oost-Europeaan, wordt dinsdag voorgeleid voor mensenhandel, laat een politiewoordvoerder weten.

Twee verdachten hadden veel geld op zak en zijn na verhoor heengezonden. Zij worden nog wel verdacht van witwassen. Twee Oost-Europeanen werden verdacht van mensenhandel, maar zijn vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. Daarnaast was er nog een man die pepperspray op zak had. Hij is met een proces-verbaal en zonder spray naar huis gestuurd.

"We waren bij deze actie niet uit op zo veel mogelijk aanhoudingen", benadrukt de woordvoerder. "Het ging er vooral om dat de dames veilig kunnen werken en dat we zo veel mogelijk informatie boven water kregen." Bij de actie is met 44 vrouwen gesproken en administratie in beslag genomen.

Die wordt nog onderzocht. "Vaak zitten er criminele organisaties achter zulke zaken en het vergt wat tijd om die bloot te leggen." De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Ossenaar opgepakt voor vasthouden 17-jarig meisje

Een 54-jarige man is maandagmiddag in een woning in Oss opgepakt voor het tegen haar wil vasthouden van een 17-jarig meisje. Het meisje was weggelopen, maar stelt dat ze niet in de woning wilde zijn, meldt de politie.

De Ossenaar werd omstreeks 14.00 uur gearresteerd in de woning aan de Pastoor Bloemstraat. Agenten waren op verzoek van Bureau Jeugdzorg naar de woning gegaan, omdat vermoed werd dat het kind daar was. De man wordt verdacht van het onttrekken aan het ouderlijk gezag van het kind en van vrijheidsbeneming.

Parr vertrekt bij Williams

Williams-bestuursvoorzitter Adam Parr zal het team op korte termijn gaan verlaten, zo is vandaag bekendgemaakt. Zijn taken zullen worden overgenomen door Nick Rose die momenteel directeur is bij Williams Grand Prix Holdings, het bedrijf waar onder meer het Formule 1-team onder valt.

Williams-oprichter Sir Frank Williams is Parr dankbaar. "In de jaren dat hij voor ons werkte heeft hij goed werk geleverd en zelfs mijn verwachtingen overtroffen. Zo speelde hij een belangrijke rol in technische beslissingen die nu tot de recente successen hebben geleid," zei Williams over Parr die er meer voor zijn familie wil zijn. "Wij wensen hem en zijn familie dan ook het allerbeste toe."

Parr zelf is het team uit Grove dankbaar dat hij er heeft mogen werken. "Williams is een prachtig team en ik ben er trots op dat ik daar deel van uit heb mogen maken. Het zijn uitdagende jaren geweest, maar het was het meer dan waard. Williams is nu een goede weg ingeslagen en ik wens iedereen dan ook een mooie toekomst toe."

Computergebruik onder jongeren zeer hoog

Eurostat, het officiële statistiekbureau van de Europese Unie, heeft een onderzoek laten doen naar de IT vaardigheden onder Europeanen. Het doel van het onderzoek is om de jeugd weer te interesseren in een baan in de IT. Het onderzoek wees uit dat 96 procent van de jongeren in Europa een computer gebruikt.

Toch zakt het aantal studenten dat voor IT gerelateerde opleiding kiezen, van 4% van alle studenten in Europa in 2005 naar 3,6% in 2009.De grootste dalers waren Portugal (van 5,1% naar 1,7%) en Engeland (van 5,9% naar 4.0%). De grootste steigers waren Malta en Oostenrijk (van 1,9% naar 5,1%). Nederland deed het gemiddeld met een lichte daling van 0,2% (van 3,9% naar 3,7%).

Het computergebruik van jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud ligt gemiddeld op 96%, terwijl dit in de leeftijdscategorie tussen 16 - 74 jaar op 78% blijf steken. Dit komt mede door Roemenië, waar het computergebruik in dezelfde categorie 50% is. Nederland en Zweden scoren bovengemiddeld met respectievelijk 96% en 94%. Onder jongeren in Nederland is het computergebruik de volle 100%.

Andere opvallende cijfers zijn dat van alle Nederlanders er 81% wel eens een folder geplakt, gekopieerd of verplaatst heeft(onder jongeren 95%), het Exceltijger percentage op 54% ligt (onder jongeren 61%) en 9% wel eens een programma heeft geschreven (onder jongeren 12%).

Het gehele rapport is hier te lezen.

Exceltijgers in spe

Spaanse agenten rijden toeriste dood en rijden door

In Spanje zijn twee politieagenten gearresteerd in verband met de dood van een 64-jarige Duitse toeriste. De vrouw werd zondag op Mallorca op de fiets aangereden door een auto met daarin de twee agenten, die niet aan het werk waren en na het ongeluk doorreden. Het slachtoffer klapte tegen een boom en overleefde het ongeluk niet. De bestuurder van de auto zou te veel hebben gedronken.

De verdachten zijn dertigers en werken bij de recherche. Ze werden kort na het ongeluk gearresteerd.

Turkse joden boos om shampooreclame met Hitler

De joodse gemeenschap in Turkije heeft bezwaar aangetekend tegen een tv-reclame waarin Adolf Hitler wordt ingezet om shampoo aan de man te brengen.

In de commercial, voor mannenshampoo, zijn beelden te zien van Hitler die een toespraak houdt. In plaats van Hitler is een Turkse spreker te horen, die schreeuwt: "Als je geen jurk draagt, moet je ook geen vrouwenshampoo gebruiken!".

De joodse gemeenschap en het kantoor van de Turkse opperrabbijn gaven maandag een verklaring uit waarin ze het onacceptabel noemden om beelden van Hitler te gebruiken voor een commercial. Ze eisen dat het reclamebureau dat de commercial bedacht zijn excuses aanbiedt.

Geen concessies voor Diablo 3 op spelcomputer

De spelcomputerversie van het actierollenspel Diablo 3 wordt geen versimpeld spel. De game wordt hier en daar aangepast, maar moet zich kwalitatief kunnen meten met andere spellen van Blizzard Entertainment. Dat zei operationeel directeur Paul Sams in een interview met het tijdschrift Computer and Videogames.

"Uiteindelijk moet het een leuk spel worden dat logisch aanvoelt voor een spelcomputer", zei Sams tegen het tijdschrift. Volgens de operationeel directeur wordt het spel niet om commerciële redenen voor de spelcomputers gemaakt. Het gamebedrijf doet het alleen omdat 'het spel past bij een spelcomputer'.

In het verleden zijn spellen voor Blizzard onder meer verschenen op de Nintendo 64 en PlayStation. Enkele jaren geleden moest het actieavontuur Starcraft: Ghost uitkomen voor onder meer de Xbox en de Gamecube. Dit spel werd geschrapt omdat het niet aan de kwaliteitseisen van Blizzard voldeed.

Diablo 3 zou het eerste spel van de gamegigant zijn voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Omdat Blizzard niet heeft aangegeven voor welke spelcomputers het actierollenspel gemaakt wordt, behoort een versie voor de Wii U ook nog tot de mogelijkheden.


Geen concessies voor Diablo 3 op spelcomputer

Drie vervangers na leegloop volleybalteam Oranje

Bondscoach Edwin Benne heeft drie spelers alsnog toegevoegd aan de nationale volleybalselectie. Het trio vervangt de zeven internationals die zich maandag niet meer beschikbaar stelden voor Oranje. "Op het moment dat een aantal van hen volgend jaar zich wel weer helemaal voor Oranje willen inzetten, zijn ze welkom, mits dat goed is voor ons team."

Daan van Haarlem, Maarten van Garderen en Thomas Koelewijn zijn de vervangers van de zeven afgehaakte internationals. Jeroen Trommel en Robert Horstink stelden zich definitief niet meer beschikbaar. Kay van Dijk, Lars Lorsheijd, Yannick van Harskamp, Jan-Willem Snippe en Dick Kooy wilden alleen onder voorwaarden blijven spelen voor Oranje. Dat zag Benne echter niet zitten. "Ik wil alleen jongens in de selectie die het hele seizoen beschikbaar zijn en er dus volledig voor willen gaan."

Het doel blijft ondanks het afhaken van de internationals voor Benne hetzelfde. "We willen de European League winnen, zodat we volgend jaar aan de World League kunnen deelnemen. In september moeten we ons vervolgens kwalificeren voor het EK van volgend jaar."

Werkloze zaagt moedwillig voet af

Een werkloze Oostenrijker heeft zijn voet afgezaagd, kennelijk om te voorkomen dat een arts hem arbeidsgeschikt zou verklaren.

Enkele uren voor de afspraak maandag bij de arts hield de 56-jarige man zijn voet tegen een elektrische zaag. De voet werd daarbij boven de enkel afgerukt. De man wierp de voet daarna in een oven.

De man slaagde erin zelf een ambulance te bellen. Hij heeft veel bloed verloren en verkeert in levensgevaar, aldus de politie van Kirchbach. Artsen slaagden er niet in de voet terug aan te zetten.

Hij had de zaag speciaal in de woonkamer neergezet tussen twee stoelen. Ook had hij de beveiliging verwijderd voordat hij zijn linkervoet ertegen aan hield. Zijn vrouw en zoon waren niet thuis.

Zaak-Wilders niet voor Hoge Raad

De Hoge Raad zal zich niet buigen over de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. De procureur-generaal gaat niet in op het verzoek van advocaat Gerard Spong om een zogeheten vordering tot cassatie in het belang der wet in te stellen, laat hij maandag weten. "Dit rechtsmiddel is niet bedoeld om achteraf vast te stellen of de uitspraak in de concrete zaak juist of onjuist is geweest."

Het besluit heeft geen gevolgen voor Wilders, aangezien zijn vrijspraak al definitief was. Het Openbaar Ministerie stelde namelijk geen hoger beroep in nadat de politicus vorig jaar werd vrijgesproken van groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen.

Als een rechtelijke uitspraak onherroepelijk is, dan kan de procureur-generaal nog wel aan de Hoge Raad de vraag voorleggen of de rechter in die uitspraak het recht goed heeft uitgelegd. Het is niet bedoeld om een concrete zaak nog eens door de Hoge Raad te beoordelen, maar om een uitspraak te krijgen over een rechtsvraag, als de beantwoording daarvan 'wenselijk is vanuit een oogpunt van rechtseenheid of rechtsontwikkeling'.

Een vordering tot cassatie in het belang der wet wordt alleen ingesteld als die kan leiden tot een oordeel van de Hoge Raad dat van belang is voor de beoordeling van andere zaken. En de zaak-Wilders leent zich daar niet voor, heeft de procureur-generaal geschreven in een brief aan Spong.

Een belangrijke reden is dat de rechtbank de bijzondere omstandigheden sterk heeft laten meewegen. "Als het al mogelijk zou zijn een duidelijk afgebakende rechtsvraag aan de hand van het vonnis te formuleren, dan nog zou het lastig zijn op een dergelijke vraag een algemeen antwoord te formuleren", aldus de procureur-generaal.

Ook het feit dat Wilders is vrijgesproken, telt mee. De zogeheten verankerde onschuldpresumptie - iemand is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen - is een reden om 'terughoudend' te zijn om cassatie in het belang der wet in te stellen tegen een vrijspraak, aldus de procureur-generaal.

Spong, die het verzoek had ingediend namens een aantal cliënten die het niet eens waren met de uitspraak, liet vorig jaar weten dat hij hoopte dat de Hoge Raad de 'glans van de vrijspraak' zou wegnemen.


Zaak-Wilders niet voor Hoge Raad (Foto: Novum)

Volksfeest in Geleen na landstitel ijshockey

Voor het eerst in de clubgeschiedenis heeft Ruijters Eaters Geleen het landskampioenschap ijshockey veroverd. De Limburgse ploeg was in de beslissende vijfde wedstrijd van de finaleserie veel te sterk voor HYS The Hague. In De Uithof werd het 1-7 voor de Limburgers.

Het Haagse team begon in eigen huis gemankeerd aan het allesbepalende duel. De Slowaakse doelman Imrich Petrik ontbrak wegens een blessure en daarom verdedigde de minder ervaren Fabian Schotel het doel. Ook moest HYS de gebroeders Van Bentem vanwege schorsingen missen. Aan Geleense zijde ontbraken topscorer Ian McDonald en verdediger Erik Tummers wegens een hersenschudding. Ook aanvoerder Dennis ten Bokkel was niet van de partij. Hij werd afgelopen donderdag behandeld aan een tumor in zijn hoofd.

Geleen leidde na de eerste periode met 1-2. Lars van Sloun en Shawn Collymore hielpen de Limburgers aan een 0-2 voorsprong, maar Hagenaar Tony Demelinne bracht de spanning terug. Talrijke straffen braken HYS echter op. In het restant van de wedstrijd liepen de Eaters uit naar een afgetekende 1-7 overwinning. Kay Gielen en Matthew Glasser scoorden in het middendeel. In de derde periode waren Van Sloun, Collymore en Mike Looby trefzeker. En dus kon het feest beginnen voor de talrijke Geleense fans, die met vier bussen naar de Residentie waren gekomen.

Ruijters Eaters Geleen won in zijn 44-jarige bestaan twee keer de beker (1993 en 2010), maar de kampioensbokaal werd opvallend genoeg nooit eerder in de Limburgse prijzenkast bijgezet. Met name in de late jaren tachtig en de vroege jaren negentig kreeg Geleen de reputatie van eeuwige tweede. De eerste landstitel zorgde voor uitzinnnige vreugdetaferelen in de ijshockeymaffe Zuid-Limburgse stad, zoals uit onderstaand filmpje blijkt.   

http://www.youtube.com/watch?v=zh7orLVoW4M&feature=share

The Hunger Games best bezochte film

The Hunger Games was afgelopen weekeinde de best bezochte film. De sciencefictionfilm, gebaseerd op de gelijknamige avonturenboekenreeks, komt nieuw binnen in de lijst.

De sciencefictionfilm Chronicle, die vorige week bovenaan de lijst stond, zakt naar de tweede plek. De Nederlandse thriller Quiz komt binnen op de derde plaats.

Avonturenfilm John Carter 3D, vorige week nog goed voor een tweede plek, staat op de vierde plaats. De komedie Project X, van de makers van The Hangover, maakt de top vijf compleet.

Kortfilm: Indiana Jones op de Kuifje tour

Hieronder staat een korte film van Steven Spielbergs klassieker Raiders of the Lost Ark in de tekenstijl van Hergé. "Done in 60 seconds" was één van de filmcategoriën van de Jameson Empire Awards 2012. Hierbij werden filmmakers uitgedaagd om een bekende film in te korten tot een film van één minuut. Tussen de inzendingen zat ook dit opvallende filmpje.

