FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 november 2017

Tennisser Chung eerste winnaar Next Gen Finals

Tennisser Chung Hyeon heeft zich zaterdag in Milaan laten kronen tot de eerste winnaar van de ATP Next Gen Finals, het eindejaarstoernooi voor 's werelds beste spelers tot 21 jaar.

De Zuid-Koreaanse nummer 54 van de wereld was in de finale een maat te groot voor de als eerste geplaatste Rus Andrey Rublev (ATP-37). De Rus won via de tiebreak de eerste set, maar gaf de tweede set vervolgens uit handen. 

Dat leidde er bij Rublev toe dat hij zijn emoties niet echt meer onder controle kon houden, zeker niet nadat zijn service hem in de steek liet. Chung had het even lastig op het moment dat hij het af kon maken, maar zette toch door: 3-4 (5), 4-3 (2), 4-2, 4-2.

Daniil Medvedev en Borna Coric zouden om de derde plek spelen, maar Coric liet verstek gaan.

Lavreysen sprint naar goud bij WB Manchester

Harrie Lavreysen heeft goud behaald op het onderdeel sprint bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen. In Manchester was de 20-jarige Nederlander in de sprint te sterk voor de Pool Mateusz Rudyk.

In de halve finales van het sprinttoernooi was Lavreysen te sterk voor zijn landgenoot Matthijs Büchli. De sprinter was in de eerste heat te sterk voor de renner van commerciële BEAT-ploeg. In de tweede heat zou Büchli ongelukkig ten val komen en liep daarbij schaafwonden op en kwam niet meer in actie voor de strijd om het brons. Daardoor zou de Australiër Matthew Glaetzer derde worden.

In de finale was Lavreysen in twee heats te sterk voor de Pool Rudyk, die vorige week ook al tweede werd tijdens de wereldbeker. Lavreysen kwam vorige week in Polen niet verder dan een vierde plaats bij de sprint.

Volleybalsters Sliedrecht kansloos uitgeschakeld in Champions League

De volleybalsters van Sliedrecht Sport zijn er niet in geslaagd een daverende sensatie neer te zetten. In de laatste kwalificatieronde voor de Champions League ging de ploeg in Treviso onderuit tegen het Italiaanse Imoco Volley Conegliano, de verliezend Champions League-finalisten van vorig jaar.

In Sliedrecht won het Conegliano van Robin de Kruijf al in drie sets, in Italië waren de cijfers nog wat ruimer. De Sliedrechtse dames hadden geen moment de kans om in de wedstrijd te komen en het was dan ook in no-time voorbij: 25-10, 25-12, 25-7.

Sliedrecht zal nu, net als VC Sneek, uitkomen op het tweede Europese niveau, de CEV Cup. Daarin komt men in december voor het eerst in actie.

Braspennincx en Van Riessen op podium bij WB in Manchester

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen hebben bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Manchester zilver en brons gepakt op het onderdeel keirin.

De finale van het keirin werd ontsierd door een valpartij van drie rensters. Van Riessen en Braspennincx lagen vierde en vijfde toen de Australische Stephanie Morton het achterwiel aantikte van de Duitse Kristina Vogel aanraakte. Morton kwam daarbij ten val en nam nog twee rensters mee.

Braspennincx kon zonder al te veel problemen de valpartij ontwijken en zou als tweede over de finish komen na Vogel. Van Riessen had veel meer moeite om overeind te blijven. De Nederlandse die uitkomt voor de commerciële ploeg Matrix reed dwars over een wiel heen van een tegenstandster heen en kon daarbij net de hand van Morton ontwijken.

Rugbyers veel te sterk voor Moldavië in Europe Trophy

De Nederlanse rugbyploeg is overtuigend begonnen aan de Rugby Europe Trophy, na de Six Nations en het Rugby Europe Championship het derde niveau van het internationale rugby in Europa.

In het Moldavische Orhei was het vijftiental van bondscoach Gareth Gilbert veel te sterk voor de thuisploeg. Siem Noorman was goed voor drie tries, Sep Visser en Josh Gascoigne maakten er beiden twee. Ook Liam McBride en Amir Rademaker zetten zich met een try op de scoreformulieren, terwijl McBride in totaal veertien punten tussen de palen schoot. Dat alles bracht de eindstand op 7-59.

Zaterdag 18 november gaat Nederland op bezoek in Zwitserland.

Denemarken moet aan de bak na gelijkspel tegen Ierland in play-offs WK

Denemarken heeft het zichzelf lastig gemaakt om een WK-ticket te veroveren. De ploeg wist zaterdag thuis niet te winnen van Ierland: 0-0.

De thuisploeg nam het heft in eigen handen en ging vanaf de eerste minuut op zoek naar de voorsprong. Denemarken beschikte over het meeste balbezit, maar door de verdedigende houding van Ierland, kwam de ploeg er lastig doorheen. Hierdoor wist het amper uitgespeelde mogelijkheden te creëren.

Denemarken kwam de eerste helft niet veel verder dan een paar afstandsschoten. De thuisploeg had op 1-0 moeten komen toen Pione Sisto een niet te missen kans kreeg. De aanvaller slaagde er echter in om de bal van dichtbij naast het doel te schuiven.

De tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Denemarken kende een frustrerende avond en wist weinig te creëren tegen het vechtende Ierland. Uit duel eindigde in een 0-0 gelijkspel, waardoor de ploeg van Christian Eriksen er volgende week alles aan moet doen om plaatsing voor het WK veilig te stellen.

Basketbalsters onderuit in EK-kwalificatie

De Nederlandse basketbalsters hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2019 verloren. In de Sporthallen Zuid in Amsterdam was Oekraïne een maatje te groot.

Nederland gaf het favoriete Oekraïne aanvankelijk prima partij. Na het eerste kwart stond net 20-25 voor de bezoekers, maar in het tweede kwart nam Nederland de leiding, wat leidde tot een 41-40 ruststand. Oekraïne kwam na de onderbreking echter een stuk beter in het spel en Oranje kwam er eigenlijk niet meer aan te pas: 58-72.

Met elf en tien punten werd de Nederlandse productie vooral gedragen door Kourtney Treffers en Natalie van den Adel. Dat was nog niks vergeleken met de Oekraïnse Alina Iagupova, die maar liefst 33 punten liet noteren.

Nederland speelt woensdag in Valladolid tegen Spanje de tweede groepswedstrijd, terwijl Bulgarije het vierde team in de groep is. De acht groepswinnaars gaan naar het EK, net als de zes beste nummers twee.

Wit-Rusland houdt VS in bedwang in Fed Cup-finale

In de finale van de Fed Cup staat het na de eerste dag 1-1. De Wit-Russische tennissters nemen het in Minsk op tegen de VS en op zaterdag stonden de eerste twee partijen in het enkelspel op het programma.

Coco Vandeweghe begon namens de VS met een partij tegen Aliaksandra Sasnovich. Vandeweghe, de mondiale nummer tien, had niet al teveel moeite met de ruim zeventig plekken lager geklasseerde Sasnovich, die in set twee wel wat meer weerstand wist te bieden. Toch kon ze niet voorkomen dat Vandeweghe de wedstrijd in twee sets afmaakte: 6-4, 6-4.

Sloane Stephens, dertiende van de wereld, kon vervolgens voor de voorsprong zorgen tegen de 19-jarige Aryna Sabalenka, 76e op de wereldranglijst. Dat liep echter anders en de jonge Wit-Russische slaagde erin haar opponente te verrassen: 6-3, 3-6, 6-4.

Zondag worden twee wedstrijden in het enkelspel gespeeld. Als het daarna 2-2 staat volgt een partij in het dubbelspel als beslissing.

Feestende menigte viert Marokkaans succes

In verschillende grote steden zijn mensen zaterdagavond de straat op gegaan om te vieren dat Marokko zich heeft geplaatst voor het WK voetbal in Rusland.

In Amsterdam verzamelden vele feestvierders zich op het Mercatorplein, in Den Haag gebeurde datzelfde op de Hoefkade, waar enkele honderden mensen samenkwamen. En in Rotterdam gingen veel mensen de straat op rond het Hofplein en de Coolsingel.

In Rotterdam gaf de politie het advies aan automobilisten om het centrum de mijden wegens de feestvierende voetballiefhebbers. ,,Zoek een alternatieve route", luidt de tip daar. In Amsterdam staken feestvierders vuurwerk af en lag door de drukte het tramverkeer korte tijd stil. In Den Haag was het even onrustig toen er voorwerpen naar de politie werden gegooid. Maar volgens een woordvoerder van de politie in de Hofstad keerde de rust al snel terug en is er sindsdien sprake van een feeststemming.

Bij Marokko speelden onder anderen Hakim Ziyech(Ajax), Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat mee. De wedstrijd tegen Ivoorkust werd met 2-0 gewonnen. Het is voor het eerst sinds de deelname aan het WK van 1998 dat Marokko de eindronde haalt.

Feestende menigte viert Marokkaans succes
Feestende menigte viert Marokkaans succes (Foto: ANP)

Honderdduizenden Catalanen demonstreren

Honderdduizenden Catalaanse betogers hebben zaterdag in Barcelona de vrijlating van gevangen separatistische leiders geëist. Volgens de politie in Barcelona waren er wel 750.000 mensen op de been.

