Topsprintster Richardson dreigt Spelen te missen wegens wiet

Sprintster Sha'Carri Richardson heeft een groot probleem: de 21-jarige Amerikaanse is een van de topfavorieten voor olympisch goud op de 100 meter tijdens de Spelen in Tokyo volgende maand, maar die droom lijkt nu in rook op te gaan.

Tijdens de Amerikaanse trials van vorige maand snelde Richardson in de halve finales - met een beetje hulp van de wind - naar een tijd van 10,64 seconden, slechts vier vrouwen waren ooit sneller. In april liep ze ook al 10,72 seconden, toen wél met een toegestane hoeveelheid wind, een tijd waarmee ze zesde staat op de eeuwige wereldranglijst.

Naar nu blijkt heeft Richardson op de trials echter een plasje afgeleverd waarin men sporen van cannabis heeft gevonden. Zelfs als ze kan aantonen dat het slechts voor recreatief gebruik was, levert het in principe een paar maanden schorsing op, genoeg om de Spelen te missen. Als een sporter akkoord gaat met een behandeling, kan een schorsing gereduceerd worden tot één maand, waardoor ze mogelijk de 4x100 meter nog zou kunnen lopen op 6 augustus.

Richardson heeft nog niet officieel gereageerd, hoewel ze donderdag wel een ietwat cryptische tweet postte: "Ik ben menselijk."