De Brit Philip Askins gaf zijn visie op Raiders of the Lost Ark en beeldde zich in hoe de film eruit zou zijn als het door Hergé was gemaakt, de striptekenaar van Kuifje. De film verloor uiteindelijk van een komische Black Swan reproductie maar voor ons op FOK!film is het zeker nog leuk om naar te kijken.

'Holleeder gaat in Overveen wonen'

Willem Holleeder gaat in Overveen wonen. Dat meldt een betrouwbare bron maandag aan Novum Nieuws. De onlangs vrijgekomen topcrimineel zou een twee-onder-een-kapwoning in de Noord-Hollandse plaats betrekken.

Holleeders advocaat Stijn Franken laat weten dat hij in verband met zijn geheimhoudingsplicht niets kan zeggen over de kwestie.

Sinds Holleeder eind januari werd vrijgelaten uit de Rotterdamse gevangenis De Schie is hij geregeld gesignaleerd in Amsterdam en in Utrecht. Enkele dagen na zijn vrijlating zei hij in een interview met het weekblad Panorama dat hij niet van plan is om zich te verbergen.

'De Neus' zei geen angst te hebben en zich niet te willen 'verschuilen tussen de zandzakken'. In zijn nieuwe hoekhuis aan de Julianalaan in Overveen zou de Heineken-ontvoerder wel kogelvrij glas laten plaatsen.

Holleeder zat zes jaar vast voor het afpersen van vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra. Hij werd veroordeeld tot negen jaar maar mocht de gevangenis verlaten nadat twee derde van zijn straf erop zat.

FOK!filmtips van de dag: Edge Of Darkness

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond is het weer heerlijk ouderwets genieten met een film die bestaat uit de ingrediënten wraak, hard geweld en veel actie. Op SBS6 komt om 20.30 uur de thriller Edge Of Darkness met Mel Gibson, Ray Winstone en Danny Huston in de hoofdrollen. Gibson is Thomas Craven, een geharde rechercheur wiens dochter voor zijn huis wordt vermoord. Craven ontdekt dat zijn dochter bezig was met het onderzoeken van allerlei smerige zaken. Tijdens zijn speurtocht naar de moordenaar komt Craven er achter dat de overheid iemand heeft ingehuurd om alle bewijs te vernietigen.

Heerlijke enigszins voorspelbare film die prima wegkijkt zo aan het begin van de week. En wil je daarna nog meer klappen uitgedeeld zien worden dan kan je om 23.40 uur bij de zuiderburen terecht voor de prima documentaire Tyson, van James Toback. Een zeer intrigerend portret van de wereldberoemde op oren bijtende bokser. Toback is ook de schrijver van de later dit jaar verschijnende film Gotti: In the Shadow of My Father.

Ik zou zeggen, veel kijkplezier.

14-jarige wint zevende deel Verhoeven-project

De 14-jarige Carel van Gogh heeft het zevende deel van Paul Verhoevens Entertainment Experience gewonnen. Hij is de jongste deelnemer aan het filmproject van de Nederlandse regisseur en nu dus ook de jongste winnaar. Hij won de meeste stemmen van de dertien inzendingen, laat de organisatie maandag weten.

Van Gogh doet al vanaf het begin mee aan het project en heeft nu eindelijk zijn eerste onderdeel gewonnen. Hij kreeg eerder al speciale complimenten van Verhoeven voor zijn ingezonden werk. De 14-jarige heeft ook zijn ouders, broer, zus en enkele vrienden ingeschakeld om hem bij het project te helpen.

Het project Entertainment Experience moet twee films opleveren: een van Verhoeven zelf en een samengesteld uit inzendingen van andere filmmakers. De inzendingen zijn steeds op internet te bekijken zodat het publiek kan stemmen. Beide films bestaan uiteindelijk uit acht delen van elk ongeveer drie minuten.


14-jarige wint zevende deel Verhoeven-project (Foto: Novum)

Noorwegen sluit ambassade in Syrië

Noorwegen sluit om veiligheidsredenen tot nader order zijn ambassade in Syrië. Dat heeft het Noorse ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd.

Via de Deense ambassade in Damascus blijft een Noorse diplomaat wel de belangen van zijn land in Syrië behartigen, zei minister Jonas Gahr Støre. De diplomaat zal het contact met politieke figuren warmhouden en berichten over de ontwikkelingen in het door opstand verscheurde land.

Burgemeester weigert Afghaan uit te zetten

Burgemeester van Giessenlanden Els Boot (PvdA) heeft maandag de politie verboden om medewerking te verlenen aan de uitzetting van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Zij maakt zich 'ernstige zorgen' om de dreigende uitzetting en vreest voor 'rampzalige gevolgen voor het achterblijvende gezin'.

De 45-jarige Naibzay probeert al ruim veertien jaar een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. Zijn vier kinderen en hun moeder hebben wel een verblijfsvergunning. De moeder van de kinderen, van wie er twee minderjarig zijn, zou suïcidaal zijn. Volgens Boot heeft zij 'intensieve zorg' nodig van Naibzay.

Vrijdag kreeg de burgemeester een brief van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) waarin hij aangaf geen aanleiding te zien om de Afghaanse man een verblijfsvergunning te geven. Anderen zouden volgens Leers prima in staat zijn om de zorg voor de ernstig zieke vrouw op zich te nemen. "De minister gaat niet in op de bijzonder ernstige psychiatrische risico's bij het scheiden van het echtpaar Naibzay", zo meldt Boot.

"We hebben nu echt alles geprobeerd. We hebben brieven geschreven, gesprekken gevoerd met de minister, het dorp heeft handtekeningen ingezameld en er ligt op dit moment ook nog een brief van de Giessenlandse gemeenteraad bij Leers", stelt Boot.

"In de psychiatrische rapporten staat heel duidelijk hoe ernstig de situatie is. Ik ben als burgemeester gehouden aan mijn zorgplicht voor elke inwoner. Ik kan niet met de handen op de rug een dergelijk drama in mijn gemeente afwachten." Boot wil de gevolgen van een uitzetting niet afwachten en heeft daarom besloten de politie te verbieden hieraan mee te werken.

Een woordvoerder van Leers laat in een reactie weten dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie. "Een burgemeester gaat alleen over de openbare orde en veiligheid in de eigen gemeente. De minister voor Immigratie en Asiel gaat over de vreemdelingentaak van de politie. Dus ze kan de politie op dit punt niets verbieden."

Volgens de woordvoerder gaat de uitzetting gebeuren 'als dat aan de orde is'. Er is nog geen concrete datum bekend.

Reinigingsdienst of boete voor wildplassers

Rotterdammers die herhaaldelijk wildplassen of hun huisvuil verkeerd aanbieden mogen gaan kiezen tussen drie dagen werken bij de gemeentelijke reinigingsdienst Roteb of het betalen van vijfhonderd euro boete. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente maandag.

De gemeente start half april met deze proef 'die het gedrag van mensen moet veranderen', licht de woordvoerder toe. Na een jaar wordt bekeken of het werkt. Het initiatief tot de proef werd genomen na raadsvragen van Leefbaar Rotterdam.

Ook wil het college dat wildplassers de schoonmaakkosten van 78 euro gaan betalen. Dat bedrag komt bovenop de boete, die per 1 januari van honderd naar 120 euro is verhoogd.

Lichamen geborgen uit Costa Concordia

Duikers hebben maandag vier lichamen geborgen uit het wrak van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Vorige week werden vijf lichamen gevonden. De Costa Concordia voer twee maanden geleden op een rots voor de Toscaanse kust.

Een van de vijf lichamen ligt nog in het scheepswrak. In totaal zijn nu dertig lichamen gevonden. Twee mensen worden nog vermist en zijn hoogstwaarschijnlijk dood. De Italiaanse autoriteiten hebben geen details over de vijf gevonden lichamen vrijgegeven.


Lichamen geborgen uit Costa Concordia (Foto: Novum)

Van Houten en Römer echtpaar in Alles is Familie

Carice van Houten en Thijs Römer gaan de hoofdrollen vertolken in de nieuwe Nederlandse romantische komedie Alles is Familie. Ze spelen het echtpaar Winnie en Rutmer Roover, maakten de makers maandag bekend in Amsterdam. Ook Willeke Alberti, Chris Zegers, Georgina Verbaan en Michiel Romeyn behoren tot de cast.

Van Houten en Römer zijn erg gelukkig als stel, maar hij heeft dood zaad. "We zijn heel succesvol, op het dode zaad na", laat Van Houten weten.

Na Alles is Liefde is dit de tweede film waarin regisseur Joram Lürsen, scenariste Kim van Kooten en producent Frans van Gestel de handen ineenslaan. Toch laten de makers weten dat Alles is Familie niet echt een vervolg is, omdat geen van de personages uit Alles is Liefde terugkeert.

Volgens Van Kooten gaat de film over sperma. Van Kooten is ook even in de film te zien, als nachtzuster. "Tijdens het maken van Alles is Liefde wisten we al dat we al dat we nog een mozaïekfilm wilden maken", zegt Van Kooten. "De structuur was heel lastig, het onderwerp niet zo."

Ook haar vader Kees van Kooten speelt een, nog onbekende, rol. Zegers speelt de hoogbegaafde zoon van Alberti, een piloot.

In Alles is Familie draait alles om fundamentele keuzes. Zo wil Winnie eindelijk een kind, wil Rutmer dichter bij zijn gevoel komen, wil broer Charlie vooral geen verantwoordelijkheid en wil zwager Dick zijn overleden vrouw terug.

Alles is Familie verschijnt op 22 november in de Nederlandse bioscoop.


Van Houten en Römer echtpaar in Alles is Familie (Foto: Novum)

Hoogebejaarde snorfietser overleden na ongeval

Een 87-jarige man uit Veenendaal is maandag aan zijn verwondingen overleden na een verkeersongeval. De man was door een 25-jarige plaatsgenoot van zijn snorfiets gereden.

De automobiliste sloeg rond 08.20 uur rechtsaf bij een kruising aan de Stationsweg in De Klomp. De bejaarde kwam uit dezelfde richting en wilde rechtdoorgaan. Door de botsing viel de man met zijn hoofd op de grond en liep daarbij mogelijk hersenletsel op. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Ede, waar hij overleed.

Afellay in voorlopige selectie tegen Milan

De return van Ibrahim Afellay in het eerste van FC Barcelona lijkt aanstaande. De aanvallende middenvelder van FC Barcelona, die in september de kruisband in zijn linkerknie scheurde, zit bij de voorlopige selectie voor de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen AC Milan.

Coach Pep Guardiola moet nog wel toestemming krijgen van de medische staf. Op speelminuten in San Siro hoeft de 36-voudig Oranje-international waarschijnlijk nog niet te rekenen.

Afellay meldde zich een maand geleden weer op het trainingsveld. Hij is naar verwachting op tijd fit voor het EK deze zomer in Polen en Oekraïne.

Ten Have en Römer vertrekken bij Ajax

Steven ten Have en Paul Römer zijn opgestapt als commissaris bij Ajax. Dat maakte de Amsterdamse club maandag bekend. De twee wilden al eerder vertrekken, maar wilden een voordracht van nieuwe kandidaat-commissarissen door de nieuwe bestuursraad van de vereniging Ajax afwachten. Omdat die niet kwam, treden ze nu alsnog af.

Ten Have en Römer werden samen met Edgar Davids, Marjan Olfers en Johan Cruijff op 25 juli officieel benoemd. Sindsdien ontstond een breuk tussen de vier overige commissarissen en Cruijff die onoverbrugbaar werd toen de vier Louis van Gaal als algemeen directeur aanstelden.

Nadat de rechter had bepaald dat de aanstelling van Van Gaal terug moest worden gedraaid, kondigden de vier begin februari aan gefaseerd op te stappen. Voorzitter Ten Have en Römer zijn de eerste twee die het veld ruimen. Cruijff liet al eerder weten als laatste te vertrekken.

Minder veroordeelden opnieuw in de fout

Het aantal ex-gevangenen dat opnieuw in de fout gaat is voor het derde jaar op rij licht gedaald. Van alle volwassenen die in 2008 de gevangenis verlieten, kwam 48,5 procent binnen twee jaar opnieuw in aanraking met justitie. Het jaar daarvoor was het nog 50 procent, blijkt uit de recidivemonitor die staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook het aantal minderjarigen uit een justitiële jeugdinrichting dat binnen twee jaar opnieuw tegen de lamp loopt, is licht gedaald: 52 procent in 2008 tegenover 53,6 procent een jaar eerder. De cijfers zijn verzameld door het wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Volgens Teeven tonen de cijfers aan dat het kabinet goed op weg is om de recidive van ex-gevangenen verder terug te dringen. "Minder recidive betekent immers ook minder slachtoffers." Het kabinet wil dit bereiken door een langere opsluiting van recidivisten, het sneller uitvoeren van straffen en een krachtige aanpak van jeugdgroepen.

Angry Birds Space 10 miljoen keer gedownload

Goed nieuws voor developer Peter "Mighty Eagle" Vesterbacka, de bedenker van de vliegende vogels met een lichte aversie tegen biggen:  Volgens een Twitterbericht van de officiële Twitter-feed van is Angry Birds Space meer dan 10 miljoen keer gedownload binnen drie dagen. Peter "don't call me developer" Vesterbacka’s droom dat Rovio veel groter kan worden dan Disney zou wel eens werkelijkheid kunnen worden.

10.000.000 keer gedownload

Oxfam luidt noodklok over honger in Niger

Er is veel geld nodig om te voorkomen dat een voedselcrisis in Niger catastrofale vormen aanneemt. Dat zegt de Britse hulporganisatie Oxfam.

Volgens Oxfam dreigen 1,9 miljoen mensen te worden getroffen door hongersnood en kan dat aantal in april stijgen tot 3,5 miljoen. Meer dan zes miljoen van de zeventien miljoen inwoners van het land zouden onmiddellijk hulp nodig hebben.

"Alle tekenen wijzen op een naderende catastrofe. De wereld mag dit niet laten gebeuren", zegt Samuel Braimah, directeur van Oxfam in Niger. Oxfam heeft volgens hem vijftien miljoen euro nodig om voldoende hulp te kunnen bieden, maar heeft tot nu toe slechts 2,9 miljoen euro ontvangen.

Aan de voedselcrisis ligt volgens Oxfam een mix van factoren ten grondslag, zoals droogte, hoge voedselprijzen, chronische armoede en de komst van duizenden vluchtelingen uit conflictgebieden naar Niger.

