Een pilletje moet kunnen

Afgelopen week hadden we twee auto-ongelukken waar lachgas bij was betrokken. Waarna de politie toch maar weer eens ernstig onder de aandacht probeert te brengen dat dit echt levensgevaarlijk is. In de eerste reacties lees ik dan toch weer bagatellisering. Waar komt dit nu toch vandaan?

In Nederland is de eerste reactie op iedere opmerking die ook maar een beetje negatief over gebruik van middelen gaat, meteen een aanval op de boodschapper.

“Zo ernstig is het allemaal niet. Het is toch geen harddrugs? Het is niet verslavend. Blowen is gezonder dan drinken. En pilletje moet kunnen. Wij mogen toch ook wel een feestje vieren? Legaliseer alle drugs!”

Nu mag je daar wat mij betreft ook best zo over denken. Alleen leg ik dan wel een duidelijke grens bij het verkeer. In Nederland wordt niemand gearresteerd voor een joint of een pilletje. Wel voor het rijden onder invloed. Of dat nu alcohol, cannabis, een pilletje of lachgas is. En terecht. Voor het met 130 km/u rijden met een auto van zeshonderd kilogram of meer zijn strikte regels opgesteld, omdat die auto gewoon een levensgevaarlijk wapen is, als je mensen hun gang maar laat gaan. Toch wel één van de belangrijkste regels is dan nog altijd dat je wel helder en nuchter in die auto moet zitten.

Wie mij een beetje kent, weet hoe ik over middelengebruik denk, maar dat is in dezen gewoon niet de discussie. Iedereen weet ook hoe ik denk over egoïstische chauffeurs, die vinden dat de weg uitsluitend voor hen alleen is aangelegd. Maar ook dat is niet de discussie. Waar ik me hier zorgen over maak is dat voor een hele hoop mensen dat pilletje, jointje of die hit lachgas zo vanzelfsprekend wordt, dat men er ook moeiteloos mee in een auto stapt.

En dat net nu we als samenleving zo ver zijn, dat rijden met alcohol allang geen vanzelfsprekendheid meer is. Ik kom nog uit de tijd dat bij vrijdagmiddagborrels bij bedrijven de helft van de mensen met een slok op achter het stuur stapte en naar huis reed. Buiten dat was onder werktijd een borrel drinken op een succesvolle deal in de jaren '80 ook nog niet vreemd. Feitelijk is het prima dat dergelijk gedrag tegenwoordig niet meer als 'normaal' wordt gezien.

Ik gun iedereen zijn pilletje of zijn jointje hoor. Maar laten we nu één ding wel als les uit het verleden meenemen: net als met alcohol zijn er tijden en plaatsen waar je het beter achterwege kunt laten. 's Morgens beginnen met een joint, terwijl je nog een dag moet werken, gaat je werkdag zéker niet productiever maken. Als je dag niet eens kunt beginnen zonder upper, zou je beter eens een paar weken op tijd naar bed moeten gaan. En als je jezelf zonder welke drugs dan ook niet gewoon een beetje lekker kunt voelen, wordt het tijd om je totale leven eens onder de loep te nemen. Iets doe je dan gegarandeerd echt fout.

Maar eerst en vooral. In een auto rijd je nuchter. Totaal nuchter! Al blow, zuip of slik je je de rest van de dag de tering of hang je de rest van de dag aan een ballonnetje. Als je in die auto stapt is alles uit je systeem. En ja. Dat betekent ook dat je na een dagje cannabis, alcohol, XTC, ketamine, speed of lachgas toch echt nog een paar uur moet wachten.