De separatisten zijn opgepakt voor hun aandeel in de verboden campagne om de noordoostelijke regio Catalonië af te scheiden van Spanje. De centrale regering heeft na de onafhankelijkheidsverklaring van 27 oktober het zelfbestuur van de regio opgeschort, de leden van de regioregering ontslagen en het regioparlement naar huis gestuurd. Voor 21 december zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Volgens peilingen zullen pro-onafhankelijkheidspartijen daarin de meeste stemmen behalen, maar mogelijk geen meerderheid krijgen in het regionale parlement. De PDeCAT-partij van de afgezette regio-premier Carles Puigdemont en de ERC van voormalig vicepremier Oriol Junqueras gaan elk met een eigen lijst de verkiezingen in.

Honderdduizenden Catalanen demonstreren
Honderdduizenden Catalanen demonstreren (Foto: ANP)

Tunesië naar WK voetbal, goal 'Neeskens' niet genoeg voor Congo

Na het WK voetbal twee keer misgelopen te hebben is Tunesië volgend jaar in Rusland weer van de partij. In de laatste speelronde van de Afrikaanse kwalificatie speelde de ploeg van bondscoach Nabil Maâloul in eigen huis gelijk tegen Libië (0-0), wat precies voldoende was. 

De strijd om de groepswinst - en dus het WK-ticket - ging nog tussen Tunesië en Congo-Kinshasa, dat in Kinshasa tegen het al uitgeschakelde Guinee speelde. Om naar het WK te mogen moest gewonnen worden, terwijl Libië dan moest winnen van Tunesië.

Een eigen goal van Ousmane Sidibé bracht Congo na ruim een uur de voorsprong, maar Keita Junior maakte een kwartier later achteloos de gelijkmaker. In de blessuretijd, met nog altijd 0-0 op de borden in Tunesië, ging het nog even los in Kinshasa. 

De Kameroenese scheidsrechter gaf de thuisploeg in de 92e minuut een penalty, waar de in België spelende Jonathan Bolingi dankbaar gebruik van maakte. Om naar het WK te mogen, in het geval Libië plotseling de 0-1 zou scoren, had Congo nog één goal nodig en die viel pardoes. Neeskens Kebano, inderdaad vernoemd naar dé Neeskens, werd nauwelijks in de weg gelopen en kon de 3-1 hard binnen schieten.

Het was niet genoeg voor Congo, want Tunesië hield het doel schoon en pakte een punt, waarmee de Noord-Afrikanen zich op mogen maken voor de reis naar Rusland.

De goals van Congo-Kinshasa - Guinee (Bron: YouTube)

Grote brand in feestend Maastricht

In een woning boven een kebabzaak aan de Platielstraat in Maastricht woedt zaterdagavond een zeer grote brand. De brandweer heeft groot alarm geslagen, mede omdat de vuurhaard vlakbij het overvolle Vrijthof gelegen is.

Op het Vrijthof zijn zeker 20.000 carnavalsvierders in verband met de opening van het Limburgse carnavalsseizoen. De hulpdiensten hebben de zijstraat van het Vrijthof, waar de uitslaande brand woedt, afgezet. Omliggende kroegen zijn ontruimd. De politie houdt nieuwsgierigen op afstand.

De brandweer heeft grote moeite de brandhaard te bereiken, mede omdat de Platielstraat in de oude Maastrichtse binnenstad nauw en slecht bereikbaar is.

Over oorzaak en eventuele gewonden is nog niets bekend.

Grote brand in feestend Maastricht
Grote brand in feestend Maastricht (Foto: ANP)

Kandidaten 'Wie is de Mol?' bekend

De kandidaten van het nieuwe seizoen Wie is de Mol? zijn zaterdagavond bekendgemaakt in een tien minuten durende special op NPO1. Presentator Jan Versteegh, actrice Loes Haverkort en modeontwerpster Olcay Gulsen zijn onder de tien deelnemende BN'ers.

Naast Jan, Loes en Olcay doen ook nieuwslezeres Simone Weimans, presentator Ron Boszhard, filosofe Stine Jensen, cabaretier Emilio Guzman Fokke en Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol, zangeres Bella Hay en zanger Ruben Hein mee aan het achttiende seizoen van Wie is de Mol?.

Fans van de show zijn al maanden bezig met het nieuwe seizoen. De meeste namen van de kandidaten circuleerden dan ook al een tijdje op internet als mogelijke deelnemers. Ook is al redelijk zeker dat Georgië dit keer het toneel van het spelprogramma zal zijn nadat iemand de groep BN´ers had gezien in het Oost-Europese land.

Wie is de Mol? gaat op zaterdag 6 januari van start. Opnieuw presenteert Art Rooijakkers het programma waarin BN´ers geld proberen te verdienen voor een goed doel. Een van de deelnemers saboteert de boel echter. Aan de rest en de kijkers thuis om de Mol te ontmaskeren. In 2013 won het programma de Gouden Televizier-Ring.

Versteegh en Haverkort in Wie is de Mol?
Versteegh en Haverkort in Wie is de Mol? (Foto: BuzzE)

Spetterende verjaardag van Missie Max

Missie Max viert feest. En wel vanwege de 10e editie van deze speciale dag, voor het thuisfront van degenen op uitzending. Voor de 1400 gasten werd evenementenlocatie Hart van Holland in het Gelderse Nijkerk vandaag omgetoverd tot één grote feestzaal.

Naast optredens van Thomas Bergen, Nielson, entertainmentband Sonny's Inc en de militaire orkesten, die allen de zaal uitstekend wisten te vermaken, waren er voor de kleintjes tal van activiteiten. En wie wilde kon zich te buiten gaan aan poffertjes, hamburgers, smoothies, taart, broodjes en andere lekkernijen.

Sportschoenen
Het thuisfront kreeg bovendien weer de kans om een videoboodschap op te nemen of een ‘goodybag’ te versturen naar hun relaties, vele duizenden kilometers verderop. Zoals Nicole, die van de gelegenheid gebruik maakt om niet alleen cadeautjes naar haar Bart te sturen, maar ook zijn sportschoenen. “Die is ie vergeten”, grinnikt ze.

Hoogtepunt van deze 10e editie waren, net als de voorgaande jaren, de live-verbindingen met missiegebieden in onder meer Mali en Koeweit en op Zr. Ms. Rotterdam. Geliefden, vrienden en familieleden stonden in rijen klaar om via grote schermen een woordje te wisselen met ‘hun’ militairen. Inclusief handkusjes, veel groeten, gelukwensen en tranen.

"Ik mis je"
Een meisje van een jaar of 6 durft eigenlijk niet, maar als ze ziet dat haar moeder en zusje wel met papa staan te praten, klautert ze toch het podium op. Met vochtige ogen pakt ze de microfoon. “Papa, ik mis je”, snikt ze. In de zaal wordt het stil, dit zijn precies de momenten die iedereen raakt. Je vader, moeder, geliefde of vriend(in) ineens op zo'n groot scherm zien is confronterend.

Maar er was ook ruimte voor grappen. Een moeder ziet voor het eerst sinds weken haar zoon weer en zegt: “Jemig jongen, wordt het niet eens tijd dat je naar de kapper gaat.” Hij reageert: “Nee ma, ik kom als meisje met lang haar terug."

Verjaardagen
Voor luitenant-admiraal Rob Bauer was dit de eerste Missie Max als Commandant der Strijdkrachten. Op zijn verjaardag sprak hij het publiek toe: “Ik ben trots op u en al die militairen die dag in dag uit met durf, lef en trots hun werk in missiegebieden doen.” Minister van Defensie Ank Bijleveld voegde daaraantoe: “Ik ben zelf ook moeder, dochter en partner. Ik kan me het gemis van het thuisfront goed voorstellen.”

In tegenstelling tot andere jaren wordt deze editie van Missie Max niet helemaal uitgezonden. Wel worden de mooiste momenten van de dag verwerkt in het programma Missie Max, dat eerste kerstdag wordt uitgezonden.

Missie Max
10 jaar Missie Max. Foto: Ministerie van Defensie 



Marokko kwalificeert zich voor WK voetbal

Marokko maakt volgend jaar voor het eerst in twintig jaar weer zijn opwachting bij het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg van Karim El Ahmadi en Hakim Ziyech won vandaag het beslissende kwalificatieduel tegen Ivoorkust met 0-2.

In groep C van de Afrikaanse kwalificatie plaatste alleen de groepswinnaar zich voor het WK. Marokko begon vandaag de laatste speelronde met een punt voorsprong op Ivoorkust en had aan een gelijkspel genoeg voor plaatsing. Ivoorkust moest winnen en begon prima aan de wedstrijd. Fofana
en Cervinho schoten over waarna het plotseling aan de andere kant wel raak was. Dirar wilde een voorzet geven maar de bal zeilde het doel in. Even later werd de score verdubbeld toen Benatia scoorde uit een corner.

In de tweede helft had Ivoorkust een veldoverwicht maar gevaarlijk werd het zelden. De beste mogelijkheden waren uit de counter zelfs voor de Marokkanen. Een derde doelpunt viel er echter niet meer. Wel maakte Feyenoord Sofyan Amrabat, die eerder deze maand definitief voor Marokko koos, zijn debuut in een officiele wedstrijd.

GSOD: Van Peer met darteritus langs Whitlock; De Zwaan verliest

De Grand Slam of Darts is begonnen en de groepen E t/m H kwamen als eerste in actie. Twee Nederlanders kwamen in actie. Jeffrey de Zwaan en Berry van Peer openden het bal met darters van de PDC en BDO. 