OM eist zeven jaar tegen Keith Bakker

Keith Bakker gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt zeven jaar de gevangenis in voor het seksueel misbruiken van jonge vrouwen die bij hem in behandeling waren. De officier van justitie sprak de eis maandagmiddag uit.

De kans dat hij in herhaling valt is volgens het OM 'reëel'. Het OM wil dat hem het recht wordt ontzegd om de komende tien jaar het beroep van hulpverlener uit te oefenen. Ook wil het Openbaar Ministerie dat een groot deel van de schadeclaims van slachtoffers wordt toegewezen.

De 51-jarige verslavingsdeskundige zou ontucht hebben gepleegd met negen vrouwen, van wie er ten minste twee minderjarig waren. Hij gaf eerder toe met een vrouw 'bepaalde seksuele grenzen' te hebben overschreden. Wel vond hij dat de verhalen van de vermeende slachtoffers zijn aangedikt. Zo beweert de afkickgoeroe, die zelf een verleden als verslaafde heeft, geen seks met de meisjes te hebben gehad.

De seksuele escapades van Bakker kwamen eind 2010 aan het licht. Naar aanleiding daarvan besloot de NCRV zijn programma Family Matters van de buis te halen. Vorig jaar april meldde Bakker zich bij de politie. Sindsdien zit hij vast.

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat dinsdag en donderdag verder. De rechtbank in Amsterdam doet naar verwachting op 20 april uitspraak.

Merkel bereid tot tijdelijke verhoging noodfondsen

De capaciteit van de Europese noodfondsen wordt tijdelijk verhoogd naar zevenhonderd miljard euro als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt. Zij wil hiervoor tijdelijk het noodfonds EFSF laten voorbestaan naast het permanente noodmechanisme ESM.

Merkel kondigde maandag aan dat haar minister van financiën met dit standpunt eind deze week naar de vergadering van de Europese Unie afreist. Tijdens deze top in Kopenhagen wordt besproken hoe het EFSF kan worden omgezet in het ESM.

Als de plannen van Merkel doorgaan zal het ESM zoals afgesproken worden opgezet met een capaciteit van vijfhonderd miljard euro. De tweehonderd miljard euro die al vanuit EFSF zijn uitgeleend worden hiervan echter niet zoals eerder afgesproken afgetrokken. Hierdoor is de capaciteit van alle noodfaciliteiten tijdelijk hoger, tot het moment dat Griekenland, Ierland en Spanje hun leningen aan het EFSF hebben terugbetaald.

De landen in de eurozone staan onder druk om de noodcapaciteit te verhogen om het vertrouwen in de kwakkelende landen Italië en Spanje te verhogen. Nu zijn de fondsen onvoldoende gevuld om deze landen uit de brand te helpen mochten zij hun schulden niet meer kunnen betalen.

'Bemoedigend' herstel voor Muamba

Bolton-middenvelder Fabice Muamba laat een bemoedigend herstel zien. De 23-jarige, die half maart een hartaanval kreeg tijdens een kwartfinale in de FA Cup, mocht afgelopen weekeinde enige tijd uit bed, kon weer televisie kijken en eet weer zelfstandig. Dat maakten Bolton en het Londense ziekenhuis dat Muamba behandelt maandag bekend.

Volgens de verklaring moet de in Zaïre geboren Muamba nog nauwgezet door zijn artsen in de gaten worden gehouden. Zijn situatie is nog altijd 'ernstig, maar stabiel'. Toch kon hij zondag zijn club zien spelen tijdens het BBC-programma Match of the Day. Bolton-trainer Owen Coyle liet weten dat Muamba 'diep geroerd' was door alle steun van de fans van Bolton en tegenstander Blackburn Rovers.

Muamba stortte tijdens de kwartfinale in de FA Cup tegen Tottenham Hotspur na 41 minuten ter aarde. Na uitgebreide reanimatie werd de voetballer naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Londen vervoerd. In totaal had zijn hart 78 minuten stilgestaan voordat het weer aan de praat werd gebracht.

Cameron geeft diners met donateurs toe

De Britse premier David Cameron heeft maandag toegegeven dat hij mensen die geld hebben gegeven aan zijn Conservatieve Partij heeft getrakteerd op privé-etentjes in zijn ambtswoning aan Downing Street. Drie keer dineerden zij in zijn privévertrekken, een keer elders in de ambtswoning, zei Cameron.

De onthulling volgt op het ontslag zondag van Peter Cruddas, co-penningmeester en fondsenwerver van de partij, nadat hij aan undercoverjournalisten toegang tot de premier had aangeboden als zij grote bedragen stortten in de partijkas. De donateurs zouden de premier vragen kunnen stellen over zijn beleid.

Cameron heeft zijn partij opgedragen een onderzoek in te stellen. Hij zegt dat de geldgevers geen invloed hadden op zijn beleid.

Overvallers Brink's maakten twaalf miljoen buit

Bij de overval op het geldtransport van Brink's van afgelopen zomer is zo'n twaalf miljoen euro buitgemaakt. Dat blijkt uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie. Een verdachte staat volgende week woensdag voor de rechter.

De daders gebruikten grof geweld bij hun overval bij het bedrijf aan de Kollenbergweg in Amsterdam Zuidoost. Zo werden explosieven gebruikt en werd met automatische wapens op agenten geschoten. Een vluchtauto ging op de A2 in vlammen op.

Een tweede verdachte werd onlangs opgepakt in België, maar is nog niet overgeleverd. De overval werd vermoedelijk gepleegd door zes criminelen. De Amsterdamse politie looft vijftienduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van een of meerdere overvallers.

Klachtenregen over ticketprijzen Amsterdams ov

Het OV Loket heeft begin dit jaar relatief veel klachten ontvangen over de prijsstijging in het Amsterdams openbaar vervoer. Zo waren veel mensen niet op de hoogte van de prijsstijging die 1 januari inging. Dat meldt de ombudsman voor het openbaar vervoer maandag.

Reizen met de metro, tram of bus is volgens het loket twintig tot dertig procent duurder geworden. De kilometerprijs, die na vijf jaar tariefrust weer verhoogd mocht worden, ging van 10,5 cent naar 14,2 cent. Het Amsterdamse openbaar vervoer is daarmee het duurst van de grote steden.

Het door het ministerie van Infrastructuur gesubsidieerde OV Loket kreeg van begin januari tot half februari ongeveer vijftig klachten over het Amsterdamse openbaar vervoer binnen. In een rustige maand zijn dat er ongeveer vijf.

Kans op aanslagen blijft gering

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is momenteel gering, maar niet uit te sluiten. Het zogeheten dreigingsniveau blijft 'beperkt', staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De beperkte dreiging komt vooral voort uit de manifestatie van het internationale jihadisme. "Het is zorgelijk dat jonge mensen in westerse landen naar jihadistische strijdgebieden trekken om daar te trainen of deel te nemen aan de strijd", stelt Opstelten. Bij terugkeer kunnen zij een bedreiging vormen. De recente aanslagen in Toulouse tonen dat aan.

Voor een dergelijke aanslag in Nederland zijn momenteel geen concrete aanwijzingen. Wel staat Nederland nog steeds 'prominent op het jihadistisch netvlies' en is het een 'legitiem doelwit' voor jihadisten vanwege de 'vermeende discriminatie van moslims, de gepercipieerde beledigingen van de islam en de profeet Mohammed in ons land, en de deelname aan (militaire) missies in islamitische landen'.

Jihadisten zijn door de dood van verschillende leiders van Al-Qaida weliswaar verzwakt, maar de beweging is niet verslagen. "Mogelijk profiteren jihadisten in sommige landen van de politieke en militaire ontwikkelingen. Op termijn kan dat opnieuw een hogere dreiging voor westerse landen opleveren."

In december werden op internet nog bedreigingen geuit tegen Amsterdam en tegen Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland. Nederlanders in het buitenland lopen meer risico om in aanraking te komen met terrorisme dan in Nederland zelf, getuige de recente ontvoeringen van twee Nederlandse toeristen in Mali en de Filipijnen.

Ook is het noodzaak om alert te blijven voor andere vormen van ideologisch gemotiveerd geweld, schrijft Opstelten. De aanslag van Breivik in Noorwegen toont aan dat deze dreiging 'meer dan theoretisch is'. De bewindsman verwijst ook naar de zogenoemde dönermoorden in Duitsland, die werden gepleegd door neonazi's.

Radicale groeperingen in Nederland houden zich meestal aan de wet. In de laatste drie maanden van vorig jaar werden 'diverse incidenten' gemeld van islamitische radicalen, extreemlinkse en -rechtse groeperingen, en dieren- en asielrechtenextremisten, maar die waren niet van zeer ernstige aard. In Nederland blijft de weerstand tegen geweld uit ideologische overwegingen hoog, aldus Opstelten.

De Bakker niet naar Davis Cup door gebrek aan duels

De afwezigheid van Thiemo de Bakker in het Nederlands Davis Cup-team is te wijten aan een gebrek aan wedstrijdritme bij de Westlander. Dat zei Davis Cup-captain Jan Siemerink maandag. De nummer 261 van de wereld trainde de afgelopen maand vooral en werd afgelopen week bij het challengertoernooi in Bath in de eerste ronde uitgeschakeld."

De Bakker trainde vooral in Almere. "Daar heb ik hem veel gezien de afgelopen weken. Hij gaat vooruit", weet Siemerink, die ook beseft dat de voormalige nummer veertig van de wereld nog een lange weg te gaan heeft. "Twaalf maanden conditieachterstand maak je niet goed in drie maanden."

Ook Jesse Huta Galung kwam weinig in actie, terwijl Thomas Schoorel en Igor Sijsling wel speelden. "Die staan ook honderd plaatsen hoger op de ranglijst", verklaart Siemerink zijn keuze. "Igor won de afgelopen weken twee challengertoernooien." Van zijn buikspierblessure heeft hij geen last meer, laat Siemerink weten. "Ik neem geen risico daarmee."

Dat Huta Galung en De Bakker weinig speelden is niet alleen hen aan te rekenen, weet Siemerink."Het is een moeilijke periode in het jaar om veel te spelen. De challengers die er zijn lopen vol met spelers die in Indian Wells en Miami zijn uitgeschakeld."

Het voordeel van die moeilijke periode is dat de meeste spelers al deze week in het trainingscentrum van de KNLTB in Almere rondlopen. De voorbereiding op de ontmoeting met de Roemenen kan daardoor al vroeg beginnen."Officieel beginnen we gewoon op maandag, maar het helpt wel dat we de week ervoor al wat kunnen doen."

Dvd-kopers verward over illegale kopieactie

Creatieve geesten bij Sony Pictures hebben voor nogal wat verwarring gezorgd bij niets vermoedende dvd-kopers. De maatschappij liet de dvd van The Girl With The Dragon Tattoo eruitzien als een zelfgebakken kopietje met de titel handgeschreven als met een zwarte markerstift.

Het idee achter het ontwerp was het benadrukken van het hacker-thema in David Finchers nieuwe film en het weer op de agenda zetten van het probleem van illegaal kopiëren van films. Het bleek echter een nogal controversieel effect te hebben op de kopers van de dvd.

Vanaf het moment dat het vreemd ogende schijfje in videotheken opdook ontstond er verwarring onder klanten die The Girl With The Dragon Tattoo wilden huren, aldus de Daily Telegraph. Toen klanten zelfs met de film terugkwamen om deze om te ruilen voor een 'echt' exemplaar zag de verhuurmaatschappij American Redbox zich noodgedwongen om onderstaande bericht op haar site te plaatsen. "Bericht voor alle huurders: Het handgeschreven uiterlijk van deze film is legitiem en is bedoeld om er uit te zien als een gekopieerde dvd."

Overigens is dit idee ook al eens uitgevoerd bij de dvd van Borat.


"Bericht voor alle huurders: Het handgeschreven uiterlijk van deze film is legitiem en is bedoeld om eruit te zien als een gekopieerde dvd."

Regisseur: Iron Man 3 wordt spionagethriller

Iron Man 3 is te vergelijken met een thriller van spionageschrijver Tom Clancy. "Iron Man 3 wordt niet weer zo'n film waarin twee mannen in metalen pakken op elkaar inbeuken", schrijft regisseur en scenarist Shane Black op de site van Feature Film Casting. Iron Man gaat het opnemen tegen schurken uit de echte wereld, valt te lezen.

"De studio was niet tevreden met Iron Man 2", zegt Black. "Dat kwam voornamelijk doordat de film is afgeraffeld om een bepaalde premièredatum te kunnen halen." De film uit 2010 was met een wereldwijde opbrengst van ruim zeshonderd miljoen dollar, ruim driemaal het budget, financieel zeer succesvol. Toch waren fans niet echt te spreken over het slappe verhaal en de niet uitgediepte personages.

Don Cheadle keert in het derde deel weer terug als James 'War Machine' Rhodes, Scarlett Johansson als Black Widow en Gwyneth Paltrow als secretaresse Pepper Potts. Iron Man 3 moet volgend jaar in de bioscopen verschijnen.

Fans van de man in het metalen pak kunnen zich eerst nog verheugen op de superheldenfilm The Avengers, die op 26 april in de Nederlandse bioscoop gaat draaien. Hierin is Iron Man te zien naast onder anderen The Hulk, Thor en Captain America.


Regisseur: Iron Man 3 wordt spionagethriller (Foto: Novum)

Kwart sollicitanten verhult gat in cv

Een kwart van de werkzoekenden met een gat in zijn of haar cv vermeldt niet de ware reden achter de werkloze periode. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek onder duizend Nederlanders.

Uit het onderzoek in opdracht van BNP Paribas Cardif blijkt dat veertig procent van de Nederlanders een gat in het cv heeft van drie maanden of langer. Daarvan is bij 45 procent werkloosheid de oorzaak. Dertig procent heeft niet kunnen werken door ziekte.

Bijna tachtig procent van de Nederlanders die hun werkloze periode verhullen op hun cv, doet dat door het dienstverband bij de vorige werkgever op papier uit te rekken. De overige groep verzint een reis, cursus of opleiding om de periode zonder werkgever te verklaren.

Tafeltennissters winnen ook tweede groepsduel

De Nederlandse tafeltennissters hebben maandag ook hun tweede groepsduel op het WK voor landenteams weten te winnen. In Dortmund was Oranje met 3-1 te sterk voor Taiwan. Alleen Elena Timina moest het hoofd buigen voor haar Taiwanese tegenstander. Li Jiao en Li Joao wonnen hun wedstrijden gemakkelijk in drie sets.

Europees kampioen Nederland rekende zondag al in drie sets af met Zweden. Dinsdag staat het duel met Turkije op het programma. Woensdag spelen de dames tegen regerend wereldkampioen Singapore en Noord-Korea.

