'Omtzigt liet nepgetuige spreken over MH17-ramp'

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft in een zaal vol nabestaanden twijfel laten zaaien over de vliegramp met vlucht MH17 door een Oekraïense 'nepgetuige'. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van geluidsopnamen en sms-verkeer welk de krant beschikbaar heeft. 

Tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam in mei van dit jaar sprak de man een tekst uit die door Omtzigt zou zijn opgesteld. Zelf verbleef de Oekraïener tijdens de ramp elders.

Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket. De getuige verklaarde dat hij, op het moment dat de MH17 werd neergeschoten, andere toestellen in de lucht had gezien. Russische bronnen suggereerde al dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Omtzigt zegt tegen NRC Handelsblad dat hij niet wist dat de Oekraïner geen ooggetuige was van de ramp. Het Kamerlid was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het CDA heeft nog niet gereageerd.

Pieter Omtzigt CDA
Pieter Omtzigt (CDA) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring © ANP

Update 11.51 uur: 
Omtzigt betreurt het opvoeren 'nepgetuige' MH17. "In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik", schrijft hij op Twitter.