FOK! Wat een weer: Grote temperatuursverschillen

Een boon in juni geplant, geeft er vijftig in de hand.

Hallo allemaal!

Tot verrassing van velen bleef gisteren de gevreesde zeewind zo goed als achterwege. Zodoende liep de temperatuur ook aan de kusten hoog op. Alleen op de Wadden was het met 24 tot 25 graden iets koeler. Elders langs de kust werd het 'gewoon' 28 tot 29 graden. Op de zandgronden van de duinen zelfs 30. Dit scheelde dus weinig met het binnenland waar het bijna 32 graden werd. Heet dus.

Vandaag zien we dan wel echte verschillen in temperatuur. De wind draait naar een noordelijke richting en een héél zwak frontje komt boven ons land tot stilstand. Qua weerbeeld merken we dat alleen aan wat meer hogere bewolking of een paar kleine stapelwolkjes. Maar de temperatuursverschillen zijn vandaag dus heel groot. In het noorden stokt het kwik bij 22 graden en op de Wadden nog iets lager,. Komen we in het midden en oosten uit, dan zitten we op 25 tot 27 graden. Zakken we nog verder zuidwaarts naar het westen van Brabant  en deels Zeeland toe dan vind het kwik 28 of 29 graden wel prima en tenslotte in het oosten van Brabant en Limburg zit er nog wel een dikke 30 graden in. Dus die boeken opnieuw een tropische dag. Langs de westkust ligt het kwik rond de 24 graden. Kortom, wil je de hitte ontvluchten kan je het beste naar het noorden toe.

Woensdag is het overal iets koeler. Dan liggen de maxima tussen de 22 en 26 graden. Maar op donderdag gaat het hittekanon weer aan en boeken we waarschijnlijk in een groot deel van het land weer een zomerse tot tropische dag.

Op al deze dagen schijnt de zon volop. Héél misschien dat er op donderdag weer een vore passeert op nadering van koele lucht, maar of daar een regen- of onweersbui op ontstaat weten we pas op de dag zelf. Voorlopig laten de modellen een heel klein neerslagsignaal zien. We wachten het af.

Vanaf vrijdag wordt het echt even een paar dagen wat koeler. Niet dat het meteen fris wordt, maar met temperaturen van 22 tot 25 graden is het voor de meeste mensen wel zo aangenaam.

Mogelijk valt er op zaterdag een enkele bui.

Tot ziens!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:03
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1906 De eerste elektrische tramlijn van Utrecht wordt geopend.
1926 Demonstratie van de eerste, draadloze telefoon te Berlijn.
1981 Duizenden mensen wandelen door de in aanbouw zijnde Hemtunnel tussen Zaandam en Amsterdam om de mijlpaal te vieren dat het afzinken van tunneldelen onder het Noordzeekanaal gelukt is. 
1989 Opening van het Huis van de Toekomst
2010 Jaap Tinbergen een Nederlands astronoom overlijdt.

Afkoeling in hete tijden (Foto: Stephan5)
Zo, even afkoeling in deze hete tijden. Sneeuwval in Haarlem. Dit was in februari alweer. Maar ik dacht een beetje afkoeling kan geen kwaad voor iedereen in mijn hete weerbericht. . (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!