Stier maakt A1 onveilig

Een loslopende stier heeft in de nacht van zondag op maandag voor consternatie gezorgd op de A1. Meerdere automobilisten maakten rond 00.20 uur melding van het dier op de snelweg. Een boer was toen al druk bezig om het beest naar de parallelweg te leiden.

Even leek het of het dier via de afrit Weesp weer de snelweg op wilde lopen, maar met behulp van een politieauto kon dit worden voorkomen. Uiteindelijk liep de stier een weiland in dat door de boer kon worden afgesloten.

De stier heeft niet voor verkeersongelukken gezorgd.

Meer soa's na carnaval

Bij soatests die de GGD na carnaval afnam zijn veel meer besmettingen aan het licht gekomen dan normaal. Op jaarbasis heeft ruim dertien procent van de mensen die zich laten testen een seksueel overdraagbare aandoening, maar dat was volgens de GGD nu twintig procent.

Anderhalve week na carnaval, op 8 maart, organiseerden de GGD's in Noord-Brabant en Zeeland een inloopdag voor jongeren tot 24 jaar. De actie was opgezet omdat de GGD aannam dat jongeren vanwege het feestgedruis en het bijbehorende alcoholgebruik vaker onveilige seks hebben.

"We hebben al langer een soortgelijk inloopspreekuur na de zomervakantie en besloten te bekijken hoe het met carnaval gaat", licht een woordvoerder toe. Mensen tot 24 jaar kunnen altijd bij de GGD terecht voor een gratis anonieme test omdat zij tot een risicogroep behoren. Als ze ouder zijn en een anonieme test willen, moeten ze daarvoor betalen.

In Tilburg en Den Bosch melden zich 61 jongeren, van wie twintig procent een soa bleek te hebben. Vooral chlamydia kwam vaak voor. In Breda meldden zich negentig jongeren. Hoeveel procent daarvan was besmet, kon de woordvoerder niet direct zeggen.

Bijstand bebaarde handenweigeraar terecht gekort

De gemeente Amsterdam heeft een moslim die weigerde vrouwen de hand te schudden en ook zijn baard niet wilde inkorten terecht gekort op zijn bijstandsuitkering. Het gerechtshof van Amsterdam vindt dat de in 1976 geboren man zich ten onrechte beriep op religieuze bezwaren.

De gemeente kortte hem in maart 2009 eenmalig tweehonderd euro op zijn uitkering omdat hij tot twee keer toe tegenwerkte toen hem een baan werd aangeboden. De eerste keer ging het om een functie bij een beveiligingsbedrijf en de tweede keer werd hem een baan als assistent bij de formulierenbrigade van de Dienst Werk en Inkomen aangeboden.

Voor het beveiligingswerk moest de baard vanwege de veiligheid tot een lengte van drie a vijf centimeter worden ingekort en bij de tweede baan moest hij bereid zijn vrouwen de hand te schudden. In beide gevallen weigerde hij en beriep hij zich op zijn geloof.

Hij haalde ook voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) aan, die had gezegd dat straatcoaches geen handen hoeven te geven zolang ze hun werk maar goed doen. Net als de gemeente en de rechtbank vindt het gerechtshof dat de man zich niet achter zijn geloof kan verschuilen.

Het hof wijst erop dat het voor een moslim niet ongebruikelijk is iemand van het andere geslacht de hand te schudden. De man was niet op de zitting aanwezig om toe te lichten waarom dit voor hem dan wel een probleem zou zijn. Wat de baard betreft is volgens het hof ook niet duidelijk gemaakt wat de religieuze bezwaren zijn.

Daarbij wijst het hof erop dat de man uiteindelijk alsnog zijn baard heeft ingekort. Op Cohen kan de man zich volgens het hof ook niet beroepen, omdat die zijn uitspraken later heeft genuanceerd.

Hoe lang de baard was, is niet helemaal duidelijk. Er wordt gesproken van 20 tot 25 centimeter, maar de moslim bestrijdt dit en stelt dat zijn baard maar negen centimeter lang was.

'Xbox Lite-aankondiging tijdens E3'

Volgens geruchten zal Microsoft niet de opvolger van de Xbox 360 aankondigen tijdens de aankomende E3, maar de Xbox Lite, een modificatie van de huidige console. Pas na deze console zal de echte next-gen-opvolger aangekondigd worden.

Deze geruchten zijn afkomstig van de beruchte MS Nerd. Hij stelt dat de Xbox Lite de ARM-architectuur gaat gebruiken en rond de 100 euro zal kosten. De echte next-gen-console zal later verschijnen. "At some point after the Xbox Lite, we'll see a Xbox Next, a true successor to the 360. Details about it are very hazy, except that, like the 360, it will do games for core-audiences and the same media apps as the other device, also with Kinect," zo schrijft MS Nerd.

Microsoft heeft eerder aangegeven dat er niet gesproken gaat worden over de mogelijke Xbox 360-opvolger tijdens de E3, noch in de nabije toekomst.

Huntelaar beslist pas na EK

Klaas-Jan Huntelaar wil pas na het komende Europees kampioenschap voetbal beslissen voor welke club hij komend seizoen kan gaan voetballen. De Nederlander komt momenteel uit voor Schalke 04 waarvoor hij topschutter in de Bundesliga is. Hij staat daarom in de belangstelling van vele clubs.

"Na het EK zal ik mijn opties afwegen en een beslissing maken," zei Huntelaar die bij Schalke nog een contract tot medio 2013 heeft. De Königsblauen hebben hem al een aanbieding tot medio 2015 gedaan waarin hij volgens Bild tussen de vijf en acht miljoen euro per jaar kan verdienen. Vooralsnog weigert hij bij te tekenen. "Ik concentreer me nu alleen op het maken van doelpunten en goed spelen op het Europees Kampioenschap."

'Te oude' Mickey Rourke stapt uit rugbyfilm

Mickey Rourke heeft zich teruggetrokken uit de film over de Britse rugbyspeler Gareth Thomas. Volgens de sportman vindt de 59-jarige acteur zichzelf te oud om een topsporter te spelen. "Ik sprak Mickey gisteren en we hebben het nu over andere bekende acteurs die de rol zouden kunnen spelen," zegt Thomas tegen de Britse krant The Sun.

Rourke denkt dat zijn lichaam alle training die de rol vereist niet aan kan. De Amerikaanse acteur zou een man van begin 30 moeten spelen. "We hebben het gehad over speciale effecten, maar Mickey denkt niet dat het realistisch wordt."

Het spelen van een sportman is bekend terrein voor Rourke. De acteur begon zijn carrière als bokser en rolde later in het acteervak. Rourke kreeg in 2009 nog een Oscarnominatie voor zijn rol als worstelaar op leeftijd in The Wrestler.

De rugbyer laat weten dat de Engelse acteur Tom Hardy nu in onderhandeling is om Thomas te spelen in de biografische film. Ook Vinnie Jones heeft een rol.

Rourke had veel zin in de film over Thomas. Hij studeerde op het Welshe accent van de 37-jarige sportman en was druk aan het trainen om in vorm te komen. De film gaat over de persoonlijke strijd van Thomas die in 2009 verklaarde homoseksueel te zijn. Wanneer de film in productie gaat, is nog niet bekend.


'Te oude' Mickey Rourke stapt uit rugbyfilm (Foto: Novum)

Wielrenner Van Leijen nog twee maanden aan kant

Wielrenner Joost van Leijen kan ook de komende twee maanden niet koersen. De Nijmegenaar van Lotto-Belisol onderging vrijdag een operatie aan zijn knie. Hij kampte door een ontsteking al langer met last aan het gewricht en kwam dit seizoen nog niet in actie. Het is Van Leijens eerste jaar bij de Belgische formatie.

In 2009 kreeg Van Leijen na een stage een contract bij Vacansoleil-DCM. In dienst van de Nederlandse World Tour-formatie won hij in 2011 de tweede etappe van de Ronde van Wallonië. Daarvoor reed Van Leijen zes jaar voor Van Vliet-EBH. In 2009 eindigde hij als derde tijdens het NK op de weg.

Personages Alles is Liefde niet terug in vervolg

De personages uit de hitfilm Alles is Liefde komen niet terug in het vervolg Alles is Familie. Scenariste Kim van Kooten, die zelf ook een rolletje speelt in de film, heeft met spijt in het hart afscheid genomen van de figuren, zegt ze maandag in het AD.

"Niemand van die figuren keert terug. Hoewel ik dat wel spijtig vind, want met bepaalde personages had ik meer kunnen doen. Zoals met het echtpaar dat door Anneke Blok en Thomas Acda werd gespeeld", mijmert Van Kooten.

Volgens Van Kooten is de film daarom ook niet echt een vervolg op Alles is Liefde uit 2007. Wel speelt Carice van Houten opnieuw een hoofdrol. Ook Willeke Alberti heeft een rolletje in de romantische komedie. De rest van de sterrencast wordt maandag bekendgemaakt.

De opvolger duurde zo lang omdat Van Kooten niet meteen een goed verhaal uit haar pen kreeg. "Ik heb diverse pogingen gewaagd iets nieuws te schrijven. Bijvoorbeeld een thrillerachtig verhaal, maar daar slopen toch weer allerlei komische elementen in." Ook het feit dat ze lange tijd ziek was, hielp niet mee. "Mijn hoofd stond er toen niet naar om een film te schrijven."

Alles is Familie moet in november in première gaan. Net als Alles is Liefde wordt de film geregisseerd door Joram Lürsen.


Personages Alles is Liefde niet terug in vervolg (Foto: Novum)

Van der Garde: "Goede stap gezet"

Giedo van der Garde kende dit weekend een stroeve start van het GP2-seizoen 2012. De Nederlander reed met zijn Caterham-bolide in Maleisië in de hoofdrace naar plaats negen, maar een vierde stek in de sprintrace zorgde toch nog voor wat tevredenheid.

"We hebben hier in Sepang een goede stap gezet. Geef me nog twee weekenden om aan de set-up van de auto te werken en dan kunnen we voor de overwinning meedoen," zei Van der Garde die de pech heeft opgescheept te zitten met teamgenoot Rodolfo Gonzalez die tot nu toe niets heeft laten zien. "Ik moet het alleen doen."

"Tijdens de kwalificatie was ik ziek, wat me toch wat tijd heeft gekost. Bij de start van de hoofdrace haperde de koppeling, waardoor ik acht plaatsen verloor. Gelukkig kon ik in de slotrace wel lange tijd makkelijk van voren meekomen. Die lijn moeten we doortrekken," zei de Nederlander die in de GP2 nog een landgenoot rond heeft rijden. Nigel Melker werd in de hoofdrace zestiende en in de sprintwedstrijd deed hij het twee plaatsen beter.

Geen werkstraf voor korporaal na soldatengrap

Een 22-jarige korporaal uit Helden heeft een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur gekregen vanwege aanranding van collega's. Zijn medeverdachten ontvingen dezelfde straf. De officier van justitie had werkstraffen geëist.

De korporaal heeft twee keer deelgenomen aan een zogenoemd drie-man-tillenincident. Hierbij moet een militair met twee anderen op de grond gaan liggen, waarbij hem wordt verteld dat ze worden opgetild. Het slachtoffer wordt echter ingeklemd, waarna een vierde militair met ontbloot onderlichaam op zijn gezicht gaat zitten. Dit 'geintje' werd herhaald bij een andere militair.

Volgens de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem was geen sprake van een grap, maar is inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Het gedrag van de militairen is een professionele organisatie als de landmacht onwaardig, oordeelden de rechters.

De Limburgse korporaal werd vrijgesproken van het toestaan van aanranding, mishandeling en vrijheidsberoving. Deze misdrijven zouden gepleegd zijn door zijn ondergeschikten.

Cameron voltooit reis naar diepste punt op aarde

James Cameron heeft de afgelopen nacht zijn duiktocht naar het diepste punt van de aarde gemaakt. Cameron, bekend van onder meer Titanic, The Abyss en Piranha: Flying Killers, dook naar zo'n 11 kilometer diepte in de Marianentrog en verstuurde bij aankomst een bericht via Twitter.

De wereldberoemde regisseur was zeven jaar bezig met de voorbereidingen van deze tocht. Cameron ontwierp voor de reis een speciale miniduikboot, de Deepsea Challenger, waarmee hij in 2 uren en 36 minuten naar het diepste punt op aarde, ook bekend onder de naam Challenger Deep, op 10898 meter diepte voer. De tocht zou eigenlijk twee weken geleden al plaatsvinden maar werd toen uitgesteld vanwege slecht weer.

Cameron maakte de duiktocht voor opnames voor een documentaire over leven op de bodem van de oceaan. Om de tocht in de vrij krappe duikboot te kunnen doorstaan ging Cameron zelfs op yoga. De regisseur is niet de eerste die de bodem van de Marianentrog heeft bereikt. Zo gingen Don Walsh en Jacques Piccard in 1960 al naar de bodem van de oceaan. Dit tweetal zag daar echter niet veel meer dan opdwarrelend zand van de zeebodem, die door hun duikboot was losgewoeld. Waar Walsh en Piccard destijds slechts 20 minuten konden verblijven, wist Cameron nu zo'n drie uren opnames te maken van het buitenaards aandoende zeelandschap.

Cameron is inmiddels alweer boven water. Sinds het maken van de film The Abyss dook de regisseur al 72 keer naar grote diepte en maakte onder meer opnames van de restanten van het wrak van de Titanic.


Het diepstgaande Twitterbericht ooit, verzonden vanaf bijna elf kilometer diepte!

Permanente dood in online spel verwerkt

Gamers die het online spel World of Darkness gaan spelen, lopen het risico virtueel het loodje te leggen. Een door spelers gekozen leider, de Prince of the City, krijgt namelijk de mogelijkheid andere spelers virtueel te vermoorden. Dat schrijft de website Games Radar.

Details over de voorwaarden en het hoe en waarom zijn niet bekendgemaakt door de IJslandse gamestudio CCP. Wel is bekend dat spelers zijn bij verschillende facties kunnen aansluiten en dat zij kunnen strijden om wijken van steden als Londen en New York in handen te krijgen. Het bloed van de inwoners is een belangrijke grondstof voor de spelers.

Het idee van een permanente dood in een online spel is niet nieuw voor CCP. Het ruimtespel Eve Online bevat dit ook. In deze virtuele versie van het universum strijden teams, in de vorm van bedrijven, om politieke en economische macht.

Het online spel World of Darkness is gebaseerd op een gelijknamige rollenspelreeks. Hierin staat een geheime oorlog tussen onder meer vampiers en weerwolven centraal.


