OM eist zeven jaar tegen Keith Bakker

Keith Bakker gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt zeven jaar de gevangenis in voor het seksueel misbruiken van jonge vrouwen die bij hem in behandeling waren. De officier van justitie sprak de eis maandagmiddag uit.

De kans dat hij in herhaling valt is volgens het OM 'reëel'. Het OM wil dat hem het recht wordt ontzegd om de komende tien jaar het beroep van hulpverlener uit te oefenen. Ook wil het Openbaar Ministerie dat een groot deel van de schadeclaims van slachtoffers wordt toegewezen.

De 51-jarige verslavingsdeskundige zou ontucht hebben gepleegd met negen vrouwen, van wie er ten minste twee minderjarig waren. Hij gaf eerder toe met een vrouw 'bepaalde seksuele grenzen' te hebben overschreden. Wel vond hij dat de verhalen van de vermeende slachtoffers zijn aangedikt. Zo beweert de afkickgoeroe, die zelf een verleden als verslaafde heeft, geen seks met de meisjes te hebben gehad.

De seksuele escapades van Bakker kwamen eind 2010 aan het licht. Naar aanleiding daarvan besloot de NCRV zijn programma Family Matters van de buis te halen. Vorig jaar april meldde Bakker zich bij de politie. Sindsdien zit hij vast.

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat dinsdag en donderdag verder. De rechtbank in Amsterdam doet naar verwachting op 20 april uitspraak.