Jeffrey de Zwaan heeft een knappe comeback net niet kunnen bekronen met een zege. Hij trad aan tegen Stephen Bunting en de Engelsman kwam 4-1 voor. Met zijn tweede 12-darter zorgde De Zwaan voor 4-2, om daarna een 78 finish en dubbel 16 te gooien om een beslissende leg af te dwingen. De Zwaan liet 121 over na negen pijlen, maar miste bulls-eye om te winst pakken. Bunting voerde de druk op en zag De Zwaan vervolgens twee matchpijlen missen op dubbel acht. The Bullet gooide vervolgens 68 uit en won daarmee de partij met 5-4. 

De andere partij in groep F ging tussen Dave Chisnall en Scott Mitchell. Chizzy won met 5-2 en is daarmee zondagmiddag  de tegenstander van Bunting. De Zwaan treft in de tweede groepswedstrijd Mitchell. 

Berry van Peer heeft een prachtige 5-4 overwinning geboekt op Simon Whitlock. De Brabander worstelde de hele partij met darteritus, maar was na negen legs toch de gelukkige. The Wizard raakte gefrustreerd door het darteritus van Van Peer en miste daardoor 18 van zijn 22 dubbels, waaronder zes matchdarts. Van Peer miste ook veel dubbels (23%), maar won de legs waarin hij dubbels miste wel vaak. Van Peer liet Whitlock vervolgens nog zwaarder ontgoocheld achter toen hij dubbel tien raakte om de wedstrijd met 5-4 te winnen.

Van Peer treft zondag Gary Anderscon. De Schot won zijn groepswedstrijd met 5-3 van BDO'er Cmeron Menzies. De enige BDO'er die wel zijn wedstrijd won was Glen Durrant. Hij won in groep E met 5-2 van Peter Wright. 

Uitslagen Grand Slam of Darts - speelronde I - groepen E t/m H

Peter Wright 2-5 Glen Durrant (E)
Alan Norris 5-4 Corey Cadby (E)

Stephen Bunting 5-4 Jeffrey de Zwaan (F)
Dave Chisnall 5-2 Scott Mitchell (F)

Michael Smith 5-3 James Wilson (G)
Mensur Suljovic 5-2 Mark McGeeney (G)

Gary Anderson 5-3 Cameron Menzies (H)
Berry van Peer 5-4 Simon Whitlock (H)

Programma speelronde I - groepen A t/m D - vanaf 20.00 uur

Gerwyn Price v Steve Lennon (B)
James Wade v Robbie Green (C)
Darren Webster v Mark Webster (D)
Rob Cross v Joe Murnan (A)
Phil Taylor v Peter Machin (C)
Michael van Gerwen v Ross Montgomery (A)
Raymond van Barneveld v Jamie Hughes (B)
Daryl Gurney v Danny Noppert (D)

Ook Rebel Wilson deelt #metoo-verhaal

Rebel Wilson heeft op Twitter met afschuw gereageerd op de verhalen van vrouwen in Hollywood over misbruik. De 37-jarige Australische actrice deelt ook haar eigen ervaringen.

"Ik heb aan de andere kant van de oceaan in een bubbel geleefd omdat ik nieuwe comedy aan het creëren was, maar het is zwaar om over al die verhalen over seksueel misbruik in Hollywood te horen. Zoals jullie weten ben ik een sterk en zelfverzekerd persoon, maar ook ik heb een verhaal te vertellen", begint Rebel.

Wilson kwam twee keer in een situatie terecht waarbij ze werd geconfronteerd met seksueel ongepast gedrag. De eerste keer was met een 'mannelijke ster met een machtige positie'. Hij nodigde Rebel uit bij hem in de kamer en vroeg haar meerdere keren haar vinger in zijn kont te steken. "Later werd ik bedreigd door een vertegenwoordiger van de ster. Hij zei dat ik aardig moest zijn en de mannelijke ster moest steunen. Ik weigerde. De hele gebeurtenis was walgelijk. Ik heb het meer ongecensureerde verhaal aan honderden mensen in de industrie vertelt om ze te waarschuwen voor dit individu."

Eerder in haar carrière werd Rebel uitgenodigd in de hotelkamer van een 'topregisseur'. Voordat er iets kon gebeuren werd de regisseur gebeld door zijn vrouw en kon Wilson ontsnappen. "Ik realiseer mij dat niet iedereen zo veel geluk heeft gehad. Het is verdrietig om te horen hoe vaak ongepast gedrag en seksueel misbruik voorkomt. Ik weet dat mijn verhalen niet zo verschrikkelijk zijn als die van andere vrouwen en mannen, maar als je zoiets ooit hebt meegemaakt dan weet ik een beetje hoe je je voelt. Ik weet dat ik voortaan niet meer zo beleefd zal zijn als ik dergelijk gedrag ooit nog tegenkom, of het mij nou overkomt of een ander."

Ook Rebel Wilson deelt #metoo-verhaal
Ook Rebel Wilson deelt #metoo-verhaal (Foto: BuzzE)

Koolmees: AOW-leeftijd niet omlaag

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is de komende jaren niet van plan de AOW-leeftijd te verlagen. Wel wil hij met werkgevers en de vakbonden 'graag in gesprek' over de vraag hoe werknemers goed en gezond de eindstreep kunnen halen. ,,Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van werkgevers, bonden en het kabinet."

Koolmees heeft dat zaterdag gezegd nadat de FNV in een brandbrief vroeg de AOW-leeftijd te bevriezen op 65 jaar en 9 maanden. Niet realistisch, aldus de minister. ,,Ik wil de AOW bereikbaar en betaalbaar houden voor iedereen. Voor huidige en toekomstige generaties."

Koolmees: AOW-leeftijd niet omlaag
Koolmees: AOW-leeftijd niet omlaag (Foto: ANP)

F1: Bottas pakt poleposition, Hamilton crasht

Valtteri Bottas heeft voor de Grand Prix van Brazilië de poleposition gepakt. De Fin reed met zijn Mercedes op Interlagos een nieuw baanrecord van 1.08,322 en bleef hiermee de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen nipt voor. Max Verstappen kwam tot de vierde tijd, terwijl nieuwbakken wereldkampioen Lewis Hamilton al in het eerste deel van de kwalificatie crashte. De Brit zal morgen achteraan starten.

Hamilton was in Q1 de eerste die een tijd neer wilde zetten omdat er constante dreiging van regen was. In bocht zes brak de Mercedes in de eerste snelle ronde van de Brit aan de achterzijde weg, waarna de bolide in de bandenstapels belandde, einde sessie voor Hamilton en een rode vlag. Tegenvaller was er ook voor Lance Stroll die in de derde vrije training met een kapotte versnellingsbak kampte. Williams kreeg de bolide van de Canadees gereed, maar verder dan plek achttien kwam hij niet. Hiermee bleef hij alleen Sauber-coureur Marcus Ericsson voor. Ook Pascal Wehrlein en Pierre Gasly konden uitstappen.

Het betekende dat Brendon Hartley met de Toro Rosso naar Q2 door mocht. De Nieuw-Zeelander krijgt morgen vanwege het gebruik van nieuwe motoronderdelen een gridstraf, waardoor besloten werd om geen tijd neer te zetten, maar nog wel wat proefstarts uit te voeren. Ook Haas-coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen zaten er redelijk bij, maar waren na deze sessie klaar, net zoals McLaren-rijder Stoffel Vandoorne. Tegenvaller voor Force India was dat Esteban Ocon voortijdig uit kon stappen.

In het derde deel zette Vettel de toon, maar het was Bottas die in zijn ultieme poging de Duitser de poleposition afsnoepte. Daarachter moest Räikkönen genoegen nemen met plek drie, voor Verstappen die bepaald geen probleemloze kwalificatie kende. Hij klaagde over de motor in Q1, twijfelde over de eventuele gang naar de weegbrug in Q2 en was in het laatste deel niet snel genoeg. Wel was de Nederlander sneller dan Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Fernando Alonso, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz en Felipe Massa.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:08.322   6
2 S. Vettel Ferrari 1:08.360 +0:00.038 6
3 K. Räikkönen Ferrari 1:08.538 +0:00.216 6
4 M. Verstappen Red Bull 1:08.925 +0:00.603 6
5 D. Ricciardo Red Bull 1:09.330 +0:01.008 6
6 S. Perez Force India 1:09.598 +0:01.276 6
7 F. Alonso McLaren 1:09.617 +0:01.295 6
8 N. Hülkenberg Renault 1:09.703 +0:01.381 6
9 C. Sainz Renault 1:09.805 +0:01.483 6
10 F. Massa Williams 1:09.841 +0:01.519 5
11 E. Ocon Force India 1:09.830   10
12 R. Grosjean Haas F1 1:09.879 +0:00.049 8
13 S. Vandoorne McLaren 1:10.116 +0:00.286 6
14 K. Magnussen Haas F1 1:10.154 +0:00.324 8
15 B. Hartley Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 5
16 P. Wehrlein Sauber 1:10.678   12
17 P. Gasly Toro Rosso 1:10.686 +0:00.008 10
18 L. Stroll Williams 1:10.776 +0:00.098 8
19 M. Ericsson Sauber 1:10.875 +0:00.197 12
20 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 2

Brammeier en Aerts winnen Jaarmarktcross

De Jaarmarktcross in Niel bij Antwerpen is gewonnen door de Britse Nikki Brammeier. Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Lars van der Haar werd de wedstrijd bij de mannen een prooi voor Toon Aerts.

