Tunesië naar WK voetbal, goal 'Neeskens' niet genoeg voor Congo

Na het WK voetbal twee keer misgelopen te hebben is Tunesië volgend jaar in Rusland weer van de partij. In de laatste speelronde van de Afrikaanse kwalificatie speelde de ploeg van bondscoach Nabil Maâloul in eigen huis gelijk tegen Libië (0-0), wat precies voldoende was.

De strijd om de groepswinst - en dus het WK-ticket - ging nog tussen Tunesië en Congo-Kinshasa, dat in Kinshasa tegen het al uitgeschakelde Guinee speelde. Om naar het WK te mogen moest gewonnen worden, terwijl Libië dan moest winnen van Tunesië.

Een eigen goal van Ousmane Sidibé bracht Congo na ruim een uur de voorsprong, maar Keita Junior maakte een kwartier later achteloos de gelijkmaker. In de blessuretijd, met nog altijd 0-0 op de borden in Tunesië, ging het nog even los in Kinshasa.

De Kameroenese scheidsrechter gaf de thuisploeg in de 92e minuut een penalty, waar de in België spelende Jonathan Bolingi dankbaar gebruik van maakte. Om naar het WK te mogen, in het geval Libië plotseling de 0-1 zou scoren, had Congo nog één goal nodig en die viel pardoes. Neeskens Kebano, inderdaad vernoemd naar dé Neeskens, werd nauwelijks in de weg gelopen en kon de 3-1 hard binnen schieten.

Het was niet genoeg voor Congo, want Tunesië hield het doel schoon en pakte een punt, waarmee de Noord-Afrikanen zich op mogen maken voor de reis naar Rusland.

De goals van Congo-Kinshasa - Guinee (Bron: YouTube)