Permanente dood in online spel verwerkt (Foto: Novum)

Twee themakanalen vanaf volgende week uit de lucht

De digitale themakanalen Geschiedenis 24 en Consumenten 24 houden per april op te bestaan. Programma's over geschiedenis worden ondergebracht bij het documentairekanaal van de publieke omroep, laat koepelorganisatie NPO maandag weten.

Ook de consumentenprogramma's blijven via andere sites van de publieke omroep te zien. In september worden nog twee digitale kanalen geschrapt. In totaal blijven acht themasites overeind, waaronder Journaal 24, 101TV en Holland Doc 24.

Het schrappen van de sites komt niet als een verrassing. Twee jaar geleden werd al bekend dat de publieke omroep moest snijden in de online kanalen. De politiek vond het aanbod versnipperd en onduidelijk.

Boom kampt met gezondheidsklachten

Voor Rabobank-renner Lars Boom verloopt het wielerseizoen 2012 nog niet zoals gehoopt. De Nederlander kampt met gezondheidsklachten en dat op het moment de Ronde van Vlaanderen er aan zit te komen.

"Hij hoest en hij proest veel. Er vinden deze week controles bij een KNO-arts plaats om vast te stellen waar Boom mee kampt. Het gaat te ver om te stellen dat hij mogelijk niet van start gaat in de Ronde, dat is allemaal nog hypothetisch. We hebben nog een hele week voor de boeg, het is pas maandag," zei een woordvoerder van de ploeg tegen NUsport.

Boom is als hij fit is samen met de Deen Matti Breschel komende zondag de kopman van de Rabobank-ploeg in de Vlaamse hoogmis. "Matti is komende zondag sowieso één van onze kopmannen. We zullen vlak voor de start moeten bekijken of Lars die rol ook aan kan. Of we hem mogelijk gaan sparen voor Parijs - Roubaix? Het is veel te vroeg om daar al iets over te zeggen."

Starbreeze verkent F2P-markt met Cold Mercury

Ontwikkelaar Starbreeze gaat zijn kansen verkennen op de F2P-markt. De volgende game van de ontwikkelaar, genaamd Cold Mercury, zal volledig gratis beschikbaar zijn.

Starbreeze benadrukt wel dat zij, ondanks dat ze een F2P-game in ontwikkeling hebben, niet gaan stoppen met het ontwikkelen van AAA-titels. “Starbreeze will not leave the AAA segment,” aldus CEO Mikel Nermark. “We are discussing with several leading game publishers on publisher financed games, but we will broaden our product portfolio of games in the new business models and segments that have arisen in the games industry. I am convinced that Starbreeze will be successful with the new games.”

Over Cold Mercury is verder nog niets bekend. Starbreezes recentste titel is een reboot van EA's Syndicate, welke sinds februari uit is voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Sauber uitzinnig na tweede plaats Perez

Peter Sauber kon zijn emoties niet bedwingen na de tweede plaats die zijn coureur Sergio Perez gisteren in de Grand Prix van Maleisië had behaald. De Mexicaan voelde zich als een vis in het water tijdens de veranderende omstandigheden op Sepang en behaalde zo de eerste podiumplaats sinds 2009 voor het Zwitserse team.

"Wat een fantastisch resultaat! Sergio reed een buitengewoon sterke race en overtrof al onze verwachtingen. Wat mij persoonlijk nog het meest verbaasde was dat Sergio onder alle weerstomstandigheden en op alle bandencompounds zo competitief was. Of hij nu op de full wets, intermediates of slicks aan het rijden was, hij behoorde steeds tot de snelste rijders op de baan, als hij al niet de snelste was," zei een dolblije Sauber die zijn gelijknamige renstal in de afgelopen jaren om heeft moeten vormen van fabrieksrenstal in privéteam.

"Dit resultaat toont aan dat er heel veel mogelijk is met deze auto. Ik wil iedereen in de fabriek in Hinwil dan ook enorm bedanken. Ook wil ik onze hoofd engineering Giampaolo Dall'Ara en zijn team een groot compliment geven voor de geweldige strategie waarmee zij zijn gekomen."

Nadal wint opnieuw in twee sets

Rafael Nadal heeft ook zijn tweede partij op het ATP Masters Series-toernooi van Miami eenvoudig gewonnen. Net als Santiago Giraldo (6-2, 6-0) werd Radek Stepanek door de nummer twee van de wereld in twee sets opzijgezet: 6-2, 6-2. Nadal is op jacht naar zijn eerste titel in Miami. In 2005, 2008 en 2011 was hij verliezend finalist.

Nadal, die in de eerste ronde een bye had, staat nu in de achtste finale. Daarin is de Japanner Kei Nishikori, de nummer zestien van de plaatsingslijst, zijn tegenstander.

John Isner werd in de derde ronde verrassend uitgeschakeld. De nummer tien van de wereld verloor met 4-6, 2-6 van de Duitser Florian Mayer (19). Isner was vorige week nog verliezend finalist in Indian Wells.

[NBA] Topper prooi voor Oklahoma City

Oklahoma City Thunder heeft zondag de topper in de NBA met groot verschil gewonnen. Miami Heat werd met 103-87 verslagen door de koploper in de Western Conference. Absolute uitblinker aan de kant van Oklahoma was Kevin Durant. Hij kwam tot 28 punten, negen rebounds en acht assists.

Miami, nummer twee uit de oostelijke divisie, kwam er geen moment aan te pas. Sterspeler LeBron James worstelde met zijn vorm. Hij kwam tot slechts zeventien punten en miste meer dan de helft van zijn schotpogingen.

Los Angeles Lakers leed een nederlaag tegen Memphis Grizzlies. In Los Angeles werd het 102-96 voor de bezoekers. Het duel stond in het teken van de Spaanse broederstrijd tussen Marc en Pau Gasol. Lakers-speler Pau scoorde zestien punten, maar zag de vijf jaar jongere Marc uiteindelijk met de overwinning aan de haal gaan.

Overige uitslagen NBA
Cleveland Cavaliers - Phoenix Suns 83-108
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 117-100
Washington Wizards - Boston Celtics 76-88
Atlanta Hawks - Utah Jazz 139-133
San Antonio Spurs - Philadelphia 76ers 93-76
Portland Trail Blazers - Golden State Warriors - 90-87


Topper in NBA prooi voor Oklahoma City (Foto: Novum)

Schoorel keert terug in Davis Cup-team

Thomas Schoorel keert terug in het Nederlandse Davis Cup-team. Teamcaptain Jan Siemerink heeft hem geselecteerd voor de wedstrijd tegen Roemenië van begin volgende maand. Het team bestaat verder uit Robin Haase, Igor Sijsling en Jean-Julien Rojer.

Schoorel speelde vorig jaar juli tegen Zuid-Afrika zijn tot nu toe enige partij voor Nederland. Jesse Huta Galung en Thiemo de Bakker, die tijdens het vorige treffen tegen Finland nog bij de selectie zaten, worden niet opgeroepen.

Nederland neemt het in de tweede ronde van de Europees-Afrikaanse zone op tegen Roemenië. Die wedstrijd wordt van 6 tot en met 8 april in de Amsterdamse Sporthallen Zuid op een tamelijk snelle hardcourtbaan gespeeld. Bij winst wacht een promotie/degradatieduel voor toegang tot de Wereldgroep.

'Legacy of Kain of Eternal Darkness wellicht naar next-gen'

Dennis Dyack, oprichter van ontwikkelaar Silicon Knights, heeft aangegeven dat zijn studio bezig is met een game voor de volgende generatie consoles. Deze game zal de wederopstanding betekenen van één van hun meest gewilde IP's.

"We're really excited and we're working on our next generation stuff. We're working on an IP that's our most requested and we're really excited about that," aldus Dyack. "We're going back to our roots. I'm really looking forward to a point in time when we can talk about it."

Silicon Knights heeft de laatste jaren niet zo heel veel succes op de gamesmarkt. Na een lange ontwikkelingstijd werd Too Human in 2008 matig ontvangen. Ook hun laatste titel, X-men: Destiny, was een aardige teleurstelling. De studio staat vooral bekend om de ontwikkeling van Blood Omen: Legacy of Kain voor PlayStation en Eternal Darkness: Sanity's Requiem voor GameCube. De kans is groot dat de meest gewilde IP waar Dyack het over heeft één van deze games is.

'Britten willen deel Royal Mail privatiseren'

Groot-Brittannië wil in 2013 starten met het privatiseren van een deel van het staatspostbedrijf Royal Mail. Dat schreef de Financial Times zondag op zijn website op basis van anonieme bronnen.

Volgens het bericht verkoopt of privatiseert de overheid een deel van Royal Mail via een beursgang, mits de financiën van het postbedrijf zich blijven verbeteren. Analisten schatten de waarde van Royal Mail tussen de drie en vier miljard Britse pond (3,6 en 4,8 miljard euro).

De Britse overheid zou de voorkeur hebben voor een beursgang waarbij aandelen beschikbaar komen voor zowel het publiek als instellingen. Andere opties omvatten een verkoop aan een branchegenoot of een investeringsmaatschappij.


'Britten willen deel Royal Mail privatiseren' (Foto: Novum)

Fraude in betalingsverkeer stijgt fors

Afgelopen jaar is er aanzienlijk meer fraude gepleegd in het betalingsverkeer dan in het jaar daarvoor. De schade van de fraude liep op tot 92 miljoen euro. In 2010 was dat nog 57 miljoen euro. Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag.

De meeste fraude vond plaats door skimming, dat wil zeggen het kopiëren van betaalpassen. Die schade bedroeg 38,9 miljoen euro, bijna twee keer zo veel als in het jaar daarvoor. In 2010 was de fraude door skimming juist sterk gedaald.

Internetfraude, met name door 'phishing', steeg tot 35 miljoen euro, ruim drie keer zo veel als in 2010. Criminelen proberen met 'phishing' achter de bankgegevens van mensen te komen. Andere schadeposten zijn onder meer fraude met creditcards en verloren of gestolen bankpassen.

Ondanks de sterke stijging zegt de NVB dat het Nederlandse betalingsverkeer veilig is. Afgezet tegen de omzetten bij internetbankieren (3,2 biljoen euro) en het gebruik van bankpassen (138 miljard euro) is de fraude relatief beperkt.

Fraude in betalingsverkeer stijgt fors
Fraude in betalingsverkeer stijgt fors (Foto: ANP)

"Hardware Wii U vergelijkbaar met huidige generatie"

Volgens Vigil, de ontwikkelaar van Wii U-launchtitel Darksiders II, is de Wii U-hardware vergelijkbaar met de hardware van de huidige generatie consoles.

Darksiders II zal op de Wii U qua presentatie vrijwel hetzelfde zijn als de pc-, PlayStation 3- en Xbox 360-versies van de game. "So far the hardware's been on par with what we have with the current generations. Based on what I understand, the resolution and textures and polycounts and all that stuff, we're not going to being doing anything to up-rez the game, but we'll take advantage of the controller for sure," aldus directeur Marvin Donald in een interview met GameReactor.

De innovatie van de game zal hem niet zitten in de graphics, maar in de besturing. "We got the game running on their hardware pretty quickly, and the controller's been great to work with. Now it's just down to deciding what we really want to do to make it a unique experience on the Wii U; taking advantage of the extra screen and the touch capability and all that. So, we'll have a few new features for sure, but I think visually, for the most part, it'll be pretty much the same."

Tot nu toe heeft Nintendo gezwegen over de daadwerkelijke specificaties van hun eerste HD-console, met de belofte dat zij Wii U in al zijn volledigheid zullen tonen tijdens de E3 in juni dit jaar.

Bondgirl geïnspireerd door Famke Janssen

De nieuwe Bondgirl Bérénice Marlohe laat zich inspireren door het personage dat Famke Janssen speelde in de Bondfilm Goldeneye. "Ik vond Famke Janssen echt heel goed, ze speelde een compleet gestoorde psychopaat die mensen vermoordt en daarna een orgasme krijgt," zegt de actrice tegen de Amerikaanse entertainmentsite Digital Spy.

"Ze was een goede keuze voor die rol en ze was moedig genoeg om het te doen", gaat Marlohe verder. "Het toont aan dat ze een goed gevoel voor humor heeft." Janssen was in 1995 te zien als Bondgirl Xenia Onatopp, die mannen met haar heupen vermoordt.

De 32-jarige Marlohe modelleert haar Bondgirl in Skyfall naar het personage van Janssen. "Ik probeer een beetje van haar in mijn personage Severine te stoppen. Ik hou van zulke rollen."

De actrice heeft met plezier aan de opnamen van Skyfall gewerkt en noemt de samenwerking met regisseur Sam Mendes 'geweldig'. De 23e Bondfilm draait deze winter in de bioscopen.

Minecraft levert ruim zestig miljoen euro op

Het pc-spel Minecraft heeft gamestudio Mojang 60,4 miljoen euro aan inkomsten opgeleverd. Dit bedrag heeft het Zweedse bedrijf in vijftien maanden bijeen geharkt. Uiteindelijk zou Mojang daar volgens de Financial Times ruim tien miljoen euro van overhouden.

Minecraft is een spel waarin gamers grondstoffen moeten verzamelen om een eigen spelwereld op te bouwen. Daarnaast moeten spelers zich beschermen met wapens en een huis bouwen.

Het pc-spel is meer dan vijf miljoen keer verkocht. Een versie voor smartphones is in ieder geval een miljoen keer aan de man gebracht. Ondertussen moet Minecraft vanaf 9 mei ook te spelen zijn op Xbox 360.


Minecraft levert ruim zestig miljoen euro op (Foto: Novum)

Bayern contracteert broer van Schweinsteiger

Bayern München heeft zich versterkt met Tobias Schweinsteiger, de broer van Bastian Schweinsteiger. Tobias komt over van Jahn Regensburg.

Schweinsteiger maakt komende zomer de overstap van Regensburg naar Bayern. Hij zal daar in het tweede elftal komen te spelen, het elftal van Andries Jonker.

De 30-jarige aanvaller is blij met zijn transfer. "Ik ben enorm verheugd dat alles goed is gekomen. Ik ben blij dat ik nu eindelijk kan gaan spelen voor dezelfde club als mijn broer Bastian. Ik hoop dat ik met al mijn ervaring een belangrijke schakel kan zijn voor de jonge jongens", aldus Schweinsteiger op de website van zijn nieuwe club.

Schweinsteiger speelt zijn wedstrijden met Jahn Regensburg momenteel in de 3. Bundesliga. Hij is daar clubtopscorer met twaalf doelpunten. Eerder droeg hij al de shirts van Unterhaching, Lübeck, Eintracht Braunschweig en Ismaning.

