Zorgen om kunstschaatskampioen Hanyu

In Japan maakt men zich zorgen om kunstschaatser Yuzuru Hanyu. Het 22-jarige fenomeen, volgens velen een van de beste kunstschaatsers ooit, moest zich vrijdag geblesseerd terugtrekken voor de prestigieuze NHK Trophy in Osaka, onderdeel van de Grand Prix.

Door het ontbreken van Hanyu kan hij volgende maand ook niet meedoen aan de Grand Prix-finale in Nagoya. Dat is een van de grootste wedstrijden op de kalender en de afgelopen vier jaar een prooi voor Hanyu, die in Sochi in 2014 olympisch goud veroverde en sindsdien een ware heldenstatus heeft verworven in Japan.

Hanyu blesseerde zich donderdag tijdens een training voor de wedstrijden van het weekeinde. Bij een viervoudige lutz kwam hij verkeerd terecht, wat hem een geblesseerde enkel opleverde. Hoe ernstig het is is nog niet duidelijk, maar artsen adviseerden hem wel om in Osaka niet meer in actie te komen. Een grote domper voor veel fans, die van heinde en verre gekomen waren om het fenomeen te zien.

De immens populaire Hanyu hoopt op tijd hersteld te zijn om eind december mee te doen aan het Japans kampioenschap, waar de olympische selectie gemaakt zal worden. Als dat niet lukt laat een uitzondering in de reglementen van de Japanse bond het overigens wel toe dat hij, uiteraard mits hij fit is, alsnog voor de Olympische Spelen van Pyeongchang geselecteerd wordt.

Hanyu blesseert zich tijdens de training (Bron: YouTube)