Dodelijke paardendoping: 20 jaar schorsing voor sjeik

Ruiter Abdul Aziz Bin Faisal Al-Qasimi uit de Verenigde Arabische Emiraten mag een andere hobby gaan zoeken. De sjeik heeft van de internationale paardensportbond FEI een schorsing van maar liefst twintig jaar aan de tulband gekregen.

Enduranceruiter Al-Qasimi deed in oktober 2016 mee aan een wedstrijd in het Franse Fontainebleau, waar zijn paard met de toepasselijke naam Castlebar Contraband om het leven kwam. Het dier liep tijdens de wedstrijd een open breuk op aan zijn rechtervoorbeen en de dierenarts van dienst zag geen andere optie meer dan euthanasie.

Uit bloedonderzoek bleek vervolgens dat het paard het verboden middel xylazine in het lichaam had, gebruikt om dieren te kalmeren en verboden in wedstrijden - in de endurancesport wordt het nog wel eens gebruikt om de hartslag van een paard laag te houden, zodat het dier langer een hoger tempo vol kan houden. Een medische uitzondering bestaat voor xylazine niet.

De dierenarts liet weten dat tijdens de euthanasie geen xylazine gebruikt was, waarmee Al-Qasimi's uitleg van tafel werd geveegd. De medisch directeur van de FEI, Göran Akerström, legde uit hoe het gebruik van het middel tot de dood van het dier kon leiden: dankzij een middel als xylazine wordt een paard veel minder gevoelig, en zal het dier niet laten zien dat er sprake is van pijn, waardoor een paard tot aan een gebroken been door blijft gaan.

Uit de autopsie bleek dat vooral op één plek regelmatig injecties geplaatst waren, waaruit bleek dat het paard ook in trainingen 'ongevoelig' werd gemaakt. Dat leidde uiteindelijk tot de fatale verwonding, waardoor Al-Qasimi niet alleen twee jaar schorsing kreeg wegens het overtreden van de dopingreglementen, maar nog eens achttien jaar extra wegens dierenmisbruik.

Begin juni 2040 mag Al-Qasimi weer aan de gang in wedstrijden, maar hopelijk houdt iemand hem ver bij paarden vandaan.