Achter de 30-jarige Brammeier werden Maria Alice Arzuffi en Ellen van Loy respectievelijk tweede en derde. Door een valpartij op het einde van de eerste ronde speelde Sanne Cant geen rol van betekenis. De wereldkampioene werd slechts tiende.

Bij de mannen ging Michael Vanthourenhout lange tijd alleen aan de leiding. De renner van Marlux-Napoleon Games werd echter bijgehaald door Aerts. Vervolgens schudde Aerts zijn metgezel van zich af. Vanthourenhout werd ook ingehaald door Sweeck en Van Kessel. Sweeck won de strijd voor de tweede plaats van de Nederlander.

Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Corné van Kessel (NED)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Tom Meeusen (BEL)
7. Tim Merlier (BEL)
8. Marcel Meisen (GER)
9. Kevin Pauwels (BEL)
10. Diether Sweeck (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Nikki Brammeier (GBR)
2. Alice Maria Arzuffi (ITA)
3. Ellen van Loy (BEL)
4. Loes Sels (BEL)
5. Ellen Anderson (USA)
6. Nikola Nosková (CZE)
7. Karen Verhestraeten (BEL)
8. Denise Betsema (NED)
9. Axelle Bellaert (BEL)
10. Sanne Cant (BEL)

Man steekt vrouw neer in supermarkt

Een vrouw is zaterdagmiddag in een supermarkt van Jumbo aan de Boschdijk in Eindhoven neergestoken door een man. Omstanders en personeel wisten de dader te overmeesteren. Daarbij raakte ook een personeelslid van de supermarkt gewond, aldus de politie.

De slachtoffers zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en behandeld aan hun kwetsuren. Er lijkt geen sprake te zijn van levensbedreigende verwondingen.

Kort nadat de dader was overmeesterd, is hij door de politie gearresteerd. Daarna zijn getuigen verhoord. Volgens de politie heeft het incident impact gehad op het personeel. Daarom heeft de winkeleigenaar besloten het filiaal voor de rest van de dag te sluiten.

Man steekt vrouw neer in supermarkt
Man steekt vrouw neer in supermarkt (Foto: ANP)

Favoriet Lee wint massastart

Seung-Hoon Lee heeft de massastart voor mannen gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De Koreaan was vandaag verreweg de beste. De Amerikaan Joey Mantia eindigde als tweede. Chung Jae-won, ook uit Korea,werd derde.

Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga konden geen rol van betekenis spelen.

Tijdens de Winterspelen begin volgend jaar staat de massastart voor het eerst op het olympisch programma.

Japan heerst ook op massastart vrouwen

De massasprint voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is gewonnen door Ayano Sato. Sato wist de meeste punten te pakken. Ivanie Blondin werd tweede, Francesca Lollobrigida eindigde als derde.

Janneke Ensing en Irene Schouten eindigden als elfde en twaalfde. Opvallend is dat alle afstanden bij de vrouwen tot nu toe dit weekend in Heerenveen is gewonnen door Japan.

Kodaira wederom de snelste op 500m

Nao Kodaira heeft net als gisteren de 500 meter voor vrouwen gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De Japanse was met 37,33 iets langzamer dan gisteren.

Sang-Hwa Lee eindigde op de tweede plaats met 37,53. Het brons was voor Arisa Go in 37,88.

Net als gisteren speelden de Nederlandse schaatssters geen rol van betekenis. Janine Smit reed 38,75, Letitia de Jong kwam in 38,84 over de finish.

Ferrari dicht gat naar Mercedes bijna, Verstappen 9e na spin

Het Formule 1-team van Mercedes blijft onklopbaar in Brazilië: ook tijdens de derde vrije training stond een Mercedes bovenaan, de achttiende officiële sessie in Interlagos waarbij dat het geval was.

Valtteri Bottas was dit keer de snelste, teamgenoot Lewis Hamilton moest 0,003 seconden toegeven. De Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel stonden aanzienlijk dichter in de buurt dan vrijdag: de twee gaven slechts enkele honderdsten toe op het Mercedes-duo.

De mannen van Red Bull kwamen niet in de buurt van de voorste plekken. Daniel Ricciardo was op dezelfde compound als Mercedes en Ferrari bijna een seconde trager dan Bottas. Verstappen stond lang binnen en op het moment dat hij eindelijk op de supersofts mocht rijden spinde de Nederlander, waardoor hij niet verder kwam dan plek negen.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Brazilië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:09.281   24
2 L. Hamilton Mercedes 1:09.284 +0:00.003 26
3 K. Räikkönen Ferrari 1:09.326 +0:00.045 20
4 S. Vettel Ferrari 1:09.339 +0:00.058 20
5 D. Ricciardo Red Bull 1:10.244 +0:00.963 14
6 F. Alonso McLaren 1:10.288 +0:01.007 15
7 S. Perez Force India 1:10.322 +0:01.041 20
8 E. Ocon Force India 1:10.357 +0:01.076 23
9 M. Verstappen Red Bull 1:10.495 +0:01.214 9
10 C. Sainz Renault 1:10.599 +0:01.318 23
11 S. Vandoorne McLaren 1:10.637 +0:01.356 21
12 F. Massa Williams 1:10.671 +0:01.390 14
13 K. Magnussen Haas F1 1:10.721 +0:01.440 19
14 N. Hülkenberg Renault 1:10.743 +0:01.462 18
15 R. Grosjean Haas F1 1:10.762 +0:01.481 20
16 P. Gasly Toro Rosso 1:10.981 +0:01.700 32
17 B. Hartley Toro Rosso 1:11.085 +0:01.804 30
18 P. Wehrlein Sauber 1:11.126 +0:01.845 25
19 M. Ericsson Sauber 1:11.480 +0:02.199 27
20 L. Stroll Williams -:--.--- -:--.--- 1

Stemactrice Willy Brill (91) overleden

In haar woonplaats Amsterdam is vertaalster en regisseur Willy Brill overleden. Ze was 91 jaar. Dat heeft haar familie zaterdag bekendgemaakt.

Tot 1992 was Brill bijna een kwart eeuw de 'stem' van de telefonische tijdmelding. Wie het nummer 002, later 06-8002 belde, om precies te weten hoe laat het was, hoorde steevast de tekst ,,bij de volgende toon is het...'. Daarna volgde, op tien seconden nauwkeurig, het juiste uur, de juiste minuut en het aantal seconden.

De telefonische tijdmelding was met tot zelfs 60 miljoen belletjes per jaar decennialang het op een na meest gekozen telefoonnummer in Nederland. Alleen de telefonische inlichtingendienst (008) waar informatie wordt gegeven over telefoonnummers, werd vaker gebeld: 68 miljoen keer in 1991. De telefonische tijdmelding bestaat overigens nog steeds (0900-8002) met al 25 jaar lang oud-nieuwslezeres Joke van Diessen als vaste stem.

Willy Brill maakte vanaf de jaren 50 naam als stemactrice en regisseur van hoorspelen op de radio. Ook vertaalde ze literaire werken van Joodse auteurs als Abraham Sutzkever en Sholem Aleichem uit het Jiddisch in het Nederlands. Ze werkte tot op hoge leeftijd aan (online)vertalingen.

Stemactrice Willy Bril (91) overleden
Stemactrice Willy Bril (91) overleden (Foto: BuzzE)

Yuskov wint 1.500m, Krol derde

Denis Yuskov heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 1.500 meter bij de mannen gewonnen. De Rus bleef met 1.44,42 als enige onder de 1.45.

De Canadees Vincent De Haitre werd tweede in 1.45,87. Beste Nederlander was Thomas Krol die derde werd in 1.45,92. Koen Verweij kwam in zijn rit bijna ten val. Zijn 1.46,09 was goed voor de vierde tijd. De andere twee Nederlandse deelnemers, Marcel Bosker en Lucas van Alphen, werden respectievelijk 14e en 17e.

Takei (Mr. Sulu) ontkent claim seksueel wangedrag

Acteur George Takei verwerpt de beschuldiging van seksuele intimidatie van voormalig model Scott Brunton. Brunton claimt dat de bekende Star Trek-acteur, nu 80, hem in 1981 zou hebben aangerand.

"Ik ben geschokt en zeer verbaasd over het verhaal", laat Takei zaterdag weten op zijn Facebookpagina. "De gebeurtenissen die Brunton beschrijft, hebben simpelweg niet plaatsgevonden. Ik heb heel lang nagedacht, en ik kan me Brunton niet herinneren."

De acteur wil een serieuze reactie geven op de beschuldiging, meldt hij. "Het is, zoals veel van dit soort verhalen, het woord van de één tegenover het woord van de ander. Maar iedereen die mij kent zal beamen dat alles wat hij beschrijft volledig indruist tegen al mijn normen en waarden waar ik voor sta, en alles wat ik mijn leven heb gedaan." Hij noemt de aantijgingen "zeer pijnlijk".

Takei voegt er aan toe dat acteur Brad Altman, die al meer dan dertig jaar zijn levenspartner en nu echtgenoot is, volledig achter hem staat. Volgens Brunton zou Takei hem in 1981 hebben gedrogeerd en onzedelijk betast. De beschuldigde acteur is vooral bekend van zijn rol als Sulu in de oude Star Trek-reeks.

Takei ontkent claim seksueel wangedrag
Takei ontkent claim seksueel wangedrag (Foto: BuzzE)

Marquez crasht, maar pakt pole voor beslissende MotoGP-race

Marc Marquez start zondag vanaf poleposition aan de beslissende en laatste race van het MotoGP-seizoen. Op het circuit van Valencia was de Spaanse Honda-coureur de snelste, maar aan het einde van de training ging hij wel onderuit. Michael van der Mark start vanaf de 25e en laatste plek.

