Volksfeest in Geleen na landstitel ijshockey

Voor het eerst in de clubgeschiedenis heeft Ruijters Eaters Geleen het landskampioenschap ijshockey veroverd. De Limburgse ploeg was in de beslissende vijfde wedstrijd van de finaleserie veel te sterk voor HYS The Hague. In De Uithof werd het 1-7 voor de Limburgers.

Het Haagse team begon in eigen huis gemankeerd aan het allesbepalende duel. De Slowaakse doelman Imrich Petrik ontbrak wegens een blessure en daarom verdedigde de minder ervaren Fabian Schotel het doel. Ook moest HYS de gebroeders Van Bentem vanwege schorsingen missen. Aan Geleense zijde ontbraken topscorer Ian McDonald en verdediger Erik Tummers wegens een hersenschudding. Ook aanvoerder Dennis ten Bokkel was niet van de partij. Hij werd afgelopen donderdag behandeld aan een tumor in zijn hoofd.

Geleen leidde na de eerste periode met 1-2. Lars van Sloun en Shawn Collymore hielpen de Limburgers aan een 0-2 voorsprong, maar Hagenaar Tony Demelinne bracht de spanning terug. Talrijke straffen braken HYS echter op. In het restant van de wedstrijd liepen de Eaters uit naar een afgetekende 1-7 overwinning. Kay Gielen en Matthew Glasser scoorden in het middendeel. In de derde periode waren Van Sloun, Collymore en Mike Looby trefzeker. En dus kon het feest beginnen voor de talrijke Geleense fans, die met vier bussen naar de Residentie waren gekomen.

Ruijters Eaters Geleen won in zijn 44-jarige bestaan twee keer de beker (1993 en 2010), maar de kampioensbokaal werd opvallend genoeg nooit eerder in de Limburgse prijzenkast bijgezet. Met name in de late jaren tachtig en de vroege jaren negentig kreeg Geleen de reputatie van eeuwige tweede. De eerste landstitel zorgde voor uitzinnnige vreugdetaferelen in de ijshockeymaffe Zuid-Limburgse stad, zoals uit onderstaand filmpje blijkt.   

http://www.youtube.com/watch?v=zh7orLVoW4M&feature=share