Fraude in betalingsverkeer stijgt fors

Afgelopen jaar is er aanzienlijk meer fraude gepleegd in het betalingsverkeer dan in het jaar daarvoor. De schade van de fraude liep op tot 92 miljoen euro. In 2010 was dat nog 57 miljoen euro. Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag.

De meeste fraude vond plaats door skimming, dat wil zeggen het kopiëren van betaalpassen. Die schade bedroeg 38,9 miljoen euro, bijna twee keer zo veel als in het jaar daarvoor. In 2010 was de fraude door skimming juist sterk gedaald.

Internetfraude, met name door 'phishing', steeg tot 35 miljoen euro, ruim drie keer zo veel als in 2010. Criminelen proberen met 'phishing' achter de bankgegevens van mensen te komen. Andere schadeposten zijn onder meer fraude met creditcards en verloren of gestolen bankpassen.

Ondanks de sterke stijging zegt de NVB dat het Nederlandse betalingsverkeer veilig is. Afgezet tegen de omzetten bij internetbankieren (3,2 biljoen euro) en het gebruik van bankpassen (138 miljard euro) is de fraude relatief beperkt.

Fraude in betalingsverkeer stijgt fors
Fraude in betalingsverkeer stijgt fors (Foto: ANP)