In Memoriam: Fred Cole (1948-2017)

Afgelopen donderdag is de uit Portland afkomstige zanger en gitarist Fred Cole op 69-jarige leeftijd overleden. Cole was bij velen vooral bekend als de voorman van de garage punk band Dead Moon, maar had veel meer melomane noten in zijn mars. In deze In Memoriam blikken we terug op het leven van deze uiterst sympathieke muzikant.

Fred Cole (RIP)
Fred Cole (RIP)

De vroege jaren
Frederick Lee Cole wordt op 28 augustus 1948 geboren in Las Vegas, Nevada. Het was in diezelfde stad dat de dan 15-jarige Cole zijn eerste band The Lords opricht. De band, die naast zanger Fred Cole bestond uit organist Hans 'Johnny the German' en gitarist John Acquina, trad in 1964 en 1965 regelmatig op in de Teenage Club in Paradise, Nevada. In 1964 brengt de band haar enige single 'Ain't Got No Self-Respect' uit. In 1965 maakt Cole ook deel uit van de band Deep Soul Cole, waarmee hij de obscure promosingle 'Poverty Shack' opneemt.

The Weeds
The Weeds

The Weeds
Begin 1966 richt Cole samen met Eddie Bowen (gitaar), Ron Buzzell (gitaar), Bob Atkins (basgitaar) en Tim Rockson (drums) de band The Weeds op. Om aan de dreigende dienstplicht te ontkomen wilden de jongens naar Canada gaan, maar toen hun geld op was bleken de mannen niet verder te zijn gekomen dan Portland, Oregon. Om te kunnen leven begonnen de muzikanten op te treden in het lokale clubcircuit waar ze al snel behoorlijk naam begonnen te maken. Als de band in 1966 hun eerste en enige single 'It's Your Time' uitbrengt op Teenbeat Club Records heeft de band al een stevige fanbase opgebouwd met hun indrukwekkende concerten. De single 'It's Your Time' is tegenwoordig een veelgezochte single die al voor enkele honderden euro's over de toonbank ging.

The Lollipop Shoppe
The Lollipop Shoppe

The Lollipop Shoppe
Bij een optreden in de Folk Singer Club heeft Fred Cole voor het eerst een ontmoeting met Kathleen 'Toody' Conner. Het was liefde op het eerste gezicht en Fred en Toody trouwden in 1967. Dankzij de single van The Weeds kreeg de band een platencontract bij Uni Records, een dochtermaatschappij van MCA. Ook krijgt de band een nieuwe manager in de persoon van 'Lord' Tim Hudson. Hudson is ook manager van The Seeds en om verwarring te voorkomen vraagt hij de mannen van The Weeds om een andere bandnaam te kiezen. Vanaf dat moment luisterde de band naar de naam The Lollipop Shoppe.

In 1968 verschijnt het album Just Colour van The Lollipop Shoppe. De elpee en bijbehorende single van 'You Must Be a Witch' weten de Amerikaanse hitlijsten niet te bereiken maar in de loop der jaren zou de band een behoorlijke cultstatus op weten te bouwen bij liefhebbers van de betere Amerikaanse garage rock. Ook is een tweetal tracks van de band te horen in de cultfilm Angels From Hell. De band ging op tournee, speelde in San Francisco met onder meer Janis Joplin en The Doors en bracht in 1969 nog de single 'Someone I Knew' uit en ging daarna uiteen.

Zipper
Zipper

Zipper
Gefrustreerd door zijn ervaring met de muziek business besluit Fred om samen met Toody en hun twee kinderen naar Alaska te verhuizen. Het jonge gezin woont een jaar in Yukon, in het noordwesten van Canada. Een jaar later keert het stel terug naar Amerika waar Cole tevergeefs een platendeal probeert te regelen in Los Angeles. Het gezin Cole gaat in Portland wonen waar Fred de muziekhandel Captain Whizeagle's begint. Ook speelt hij vanaf 1975 in de hard rock band Zipper, die datzelfde jaar nog een album uitbrengt op Toody's platenlabel Whizeagle Records. Deze band bestaat naast zanger Fred Cole uit bassist Greg Shadoan, gitarist Jim Roos en drummer Lorry Erk.

King Bee
King Bee

King Bee
In 1976 richt Fred Cole samen met bassist Mark Sten en drummer Pat Conner (de broer van Toody) de band King Bee op. King Bee is de eerste band waarin we Fred Cole als gitarist kunnen horen musiceren. De band debuteert als voorprogramma van het allereerste optreden van The Ramones in Portland en brengt in 1978 hun enige lofi punk single 'Hot Pistol' uit op Whizeagle Records. Helaas zou ook King Bee geen lang leven beschoren zijn. Fred Cole was daar zo gefrustreerd over dat hij besloot om zijn vrouw Toody te leren om op de basgitaar te kunnen spelen.

