Hoera! Ik heb 2016 overleefd!

Tering! Ik heb gewoon 2016 overleefd! Terwijl toch echt de meest verschrikkelijk dingen werden voorspeld. Als ik af was gegaan op alle doemscenario's, had mijn kop inmiddels al ergens op een Noordzeestrand gelegen.
 
Nou ja. IS aan de Noordzee was één van de scenario's. Er had nog veel meer mis kunnen gaan.
 
Een burgeroorlog vanwege Zwarte Piet werd voorspeld. In beide kampen leek men te wachten op die ene gewelddadige actie bij de intocht van Sinterklaas. Met honderdduizenden zaten ze voor de buis. De kinderen wisten de verhaallijn nog wel te volgen. Papa en mama probeerden echter de eerste molotovcocktail te spotten. Bij de eerste aanval zouden ze hun kinderen hebben achtergelaten en in de auto naar Maassluis zijn gescheurd! Maar er gebeurde dus niks.
 
Na de Brexit zou het ook vreselijk uit de klauwen lopen. Het begin van het einde van de EU! Of van Groot-Brittannië. In ieder geval zou één van die twee gruwelijk naar de kloten gaan. Er was sowieso het scenario dat het ene na het andere EU-lid af zou haken. De populisten gingen winnen! Maar eigenlijk veranderde er politiek dus niet zo heel veel. We hebben 2016 wel afgesloten met een goedkoop Brits pond. Een weekendje Londen wordt ineens verdomde aantrekkelijk!
 
De Amerikaanse verkiezingen! Dat kon twee kanten op en beide kanten betekenden de Derde Wereldoorlog. De ene kant zag om te beginnen een oorlog met IS, China en Mexico. De andere kant een oorlog met Rusland. En beide kampen zouden sowieso de economie helemaal naar de kloten helpen. Het kan allemaal nog steeds, maar het blijven rare voorspellingen. Zeker omdat op 20 januari 2017 de inauguratie pas is. Voorlopig is 2016 nog steeds net zo geëindigd als het is begonnen: zonder burgeroorlog in de VS.
 
O ja! IS aan de Noordzee! Volgens mij wordt dat al een jaartje of wat voorspeld. De complete overname van Nederland door de islam! Iets waar ik als absoluut ongelovige ook niet echt blij mee zou zijn. Mijn kop zou tenslotte ook rollen! Ook dit jaar zou een tsunami aan terroristen onze landsgrenzen overspoelen en zouden onze politici en D66-rechters zich als laffe honden overgeven. Maar nee. Toch niet. En helaas voor de helderzienden in ons midden: wéér geen aanslag op Nederlandse bodem.
 
Wat niet echt meewerkte waren al die meldingen van ieder drama in elke uithoek van de wereld. Iedere schietpartij in de VS. Iedere verkrachting in Pakistan. Iedere ontspoorde trein in India. Elke aanslag in Bagdad. Elke onthoofding in Syrië. Elke kinderverkrachting in Afghanistan. Familiedrama's in Australië. Martelkelders in België. Ik leefde mijn rustige leventje in mijn eigen gezellige Den Bosch, maar de ellende van de rest van de wereld probeerde men zonder terughoudendheid op mijn schouders te stouwen. Ik ging bijna denken dat mijn wereldje de prettige uitzondering was!
 
Maar ik heb het dus toch allemaal overleefd. Vooral omdat ik niet iedere letter nieuws heb opgezogen en ook zeker niet iedere letter nieuws even serieus heb genomen. Je kunt inmiddels 24/7 alle ellende van de wereld op je telefoonschermpje toveren. Het leeft alleen een stuk rustiger als je dat gewoon niet doet.