Met 1:29,897 minuten was Marquez de enige die onder de 1:30 wist te duiken. In de slotfase schoof hij het grind in, maar niemand kon zijn tijd nog serieus bedreigen. Johann Zarco bleef als enige binnen een halve seconde: de Fransman gaf op zijn Yamaha 0,349 seconden toe, terwijl Suzuki-coureur Andrea Iannone na een sterk optreden op 0,502 seconden de eerste rij compleet maakt.

Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa en Michele Pirro starten vanaf de tweede rij. Op rij drie zien we Valentino Rossi en Aleix Espargaro, terwijl Andrea Dovizioso pas op plek negen start. De Italiaanse Ducati-coureur moet de race winnen en hopen dat Marquez als twaalfde of slechter eindigt, alleen dan kan Dovizioso nog wereldkampioen worden.

In de Moto2 was de poleposition voor Marc's jongere broer Alex Marquez. Hij was wereldkampioen Franco Morbidelli 0,065 seconden te snel af, terwijl Mattia Pasini de eerste rij completeert.

Takagi blijft Nederlandse vrouwen voor op 1.500m

De 1.500 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is gewonnen door Miho  Takagi. De Japanse kwam tot een winnende tijd van 1.54,68.

Olympisch kampioene Jorien ter Mors eindigde als tweede in 1.55,44. Lotte van Beek verraste door als derde te eindigen in 1.56,34. Ireen  Wüst werd vierde, gevolgd door Antoinette de Jong. Marrit Leenstra was op weg naar een goede tijd toen ze in de laatste bocht ten val kwam. Wereldkampioene Heather Bergsma was niet geheel fit en de Amerikaanse kwam tot 1.57,02.

Takagi blijft de Nederlanders voor. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Takagi blijft de Nederlanders voor. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Skiester Vlhova verslaat Shiffrin in fraai slalomduel

Alpineskiester Petra Vlhova heeft de eerste slalom van het World Cup-seizoen gewonnen. In het Finse Levi was de 22-jarige Slowaakse, die vorig jaar de seizoensfinale al won, nipt te sterk voor haar Amerikaanse leeftijdsgenote Mikaela Shiffrin.

Wereld- en olympisch kampioene Shiffrin was in de eerste run de snelste, maar Vlhova bleef met 0,21 seconden netjes in de buurt. Frida Hansdotter uit Zweden moest met 0,73 seconden al flink wat toegeven, terwijl Wendy Holdener op plek vier al op 1,20 seconden stond.

Toch was het de Zwitserse Holdener die in de tweede run indruk maakte, wat ervoor zorgde dat ze Hansdotter inhaalde. Het bleef echter bij plek drie, want Shiffrin en Vlhova waren veel te goed. De Slowaakse zette een hele strakke run neer, waarna ze zag hoe Shiffrin op 0,10 seconden op plek twee strandde. Holdener eindigde op 1,35 seconden, Hansdotter gaf al ruim twee seconden toe.

De Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde in de eerste run in het achterveld en plaatste zich niet voor run twee (top-30).

Dubreuil blijft Nederlanders voor op 500m

Laurent Dubreuil heeft de tweede 500 meter voor mannen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen gewonnen. De Canadees, die zijn eerste wereldbekerwedstrijd won en gisteren nog in de B-groep reed, kwam tot 34,80.

Regerend wereldkampioen Jan Smeekens, die gisteren de 500 meter in de B-groep won, eindigde als tweede in 34,84. Ronald Mulder kwam in 34,85 tot de derde tijd. Ook de nummers vier en vijf waren Nederlanders, Kai Verbij (34,86) en Hein Otterspeer (34,95). Nederlands kampioen Dai Dai Ntab viel tegen. Hij werd met 35,43 19e. De winnaar van gisteren, Håvard Lorentzen, werd achtste.

Nederland op plek twee en drie. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Nederland op plek twee en drie. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

'Stoned als garnaal meest gebezigde term'

De uitdrukking 'stoned als een garnaal' van Koot & Bie is in Nederland de meest gebezigde uitdrukking geworden als het gaat om uitdrukking te geven aan het ontspannen gevoel dat recreatief softdrugsgebruik genereert. Dat stelde hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale in het radioprogramma Volgspot in een gesprek over 11 november en de start van het carnavalsseizoen.

"Er zijn natuurlijk meer uitdrukkingen om dit gevoel weer te geven", legde Den Boon uit. "Stoned als een aap of een kanarie. Maar deze vondst van Koot & Bie is tegenwoordig echt de gewoonste uitdrukking geworden om aan te geven dat iemand heel erg stoned is."

Kees van Kooten en Wim de Bie brachten het lied Stoont als een garnaal in 1975 uit als persiflage op alle clichématige carnavalshits. Het nummer sloeg echter heel erg aan en werd een hit. "Het is wel te begrijpen waarom deze uitdrukking zo is aangeslagen", aldus Den Boon. "Het is heel beeldend, je kan je er gelijk iets bij voorstellen." De uitdrukking werd al lange tijd terug opgenomen in de Dikke Van Dale.

Koot & Bie schreven het nummer overigens eind jaren zestig al voor het satirische programma Hadimassa. Toen werd het gezongen door acteur Ton van Duinhoven. Maar het lied werd pas een hit toen zij onder de naam Simplisties Verbond hun eigen versie uitbrachten.

'Stoned als garnaal meest gebezigde term'
'Stoned als garnaal meest gebezigde term' (Foto: BuzzE)

Bendsneyder 10e in laatste Moto3-kwalificatie

Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft de laatste kwalificatie uit zijn Moto3-carrière afgesloten op een tiende plek. Op het Spaanse circuit van Valencia wordt dit weekeinde het seizoen afgesloten, waarna Bendsneyder voor volgend jaar de overstap maakt naar de Moto2.

Bendsneyder reed lange tijd vrijwel in zijn eentje op de baan, terwijl de rest in de pitstraat aan het wachten was om in de laatste minuten te vlammen. De Nederlander kwam tot een tijd van 1:39,536 minuten, wat uiteindelijk 1,108 seconden langzamer bleek dan Jorge Martin.

De Spanjaard Martin pakte voor de achtste keer dit seizoen de poleposition en ook dit keer was hij veel sneller dan de rest. Op 0,445 seconden was plek twee voor wereldkampioen Joan Mir, de eerste startrij wordt gecompleteerd door Gabriel Rodrigo. De bijzonder vaak vallende Argentijn van het RBA Racing Team gaf 0,548 seconden toe op Martin.

Zondag om 11.00 uur gaat de race in de Moto3 van start, uiteraard live te zien op Eurosport. 

Protest gepland bij intocht Zwarte Piet

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat een protestactie houden bij de landelijke intocht van Sinterklaas, volgende week zaterdag in Dokkum. De actie wordt voorafgegaan door een 'mars voor beschaving'. Het geheel is aangemeld bij de burgemeester van de Friese gemeente Dongeradeel - waar Dokkum onder valt - en bij de politie.

Nederland, met uitzondering van Amsterdam, houdt vast aan de ,,racistische karikatuur" van Zwarte Piet, en die is een reflectie van dieper liggend racisme, aldus KOZP. De groep pleit voor een ,,inclusief sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme".

Op Facebook laat KOZP weten dat het een vreedzaam protest wordt. Deelnemers wordt uitdrukkelijk gevraagd ,,de strijdbijl thuis te laten" en niets te doen dat tot agressie of rellen kan leiden.

Protest gepland bij intocht Zwarte Piet
Protest gepland bij intocht Zwarte Piet (Foto: ANP)

Pornoster Shyla Stylez (35) overleden

Schokkend nieuws uit pornoland. Pornolegende Shyla Stylez blijkt donderdag te zijn overleden.

Wie van de FOK!kers kent Shyla Stylez niet? Menig FOK!ker heeft de batsbajonet beroerd tijdens het kijken naar films als 'Big Tits at School', 'Massive Boobs' en uiteraard 'Big Boob Car Wash'. Niet voor niets heeft de geboren Canadese menig prijs in ontvangst mogen nemen voor haar rollen.

Helaas blijkt de blondine met cupmaat 80E de pijp te zijn uitgegaan. Ze is slechts 35 lentes jong geworden. Haar doodsoorzaak is vooralsnog niet bekend.

UFC-legende Silva weer betrapt op doping

UFC-legende Anderson Silva is weer eens betrapt op het gebruik van doping. Aranha werd in januari 2015 al eens betrapt op het gebruik van een steroïde en moest destijds een jaar toekijken.

De 42-jarige Braziliaan zou op 25 november de octagon betreden tijdens UFC Fight Night Shanghai, maar nu blijkt dat hij eind oktober is betrapt op het gebruik van een verboden middel. In afwachting van zijn definitieve straf - in veel sporten zou dat minstens vier jaar zijn voor een tweede overtreding - is Silva voorlopig geschorst.

Silva wordt door velen gezien als een van de beste MMA-vechters ooit. In 2006 kroonde hij zich tot UFC-kampioen in het middengewicht, een titel die hij pas 2457 dagen later kwijtraakte: in 2013 was Chris Weidman de eerste die hem in de UFC versloeg, na een nog altijd historische reeks van zestien opeenvolgende overwinningen - waarvan tien titelgevechten.