The Rats
In 1980 richt Fred Cole samen met zijn vrouw Toody en drummer Rod 'Rat' Hibbert de band The Rats op. De band speelde rauwe punk rock met daarover een snufje ouderwetse country. In hetzelfde jaar nog verschijnt hun titelloze debuutalbum op Whizeagle Records. Niet lang daarna zou Hibbert de band verlaten, al speelde hij nog wel op een paar nummers mee op de tweede elpee Intermittent Signals. Rod Hibbert pleegde in 1981 zelfmoord.

Drummer Rod Hibbert zou worden opgevolgd door Sam Henry (ex-The Wipers) die later in Napalm Beach zou gaan spelen. In 1983 brengen The rats hun derde plaat In A Desperate Red uit, waarop we Louis Samora achter de drumkit tegenkomen. The Rats zouden een jaar later ophouden te bestaan maar Bill Barker van de Profile Studio's in Vancouver wist de mannen over te halen om nog een single op te nemen. Deze zou in 1984 worden uitgebracht onder de bandnaam The Desperate Edge. Fred Cole had op dat moment alweer een nieuwe band in gedachten.

Western Front
In 1985 richten zanger en gitarist Fred Cole, bassist Kevin Conner en drummer Jeff Evans de country punk band Western Front op. Van de band verschijnen in 1985 de singles 'Orygun' en 'Stampede' op Whizeagle Records. Ook is de band te horen op 'Coming on Strong', de eerste single van Toody. Na het uiteenvallen van Western Front gingen Fred en Toody Cole verder onder de naam The Range Rats. Drummer Andrew Loomis doet auditie maar wordt afgewezen. Het duo Cole besluit om op te gaan treden met een drumcomputer en tourt langs mijnstadjes in Oregon. Met The Range Rats wordt een volledig album opgenomen dat echter nooit zou worden uitgebracht.

Op de terugreis van een vakantie in Reno besluit Fred Cole dat hij weer terug wil keren naar zijn muzikale roots; de ouderwetse en oerdegelijke rock-'n-roll die hij eerder ook al had gespeeld met onder meer The Lollipop Shoppe en The Rats. Als Loomis een tweede auditie doet is er wel een klik en niet veel later maakt hij deel uit van de band, die overigens al niet meer luistert naar de naam The Range Rats. De band van zanger en gitarist Fred Cole, Bassiste en zangeres Toody Cole en drummer Andrew Loomis heet Dead Moon.

Dead Moon 1
Dead Moon

Dead Moon
In 1987 richt Fred Cole het platenlabel Tombstone Records op om daar hun eigen platen op uit te kunnen brengen. Hiervoor koopt hij ook een oude mono platenpers waar destijds de klassieker 'Louie, Louie' van The Kingsmen nog werd geperst. Om de gigantische pers in zijn huis te krijgen moest Cole zelfs een muur uit zijn huis breken.

Dead Moon was een band die bestond van 1987 tot 2006 en die vooral in Europa erg populair was in het clubcircuit. Zo gaf de band op 1 juli 1990 haar eerste optreden in Nederland in Vera in Groningen, een concertzaal waar de band nog vele malen terug zou keren en op 26 november 2006 hun allerlaatste optreden ooit zouden verzorgen. Dead Moon was een band die muzikaal gezien kon worden als een samensmelting van alle voorgaande bands van Fred Cole. Heerlijke lofi punk rock met her en der een snufje blues en country.

Dead Moon 2
Dead Moon

Dead Moon had in al die jaren een tiental studioalbums, zestien singles,zes livealbums en een aantal verzamelalbums uitgebracht. Fred en Toody Cole zouden samen met Kelly Halliburton verder gaan als Pierced Arrows. Andrew Loomis zou na Dead Moon verder gaan met de band The Shiny Things en overleed op 8 maart 2016 op 54-jarige leeftijd.

Pierced Arrows
Pierced Arrows

Pierced Arrows
Muzikaal gezien was het enige verschil tussen Pierced Arrows en Dead Moon een andere drummer. Ook bij Pierced Arrows was sixties punk een grote inspiratiebron. In 2008 verschijnt hun eerste album Straight To The Heart op Tombstone Records, in 2010 gevolgd door hun tweede en tevens laatste album Descending Shadows.

In 2014 maken Jason Summers en Kate Fix de documentaire Unknown Passage: The Dead Moon Story. Ter promotie van deze film zouden Fred en Toody Cole een interview geven bij een vertoning van de film in Glasgow samen met een optreden van Pierced Arrows. Het optreden en interview zouden niet doorgaan vanwege een noodzakelijke hartoperatie van Fred Cole. Wel werd er voor deze gelegenheid een single uitgebracht van Pierced Arrows. 'This Is The Day' zou de allerlaatste plaat zijn waarop we Fred Cole konden horen.