Neverdead-ontwikkelaar wil geen slechte games maken

De baas van Neverdead-ontwikkelaar Rebellion, Jason Kingsley, heeft aangegeven dat het niet zijn doel is om slechte games uit te brengen. De laatste paar games van Rebellion scoren namelijk niet zo heel positief.

Kingsley geeft aan dat veel critici altijd aangeven dat er geen excuus is voor het uitbrengen van een slechte game en daar is hij het deels mee eens. De ontwikkelaar geeft aan dat Rebellion niet altijd de vrijheid had om te doen wat ze wilde doen. Kingsley geeft aan dat ze regelmatig deadlines moeten halen en dat ze soms tijd tekort hebben, maar als je maar ingehuurd wordt dan heb je volgens Kingsley niet altijd wat te zeggen daarover.

Met de aankomende release van Sniper Elite V2 op 4 mei hoopt Kingsley een slechte periode af te sluiten en verder te kunnen met nieuwe, goede projecten.

Man overleden bij schietpartij Amsterdam Zuidoost

Bij een schietpartij in Amsterdam Zuidoost is zondagavond een 38-jarige man om het leven gekomen. De schutter is voortvluchtig, meldt de politie.

Het incident vond plaats op het Vreelandplein. Reanimatiepogingen door hulpverleners konden het slachtoffer niet redden. De schutter is mogelijk weggerend in de richting van de Voorthuizenstraat.

De politie roept getuigen op zich te melden.

Albayrak verliest geding om rapport

Nurten Albayrak, die als directeur van het COA op non-actief is gesteld, heeft het kort geding tegen de comissie-Scheltema verloren. De kortgedingrechter in Den Haag heeft maandag haar eisen afgewezen. Albayrak wilde onder meer inzage in de gesprekken die de commissie voerde met medewerkers van het COA en die Scheltema voor zijn rapport heeft gebruikt.

De commissie-Scheltema onderzocht in opdracht van minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) het werkklimaat en de bestuursstructuur bij de asielinstantie.

Man bevredigt zich op balkon Montfoort

Een man uit Montfoort nam zondagmiddag het mooie weer te baat om zich wel heel vrijpostig te gedragen. De 45-jarige man was zich, tot groot ongenoegen van zijn buren, op het balkon van zijn woning in de wijk Hofland-Oost aan het bevredigen. Iemand had video-opnamen gemaakt van het tafereel, waarna de politie kon ingrijpen.

Agenten hielden de schennispleger aan. Uit verklaringen van buurtbewoners bleek dat het niet de eerste keer was dat de man in het openbaar de hand aan zichzelf sloeg. Een arts van een crisisteam stelde op het politiebureau vast dat de man verward overkwam, maar achtte verplichte opname niet noodzakelijk. De man kreeg een boete.

Keith Bakker erkent misbruik positie

Keith Bakker heeft misbruik gemaakt van zijn positie als hulpverlener. Dat zei de 51-jarige verslavingsdeskundige maandag in de rechtszaal aan het begin van de tweede dag van de inhoudelijke behandeling.

De afkickgoeroe wilde voordat de zaak verderging zijn hart luchten. "Ik was eenzaam. Ik gebruikte deze mensen als vrienden", zei hij nadat hij had toegegeven misbruik van zijn positie te hebben gemaakt. Naar eigen zeggen heeft hij daar het hele weekeinde over nagedacht.

Bakker wilde daarnaast zijn excuses aanbieden aan zijn ex-partner, die ook in zijn kliniek werkte. "Zij hield zielsveel van mij en ik was niet eerlijk tegen haar." De vrouw is ook de moeder van Bakkers twee kinderen.

De verslavingsdeskundige zou ontucht hebben gepleegd met negen vrouwen, van wie er ten minste twee minderjarig waren. Hij gaf eerder toe met een vrouw 'bepaalde seksuele grenzen' te hebben overschreden. Wel vond hij dat de verhalen van de vermeende slachtoffers waren aangedikt. Zo beweert de afkickgoeroe geen seks met de meisjes te hebben gehad. Het OM verdenkt hem echter van verkrachting.

Wellicht komt de officier van justitie maandag met een eis. In de zaal zijn naast Bakker ook een aantal van zijn vermeende slachtoffers aanwezig.

Enorme leegloop bij Nederlands volleybalteam

Bondscoach Edwin Benne heeft vandaag laten weten dat maar liefst zeven ervaren internationals afscheid gaan nemen van het Nederlandse mannenvolleybalteam. Dit liet hij vandaag weten in AD Sportwereld.

Jeroen Trommel en Robert Horstink zullen zich niet langer beschikbaar stellen. Kay van Dijk, Lars Lorsheijd, Yannick van Harskamp, Jan-Willem Snippe en Dick Kooy wilden alleen onder bepaalde voorwaarden bij Oranje blijven, maar volgens Benne is dit onbespreekbaar. "Ik selecteer alleen nog spelers die zich volledig en met volle motivatie willen inzetten."

'Ex-werknemer lekt GTA V-details'

Een vriend van een ex-Rockstar North-medewerker heeft namens die persoon een hoop gegevens over GTA V online gezet op het forum van Gamespot. Het bericht is snel verwijderd maar het internet was sneller en Google heeft de pagina ook in zijn cache.

Zo zal er maar één hoofdpersoon zijn en dat is Albert De Silva. Albert was eens lid van een bende in Vice City en is het nu rustig aan gaan doen in Los Santos met zijn zoon Kevin. De game zal multiplayer voor 32 personen bevatten op de Xbox 360- en PS3-versie, de pc-versie is nog niet bekend. Het vormen van gangs zoals in Red Dead Redemption is mogelijk en spelers kunnen dan taken volbrengen zoals overvallen plegen.

De spelwereld is zo'n vijf keer groter dan GTA IV en Los Santos neemt ongeveer de helft van de kaart in beslag. Er zullen vliegtuigen zijn waarmee de speler het luchtruim boven de stad kan verkennen. Wapens en auto's zijn aan te passen naar eigen smaak, turbo op je auto zetten of een geluidsdemper op je pistool zijn mogelijk.

Radiostations zullen in het spel ook actuele verkeersinformatie geven en de televisies zullen meer kanalen krijgen die bekeken kunnen worden. De onderwereld van drugs, wapens en gestolen auto's zal een eigen economie krijgen waar de speler invloed op heeft door te handelen. Drugs zijn te gebruiken en zullen ook effecten hebben, een jointje op de straat roken zal de speler een wanted-ster opleveren.

Zomaar schieten vanuit je auto zal minder effectief worden hoe harder je rijdt. Word je gezocht door de politie en je maakt het erg bont dan zal de politie schilden en flashbangs gaan gebruiken. Radiostations zullen bij vier sterren of meer berichtgeving doen over hoe jij er uit ziet. Zomaar 150 km/u in een 30 km/u-zone zit er niet meer in, politie zal namelijk de achtervolging inzetten bij snelheidsovertreders.

Bij vier sterren zal de politie je voor 24 uur blijven zoeken in het spel en zal jouw beschrijving doorgeven, bij vijf sterren wordt 48 uur en bij zes sterren wordt dit 72 uur.

De game moet in mei 2013 uitkomen en op de E3 zal een speelbare demo zijn. Of deze informatie allemaal klopt is nog maar de vraag want het is gek te noemen dat ex-medewerkers aan dit project niet vastzitten aan bepaalde clausules. We zullen het dus nog even moeten afwachten wat er van klopt.

'Opnieuw aankondiging tijdens Pokémon Smash'

De Japanse tv-show Pokémon Smash zal deze week waarschijnlijk opnieuw een exclusieve onthulling doen. De preview in de aflevering van afgelopen weekend hintte namelijk naar een belangrijke aankondiging in de volgende aflevering. Benadrukt werd dat het zou gaan om geheel nieuwe informatie.

De laatste keer dat Gamefreak een aankondiging deed via Pokémon Smash, bleek het om Pokémon Black en White 2 te gaan. Wat voor informatie we deze keer kunnen verwachten is niet bekend. Het zou heel goed nieuwe informatie kunnen zijn over eerdergenoemde games, maar wellicht krijgen we meer helderheid over Pokémon Tretta of Pokémon Adventure Camp.

[Primera División] Uitslagen speelronde 29

Afgelopen weekend werd de 29e speelronde in de Primera División afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde dertig.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca FC Barcelona 0-2
Real Madrid Real Sociedad 5-1
Getafe CF Valencia 3-1
Real Zaragoza Atletico Madrid 1-0
Levante UD Osasuna 0-2
Espanyol Malaga CF 1-2
Athletic de Bilbao Sporting de Gijón 1-1
Rayo Vallecano Villarreal 0-2
Real Betis Sevilla Racing Santander 1-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 29 24 3 2 75 95-26
2 FC Barcelona 29 21 6 2 69 84-22
3 Valencia 29 13 8 8 47 45-36
4 Malaga CF 29 14 5 10 47 44-41
5 Levante UD 29 13 5 11 44 41-40
6 Osasuna 29 10 13 6 43 34-41
7 Espanyol 29 11 7 11 40 37-39
8 Atletico Madrid 29 10 9 10 39 39-35
9 Getafe CF 29 10 9 10 39 31-36
10 Athletic de Bilbao 29 9 11 9 38 44-40
11 Rayo Vallecano 29 11 4 14 37 42-49
12 Sevilla FC 28 9 9 10 36 30-31
13 Real Mallorca 29 9 9 11 36 31-37
14 Real Sociedad 29 9 6 14 33 32-45
15 Real Betis Sevilla 29 9 5 15 32 33-43
16 Villarreal 29 7 10 12 31 30-42
17 Granada CF 28 9 4 15 31 27-43
18 Racing Santander 29 4 13 12 25 23-44
19 Sporting de Gijón 29 6 7 16 25 28-54
20 Real Zaragoza 29 6 7 16 25 25-51


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 35
Lionel Messi Barcelona 35
3 Falcao Atlético Madrid 19
4 Gonzalo Higuaín Real Madrid 18


Programma speelronde 30

Datum Thuis Uit
ma 26 mrt, 21:00 Granada CF Sevilla FC
za 31 mrt, 18:00 Racing Santander Granada CF
za 31 mrt, 18:00 Sporting de Gijón Real Zaragoza
za 31 mrt, 20:00 Osasuna Real Madrid
za 31 mrt, 22:00 FC Barcelona Athletic de Bilbao
za 31 mrt, 22:00 Malaga CF Real Betis Sevilla
zo 1 apr, 12:00 Atletico Madrid Getafe CF
zo 1 apr, 18:00 Valencia Levante UD
zo 1 apr, 21:30 Real Sociedad Rayo Vallecano
zo 1 apr, 21:30 Villarreal Espanyol
ma 2 apr, 21:00 Sevilla FC Real Mallorca

Motivatiefilmpje hielp Ajax mede aan overwinning

Een motivatiefilmpje met onder meer basketballer Michael Jordan, een winnende wielrenner en beelden van het kampioenschap van vorig jaar hielpen Ajax mede aan de overwinning tegen PSV. De Eindhovenaren werden gisteren eenvoudig met 2-0 aan de kant gezet in de Amsterdam ArenA.

De videoanalist maakte op aanraden van De Boer een motivatiefilmpje. "Met beelden van het kampioenschap van vorig jaar, Michael Jordan en een winnende wielrenner", aldus Ismaïl Aissati tegenover De Telegraaf. Aissati wist gisteren op prachtige wijze de 1-0 te scoren tegen zijn voormalige club.

Ook trainer Frank de Boer gaf uitleg over het filmpje: "De hoogtepunten van het titelfeest waren bedoeld om te laten zien dat de spirit om te winnen uit jezelf en uit het team moet komen. De videoanalist vraagt me wekelijks of hij een motivatiefilmpje moet maken en eigenlijk maak ik er nooit gebruik van."

"Tenzij iets me zegt dat ik het wel moet doen. Het is een kwestie van gevoel", legde De Boer verder uit. "Eigenlijk heb ik het vorig jaar alleen voor de kampioenswedstrijd tegen FC Twente gedaan en nu dus tegen PSV."

Verhoek: "Teleurgesteld in clubleiding ADO Den Haag"

Wesley Verhoek maakte afgelopen winter de overstap van ADO Den Haag naar FC Twente. In De Telegraaf liet de aanvaller weten teleurgesteld te zijn in zijn voormalige ploeg. Hij heeft nooit een afscheid gekregen, terwijl hij er zestien jaar heeft gespeeld.

"Ik ben vanaf mijn achtste bij ADO geweest, een periode van zestien jaar. En dan is het enige wat je van de clubleiding hoort een brief, dat ik het clubkostuum moet inleveren en een rekening voor de leaseauto", aldus Verhoek, die afgelopen weekend met FC Twente met 1-1 gelijkspeelde op bezoek bij zijn oude ploeg.

"Ik kan wel zeggen, dat het me niks doet, maar dat is niet zo. Ik vind dit heel jammer. Het doet me pijn, dat ze zo met me omgaan", vervolgde de rechtsbuiten. Afgelopen zaterdag kwam hij in de 82e minuut in het veld. Het publiek in Den Haag verwelkomde hem met een luid applaus. "Dit is iets unieks", gaat hij verder. "Veel spelers maken mee, dat ze bij hun oude club het ene na het andere verschrikkelijke ding krijgen toegewenst."

Assassin's Creed III-details voor de Wii U

Nintendo heeft meer informatie vrijgegeven over Assassin's Creed III op de Wii U. De tabletcontroller van de Wii U zal, zoals verwacht, gebruikt worden als meer dan alleen een controller.

Zo kan de tablet gebruikt worden als kaart en navigatie. Je kunt er database-entries en informatie op weergeven en nalezen zonder dat het spel onderbroken wordt. Tijdens gevechten kan je via de tablet gemakkelijk en snel van wapens wisselen en ook de 'Eagle View' wordt op de tablet weergegeven.

Assassin's Creed III verschijnt op 31 oktober voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.

Assassin's Creed III

Kamp steekt vier miljoen euro in langer doorwerken

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) steekt vier miljoen euro in projecten die langer doorwerken en de bredere inzetbaarheid van werknemers moeten stimuleren. Dat maakte hij maandag bekend.

De komende dertig jaar neemt de beroepsbevolking met driekwart miljoen af volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de strijd tegen deze vergrijzing wil Kamp dat het normaal wordt dat er geïnvesteerd wordt in mobiliteit, gezondheid en scholing van werknemers. "Werkgevers en werknemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat zij voor elkaar aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt", schrijft de minister.

De projecten die met het geld worden opgestart zijn vooral gericht op het uitwisselen van kennis tussen bedrijven die nu al iets doen aan duurzaamheid en bedrijven die nog moeten beginnen.