Na het verliezen van zijn titel verloor Silva nog eens van Weidman en won hij van Nick Diaz, een zege die hij wegens zijn eerste positieve dopingtest kwijtraakte. Michael Bisping en Daniel Cormier versloegen hem vorig jaar, in februari boekte Silva tegen Derek Brunson toch nog eens een zege.

Zorgen om kunstschaatskampioen Hanyu

In Japan maakt men zich zorgen om kunstschaatser Yuzuru Hanyu. Het 22-jarige fenomeen, volgens velen een van de beste kunstschaatsers ooit, moest zich vrijdag geblesseerd terugtrekken voor de prestigieuze NHK Trophy in Osaka, onderdeel van de Grand Prix.

Door het ontbreken van Hanyu kan hij volgende maand ook niet meedoen aan de Grand Prix-finale in Nagoya. Dat is een van de grootste wedstrijden op de kalender en de afgelopen vier jaar een prooi voor Hanyu, die in Sochi in 2014 olympisch goud veroverde en sindsdien een ware heldenstatus heeft verworven in Japan.

Hanyu blesseerde zich donderdag tijdens een training voor de wedstrijden van het weekeinde. Bij een viervoudige lutz kwam hij verkeerd terecht, wat hem een geblesseerde enkel opleverde. Hoe ernstig het is is nog niet duidelijk, maar artsen adviseerden hem wel om in Osaka niet meer in actie te komen. Een grote domper voor veel fans, die van heinde en verre gekomen waren om het fenomeen te zien.

De immens populaire Hanyu hoopt op tijd hersteld te zijn om eind december mee te doen aan het Japans kampioenschap, waar de olympische selectie gemaakt zal worden. Als dat niet lukt laat een uitzondering in de reglementen van de Japanse bond het overigens wel toe dat hij, uiteraard mits hij fit is, alsnog voor de Olympische Spelen van Pyeongchang geselecteerd wordt.

Hanyu blesseert zich tijdens de training (Bron: YouTube)

Schansspringer Gangnes scheurt kruisband voor 4e keer en mist weer heel seizoen

Schansspringer Kenneth Gangnes blijft maar achtervolgd worden door pech. De 28-jarige Noor heeft zijn kruisband afgescheurd en is voor de rest van het (olympische) seizoen uitgeschakeld.

Gangnes moest de seizoenen van 2010 en 2013 al volledig missen, beide keren wegens een afgescheurde kruisband. Hij kwam sterker terug dan ooit en in 2015/16 eindigde hij als derde in het World Cup-klassement, maar daarna ging het weer fout: Gangnes scheurde weer een kruisband af en stond het hele vorige seizoen aan de kant.

Inmiddels was de Noor weer hersteld en gedurende de zomer deed hij weer mee aan de Grand Prix-wedstrijden, wat prima leek te gaan. Donderdag ging het tijdens de training op de Midstubakken in Oslo echter weer fout: bij de landing voelde de Noor zijn knie bij wijze van spreken door midden breken en hij wist gelijk hoe laat het was.

Een MRI in het ziekenhuis wees uit dat hij inderdaad voor de vierde keer een gescheurde kruisband had opgelopen. In de komende dagen zal Gangnes onder het mes gaan. "Kenneth had zo hard gewerkt om weer terug te komen en hij was in betere fysieke vorm dan ooit. Dat dit nu gebeurt laat wel zien hoe gruwelijk hard topsport soms is", aldus Lars Haugvad, de medische man van het Noorse team.

Ook de Oostenrijkse coach van de Noren, Alexander Stöckl, was geschokt door de blessure van een van zijn toppers. "Dit is ontzettend treurig nieuws. Kenneth heeft zo hard gewerkt en het zag er echt goed uit. Zijn rehabilitatie was allemaal professioneel uitgevierd, hij was erg geduldig en alles ging volgens plan."

'Omtzigt liet nepgetuige spreken over MH17-ramp'

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft in een zaal vol nabestaanden twijfel laten zaaien over de vliegramp met vlucht MH17 door een Oekraïense 'nepgetuige'. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van geluidsopnamen en sms-verkeer welk de krant beschikbaar heeft. 

Tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam in mei van dit jaar sprak de man een tekst uit die door Omtzigt zou zijn opgesteld. Zelf verbleef de Oekraïener tijdens de ramp elders.

Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket. De getuige verklaarde dat hij, op het moment dat de MH17 werd neergeschoten, andere toestellen in de lucht had gezien. Russische bronnen suggereerde al dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Omtzigt zegt tegen NRC Handelsblad dat hij niet wist dat de Oekraïner geen ooggetuige was van de ramp. Het Kamerlid was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het CDA heeft nog niet gereageerd.

Pieter Omtzigt CDA
Pieter Omtzigt (CDA) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring © ANP

Update 11.51 uur: 
Omtzigt betreurt het opvoeren 'nepgetuige' MH17. "In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik", schrijft hij op Twitter.

 


Aflossingsploeg niet naar finale WB

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Shanghai zijn de Nederlandse vrouwen uitgeschakeld op de 3.000 meter aflossing. Schulting,Van Kerkhof,Van Ruijven en Rianne de Vries waren kansloos na een botsing van De Vries met de Canadese Kasandra Bradette.

Bij de mannen werd Dylan Hoogerwerf in de halve finale op de 500 meter uitgeschakeld. Hij eindigde uiteindelijk als tweede in de B-finale. De Chinees Wu Dajing won de A-finale.

'McGregor komt kooi in en valt scheidsrechter aan'

MMA-vechter Conor McGregor is naar het zich laat aanzien zijn boekje flink te buiten gegaan. De Ier was vrijdagavond in Dublin aanwezig bij Bellator 187, waar hij zich hoe teamgenoot Charlie Ward in de laatste seconden van de eerste ronde afrekende met John Redmond.

Om Ward's winst te vieren kwam McGregor de octagon in, maar scheidsrechter Marc Goddard was daar niet gelukkig mee. Diezelfde Goddard had McGregor vorige maand al de octagon uitgestuurd nadat de Ier tijdens UFC Gdansk een aanvaring had met Artem Lobov. McGregor was het er vermoedelijk niet mee eens dat Goddard hem weg wilde sturen, waarop hij Goddard fysiek aanpakte, iets wat hem mogelijk duur kan komen te staan. 

Na zo'n 45 seconden komt een dolle McGregor de octagon in stormen (Bron: YouTube)

Wilders doet honderden aangiften per maand

Het aantal aangiften dat Geert Wilders doet van bedreigingen tegen hem, is fors gestegen. Dat komt doordat hij niet meer alleen aangifte doet van dreigementen via de mail, maar nu ook van wat hem bereikt via sociale media. In een interview in De Telegraaf zegt de PVV-leider: "Toen ik aangifte over dreigmails deed, ging het om 100 à 200 per jaar. Nu doe ik dat per maand."

De verwerking ervan bij politie en justitie verloopt moeizaam, maar daarvoor toont Wilders begrip. "Ik denk dat je ongeveer een half politiekorps extra nodig hebt om ze allemaal te grijpen."

Hij zegt te zijn geschrokken toen er behalve naar de mail ook werd gekeken naar wat er aan dreigementen werd geuit op Facebook, Instagram en Twitter. "Ik zei: Jezus, het is nog erger dan ik dacht. De smerige grofheid! Mijn ingewanden moeten eruit, mijn familie zou voor de trein worden gelegd."

Volgens de PVV-voorman zou het niet uitmaken als hij zijn toon zou matigen. "Als ik iets liefs tweet over een kalfje, word ik ook bedreigd. Men schijnt niet zozeer te kijken naar mijn boodschap. Voor heel veel mensen is het feit dat ik wat doe of er ben al genoeg reden om te dreigen."

Wilders doet honderden aangiften per maand
Wilders doet honderden aangiften per maand (Foto: ANP)

11-11 Remembrance day

99 jaar geleden op het 11de uur van de 11de dag van de 11de maand van 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. 4 jaar van bittere strijd kwam ten einde. 

Begonnen op 28 juli 1914 met de gedachte dat elke militair voor kerst weer thuis zou zijn, bleef men 4 jaar strijden. Met alleen al onder militairen rond de 35 miljoen slachtoffers (doden en gewonden). In totaal waren er 65 miljoen gemobiliseerde militairen. Duizenden gesneuvelden zijn nooit gevonden. Deze liggen nog onder de grond op de slagvelden of zijn compleet vernietigd bij een explosie. 

Van een "simpele en snelle" oorlog van militair tegen militair ging deze op veel plekken over in een loopgravenoorlog met daarbij ook miljoenen burgerslachtoffers. Ruim 765.000.000 granaten werden afgeschoten, waarvan men verwacht dat 10% blindgangers zijn en een zeer groot deel nog gevonden en geruimd moet worden. 

Vandaag herdenken veel landen het einde van deze oorlog.

Om 11 uur start een speciale herdenking onder de Menenpoort in Ieper. Sinds 1928 wordt hier elke avond om 20.00 uur de "Last Post" geblazen onder de gewelven van de poort, waarbij nog elke dag tientallen mensen aanwezig zijn.  Bij de herdenkingen op 11-11 zijn duizenden mensen aanwezig.

Een andere bekende herdenking zal echter morgen plaatsvinden. Remembrance Sunday. Dit in London. 

Live te volgen via o.a. de BBC zullen hoogwaardigheden uit de Commonwealth en vertegenwoordigers van strijdkrachten samen met vertegenwoordigers van organisaties kransen leggen bij de Cenotaph. Gevolgd door een defilé van betrokken organisaties, verenigingen en familieleden.

