Kabinet officieel demissionair

Het kabinet is officieel demissionair. Premier Mark Rutte heeft dinsdag het ontslag van zijn kabinet aan de koning aangeboden. Als een kabinet de rit volledig uitzit, wordt het ontslag een de dag voor de verkiezingen aangevraagd.

Het demissionaire kabinet handelt tijdens de formatie de lopende zaken af. Er worden geen omstreden beslissingen meer genomen. Het is bijna twintig jaar geleden dat een kabinet de rit volledig uitzat.

Woensdag zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een dag later komen de fractievoorzitters en de Kamervoorzitter bijeen om een verkenner aan te wijzen die gaat polsen welke mogelijkheden er voor een kabinet zijn. Omdat de winnaar van de verkiezingen het initiatief bij de formatie neemt, zal die partij waarschijnlijk ook een verkenner voorstellen.

De Kamer neemt sinds de verkiezingen van 2012 het voortouw bij de formatie. Voorheen had het staatshoofd die rol. De verkenner ontvangt de fractievoorzitters en komt dan met een voorstel welke partijen een kabinet kunnen gaan vormen. Daarna wijst de Kamer een of meerdere informateurs aan die een kabinet gaan proberen te smeden.

In 2012 werd Henk Kamp van de VVD aangewezen als verkenner. Hij kwam na een week met een rapport. Daarna gingen hij en Wouter Bos van de PvdA aan de slag als informateurs.

Kabinet officieel demissionair
Kabinet officieel demissionair (Foto: ANP)