Daarnaast worden er preventieve acties georganiseerd tegen fysieke en psychische belasting. Met de sociale partners wil het kabinet verdere afspraken maken over het budget dat beschikbaar is om werknemers naar ander werk te begeleiden.

Van Hanegem schrijft PSV af voor de titel

PSV is na het 2-0 verlies bij Ajax geen kanshebber meer op de titel in de Eredivisie. Dat stelt Willem van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad.

"PSV speelde, afgezien van een periode in de eerste helft, precies zoals onder Fred Rutten. Er zit te weinig honger in die ploeg, ze hebben zich in slaap laten sussen door twee overwinningen op dezelfde ploeg, Heerenveen", zegt Van Hanegem.

"Jammer, gemiste kans voor PSV en ze zijn, dat durf ik nu wel te zeggen, uitgeschakeld in de titelrace. Het verlangen naar een kampioenschap zit gewoon niet in die ploeg, ze hebben zichzelf gisteren buiten het gevecht geplaatst. Dat vind ik oprecht zonde omdat ik graag een sterk PSV zie."

"Hun seizoen is echter voorbij. Ze kunnen zich, even afgezien van de bekerfinale, samen met FC Twente gaan richten op het volgend seizoen. Vind ik eigenlijk wel een beetje vroeg eind maart, op zeven wedstrijden van het einde", aldus Van Hanegem.

Gemeenten willen statiegeld behouden

Een kleine meerderheid van de gemeenten vindt dat de Tweede Kamer pas in 2015 een besluit moet nemen over het afschaffen van statiegeld. Van de overige gemeenten vinden de meesten dat het statiegeld hoe dan ook behouden moet blijven, concludeert de Vereniging Nederlandse Gemeenten uit een peiling onder de leden.

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) wil het statiegeld afschaffen en de plastic flessen via de algemene inzameling laten lopen. Dat is volgens hem goedkoper, al sprak de grootste statiegeldflesseninzamelaar in Nederland, Tomra, dit tegen.

Vorig jaar juni riep een meerderheid van de gemeenten al op tot behoud en zelfs uitbreiding van het statiegeldsysteem. Op termijn willen de gemeenten wel over het systeem in discussie gaan. "Maar alleen als er aantoonbare goede resultaten uit een concrete verduurzamingsagenda van het bedrijfsleven tegenover staan."

In de Kamer tekent zich volgens de VNG een meerderheid af voor de afschaffing van de statiegeldverplichting op grote petflessen.

[Premier League] Uitslagen speelronde 30

Dit weekend werd in de Engelse Premier League weer een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de actuele stand, de topscorers en het programma voor de komende week.

Uitslagen speelronde 30:

Thuis Uit Uitslag
Chelsea Tottenham Hotspur 0-0
Liverpool Wigan Athletic 1-2
Norwich City Wolverhampton Wanderers 2-1
Sunderland Queens Park Rangers 3-1
Swansea City Everton 0-2
Arsenal Aston Villa 3-0
Bolton Wanderers Blackburn Rovers 2-1
Stoke City Manchester City 1-1
West Bromwich Albion Newcastle United 1-3
Manchester United Fulham ma 26 mrt, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 30 22 4 4 70 72-22
2 Manchester United 29 22 4 3 70 73-27
3 Arsenal 30 18 4 8 58 61-39
4 Tottenham Hotspur 30 16 7 7 55 53-35
5 Chelsea 30 14 8 8 50 49-34
6 Newcastle United 30 14 8 8 50 44-42
7 Liverpool 30 11 9 10 42 36-31
8 Sunderland 30 11 7 12 40 39-34
9 Everton 30 11 7 12 40 30-32
10 Swansea City 30 10 9 11 39 34-36
11 Norwich City 30 10 9 11 39 41-47
12 Stoke City 30 10 8 12 38 29-41
13 Fulham 29 9 9 11 36 37-40
14 West Bromwich Albion 30 10 6 14 36 36-41
15 Aston Villa 29 7 12 10 33 31-38
16 Blackburn Rovers 30 7 7 16 28 43-62
17 Bolton Wanderers 29 8 2 19 26 33-58
18 Queens Park Rangers 30 6 7 17 25 33-53
19 Wigan Athletic 30 5 10 15 25 27-55
20 Wolverhampton Wanderers 30 5 7 18 22 31-65


Topscorers:

# Naam speler Club
1 Robin van Persie Arsenal
2 Wayne Rooney Manchester United
3 Sergio Agüero Manchester City
4 Demba Ba Newcastle United
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton
6 Edin D¸eko Manchester City
7 Clint Dempsey Fulham


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
za 31 mrt, 16:00 uur Aston Villa Chelsea
za 31 mrt, 16:00 uur Everton West Bromwich Albion
za 31 mrt, 16:00 uur Fulham Norwich City
za 31 mrt, 16:00 uur Manchester City Sunderland
za 31 mrt, 16:00 uur Queens Park Rangers Arsenal
za 31 mrt, 16:00 uur Wigan Athletic Stoke City
za 31 mrt, 16:00 uur Wolverhampton Wanderers Bolton Wanderers
zo 1 apr, 14:30 uur Newcastle United Liverpool
zo 1 apr, 17:00 uur Tottenham Hotspur Swansea City
ma 2 apr, 21:00 uur Blackburn Rovers Manchester United

Eindelijk weer toernooizege Woods

Tiger Woods heeft voor het eerst in dertig maanden tijd weer eens een toernooi op de PGA-tour gewonnen. De Amerikaanse golfer toonde zich met een totaal van zeventig slagen (dertien onder par) de beste op de Arnold Palmer Invitational in Orlando.

Voor Woods is het zijn eerste zege sinds het uitlekken van een reeks buitenechtelijke affaires eind 2009. Mede door de ophef die daardoor ontstond, wist de voormalig nummer één van de wereld lange tijd niet meer zijn oude niveau te benaderen.

Vijf slagen achter Woods eindigde de Noord-Ier Graeme McDowell als tweede. De Engelsman Ian Poulter (-6) legde beslag op de derde plaats.

Aston Villa toont interesse in Dost

Aston Villa heeft interesse om na dit seizoen Bas Dost over te nemen van sc Heerenveen. Dat heeft de topscorer van de Eredivisie zelf laten weten aan De Telegraaf. De spits heeft in Friesland nog een contract tot de zomer van 2015.

"Ik ken de club niet heel goed, maar de interesse is mooi", zegt Dost, die voorlopig niet van plan is om naar Engeland af te reizen voor een gesprek. "Ik heb de afspraak met mijn zaakwaarnemer staan om gedurende het seizoen niet met andere clubs te praten. Dus aan dat contact heb ik niets."

Aston Villa heeft zich voor volgend seizoen al versterkt met Brett Holman van AZ. Arthur Numan is scout bij de nummer vijftien van de Premier League.

De Kelten komen naar Age of Empires Online

Microsoft heeft een patch aangekondigd voor Age of Empires Online. De patch brengt een nieuw volk naar de game: de Kelten. Met de Kelten krijgt de speler onder andere de beschikking over Druids en Augurs.

Met de nieuwe patch wordt het ook mogelijk om een gevecht helemaal zelf in te stellen: van welke teams tot aan welke grondstoffen er te vinden zijn, kun je 2 tegen 2 PvP matches starten en wordt er een Party Finder geïntroduceerd.

De patch zal op zijn vroegst 27 maart verschijnen, maar een medewerker van Microsoft heeft al aangegeven dat ze die datum misschien niet helemaal gaan halen.

Een Keltisch dorpje in Age of Empires Online

Rosenthal bezoekt grensgebied Korea

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft maandagochtend het grensgebied tussen Zuid- en Noord-Korea bezocht. Hij deed dat direct na zijn landing in Zuid-Korea, zegt zijn woordvoerder.

Veel Noord-Koreaanse militairen die op ongeveer tien meter afstand de grens bewaken maakten volgens de woordvoerder foto's van de minister.

Rosenthal volgt met zijn actie het voorbeeld van de Amerikaanse president Barack Obama, die de gedemilitariseerde zone zondag direct na zijn landing bezocht. In Zuid-Korea wordt deze week een internationale top gehouden over de vraag hoe materiaal voor nucleaire wapens het beste uit handen van terroristen kan worden gehouden. Zo'n vijftig landen zijn vertegenwoordigd.

Aanvankelijk zou ook premier Mark Rutte (VVD) bij de top aanwezig zijn. Hij zegde vorige week echter af, omdat hij er de voorkeur aan geeft om op het Catshuis verder te onderhandelen over nieuwe bezuinigingen.

De spanningen in Azië lopen hoog op omdat Noord-Korea, dat beschikt over kernwapens, anderhalve week geleden bekendmaakte een kunstmaan in een baan om de aarde te willen brengen met een raket. De VS zien de lancering echter als een verkapte test van een langeafstandsraket. De raket is volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zondag overgebracht naar het lanceerplatform.


Rosenthal bezoekt grensgebied Korea (Foto: Novum)

PostNL biedt mobiel bellen aan

Vanaf maandag kunnen mensen ook bij PostNL terecht voor mobiel bellen. Het bedrijf breidt zijn assortiment in de postkantoren uit met prepaid bellen. Klanten kunnen een simkaart met beltegoed kopen of een combipakket dat bestaat uit een telefoon en een simkaart, zo heeft PostNL maandag gemeld.

Voor het bellen wordt betaald per seconde en klanten hoeven geen starttarief te betalen. Opwaarderen kan bij de 2000 PostNL postkantoren die in winkels te vinden zijn, maar ook online.

PostNL biedt mobiel bellen aan
PostNL biedt mobiel bellen aan (Foto: ANP)

FOK!film viert de lente met filmfoto's

Het is iedereen vast niet ontgaan: de lente is weer begonnen. Terassen worden druk bezocht, het bier en de rosé vloeit rijkelijk en de witte winterkleur wordt ingeruild voor een zonnige lentetint. FOK!film viert de lente graag met je mee.

Om helemaal in de sfeer te komen vragen we jouw hulp. Combineer jouw perfecte lentedag met jouw favoriete (televisie)film en maak er een foto van. De leukste, origineelste en meest grappige foto's worden deze week in een special geplaatst. Plaats onder dit nieuwsbericht het ideale lentekiekje, stuur een tweet naar @fokfilm of stuur het als bijlage naar film@fok.nl o.v.v. FOK!film viert lente. Vergeet niet om jouw username te vermelden.

Vrolijke lente!

[Serie A] Uitslagen speelronde 29

Dit weekend werd in de Italiaanse Serie A weer een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week terug.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AC Milan AS Roma 2-1
US Palermo Udinese 1-1
Atalanta Bologna 2-0
Lazio Roma Cagliari 1-0
Napoli Catania 2-2
Genoa Fiorentina 2-2
Novara Calcio Lecce 0-0
Cesena Parma 2-2
Chievo AC Siena 1-1
Juventus Internazionale 2-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 29 19 6 4 63 59-23
2 Juventus 29 15 14 0 59 46-17
3 Lazio Roma 29 15 6 8 51 43-34
4 Napoli 29 12 12 5 48 54-32
5 Udinese 29 13 9 7 48 40-27
6 AS Roma 29 13 5 11 44 42-35
7 Catania 29 10 12 7 42 38-37
8 Internazionale 29 12 5 13 41 38-38
9 Atalanta 29 10 13 6 37 33-29
10 Bologna 29 9 9 11 36 31-35
11 US Palermo 29 10 6 13 36 41-46
12 Chievo 29 9 9 11 36 25-36
13 Cagliari 29 8 10 11 34 29-36
14 Genoa 29 9 7 13 34 37-51
15 AC Siena 29 8 9 12 33 33-31
16 Fiorentina 29 8 9 12 33 29-35
17 Parma 29 7 11 11 32 35-46
18 Lecce 29 6 9 14 27 31-45
19 Novara Calcio 29 5 9 15 24 24-46
20 Cesena 29 4 6 19 18 18-47


Topscorers:

# Naam speler Club Goals
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 22
2 Edinson Cavani Napoli 19
= Antonio Di Natale Udinese 19
4 Rodrigo Palacio Genoa 15
= Germán Denis Atalanta 15
6 Diego Milito Internazionale 14


Programma speelronde 30:

Datum Thuis Uit
za 31 mrt, 18:00 uur Catania AC Milan
za 31 mrt, 20:45 uur Parma Lazio Roma
zo 1 apr, 12:30 uur AS Roma Novara Calcio
zo 1 apr, 15:00 uur Cagliari Atalanta
zo 1 apr, 15:00 uur Lecce Cesena
zo 1 apr, 15:00 uur Fiorentina Chievo
zo 1 apr, 15:00 uur Internazionale Genoa
zo 1 apr, 15:00 uur Bologna US Palermo
zo 1 apr, 15:00 uur AC Siena Udinese
zo 1 apr, 20:45 uur Juventus Napoli

'Administratie vaak reden betalingsprobleem'

Een rommelige administratie is vaak een oorzaak van betalingsachterstanden. Daarbij speelt motivatie ook een rol. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Uit het Nibudonderzoek komt naar voren dat ruim 14 procent van de consumenten het afgelopen jaar zware betalingsachterstanden heeft gehad. Hieronder valt een loonbeslag, het afsluiten van de energie of het te laat betalen van de huur/hypotheek. Het zijn vooral consumenten tussen de 25 en 44 jaar die betalingsachterstanden hebben. In totaal hebben 2000 personen een vragenlijst ingevuld.

Als oorzaak van de schulden geeft 42 procent van de consumenten met zware achterstanden aan dat er een onverwachte uitgave kwam, 39 procent had te maken met een terugval van het inkomen en 28 procent wijt het aan een slechte administratie. "Ruim 40 procent van de Nederlanders met een rommelige administratie geeft aan dat het bijhouden van de administratie geen prioriteit heeft", aldus het instituut.

Het Nibud bekeek voor het onderzoek gedragskenmerken, omgevingsfactoren en persoonskenmerken. Daaruit kwam naar voren dat financiële vaardigheden en kennis minder invloed hebben dan iemands houding. "Een langetermijnvisie hebben, verleidingen kunnen weerstaan en spaarbehoeftig zijn, verkleinen de kans op financiële problemen".

Ook de hoogte van het inkomen speelt geen rol bij het risico op geldproblemen, wel vergroot het hebben van een uitkering de kans op problemen. Het hebben van kinderen is van invloed, de aan- of afwezigheid van een partner speelt geen rol.

