Donateurs Obama welkom in Witte Huis

De meest vrijgevige donateurs van de Amerikaanse president Barack Obama worden beloond met bezoekjes aan het Witte Huis en uitnodigingen voor feestjes of staatsdiners. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Associated Press.

Volgens AP hebben zeker 250 donateurs en activisten een bezoek aan het Witte Huis mogen brengen. Sommige mensen werden uitgenodigd voor diners, terwijl anderen een-op-eengesprekken voerden met hooggeplaatste adviseurs van Obama.

Het uitnodigen van mensen die hebben gedoneerd aan een verkiezingscampagne is niet ongewoon in de Verenigde Staten. Dat Obama het doet is echter enigszins verrassend, gezien zijn eerdere kritiek op het gebruik. In het begin van Obama's eerste termijn klaagden donateurs nog dat ze op afstand werden gehouden door het Witte Huis.

Toen Obama in 2008 de Democratische voorverkiezingen van Hillary Clinton probeerde te winnen bekritiseerde hij Clinton over het feit dat oud-president Bill Clinton iemand die ooit achttien miljoen dollar had gedoneerd aan de Clintons had laten overnachten in de Lincoln-slaapkamer. Eerder deze maand waren meer dan dertig van de belangrijkste geldinzamelaars aanwezig bij een diner in de tuin van het Witte Huis, waar ze kennis konden maken met beroemdheden en buitenlandse kopstukken.