Hagenaar opgepakt voor oplichten fiscus

Een 31-jarige man uit Den Haag die de Belastingdienst voor ongeveer 1,2 miljoen euro wilde oplichten is maandag opgepakt. De man zou onjuiste aangiften inkomsten- en omzetbelasting hebben gedaan, valsheid in geschrifte hebben gepleegd en wordt ook verdacht van witwassen, meldt het ministerie van Financiën.

De verdachte diende vermoedelijk voor anderen valse verzoeken voor een voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelasting en valse aanvragen voor toeslagen in bij de fiscus. Ook werden onjuiste aangiften van de omzet- en inkomstenbelasting op naam van anderen ingediend.

Een aantal mensen voor wie de verzoeken, aanvragen en aangiften werden gedaan, komt uit de Baltische staten. Deze mensen zijn vermoedelijk overgehaald naar Nederland te komen door ze een verhaal op de mouw te spelden dat ze in Nederland in de tuinbouw of bouw aan het werk konden.

De man regelde voor hen vermoedelijk de inschrijving bij de gemeente en een bankrekening, deed de aanvraag voor een burgerservicenummer en schreef ze in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige zonder personeel. De bankpasjes werden aan de verdachte gegeven.

Vanwege de zaak zijn twee woningen in Den Haag en een in Zoetermeer doorzocht. Daarbij zijn administratie en computers in beslag genomen.