Renault steekt hand in eigen boezem

Renault heeft de hand in eigen boezem gestoken als het aankomt op het bouwen van een Formule 1-motor. Volgens directeur Cyril Abiteboul hebben de Fransen afgelopen winter zoveel zaken aan de krachtbron aangepast dat ze het spoor bijster waren.

Abiteboul gaf dit tegenover Autosport toe. Hierdoor verliep het seizoen voor Renault F1, Red Bull Racing en Toro Rosso op motorisch gebied tot nu toe verre van vlekkeloos. "Het is frustrerend, maar de realiteit is dat we daar niet in uitblinken. De verbrandingsmotor en het energy recovery system van de krachtbron van dit jaar zijn compleet anders, en je zou kunnen stellen dat we afgelopen winter te veel veranderingen hebben geprobeerd door te voeren. Als ik eerlijk ben, denk ik ook dat we daar iets te ver in zijn gegaan."

Dit werd nog eens verergerd doordat Renault van alles probeerde om de problemen te boven te komen. Er werden allerlei componenten van verschillende motoren bij elkaar genomen om maar de betrouwbaarheid te verhogen. Dit bracht echter weer nieuwe problemen met zich mee. "Dat soort dingen maken de situatie er dan niet beter op. Het wordt een soort vicieuze cirkel."

Mede daarom wordt er door Renault voor gekozen om dit jaar niet meer met grote updates voor de motor te komen, maar telkens met kleinere stappen, zodat prestaties en betrouwbaarheid langzaam maar zeker verbeteren. Voor de toekomst wordt de basis verbeterd, waardoor er meer op prestaties gericht kan worden.