Geen werkstraf voor korporaal na soldatengrap

Een 22-jarige korporaal uit Helden heeft een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur gekregen vanwege aanranding van collega's. Zijn medeverdachten ontvingen dezelfde straf. De officier van justitie had werkstraffen geëist.

De korporaal heeft twee keer deelgenomen aan een zogenoemd drie-man-tillenincident. Hierbij moet een militair met twee anderen op de grond gaan liggen, waarbij hem wordt verteld dat ze worden opgetild. Het slachtoffer wordt echter ingeklemd, waarna een vierde militair met ontbloot onderlichaam op zijn gezicht gaat zitten. Dit 'geintje' werd herhaald bij een andere militair.

Volgens de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem was geen sprake van een grap, maar is inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Het gedrag van de militairen is een professionele organisatie als de landmacht onwaardig, oordeelden de rechters.

De Limburgse korporaal werd vrijgesproken van het toestaan van aanranding, mishandeling en vrijheidsberoving. Deze misdrijven zouden gepleegd zijn door zijn ondergeschikten.