Marquez crasht, maar pakt pole voor beslissende MotoGP-race

Marc Marquez start zondag vanaf poleposition aan de beslissende en laatste race van het MotoGP-seizoen. Op het circuit van Valencia was de Spaanse Honda-coureur de snelste, maar aan het einde van de training ging hij wel onderuit. Michael van der Mark start vanaf de 25e en laatste plek.

Met 1:29,897 minuten was Marquez de enige die onder de 1:30 wist te duiken. In de slotfase schoof hij het grind in, maar niemand kon zijn tijd nog serieus bedreigen. Johann Zarco bleef als enige binnen een halve seconde: de Fransman gaf op zijn Yamaha 0,349 seconden toe, terwijl Suzuki-coureur Andrea Iannone na een sterk optreden op 0,502 seconden de eerste rij compleet maakt.

Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa en Michele Pirro starten vanaf de tweede rij. Op rij drie zien we Valentino Rossi en Aleix Espargaro, terwijl Andrea Dovizioso pas op plek negen start. De Italiaanse Ducati-coureur moet de race winnen en hopen dat Marquez als twaalfde of slechter eindigt, alleen dan kan Dovizioso nog wereldkampioen worden.

In de Moto2 was de poleposition voor Marc's jongere broer Alex Marquez. Hij was wereldkampioen Franco Morbidelli 0,065 seconden te snel af, terwijl Mattia Pasini de eerste rij completeert.