Gemeenten willen statiegeld behouden

Een kleine meerderheid van de gemeenten vindt dat de Tweede Kamer pas in 2015 een besluit moet nemen over het afschaffen van statiegeld. Van de overige gemeenten vinden de meesten dat het statiegeld hoe dan ook behouden moet blijven, concludeert de Vereniging Nederlandse Gemeenten uit een peiling onder de leden.

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) wil het statiegeld afschaffen en de plastic flessen via de algemene inzameling laten lopen. Dat is volgens hem goedkoper, al sprak de grootste statiegeldflesseninzamelaar in Nederland, Tomra, dit tegen.

Vorig jaar juni riep een meerderheid van de gemeenten al op tot behoud en zelfs uitbreiding van het statiegeldsysteem. Op termijn willen de gemeenten wel over het systeem in discussie gaan. "Maar alleen als er aantoonbare goede resultaten uit een concrete verduurzamingsagenda van het bedrijfsleven tegenover staan."

In de Kamer tekent zich volgens de VNG een meerderheid af voor de afschaffing van de statiegeldverplichting op grote petflessen.