Meer soa's na carnaval

Bij soatests die de GGD na carnaval afnam zijn veel meer besmettingen aan het licht gekomen dan normaal. Op jaarbasis heeft ruim dertien procent van de mensen die zich laten testen een seksueel overdraagbare aandoening, maar dat was volgens de GGD nu twintig procent.

Anderhalve week na carnaval, op 8 maart, organiseerden de GGD's in Noord-Brabant en Zeeland een inloopdag voor jongeren tot 24 jaar. De actie was opgezet omdat de GGD aannam dat jongeren vanwege het feestgedruis en het bijbehorende alcoholgebruik vaker onveilige seks hebben.

"We hebben al langer een soortgelijk inloopspreekuur na de zomervakantie en besloten te bekijken hoe het met carnaval gaat", licht een woordvoerder toe. Mensen tot 24 jaar kunnen altijd bij de GGD terecht voor een gratis anonieme test omdat zij tot een risicogroep behoren. Als ze ouder zijn en een anonieme test willen, moeten ze daarvoor betalen.

In Tilburg en Den Bosch melden zich 61 jongeren, van wie twintig procent een soa bleek te hebben. Vooral chlamydia kwam vaak voor. In Breda meldden zich negentig jongeren. Hoeveel procent daarvan was besmet, kon de woordvoerder niet direct zeggen.