Schaatser Van Beek ondanks positieve EPO-test vrijgesproken

Schaatser Thom van Beek heeft een engeltje op zijn schouder. De 26-jarige marathonschaatser is door de tuchtcommissie van schaatsbond KNSB vrijgesproken van het gebruik van doping. 

Van Beek leverde begin vorig jaar een positieve dopingtest af. Na een marathon in Tilburg bleek hij good old EPO gebruikt te hebben, wat hem uiteraard een voorlopige schorsing opleverde. LottoNL-Jumbo, de ploeg van onder meer Sven Kramer, zette hem logischerwijs buiten de deur. 

De schaatser hield vol onschuldig te zijn en vroeg hulp aan dopingexpert Douwe de Boer, gelieerd aan het UMC in Maastricht. Na veertien maanden procederen is Van Beek nu dan vrijgesproken, hoewel niet helemaal duidelijk is gemaakt waarom dat precies het geval is.

"De tuchtcommissie van de KNSB heeft ingezien dat er van een eerlijk proces geen sprake is geweest", zegt Van Beek in een summier statement. De Boer zegt dat er 'gewoon veel te veel vraagtekens' waren. Volgens hem is de procedure niet correct verlopen en was er, ondanks de positieve test op EPO, onvoldoende bewijs. 

De KNSB en de Nederlandse Dopingautoriteit hebben nog niet gereageerd op de opvallende uitspraak, waardoor nog niet duidelijk is hoe de vork precies in de steel steekt.