'Administratie vaak reden betalingsprobleem'
'Administratie vaak reden betalingsprobleem' (Foto: ANP)

Patiënt moet betalen voor vrije keus

Patiënten die zich willen laten behandelen door een arts of ziekenhuis die geen contract met hun verzekeraar heeft, moeten de rekening straks deels of helemaal zelf betalen. Verzekeraars moeten niet meer verplicht zijn tot een vergoeding als hun cliënten voor een behandeling elders kiezen, zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in Trouw. Zij stuurt maandag een brief naar de Kamer.

Nu heeft iedereen recht op een redelijke vergoeding voor een behandeling bij een ziekenhuis dat geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Dat ondermijnt het zorgstelsel, zegt Schippers in een interview in de krant.

De minister ontkent dat hiermee de vrije artsenkeuze voor patiënten op de tocht komt te staan. Wie keuzevrijheid wil, kan namelijk kiezen voor een duurdere verzekering waarbij die vrijheid wordt geboden. "Bovendien kun je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders", zegt ze in de krant.

Wel moeten verzekeraars vóór het afsluiten van de verzekering duidelijk maken met welke zorgaanbieders contracten zijn gesloten. Op die manier kan iemand een zorgverzekeraar kiezen waarvan hij weet dat die de behandelingen van zijn favoriete ziekenhuis vergoedt.

'Meer verkeersgewonden in bebouwde kom'

De verkeersveiligheid laat in veel gemeenten te wensen over. Daardoor stijgt het aantal gewonden dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen als gevolg van een ongeval in de bebouwde kom. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde onderzoeksresultaten van verkeersadviesbureau VIA.nl.

Van de gemeenten ziet 60 procent het aantal verkeersslachtoffers stijgen. Mogelijke oorzaak volgens het bureau: er wordt te hard gereden. Op 50 kilometerwegen wordt gemiddeld 55 gereden en op 30 kilometerwegen gemiddeld 36 kilometer per uur.

VIA.nl baseert zijn cijfers op gegevens van onder meer verkeersstatistieken van routeplanner TomTom en SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid).

'Meer verkeersgewonden in bebouwde kom'
'Meer verkeersgewonden in bebouwde kom' (Foto: ANP)

Emile Ratelband: Ik ben schandalig behandeld

Emile Ratelband is woedend over de manier waarop hij in de afgelopen week is behandeld door politie en justitie. De 63-jarige positiviteitsgoeroe werd dinsdag gearresteerd wegens betrokkenheid bij een poging tot brandstichting, maar hij meent onschuldig te zijn. Ratelband wil nu een claim indienen bij justitie. "Ik zet de tegenaanval in."

"Ik ben door justitie schandalig behandeld en er is ook geen enkel bewijs", foetert Ratelband maandag in het AD. "Mijn arrestatie met acht politiemensen ging alle perken te buiten en er is bewust naar de media gelekt."

De advocaat van Ratelband zegt in de krant dat er een claim wordt ingediend als hij wordt vrijgesproken. "Die zal niet mals zijn", waarschuwt hij.

Ratelband werd vrijdag na drie dagen op vrije voeten gesteld. Hij zou betrokken zijn geweest bij het plan om een brandbom te gooien in een woning van hem in Huissen, omdat de bewoner niet wilde vertrekken.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 27

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 27e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
VFL Wolfsburg Hamburger SV 2-1
Bayern München Hannover 96 2-1
Werder Bremen FC Augsburg 1-1
FSV Mainz 05 Hertha BSC 1-3
SC Freiburg FC Kaiserslautern 2-0
Borussia Mönchengladbach 1899 Hoffenheim 1-2
FC Schalke 04 Bayer Leverkusen 2-0
VFB Stuttgart 1.FC Nürnberg 1-0
1.FC Köln Borussia Dortmund 1-6

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 27 19 5 3 62 59-17
2 Bayern München 27 18 3 6 57 66-18
3 FC Schalke 04 27 17 2 8 53 60-34
4 Borussia Mönchengladbach 27 15 6 6 51 40-18
5 Bayer Leverkusen 27 11 7 9 40 39-36
6 Werder Bremen 27 11 7 9 40 41-40
7 VFB Stuttgart 27 11 6 10 39 44-34
8 Hannover 96 27 9 11 7 38 35-38
9 VFL Wolfsburg 27 11 4 12 37 36-48
10 1899 Hoffenheim 27 8 9 10 33 31-38
11 1.FC Nürnberg 27 9 4 14 31 25-38
12 FSV Mainz 05 27 7 9 11 30 39-44
13 SC Freiburg 27 7 7 13 28 35-53
14 1.FC Köln 27 8 4 15 28 34-56
15 FC Augsburg 27 5 12 10 27 28-41
16 Hamburger SV 27 6 9 12 27 31-50
17 Hertha BSC 27 6 8 13 26 29-48
18 FC Kaiserslautern 27 3 11 13 20 17-38

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 23
2 Huntelaar Schalke 04 22
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 17
4 Podolski 1. FC Köln 16
4 Pizarro Werder Bremen 16

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 30 mrt, 20:30 Borussia Dortmund VFB Stuttgart
za 31 mrt, 15:30 Bayer Leverkusen SC Freiburg
za 31 mrt, 15:30 Werder Bremen FSV Mainz 05
za 31 mrt, 15:30 1.FC Nürnberg Bayern München
za 31 mrt, 15:30 FC Kaiserslautern Hamburger SV
za 31 mrt, 15:30 FC Augsburg 1.FC Köln
za 31 mrt, 18:30 Hertha BSC VFL Wolfsburg
zo 1 apr, 15:30 Hannover 96 Borussia Mönchengladbach
zo 1 apr, 17:30 1899 Hoffenheim FC Schalke 04

Belgisch OM woest om naaktfoto's in rechtbank

In België is ophef ontstaan over een erotische fotoshoot in het gerechtsgebouw van Gent. Dat meldden Belgische media maandag.

Een administratief medewerker van het Openbaar Ministerie liet vorig jaar twee modellen in ontklede toestand door het gebouw paraderen, terwijl hij foto's nam. Ook poseerde een model in de leren stoel van de rechter. De fotograaf viel door de mand toen een van de modellen de beelden op haar website plaatste.

De Belgische justitie kon niet om te stunt lachen en liet de man oppakken. "Bloot in ons gerechtsgebouw kan niet. We tillen hier zeer zwaar aan", fulmineert een parketwoordvoerster in Het Nieuwsblad.

Obama wil meer kernwapens ontmantelen

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Rusland en de Verenigde Staten hun nucleaire wapenarsenalen verder gaan afbouwen. Dat liet een bron binnen het Witte Huis maandag weten.

Obama sloot in 2010 een 'historisch ontwapeningsakkoord' met zijn toenmalige Russische ambtsgenoot Dmitri Medvedev. De Amerikaanse president wil in mei gaan praten over een vervolg op dat verdrag. Dan is zijn gesprekspartner Vladimir Poetin, die Medvedev binnenkort vervangt als president.

President Obama is een verklaard tegenstander van nucleaire wapens. Tijdens een beroemde speech in 2009 beloofde hij te werken aan een kernwapenvrije wereld.

Obama wil meer kernwapens ontmantelen
Obama wil meer kernwapens ontmantelen (Foto: ANP)

Inspectie beboet politiekorpsen

De Inspectie SZW heeft negen politiekorpsen beboet omdat ze zich nog steeds niet aan de werktijden houden. Drie korpsen werden beboet omdat ze nog steeds niet genoeg doen om agressie tegen hun personeel te voorkomen. Het gaat om korpsen die in 2009 ook al in overtreding waren, meldt de voormalige Arbeidsinspectie maandag.

Bij dertien korpsen werden vorig jaar de werk- en rusttijden gecontroleerd. Vooral de werktijden van specialistische diensten, bijvoorbeeld de recherche en arrestatieteams, werd onder de loep genomen. Bij vrijwel alle korpsen bleken er volgens de inspectie zaken niet in de haak te zijn.

De diensten zijn vaak te lang en er is te weinig rust tussen de diensten. Er werden 1123 overtredingen geconstateerd en negen korpsen kregen een boete opgelegd omdat ze het personeel te lang laten werken en te kort laten rusten. Deze korpsen waren in 2009 ook al in overtreding.

De inspectie controleerde negen van de 26 regionale politiekorpsen om na te gaan of ze hun agenten genoeg training geven hoe met geweld om te gaan. Ook ging de inspecite na of geweld tegen agenten wordt gemeld, geregistreerd en geëvalueerd. Deze negen korpsen waren er in 2009 namelijk op betrapt dat ze hier te weinig aan doen.

Nu wilde de inspectie controleren of vooruitgang is geboekt. Er werden 48 overtredingen geconstateerd, waarop drie korpsen werden beboet. Veel agenten zien agressie volgens de inspectie iets als dat bij het vak hoort, waardoor ze alleen ernstige incidenten melden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Raad van Korpschefs hebben volgens de inspectie in een eerste reactie erkend dat de problemen nog niet zijn opgelost. Zij hebben aangegeven maatregelen te nemen om de situatie verder te verbeteren. In het najaar worden de korpsen die een boete hebben gekregen of waar veel overtredingen zijn geconstateerd opnieuw gecontroleerd.

PlayStation Vita is niet kapot te krijgen

PlayStation Vita is al op vele manieren uitgetest. Ook FOK! heeft een uitgebreide review geschreven voor de nieuwe handheld van Sony. De mensen van de website GizmoSlip hebben echter een wel heel bijzondere test gedaan. Zij hebben een valtest gedaan met de console, waarbij deze zich bijzonder kranig heeft geweerd.

Tijdens deze valtest is de console vanaf 1,20 meter hoogte op alle zijdes op de grond terecht gekomen. Na elke val werkte, zoals blijkt uit het onderstaande filmpje, de handheld nog prima.

Zware aardbeving in Chili

Het Zuid-Amerikaanse Chili is zondag getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 7,2, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers en schade. Televisie, radio en telefoonnetwerken bleven in de lucht.

Het epicentrum lag ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De beving gebeurde volgens USGS 30 kilometer onder de oppervlakte. Aanvankelijk meldde de dienst dat het epicentrum minder diep was, op maar 10 kilometer diepte.

Er is niet gewaarschuwd voor een tsunami. Toch laten de autoriteiten uit voorzorg de kustgebieden ontruimen, aldus Chileense media.

Merkel: Griekenland uit euro zou ramp zijn

Het zou rampzalig zijn als Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview met de BBC, dat maandag wordt uitgezonden. "Mensen over de hele wereld zullen zich afvragen wie de volgende is. De eurozone zou enorm worden verzwakt", zegt Merkel.

De gezamenlijke munt is volgens Merkel "niet alleen een monetaire", maar ook een politieke beslissing. "Het zou catastrofaal zijn als we tegen iemand die heeft besloten bij ons te zijn zeggen 'we willen je niet langer'," aldus de bondskanselier. Ze voegt eraan toe dat de Europese verdragenüberhaupt niet de mogelijkheid bieden om Griekenland uit de eurozone te zetten.

Griekenland was 1 van de 12 landen die in 2002 de euro invoerden. Het land gaat gebukt onder torenhoge schulden. In ruil voor Europese steun moet Athene drastisch bezuinigen. Dat heeft in Griekenland tot protesten geleid. Merkel is met de Franse president Nicolas Sarkozy de drijvende kracht achter de Europese aanpak van de schuldencrisis.

Merkel: Griekenland uit euro zou ramp zijn
Merkel: Griekenland uit euro zou ramp zijn (Foto: ANP)

V. Williams naar laatste zestien in Miami

Venus Williams heeft zich zondag geplaatst voor de achtste finale van het tennistoernooi in Miami. De 31-jarige Amerikaanse was te sterk voor de Canadese Alexandra Wozniak met 4-6, 6-4, 7-6 (5). In de volgende ronde neemt Williams het op tegen de Servische Ana Ivanovic of Daniela Hantuchova uit Slowakije.

Williams, de mondiale nummer 134, werd met een wildcard toegelaten tot het hoofdschema, omdat ze meer dan een half jaar aan de kant stond met een auto-immuunziekte. Ze schakelde in de tweede ronde de als derde geplaatste Petra Kvitova uit.

Marion Bartoli en Maria Kirilenko treffen elkaar bij de laatste zestien. De als zevende geplaatste Française stuurde de Roemeense Simona Halep naar huis met 6-4, 7-6 (4). De Russische Kirilenko (22) was eenvoudig Ksenia Pervak de baas met 6-2, 6-1.

Dominika Cibulkova rekende af met de Chinese Jie Zheng. De Slowaakse (16) wacht mogelijk een treffen met de mondiale nummer één Victoria Azarenka, die het nog opneemt tegen de Britse Heather Watson.


Venus Williams naar laatste zestien in Miami (Foto: Novum)

Betogers gearresteerd in Rusland

De politie in Sint-Petersburg heeft zondag zo'n tien betogers aangehouden. De demonstranten probeerden op te trekken naar de hoofdstraat van de stad nadat ze hadden deelgenomen aan een protest.

Enkele honderden mensen deden mee aan de betoging, die gericht was tegen premier Vladimir Poetin. De onlangs gehouden presidentsverkiezingen werden gewonnen door Poetin, volgens waarnemers op frauduleuze wijze. Poetin treedt in mei aan als president. De betogers scandeerden 'Poetin is een dief' en 'Rusland zonder Poetin'.

De politie in Moskou arresteerde zo'n dertig activisten nabij het Rode Plein. Volgens de politie probeerden de activisten te demonstreren. Volgens de radiozender Echo Moskvy waren de activisten simpelweg aan het wandelen toen ze werden opgepakt. Ze droegen de witte linten die een teken van de oppositie zijn geworden.

Koeman: "Geen publiekswissel Guidetti"

Ronald Koeman toonde zich opgelucht na de uiteindelijk ruime overwinning van Feyenoord op De Graafschap. Wel ergerde de trainer zich aan het gedrag van John Guidetti.  De Zweed, die met het maken van de openingstreffer weer van grote waarde was voor de Rotterdammers, had het in de slotfase aan de stok met enkele spelers van De Graafschap.

Zij konden de trucjes en voetbewegingen van de aanvaller niet waarderen. Koeman nam Guidetti vervolgens tegen zichzelf in bescherming door hem te wisselen. "Nee, het was geen publiekswissel", zo liet de oefenmeester na afloop weten tegenover de camera's van Eredivisie Live. "Je zag dat-ie door zijn kleinerende actie later alle beslissingen tegen zich gefloten zag worden."

"Hij moet daar slimmer in worden en niet teveel uitdagen. Daarom heb ik hem gewisseld en dat blijf ik doen als John hiervan niet leert." Toch had Koeman ook lovende woorden voor de jonge Zweed. "Goed voor John dat hij weer scoort. Een belangrijk doelpunt."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.