Cameron voltooit reis naar diepste punt op aarde

James Cameron heeft de afgelopen nacht zijn duiktocht naar het diepste punt van de aarde gemaakt. Cameron, bekend van onder meer Titanic, The Abyss en Piranha: Flying Killers, dook naar zo'n 11 kilometer diepte in de Marianentrog en verstuurde bij aankomst een bericht via Twitter.

De wereldberoemde regisseur was zeven jaar bezig met de voorbereidingen van deze tocht. Cameron ontwierp voor de reis een speciale miniduikboot, de Deepsea Challenger, waarmee hij in 2 uren en 36 minuten naar het diepste punt op aarde, ook bekend onder de naam Challenger Deep, op 10898 meter diepte voer. De tocht zou eigenlijk twee weken geleden al plaatsvinden maar werd toen uitgesteld vanwege slecht weer.

Cameron maakte de duiktocht voor opnames voor een documentaire over leven op de bodem van de oceaan. Om de tocht in de vrij krappe duikboot te kunnen doorstaan ging Cameron zelfs op yoga. De regisseur is niet de eerste die de bodem van de Marianentrog heeft bereikt. Zo gingen Don Walsh en Jacques Piccard in 1960 al naar de bodem van de oceaan. Dit tweetal zag daar echter niet veel meer dan opdwarrelend zand van de zeebodem, die door hun duikboot was losgewoeld. Waar Walsh en Piccard destijds slechts 20 minuten konden verblijven, wist Cameron nu zo'n drie uren opnames te maken van het buitenaards aandoende zeelandschap.

Cameron is inmiddels alweer boven water. Sinds het maken van de film The Abyss dook de regisseur al 72 keer naar grote diepte en maakte onder meer opnames van de restanten van het wrak van de Titanic.


Het diepstgaande Twitterbericht ooit, verzonden vanaf bijna elf kilometer diepte!