Bijstand bebaarde handenweigeraar terecht gekort

De gemeente Amsterdam heeft een moslim die weigerde vrouwen de hand te schudden en ook zijn baard niet wilde inkorten terecht gekort op zijn bijstandsuitkering. Het gerechtshof van Amsterdam vindt dat de in 1976 geboren man zich ten onrechte beriep op religieuze bezwaren.

De gemeente kortte hem in maart 2009 eenmalig tweehonderd euro op zijn uitkering omdat hij tot twee keer toe tegenwerkte toen hem een baan werd aangeboden. De eerste keer ging het om een functie bij een beveiligingsbedrijf en de tweede keer werd hem een baan als assistent bij de formulierenbrigade van de Dienst Werk en Inkomen aangeboden.

Voor het beveiligingswerk moest de baard vanwege de veiligheid tot een lengte van drie a vijf centimeter worden ingekort en bij de tweede baan moest hij bereid zijn vrouwen de hand te schudden. In beide gevallen weigerde hij en beriep hij zich op zijn geloof.

Hij haalde ook voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) aan, die had gezegd dat straatcoaches geen handen hoeven te geven zolang ze hun werk maar goed doen. Net als de gemeente en de rechtbank vindt het gerechtshof dat de man zich niet achter zijn geloof kan verschuilen.

Het hof wijst erop dat het voor een moslim niet ongebruikelijk is iemand van het andere geslacht de hand te schudden. De man was niet op de zitting aanwezig om toe te lichten waarom dit voor hem dan wel een probleem zou zijn. Wat de baard betreft is volgens het hof ook niet duidelijk gemaakt wat de religieuze bezwaren zijn.

Daarbij wijst het hof erop dat de man uiteindelijk alsnog zijn baard heeft ingekort. Op Cohen kan de man zich volgens het hof ook niet beroepen, omdat die zijn uitspraken later heeft genuanceerd.

Hoe lang de baard was, is niet helemaal duidelijk. Er wordt gesproken van 20 tot 25 centimeter, maar de moslim bestrijdt dit en stelt dat zijn baard maar negen centimeter lang was.