Rond deze dagen is de poppy overal te zien in het publieke leven rond het voormalige front en in de landen van het Gemenebest. Het bloemetje dat weelderig groeide in het niemandsland tussen de loopgraven groeide uit tot het symbool van de herdenkingen. 

Laurence Binyon schreef in september 1914 het gedicht "For the Fallen" als eerbetoon aan de gewonden en gesneuvelden, waarvan onderstaand deel het meest bekend is.

"They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning,
We will remember them."

Wil je meer weten over de Eerste Wereldoorlog? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum.

5 Single-day deals, 3D printer, tablet, Mi6, Miband, Yeelight...

goortje-1 (Foto: gbofficial)

Deze Xiaomi Mi Band 2 is een ideale compagnon tijdens het sporten. Met een stappenteller, speciale sport-app en hartslagmeter zie je allerlei data om jouw activiteiten inzichtelijk te krijgen. Voor de speciale actieprijs van €9,54 met onderstaande coupons (20 stuks per coupon).

  • Coupon vanaf 9.00 uur 1111NLSI017 
  • Coupon vanaf 11.00 uur 1111NLSI020
  • Coupon vanaf 13.00 uur 1111NLSI023
  • Coupon vanaf 18.00 uur 1111NLSI026
goortje-2 (Foto: gbofficial)Een E27 lamp, met RGL-led te bedienen via de smartphone. Niks meer, niks minder. Leuk om ook cadeau te geven en tevens erg zuinig natuurlijk. Voor een prijs van €7,82 in huis met onderstaande coupons (30 stuks per coupon).

  • Coupon vanaf 13.00 uur 1111NLSI024
  • Coupon vanaf 18.00 uur 1111NLSI026

goortje-3 (Foto: gbofficial)
Een Lenovo tablet voor een prijs van nog geen 80 euro. Een snapdragon processor en een 8-inch FullHD scherm maakt deze tablet een prima tablet voor de normale gebruikers. De prijs is €78,25 met onderstaande coupons (5 stuks per coupon).
 
  • Coupon vanaf 9.00 uur 1111NLSI018 
  • Coupon vanaf 11.00 uur 1111NLSI021

goortje-4 (Foto: gbofficial)Een instapper qua 3D printer en interessant om mee te starten. Helemaal als je kijkt naar de prijs van €78,25 zou je over de streep moeten trekken. Onderstaande coupons maken dat mogelijk (5 stuks per coupon).
 
  • Coupon vanaf 9.00 uur 1111NLSI019
  • Coupon vanaf 11.00 uur 1111NLSI022
  • Coupon vanaf 18.00 uur 1111NLSI028

goortje-5 (Foto: gbofficial)Nog uitleg nodig.... voor de zieke prijs van €181,32 zijn er 5 stuks beschikbaar met coupon 1111NLSI025 die vanaf 13.00 werkt!
 

Geen medaille shorttracksters

Op de derde dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Shanghai zijn de Nederlandse vrouwen er niet in geslaagd een medaille te winnen.

In de halve finales van de 1.500 meter werd Suzanne Schulting derde en dat was niet genoeg voor de finale. Yara van Kerkhof werd in haar halve finale zesde. De overwinning op de 1.500 meter was voor de Koreaanse Shim Suk-hee.

Op de 500 meter werden Lara van Ruijven en Van Kerkhof uitgeschakeld in de kwartfinales, Schulting werd door een straf uitgeschakeld in de halve finales. Kim Boutin uit Canada boekte haar eerste WB-zege op de 500 meter.

NHL-goalie Luongo stijgt op eeuwige winstranglijst met 455e zege

IJshockeyer Roberto Luongo heeft zijn 455e zege in de NHL te pakken. De goalie van de Florida Panthers zag vrijdagavond hoe zijn ploeg op bezoek bij de Buffalo Sabres met 1-4 won.

De 38-jarige Luongo gaat met de winst voorbij aan Curtis Joseph en staat nu op de vierde plek op de eeuwige winstranglijst voor goalies. Met 484 overwinningen is Ed Belfour nog relatief binnen bereik, daarna wordt het lastiger: Patrick Roy staat op 551, de legendarische Martin Brodeur voert de lijst met 691 zeges aan.

Ook Luongo's collega Braden Holtby (Washington Capitals) had wat te vieren. De Capitals versloegen de Penguins met 4-1, de 200e NHL-zege voor Holtby. Het was pas de 319e NHL-wedstrijd voor Holtby, waarmee hij de op één na snelste goalie ooit is die tweehonderd zeges boekt. Alleen Ken Dryden deed dat beter: in de jaren zeventig had hij bij de Montreal Canadiens aan 311 wedstrijden genoeg om tweehonderd overwinningen te pakken.

De Vegas Golden Knights boekten na een moeizame periode weer eens een fraaie overwinning. De Winnipeg Jets, directe concurrenten in de strijd om plek drie in de Western Conference, werden met 5-2 verslagen. De Ottawa Senators rekenden in de Global Series in Stockholm na overtime af met de Colorado Avalanche: 3-4. 

Uitslagen NHL vrijdag
Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets 5-2
Buffalo Sabres - Florida Panthers 1-4
Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 4-1
Colorado Avalanche - Ottawa Senators 3-4 OT
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes 1-3
Toronto Maple Leafs - Boston Bruins 3-2 OT
Dallas Stars - New York Islanders 5-0

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Play-offs WK buiten Europa leveren geen goals op

De intercontinentale play-offs voor het WK voetbal van volgend jaar hebben in de heenwedstrijden geen goals opgeleverd. Nieuw-Zeeland, Australië, Peru en Honduras kwamen allemaal niet tot scoren.

In Wellington nam Nieuw-Zeeland, winnaar van de Oceanische kwalificatie, het op tegen Peru, de nummer vijf van Zuid-Amerika. Ryan Thomas (PEC Zwolle) en Marco Rojas (sc Heerenveen) stonden bij de thuisploeg in de basis, Renato Tapia (Feyenoord) speelde bij Peru de hele wedstrijd mee. Peru was de betere ploeg, maar al te boeiend werd het allemaal niet, terwijl Thomas in de slotfase nog net langs het doel volleerde. Donderdag om 03.15 uur Nederlandse tijd volgt de return.

Honduras, vierde in Midden- en Noord-Amerika, kreeg in San Pedro Sula bezoek van Australië, winnaar van de Aziatische play-offs. Australië kreeg een penalty, maar assistent-scheidsrechter vlagde - onterecht - voor buitenspel en de penalty ging niet door. Daar bleef het bij, waardoor de ploegen woensdag om 10.00 uur Nederlandse tijd in Sydney gaan strijden om het WK-ticket.

Hockeysters winnen ook van VS in voorbereiding op HWL Finals

Het Nederlands vrouwenhockeyelftal heeft in Melbourne de groepsfase van het International Festival of Hockey op passende wijze afgesloten. De formatie van bondscoach Alyson Annan was veel te sterk voor de Verenigde Staten en zegevierde met dezelfde cijfers als donderdag tegen Japan: 6-1.

Net als tegen Japan legde Oranje de basis voor de overwinning in de eerste twee kwarten. Doelpunten van Laurien Leurink, Ireen van den Assem (uit een strafcorner) en Kelly Jonker bezorgden Nederland na 28 minuten een 3-0 voorsprong. Vlak vóór rust deden de Amerikaansen uit een strafcorner wat terug via Caitlin van Sickle (3-1).

Na rust scoorde Van den Assem opnieuw uit een strafcorner (haar achtste interlanddoelpunt), nadat een minuut eerder Carlien Dirkse van den Heuvel voor de 4-1 had gezorgd. Het slotakkoord was voor Frédérique Matla, die na zes interlands zonder doelpunt weer tot scoren kwam en de eindstand al in de 47ste minuut op 6-1 bepaalde. Bij Oranje mocht Julia Remmerswaal (hdm) de hele wedstrijd keepen en zo haar tweede interland bijschrijven.

De 6-1 gaat de boeken in als de grootste overwinning ooit die Oranje op de Verenigde Staten behaalde. Het team van Annan won bovendien haar twaalfde interland op rij, sinds de 1-0 oefennederlaag tegen België in de aanloop naar het EK van afgelopen zomer. In die reeks overwinningen hield Oranje negen keer haar doel schoon en kwam het tot 45 doelpunten.

Nederland speelt morgen (06.45 uur Nederlandse tijd) de finale van het oefentoernooi in Melbourne. In dat duel zal Australië of Japan de tegenstander zijn. De finale is live te bekijken via www.epicentre.tv. Na de eindstrijd vliegen de Oranje Dames door naar het Nieuw-Zeelandse Auckland, waar van 17 tot en met 26 november de Hockey World League Final wordt gespeeld.

Rublev en Chung naar finale Next Gen Finals

Tennissers Andrey Rublev en Chung Hyeon hebben zich in Milaan geplaatst voor de finale van de ATP Next Gen Finals, het toernooi voor 's werelds beste spelers tot 21 jaar.

Rublev nam het in de halve finales op tegen Borna Coric en had opvallend weinig moeite met de Kroaat, die alleen in de tweede set enige kans leek te maken. Na een uurtje zegevierde Rublev met 4-1, 4-3 (6), 4-1.

Chung had het aanzienlijk moeilijker met de Rus Daniil Medvedev, hoewel de Zuid-Koreaan aanvankelijk nog domineerde. Medvedev sloeg echter terug, maar in de laatste set herpakte Chung zich om zo alsnog de finale te bereiken: 4-1, 4-1, 3-4 (4), 1-4, 4-0.

