Schansspringer Gangnes scheurt kruisband voor 4e keer en mist weer heel seizoen

Schansspringer Kenneth Gangnes blijft maar achtervolgd worden door pech. De 28-jarige Noor heeft zijn kruisband afgescheurd en is voor de rest van het (olympische) seizoen uitgeschakeld.

Gangnes moest de seizoenen van 2010 en 2013 al volledig missen, beide keren wegens een afgescheurde kruisband. Hij kwam sterker terug dan ooit en in 2015/16 eindigde hij als derde in het World Cup-klassement, maar daarna ging het weer fout: Gangnes scheurde weer een kruisband af en stond het hele vorige seizoen aan de kant.

Inmiddels was de Noor weer hersteld en gedurende de zomer deed hij weer mee aan de Grand Prix-wedstrijden, wat prima leek te gaan. Donderdag ging het tijdens de training op de Midstubakken in Oslo echter weer fout: bij de landing voelde de Noor zijn knie bij wijze van spreken door midden breken en hij wist gelijk hoe laat het was.

Een MRI in het ziekenhuis wees uit dat hij inderdaad voor de vierde keer een gescheurde kruisband had opgelopen. In de komende dagen zal Gangnes onder het mes gaan. "Kenneth had zo hard gewerkt om weer terug te komen en hij was in betere fysieke vorm dan ooit. Dat dit nu gebeurt laat wel zien hoe gruwelijk hard topsport soms is", aldus Lars Haugvad, de medische man van het Noorse team.

Ook de Oostenrijkse coach van de Noren, Alexander Stöckl, was geschokt door de blessure van een van zijn toppers. "Dit is ontzettend treurig nieuws. Kenneth heeft zo hard gewerkt en het zag er echt goed uit. Zijn rehabilitatie was allemaal professioneel uitgevierd, hij was erg geduldig en alles ging volgens plan."