De finale wordt zaterdagavond vanaf 21.00 uur gespeeld en is live te zien op FOX Sports.

Man rijdt in op groepje mensen in Berlijn

Een automobilist is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Berlijn op een groep mensen ingereden. Het is niet duidelijk of de bestuurder dat met opzet deed. Getuigen zeiden dat mensen op de stoep nog net opzij konden springen. Niemand raakte gewond.

Het incident had plaats op de Wilhelmsruher Damm in het stadsdeel Reinickendorf. De bestuurder reed in een huurwagen en sloeg op de vlucht, nadat hij tegen een scooter was gebotst.

Man rijdt in op groepje mensen in Berlijn
Man rijdt in op groepje mensen in Berlijn (Foto: ANP)

Koning te gast bij landmacht in Duitsland

Koning Willem-Alexander was vrijdag te gast bij landmachteenheden in het Duitse Bergen-Hohne. Het bezoek stond in het teken van internationale samenwerking. 43 Gemechaniseerde Brigade (43 Mechbrig) werkt nauw samen met de Duitse 1 Panzerdivision.

De koning ging eerst naar 43 Mechbrig, dat onder bevel staat van de Duitse 1ste pantserdivisie. Onderdeel hiervan is 414 Pantzerbatallion, een tankeenheid bestaande uit zowel Nederlandse als Duitse militairen. Door deze samenwerking met Duitsland heeft de landmacht weer beschikking over een tankeenheid.

De tankeenheden werden in 2011 opgeheven. Het bataljon moet in de loop van 2020 volledig operationeel zijn. Koning Willem-Alexander sprak met militairen over deze vorm van samenwerking en over hun werkzaamheden. Eerder vanochtend was hij ook bij een oefening met het CV90-infanteriegevechtsvoertuig van 43 Mechbrig.

Militairen van 13 Lichte Brigade nemen in 2018 deel aan de European Battlegroup (EUBG). Vrijdagmiddag was de koning bij de oefening Quick Lion I van 13 Lichte Brigade. Hij sprak met militairen over de voorbereidingen en deelname aan de EUBG volgend jaar. De EU heeft continu 3.000 tot 5.000 militairen, verdeeld over 2 battlegroups, paraat om wereldwijd missies te kunnen uitvoeren. Die variëren van zogenoemd robuust ingrijpen tot evacuatieoperaties en humanitaire hulp.

De samenstelling van een EUBG verandert elk half jaar. In 2018 bestaat deze naast Nederlandse ook uit Belgische, Duitse, Luxemburgse en Oostenrijkse militairen. De Nederlandse bijdrage bestaat uit delen van het hoofdkwartier van de 13 Lichte Brigade en een infanteriebataljon met gevechtssteun en logistieke ondersteuning.

Koning bezoekt landmachteenheden in Duitsland (Foto: Ministerie van Defensie)
Koning te gast bij landmacht in Duitsland (Foto: Ministerie van Defensie)

Zilver en brons voor baanwielrenners bij wereldbeker in Manchester

De Nederlandse baanwielrenners hebben vrijdagavond bij de wereldbekerwedstrijden in Manchester zilver en brons veroverd op het onderdeel teamsprint.

Het commerciële Beat Cycling, met Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos aan de start, verloor in de finale van Duitsland. De Nederlandse baanselectie, met Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee en Nils van 't Hoenderdaal, wonnen de kleine finale en pakte daarmee de derde plaats.

Ook de vrouwen kwamen vrijdagavond in actie op het onderdeel teamsprint. Nederland kwalificeerde zich als derde, maar in de kleine finale verloren ze van het commerciële Holy Brother Cycling Team.

Naast de medailles had Wim Stroetinga ook nog succes op het onderdeel scratch. De 32-jarige baanwielrenner werd derde achter de Kazak Nikita Panassenko en Jonathan Mould uit Wales.

Hitman: Sniper tijdelijk gratis voor Android

Square Enix geeft Android-bezitters de kans om tot 17 november de game Hitman: Sniper gratis te installeren. In deze game moet je niet jezelf vermommen, maar is het de bedoeling om je vijanden één voor één uit te schakelen zonder dat ze het doorhebben. Hierbij maak je ook gebruik van de omgeving.

 

Hitman: Sniper heeft twee maanden terug een Just Cause 3-update gehad, waarmee je nog meer opties hebt om dood en verderf te zaaien. Mocht je een extra geweer willen krijgen en verder niemand kennen die wil meespelen, voeg dan PoeHao toe als vriend.

 

Hitman: Sniper

Hitman: Sniper dl

Hitman: Sniper - Rifle

Eerste zanger Faith No More overleden

De Amerikaanse zanger Chuck Mosley is afgelopen donderdag overleden. De muzikant, die vooral bekendheid genoot als de frontman van de band Faith No More in de jaren 1984 tot 1988, is 57 jaar geworden.

Chuck Mosley
Chuck Mosley

De op 26 december 1959 in Hollywood geboren Charles Henry Mosley III groeide op in de wijken South Central Los Angeles en Venice. In 1977 ontmoet hij Billy Gould (de latere bassist van Faith No More) bij een concert van de punkband The Zeros. Twee jaar later spelen beiden in de band The Animated. Nadat Mosley een blauwe maandag deel heeft uitgemaakt van de post-punk band Haircuts That Kill wordt hij in 1985 de zanger van de band Faith No More.

Faith No More werd in 1979 opgericht door Billy Gould en luisterde voorheen naar de namen Sharp Young Men en Faith No Man. Na de definitieve naamsverandering ging de groep op eigen kosten aan de slag met hun eerste plaat We Care A Lot. De band trok al snel de aandacht van Ruth Schwartz, die net bezig was om haar independent label Mordam Records op te richten. We Care A Lot van Faith No More zou uiteindelijk de eerste plaat worden die op dat label verscheen. Eind 1986 krijgt Faith No More een platencontract bij het uit Los Angeles afkomstige label Slash Records. Slash Records was een dochtermaatschappij van London Records, die op hun beurt weer deel uitmaakten van de Warner Music Group en zo een garantie konden geven voor een wijdverspreidde uitgave van hun platen.

In 1987 verschijnt Introduce Yourself, het tweede album van Faith No More. Op de plaat komen we ook een opnieuw opgenomen versie van de titeltrack van de eerste plaat tegen die mede dankzij MTV een bescheiden hitje voor de band zou opleveren. Rond diezelfde tijd begon het steeds lastiger voor de band te worden om met Chuck Mosley te werken. Vooral de tournee door Europa in 1988 kende nogal wat incidenten met de wispelturige muzikant. Zo viel Mosley in slaap tijdens het promotieoptreden voor Introduce Yourself, sloeg hij bassist Billy Gould tijdens een concert en brak één van de roadies van Mosley de pols van gitarist Jim Martin bij een gevecht. Het was dan ook niet verrassend dat Mosley na deze tour uit de band werd gesmeten.

Van 1990 tot 1992 zou Chuck Mosley deel uitmaken van de band Bad Brains en zo'n zestig optredens doen in Amerika en Europa. In 1992 richt hij de funk metal band Cement op en brengt daarmee de albums Cement (1993) en Man with the Action Hair (1994) uit. Bij de promotietour van Man with the Action Hair raakte de band betrokken bij een zwaar auto-ongeluk, waarbij Mosley zijn rug breekt en een jaar uit de running is vanwege revalidatie. In 1996 verkast Mosley naar Cleveland, Ohio waar hij jarenlang in diverse restaurants werkt.

In 2009 maakt Mosley een verrassende comeback met de plaat Will Rap Over Hard Rock For Food, die hij uitbrengt onder de naam V.U.A. (Vanduls Ugainst Alliteracy). Op de plaat wordt Mosley bijgestaan door onder meer Jonathan Davis (Korn), John 5 (Marilyn Manson, Rob Zombie), Michael Cartellone (Lynyrd Skynyrd) en Roddy Bottum (Faith No More, Imperial Teen). In 2013 verscheen de tweede en tevens laatste plaat van V.U.A. getiteld Demosforsale Vandulsugenstalliderasy. In 2016 is Chuck Mosley als zanger te horen op het album You'll Never Make The Six van Indoria. Sinds 2017 maakte Mosley deel uit van de internationale supergroep Primitive Race, met wie hij een week geleden nog het album Soul Pretender uitbracht.

Scheten stoppen politieverhoor

Een verdachte die blijft ontkennen, emotioneel is, of juist zwijgt, politieverhoren gaan soms moeizaam. Dat ondervond het politiekorps van Kansas City ook tijdens een verhoor in september. De politieonderzoekers staakten de ondervraging. De reden: de verdachte liet constant scheten.

De man werd in september opgepakt wegens wapen- en drugsbezit en uiteindelijk weer vrijgelaten. Begin november werd de 24-jarige Amerikaan weer in hechtenis genomen. Details over het opmerkelijke eerste verhoor kwamen naar buiten bij een rechtbankzitting, melden Amerikaanse media.

De man ontkende in bezit te zijn van wapens en drugs. "Toen we vroegen naar zijn adres leunde hij naar een kant van zijn stoel en liet een luide scheet", staat te lezen in een politierapport. Vervolgens liet hij bij wijze van antwoorden bij elke vraag een wind. "Hij bleef winderig waardoor ik het verhoor stopte", verklaarde een politieagent. De rechtszaak tegen de man gaat volgende week verder.

Scheten stoppen politieverhoor
Scheten stoppen politieverhoor (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.